Verkeersregels in Hongarije
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Sommige verkeersregels in Hongarije zijn anders dan in Nederland. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste en afwijkende verkeersregels.
Op een gelijkwaardig kruispunt moet je voorrang verlenen aan:
Bestuurders moeten voetgangers die oversteken tussen een vluchtheuvel en het trottoir, voorrang verlenen.
Er geldt een absoluut alcoholverbod.
In Hongarije geldt de algemene regel dat de bestuurder van een voertuig veilig moet rijden en anderen niet in gevaar mag brengen. Op basis van deze regel kunnen bestuurders een boete krijgen als ze tijdens het rijden bijvoorbeeld iets eten of drinken.
Binnen de bebouwde kom ben je overdag, net als in Nederland, alleen bij slecht zicht verplicht om licht te voeren. Buiten de bebouwde kom moet je ook overdag dimlicht of dagrijlicht (ook led) voeren.
Let op: In tunnels, bij weinig licht en bij slecht zicht is dagrijlicht niet voldoende en moet dimlicht worden gevoerd.
Let op: Voor motorrijders is het in Hongarije verboden om over een reddingsstrook te rijden.
Binnen de bebouwde kom is het geven van geluidssignalen alleen toegestaan als er een direct gevaar voor een aanrijding bestaat.
Buiten de bebouwde kom is het geven van geluidssignalen toegestaan als het nodig is, bijvoorbeeld om aan te geven dat je iemand wilt inhalen.
Op auto(snel)wegen is slepen uitsluitend toegestaan tot de eerste afrit. Als de sleepkabel of -stang 3 m lang is, moet de kabel of de stang beter zichtbaar worden gemaakt door een gekleurde doek of lamp in het midden te bevestigen.
De maximumsnelheid bij het slepen is 40 km/h.
Net als in Nederland is het bestuurders van voertuigen (ook fietsers) verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Ook als je in het verkeer stilstaat (bijvoorbeeld voor een stoplicht) mag je geen mobiele telefoon vasthouden. Handsfree bellen is wel toegestaan.
Het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden. Voor zover bekend is het gebruik van apparatuur met signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles (zoals navigatieapparatuur en telefoons) toegestaan.
In Hongarije wordt een huisdier beschouwd als lading en lading moet zodanig worden vervoerd dat die geen gevaar vormt voor de veiligheid van de inzittenden en de bestuurder niet belemmert of afleidt bij het rijden. Zet je huisdier daarom veilig vast in de auto, bijvoorbeeld in een reismand- of kennel, in een speciaal tuigje of zitje dat is vastgezet met een veiligheidsgordel of in de bagageruimte achter een net of rek. Vind hier meer informatie over hoe je jouw huisdier zo veilig mogelijk vervoert in de auto.
Een fietsendrager mag aan beide kanten niet meer uitsteken dan 40 cm. Als de fietsendrager de achterlichten en reflectoren van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet de drager zijn voorzien van een verlichtingsbalk.
Als de fietsendrager of bagagebox op je trekhaak de kentekenplaat van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet je er een witte kentekenplaat op aanbrengen met het kenteken van je voertuig. Je moet in dat geval ook een ovale witte NL-sticker aanbrengen op de fietsendrager of bagagebox. Je mag de sticker niet op de witte kentekenplaat plakken. Je kunt de NL-sticker eventueel op een fiets aanbrengen. Een NL-sticker is verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel.
Het gebruik van winterbanden is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Het wordt ten zeerste aangeraden om in de winter op banden te rijden met een profieldiepte van ten minste 4 mm. De ANWB adviseert je goed geteste winterbanden of all-seasonbanden te gebruiken die zijn voorzien van het sneeuwvloksymbool (3PMSF). Voor het rijden in de bergen en bij zwaardere winterse omstandigheden adviseert de ANWB je een goed geteste 'echte' winterband met sneeuwvloksymbool (3PMSF) te gebruiken. In deze omstandigheden biedt zelfs een goed geteste all-seasonband met sneeuwvloksymbool vaak onvoldoende grip en veiligheid. Meer informatie: anwb.nl/winterbanden.
Bij winterse omstandigheden is het verplicht om goed passende sneeuwkettingen in de auto te hebben. Het gebruik van sneeuwkettingen kan op bepaalde wegen als de weersomstandigheden dat vereisen, verplicht worden gesteld met een rond, blauw verkeersbord waarop een witte autoband met sneeuwketting staat. Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt op wegen die met sneeuw of ijs zijn bedekt. Als sneeuwkettigen worden gebruikt, moeten deze in elk geval op de aangedreven wielen worden gemonteerd. De maximumsnelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen is 50 km/h. Let op: Bij een grensovergang met het ronde blauw verkeersbord met daarop een witte autoband met een sneeuwketting worden aangegeven dat alleen die voertuigen Hongarije binnen mogen waarin sneeuwkettingen aanwezig zijn voor de aangedreven wielen. Er kan in dat geval worden gecontroleerd of je sneeuwkettingen in je auto hebt.
Bij het bord dat het aanbrengen van sneeuwkettingen verplicht stelt, is het toegestaan sneeuwsokken te gebruiken in plaats van sneeuwkettingen.
Het gebruik van spijkerbanden is verboden.
Let op: In Duitsland en buurlanden, zoals Oostenrijk, Roemenië en Slowakije is het rijden op winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden en kun je niet volstaan met het meenemen van sneeuwkettingen.
Bij een grensovergang kan met het ronde blauwe verkeersbord met daarop een witte autoband met een sneeuwketting worden aangegeven dat alleen voertuigen die Hongarije binnen mogen waarin sneeuwkettingen aanwezig zijn voor de aangedreven wielen. Er kan in dat geval worden gecontroleerd of je sneeuwkettingen in je auto hebt.
De maximumhoogte van 3 m geldt alleen voor caravans en aanhangwagens die worden getrokken door een personenauto. Voor overige voertuigen is de maximumhoogte 4 m.
Let op: Een eventuele fietsendrager wordt achterop wordt meegerekend in de lengte.
De hierna vermelde verkeersregels voor een fiets gelden ook voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/h en een vermogen tot 300 watt.
Het dragen van een fietshelm is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Met een helm op mag je buiten de bebouwde kom 50 km/h fietsen. Zonder helm is dat 40 km/h.
Fietsers zijn verplicht om 's nachts, en overdag bij slecht zicht, buiten de bebouwde kom een reflecterend veiligheidsvest te dragen.
Het is fietsers verboden tijdens het rijden een telefoon vast te houden. Ook als je in het verkeer stilstaat (bijvoorbeeld voor een stoplicht) mag je geen mobiele telefoon vasthouden. Handsfree bellen is wel toegestaan.
Fietsen moeten in het donker en bij slecht zicht zijn voorzien van vaste lampen. Voor op de fiets moet het lucht de kleur wit of geel hebben en achter op de fiets de kleur rood. De fiets moet achter een rode reflector hebben en gele of oranje reflectoren op de pedalen. Ook moet de fiets zijn voorzien van goed werkende remmen en een bel.
Personen van 16 jaar en ouder mogen een kind van maximaal 10 jaar op de fiets vervoeren in een fietszitje.
Alleen kinderen die 12 jaar of ouder zijn, mogen op de rijbaan fietsen.
Aan een fiets mag een speciale fietsaanhanger worden gekoppeld.
Als er een fietspad aanwezig is, moet je deze gebruiken.
Op gecombineerde fiets-/voetpaden moet je gebruikmaken van het voor fietsers bestemde gedeelte of, als er geen scheiding is aangebracht, moet de snelheid worden aangepast om voetgangers niet in gevaar te brengen. De maximumsnelheid op deze fietspaden is 20 km/h.
Als binnen de bebouwde kom de kant van de weg ongeschikt is om te fietsen, mag je ook op het trottoir fietsen, maar je mag voetgangers daarbij niet hinderen.
Fietsers mogen, mits dat met een verkeersbord of beschildering op het wegdek wordt aangegeven, ook op de busbaan rijden.
Buiten de bebouwde kom geldt voor fietsers de volgende maximumsnelheid:
Binnen de bebouwde kom mag je niet harder fietsen dan 40 km/h. Op fietspaden is de maximumsnelheid 30 km/h. Op gecombineerde fiets-/voetpaden is de maximumsnelheid 20 km/h. Op het trottoir mag je niet harder dan 10 km/h fietsen.
Het is verboden om op de fiets buiten de bebouwde kom vanaf een hoofdweg of vanaf een fietspad parallel aan een weg fietsend linksaf te slaan. Als je hier linksaf wilt slaan, moet je afstappen en de weg lopend oversteken.
De Nederlandse verkeersregels vind je hier.
Ga je met de auto naar Hongarije, dan ben je verplicht deze spullen bij je te hebben.
Verplicht:
Het wordt geadviseerd om, indien mogelijk, een reservewiel mee te nemen en gereedschap om een band te verwisselen. Daarnaast wordt je geadviseerd om reservelampen (geldt niet voor voertuigen met xenon-, led- of neonverlichting) en een sleepkabel mee te nemen. Alle bestuurders wordt met klem geadviseerd een brandblusser mee te nemen.
Let op: Iedereen die buiten de bebouwde kom in het donker of bij slecht zicht langs de weg loopt, is verplicht een reflecterend veiligheidsvest te dragen. De ANWB adviseert bestuurders voor alle inzittenden een veiligheidsvest mee te nemen in de auto. Bewaar veiligheidsvesten binnen handbereik (niet in de kofferbak). De houdbaarheidsdatum van de verbanddoos mag niet verstreken zijn. Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting aanwezig is.
Om in Hongarije te komen, rijd je vanuit Nederland meestal door Duitsland en Oostenrijk. Check hier welke items daar verplicht zijn in de auto.
Verplicht:
Alleen bestuurders van een motor met zijspan of een trike zijn verplicht een gevarendriehoek mee te nemen.
Let op: Iedereen die buiten de bebouwde kom in het donker of bij slecht zicht langs de weg loopt, is verplicht een reflecterend veiligheidsvest te dragen. Zorg ook voor een veiligheidsvest voor een eventuele passagier. De houdbaarheidsdatum van de inhoud van de verbanddoos mag niet verstreken zijn.
Om in Hongarije te komen, rijd je vanuit Nederland meestal door Duitsland en Oostenrijk. Check hier welke items daar verplicht zijn op de motor.
In Hongarije heb je een vignet nodig op alle snelwegen.
Hier vind je de algemene toegestane maximumsnelheden per voertuig. Blijf altijd ter plaatse opletten of borden anders aangeven, houd dan die maximumsnelheid aan.
<3.500 kg
>3.500 kg
Let op: In steeds meer (binnen)steden wordt de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom verlaagd naar 30 km/h.
In de Hongaarse verkeerswet zijn minimum- en maximumbedragen voor verkeersovertredingen vastgesteld. Je kunt een boete direct contant betalen, ook met een bankpas of creditcard indien de politie over een pinapparaat beschikt. Er moet een betaalbewijs worden verstrekt. De boete moet in ieder geval binnen dertig dagen op het postkantoor of met een bankoverschrijving worden betaald. Als je hebt betaald, is bezwaar/beroep niet meer mogelijk. Voor vier overtredingen is een streng handhavingsbeleid vastgesteld: het niet gebruiken van veiligheidsgordels, rijden onder invloed, snelheidsoverschrijdingen en rijden door rood licht.
Onderstaande bedragen zijn richtlijnen.
Snelheidsovertreding op wegen met een maximumsnelheid tot 50 km/h
Afhankelijk van de snelheidsoverschrijding vanaf HUF 30.000 tot meer dan HUF 300.000
Snelheidsovertreding op wegen met een maximumsnelheid tot 90 km/h
Afhankelijk van de snelheidsoverschrijding vanaf HUF 30.000 tot meer dan HUF 300.000
Door rood licht rijden
Vanaf HUF 50.000.
Parkeerovertreding
Vanaf HUF 5.000.
Niet verlenen van voorrang
Vanaf HUF 50.000.
Rijden zonder veiligheidsgordel of kinderbeveiligingsmiddel
Vanaf HUF 10.000.
Niet gebruiken van kinderbeveiligingsmiddel: HUF 30.000
Gebruik mobiele telefoon tijdens het rijden
Van HUF 15.000 tot HUF 30.000.
Geen verlichting overdag
Buiten de bebouwde overdag zonder dimlicht rijden: vanaf HUF 10.000.
Rijden onder invloed
Afhankelijk van het promillage: vanaf HUF 30.000-200.000.
Meer dan 0,8‰: tevens gevangenisstraf en/of een ontzegging van de rijbevoegdheid.
Rijden op tolwegen zonder geldig ticket
Maximaal HUF 100.000.
Niet dragen veiligheidshesje buiten de bebouwde kom 's nachts of bij slecht zicht
Vanaf HUF 30.000.
Rijden in een beschermd natuurgebied zonder vergunning
Vanaf HUF 150.000.
Rijden in een verkeersluwe zone
Vanaf HUF 30.000.
Van buitenlanders kan betaling van een waarborgsom worden verlangd ter hoogte van de te verwachten boete plus procedurekosten als er beroep wordt aangetekend tegen de boete. Het voertuig kan in beslag worden genomen totdat de boete is betaald. Wanneer het voertuig wordt opgehaald maar de boete nog niet is betaald, worden de voertuigdocumenten en de boete overgedragen aan Nederland.
Behalve in het geval waarin de betrokken bestuurder wordt aangehouden, is de kentekenhouder aansprakelijk en verantwoordelijk voor het betalen van de boete, tenzij hij aantoont dat zijn voertuig door een ander tegen zijn wil is gebruikt, bijvoorbeeld bij diefstal. Voor overtredingen die strafrechtelijk worden afgehandeld, is de bestuurder aansprakelijk.
Bekeuringen die in Hongarije worden opgelegd, kunnen naar het huisadres worden gestuurd. Voor meer informatie, zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.