Route plannen naar IJsland
Ga snel naar
Tanken en lad en
Route-informatie
Pechhulp
Overnachten langs de route
Ga snel naar
Tanken en lad en
Route-informatie
Pechhulp
Overnachten langs de route
Je kunt in IJsland globaal dezelfde brandstoffen tanken als in Nederland, alleen lpg is hier niet verkrijgbaar. Ook hebben de brandstofsoorten soms een andere naam. Lees hier hoe de brandstoffen in IJsland heten en waar je rekening mee moet houden bij het laden en tanken. Bekijk hier de actuele brandstofprijzen in IJsland en andere Europese landen.
Reservebrandstof: Het is verboden om brandstof in een reservetank in te voeren.
Reservebrandstof: Het is verboden om brandstof in een reservetank in te voeren.
In IJsland is een uitgebreid netwerk van laadpunten (Hleðslustöðvar) aanwezig. Ook zijn er langs de beroemde Ringweg (Route 1) voldoende snelladers om het hele eiland rond te kunnen rijden. In afgelegen delen van het land is het aantal laadpunten beperkter. Maak bij de planning van je route gebruik van de EV-routeplanner van de ANWB. Tijdens je reis vind je alle laadpunten in de gratis ANWB Onderweg app.
Let op: Je ANWB-laadpas wordt niet overal in IJsland geaccepteerd. Zorg ervoor dat je verschillende laadpassen meeneemt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast kan de aansluitwijze van de laadpalen per laadmogelijkheid in het buitenland anders zijn dan je in Nederland gewend bent. Kijk goed op de uitleg bij de laadpaal of gebruiksaanwijzing of je bijvoorbeeld eerst je laadpas dient te scannen of eerst de laadstekker in de laadpaal moet doen.
In het binnenland, de Hooglanden en andere afgelegen delen van IJsland is het aantal tankstations en laadpunten vaak beperkter, dus je wordt in die gebieden aangeraden bij elke gelegenheid te tanken of te laden.
Geef een bedrag op waarvoor je wilt tanken en kies niet de optie ‘volgooien’ (Full tank, Top up, Fill up), want dan wordt er een fors bedrag (100 tot 140 EUR) als borg op je rekening gereserveerd dat soms pas na enkele dagen weer wordt vrijgegeven.
Je kunt naast de gratis ANWB Onderweg app ook de IJslandse website gsmbensin.is of northbound.is/blog raadplegen om na te gaan wat de goedkoopste tankstations zijn in de regio waar je je bevindt.
Bekijk de actuele wegwerkzaamheden op je route naar IJsland.
Bekijk voor de drukke dagen in 2024 voor jouw bestemming of voor de doorreislanden de verkeersdruktekalender.
Speciaal voor ANWB-leden worden elke twee jaar actuele routekaarten uitgegeven. De kaarten zijn gratis, alleen voor leden verkrijgbaar in de ANWB-winkels. Er is geen gratis routekaart van IJsland beschikbaar.
Het vereist de nodige ervaring om op de IJslandse wegen te rijden, onder andere omdat de wegen smal zijn en vaak een wegdek van gravel hebben. Er zijn tevens vele bruggen met eenrichtingsverkeer. Elk jaar gebeuren er veel ongelukken waarbij vooral toeristen betrokken zijn. De oorzaak is vaak een te hoge snelheid op de onbekende wegen. Ook gladheid en sneeuw veroorzaken ongelukken.
De overgang van asfaltweg naar een gravelweg zorgt vaak voor ongelukken. Ga naar safetravel.is (Engelstalig) voor meer informatie en tips om veilig te rijden in IJsland.
Je mag in IJsland niet buiten de aangegeven wegen of paden begeven ter bescherming van de fauna en flora. Dit verbod wordt zeer streng gehandhaafd.
Je hoopt het niet, maar stel dat je pech onderweg krijgt, dan heb je met Wegenwacht Europa fijn alle hulp in het Nederlands van onze Alarmcentrale. Ook zijn er geen voorrij- en sleepkosten.
In de ANWB Routeplanner vind je overnachtingsmogelijkheden bij het plannen van je route. Je hebt keuze uit campings en hotels.
1. Vul je route in
2. Klik onder de kaart op het kopje "Hotels & Campings"
3. Kies een hotel over camping langs jouw route
Op de meeste campings wordt de ANWB Kampeerkaart CKE als legitimatiebewijs geaccepteerd. Het inchecken met een CKE gaat sneller en campings die deelnemen aan het CKE-programma geven bovendien vaak korting. Neem naast de CKE een paspoort of ID-kaart mee, er kan om gevraagd worden.