Verkeersregels in Italië
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Sommige verkeersregels in Italië zijn anders dan in Nederland. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste en afwijkende verkeersregels.
De meeste rotondes in Italië zijn voorzien van voorrangsborden en haaientanden, wat betekent dat bestuurders die een rotonde naderen, voorrang moeten verlenen aan bestuurders die zich al op de rotonde bevinden. Als er bij een rotonde geen voorrangsborden en/of andere verkeerstekens staan, hebben bestuurders van rechts voorrang, net als op een gewone kruising. Wees bij dit soort rotondes extra voorzichtig, want niet alle weggebruikers zijn op de hoogte van deze regel.
Bestuurders mogen een rijdende tram rechts inhalen als daar voldoende ruimte voor is. In straten met eenrichtingsverkeer mag een rijdende tram ook links worden ingehaald als daar voldoende ruimte voor is.
In alle grote steden bevinden zich zones voor betaald parkeren, aangegeven door blauwe borden met een witte P. Ook zijn er zones waar maar een beperkte tijd mag worden geparkeerd. Deze zijn gemarkeerd met blauwe strepen op de weg. Let op: In delen van het historische centrum van Rome is het verboden om op werkdagen van 7 tot 20 uur te parkeren.
Het is strikt verboden te parkeren op speciale parkeerplaatsen die zijn gereserveerd voor gehandicapten, schoolbussen, zwangere vrouwen (en ouders met kinderen tot 2 jaar) en elektrische auto's.
Stilstaan (en parkeren) is verboden op plaasen waar je voertuig niet goed zichtbaar is of een obstakel vormt voor het overige verkeer, zoals in een bocht, op een heuvel of bij een kruispunt.
Het is bovendien verboden stil te staan op onder andere de volgende plaatsen:
In een tunnel.
Bij een spoorwegovergang.
Bij een verkeersbord als je daarmee andere verkeersdeelnemers het zicht op het bord ontneemt.
Op smalle wegen waar twee voertuigen elkaar niet kunnen passeren, heeft bij het uitwijken het zwaardere voertuig (bijvoorbeeld een vrachtwagen) voorrang op het lichtere voertuig (bijvoorbeeld een personenauto). Bij gelijkwaardige voertuigen moet het voertuig uitwijken dat zicht het dichtst bij de uitwijkplaats bevindt.
Buiten de bebouwde kom is dimlicht of dagrijlicht overdag verplicht.
Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer, tenzij het stijgende voertuig zich dichter bij een uitwijkplaats bevindt. Een postauto heeft altijd voorrang. Meer informatie over veilig autorijden in de bergen vind je hier.
Je bent in een tunnel verplicht met dimlicht te rijden. Je moet extra afstand houden tot je voorganger. Vaak wordt de afstand die je moet aanhouden aangegeven op borden bij de ingang van de tunnel. Meer informatie over veilig rijden in een tunnel vind je hier.
Op autosnelwegen en grote doorgaande wegen is slepen verboden, behalve door een sleepdienst. Op overtreding staan hoge boetes. Op andere wegen is slepen toegestaan. De sleepkabel of -stang moet beter zichtbaar worden gemaakt door in het midden een gekleurde vlag of doek te bevestigen. Tijdens het slepen moeten de alarmlichten van het gesleepte voertuig branden en moet achter op het gesleepte voertuig een gevarendriehoek of rood-wit waarschuwingsbord worden bevestigd.
Het meenemen en gebruik van radardetectieapparatuur is verboden. Voor zover bekend is het gebruik van apparatuur met signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles (zoals navigatieapparatuur en telefoons, dus geen radarverklikker) toegestaan. Zie voor meer informatie: anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.
Het is bestuurders van voertuigen (ook fietsers) verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Je mag geen enkel apparaat gebruiken waarvoor je tijdelijk je handen van het stuur moet halen. Let op: Ook als het voertuig stilstaat in de file of voor een rood verkeerslicht, mag de bestuurder geen mobiele telefoon, tablet of ander apparaat vasthouden of gebruiken.
Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is net zoals in Nederland 0,5 promille. Bij een alcoholgehalte van 0,8 promille of meer in het bloed, krijgt de bestuurder een zware boete en mogelijk zelfs gevangenisstraf. Voor bestuurders die jonger zijn dan 21 jaar en bestuurders die minder dan drie jaar een rijbewijs hebben, geldt een absoluut alcoholverbod.
Het is verboden tijdens het rijden een hoofdtelefoon te gebruiken. Gebruik van een headset met één oortje is wel toegestaan.
Het is strafbaar om te roken in een auto of camper in het bijzijn van een passagier onder de achttien jaar of een zwangere vrouw. De boete voor overtreding van deze regel is zeer hoog.
Je mag in Italië een huisdier in je auto vervoeren, mits het dier de bestuurder niet kan hinderen of de inzittenden in gevaar kan brengen. Je mag daarom je huisdier alleen vervoeren in een reismand- of kennel, in een speciaal tuigje of zitje dat met een veiligheidsgordel is vastgezet of in de kofferbak achter een rek of net. Lees hier meer informatie over hoe je jouw huisdier zo veilig mogelijk vervoert in de auto.
De lading op een auto of aanhangwagen mag niet naar voren uitsteken. De lengte van het naar achteren uitstekende deel van de lading mag niet meer dan 30% van de lengte van de auto bedragen. Let op: Naar achteren uitstekende lading moet altijd voorzien zijn van een wit markeringsbord met 5 rode strepen. 's Nachts moet dergelijke lading tevens worden voorzien van een rood licht. Goed zichtbare lading mag in de breedte maximaal 30 cm uitsteken, gerekend vanaf het stadslicht of achterlicht. Als de lading de hele breedte van de carrosserie beslaat, moeten twee markeringsborden worden gebruikt. Moeilijk zichtbare horizontaal vervoerde lading, zoals stangen, dunne balken of plaatwerk, mag niet uitsteken.
Op elke fietsendrager (met en zonder fietsen en al dan niet ingeklapt) moet een markeringsbord worden gebruikt. Dit geldt ook (weer) voor een fietsendrager met eigen verlichting en kentekenplaat. Er was een vrijstelling voor fietsendragers met eigen verlichting en kentekenplaat, maar in afwachting van een gerechtelijk oordeel (naar verwachting zomer 2024) geldt de oude regel weer.
Fietsen op een fietsendrager mogen niet meer in de breedte uitsteken. Door een nieuwe interpretatie van de Italiaanse wet zijn fietsen op een fietsendrager moeilijk zichtbare lading, wat betekent dat ze niet meer maximaal 30 cm zijwaarts mogen uitsteken aan beide kanten van de auto of camper. Dit kan een probleem zijn voor kleine auto's met een fietsendrager. Let op: Volgens onze informatie worden er in Zuid-Tirol en Garda Trentino geen boetes uitgedeeld voor een fietsendrager met in de breedte (maximaal 30 cm) uitstekende fietsen. In andere Italiaanse regio's riskeer je een boete als je rondrijdt met een fietsendrager met fietsen die uitsteken.
Als de fietsendrager of bagagebox op je trekhaak de kentekenplaat van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet je er een witte kentekenplaat op aanbrengen met het kenteken van het voertuig. Je moet in dat geval ook een ovale witte NL-sticker aanbrengen op de fietsendrager of bagagebox. Je mag de sticker niet op de witte kentekenplaat plakken. Je kunt de NL-sticker eventueel op een fiets aanbrengen. Een NL-sticker is verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel.
Van 15 november t/m 15 april in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen verplicht om op winterbanden of sneeuwkettingen (om alle vier de wielen) te rijden. Deze periode kan in bepaalde gebieden en voor bepaalde wegen worden vervroegd of verlengd als de weersomstandigheden dat vereisen.
Onderstaande verkeersborden met de tekst obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo (winterbanden of sneeuwkettingen aan boord verplicht) geven aan dat je een zone binnengaat waar je in de winterperiode op winterbanden moet rijden of sneeuwkettingen in de auto moet hebben:
Banden met de aanduiding M+S (M&S, M/S, MS), eventueel vergezeld van een sneeuwvloksymbool (3PMSF), worden als winterbanden beschouwd. ANWB adviseert je banden te gebruiken met de aanduiding M+S én het sneeuwvloksymbool (3PMSF). Bekijk alle informatie over winterbanden in Italië. Meer informatie over sneeuwkettingen en sneeuwsokken op anwb.nl/webwinkel/sneeuwkettingen-informatie.
Wanneer er winterbanden zijn gemonteerd, moet de bestuurder zich aan de voorgeschreven maximumsnelheid voor deze banden houden. Deze maximumsnelheid staat met een lettercode op de zijkant van de band vermeld. Als de maximumsnelheid van de winterbanden lager is dan die van de auto, moet op het dashboard binnen het blikveld van de bestuurder een sticker aangebracht worden met daarop de maximumsnelheid van de banden. In veel moderne auto's kun je in plaats daarvan ook in de boordcomputer opgeven dat je op winterbanden met een lagere snelheidsindex rijdt. Er wordt dan een melding weergegeven om je te herinneren aan je lagere maximumsnelheid.
Let op: Van 15 mei t/m 15 oktober mag op Italiaanse wegen niet gereden worden op banden met winterse eigenschappen (winterbanden of all-seasonbanden) met een snelheidscodering (maximaal toegelaten snelheid van de band) die lager ligt dan de topsnelheid van de auto. Voor zomerbanden is een lagere snelheidscodering sowieso niet toegestaan. Dit verbod geldt ook voor buitenlandse voertuigen. Voor winter- en all seasonbanden (M+S) is dit in veel landen wel toegestaan. In Italië is er expliciet in de wet toegevoegd dat dit niet mag in de zomermaanden. Wie dit verbod niet in acht neemt, riskeert een hoge boete. Bovendien kan het voertuig in beslag genomen worden.
Let op: de breedte wordt gerekend exclusief de spiegels, mits deze inklapbaar zijn. Een eventuele fietsendrager achterop wordt meegerekend in de lengte.
Op elke fietsendrager (met en zonder fietsen en al dan niet ingeklapt) moet een wit markeringsbord met vijf rode strepen worden bevestigd. Dit geldt ook weer voor een fietsendrager met eigen verlichting en kentekenplaat. (Volgens een wijziging in de Italiaanse wet in juli 2023 hoefde je op een fietsendrager met eigen verlichting en kentekenplaat geen markeringsbord meer te bevestigen, maar deze wetswijziging is in januari 2024 weer ingetrokken.)
Fietsen op een fietsendrager mogen niet meer in de breedte uitsteken. Door een nieuwe interpretatie van de Italiaanse wet worden fietsen op een fietsendrager nu beschouwd als moeilijk zichtbare lading, wat betekent dat ze niet meer maximaal 30 cm zijwaarts mogen uitsteken aan beide kanten van de auto of camper. Dit kan een probleem zijn voor kleine auto's met een fietsendrager. Het lijkt erop dat in Zuid-Tirol geen boetes worden uitgedeeld voor in de breedte uitstekende fietsen op een fietsendrager, maar in overige Italiaanse regio's is een boete voor in de breedte uitstekende lading niet uit te sluiten.
Het is niet toegestaan een aanhanger aan een motor te koppelen.
Personenauto's en campers met een aanhangwagen of caravan erachter mogen op een autostrada (groen snelwegbord) 80 km/h en op alle overige wegen buiten de bebouwde kom 70 km/h. Op aanhangwagens en caravans moeten daarom twee stickers met de aanduiding 70 en 80 worden aangebracht. Dit voorschrift geldt ook voor Nederlandse automobilisten.
De hierna vermelde verkeersregels voor een fiets gelden ook voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/h en een vermogen van maximaal 250 watt (bicicletta a pedalata assistita).
Het dragen van een fietshelm is niet verplicht, maar wordt ten zeerste aangeraden.
Fietsers moeten buiten de bebouwde kom een reflecterend veiligheidsvest dragen vanaf een halfuur voor zonsondergang tot een halfuur na zonsopkomst. Ook als je door een tunnel rijdt, moet je als fietser een veiligheidsvest dragen.
Het is verboden een hoofdtelefoon of oortjes te dragen tijdens het fietsen.
Kinderen van 8 jaar of jonger mogen door een volwassene worden vervoerd in een geschikt kinderzitje met een rugsteun, veiligheidsgordels en steunen en bescherming voor de voeten. Het is verboden kinderen ouder dan 8 jaar op de fiets te vervoeren.
Het is fietsers verboden tijdens het rijden een telefoon vast te houden. Handsfree bellen is wel toegestaan.
Binnen de bebouwde kom is het toegestaan met maximaal twee personen naast elkaar te fietsen wanneer hiervoor ruimte is en het andere verkeer niet gehinderd wordt. Buiten de bebouwde kom, bij slecht zicht en in tunnels is het verboden om naast elkaar te fietsen. Kinderen tot 10 jaar mogen echter altijd rechts naast een andere persoon van 10 jaar of ouder fietsen.
Fietsen moeten zijn voorzien van vaste lampen. Voor op de fiets moet het licht de kleur wit of geel hebben en achter op de fiets de kleur rood. De fiets moet achter een rode reflector hebben en gele of oranje reflectoren op de pedalen. Let op: Je bent verplicht licht te voeren in het donker, maar ook bij mist, sneeuw en zware regen en in tunnels. Ook moet de fiets voorzien zijn van goed werkende remmen en een bel.
Het is toegestaan om te rijden met een fiets waaraan een aanhanger is gekoppeld. De fiets met aanhanger mag niet langer zijn dan 3 m en niet breder dan 75 cm. De aanhanger inclusief lading mag niet hoger zijn dan 1 m en niet zwaarder dan 50 kg. Aanhangers dienen in het donker te zijn voorzien van rode achterlichten en reflectoren aan de achterkant en oranje/gele reflectoren aan de zijkant.
Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille.
Wanneer er een fietspad is, ben je als fietser verplicht hiervan gebruik te maken. Op gecombineerde fiets-/voetpaden moet je het voor fietsers bestemde gedeelte gebruiken of, als er geen scheiding is aangebracht, moet je je snelheid aanpassen om voetgangers niet in gevaar te brengen. Het is verboden om op de stoep te fietsen.
Voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 45 km/h gelden dezelfde regels als voor een bromfiets. De minimumleeftijd om op een speedpedelec te rijden is 14 jaar en de bestuurder moet in het bezit zijn van het bromfietsrijbewijs. De bestuurder is verplicht een goedgekeurde bromfietshelm (norm ECE 22.05) te dragen. Het dragen van een fietshelm of een speciale speedpedelec-helm (norm NTA 8776) is niet toegestaan. Let op: Wanneer je geen goedgekeurde helm draagt, riskeer je een aanzienlijke boete en inbeslagname van je fiets. Speedpedelecs mogen niet op het fietspad rijden.
Op een fietsendrager (zelfs in ingeklapte toestand) moet je altijd een rood-wit markeringsbord bevestigen. Meer informatie over het vervoer van fietsen op een fietsendrager vind je bij uitrusting.
In Italië mogen bestuurders met een autorijbewijs B ook op lichte motorfietsen rijden. Dat geldt niet voor Nederlandse bestuurders met rijbewijs B. Die moeten beschikken over rijbewijs A1 om in Italië te mogen rijden op een (eigen of gehuurde) lichte motorfiets. Bij een ongeluk of schade ben je anders in principe niet verzekerd. Check dit vooraf bij de verzekeraar.
De Nederlandse verkeersregels vind je hier.
Ga je met de auto naar Italië, dan ben je verplicht deze spullen bij je te hebben.
Let op: Zowel de bestuurder als de passagiers van een auto zijn verplicht een reflecterend veiligheidsvest te dragen als ze buiten de bebouwde kom in het donker of bij slecht zicht vanwege pech of een ongeval de auto moeten verlaten. Neem voldoende veiligheidsvesten mee voor alle inzittenden. Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting aanwezig is.
Om in Italië te komen, rijd je vanuit Nederland meestal door Duitsland en Oostenrijk of Zwitserland. Check hier welke items daar verplicht zijn in de auto:
Verplicht in Duitsland Verplicht in Oostenrijk Verplicht in Zwitserland
Voor motorrijders is het niet verplicht een gevarendriehoek mee te nemen of een veiligheidsvest te dragen bij pech of een ongeval. De ANWB adviseert wel een reflecterend veiligheidsvest mee te nemen.
Om in Italië te komen, rijd je vanuit Nederland meestal door Duitsland en Oostenrijk of Zwitserland. Check hier welke items daar verplicht zijn op de motor:
Verplicht in Duitsland Verplicht in Oostenrijk Verplicht in Zwitserland
Met dit kastje in de auto ga je razendsnel door de tolpoorten en betaal je automatisch.
Hier vind je de algemene toegestane maximumsnelheden per voertuig. Blijf altijd ter plaatse opletten of borden anders aangeven, houd dan die maximumsnelheid aan.
Let op: Binnen de bebouwde kom kan op hoofdwegen, zoals ringwegen, een maximumsnelheid van 70 km/h gelden. Dit wordt met borden aangegeven.
Buiten bebouwde kom (op een superstrade, snelwegen met gescheiden rijbanen en meestal 2 rijstroken per rijrichting (blauw autosnelwegbord) geldt een maximumsnelheid van 110 km/h.
Let op: Op aanhangwagens en caravans moeten 2 stickers met de aanduiding 70 en 80 worden aangebracht. Dit geldt ook voor Nederlandse auto's met een aanhanger.
<150 cm³ of motor met zijspan
Let op: Met een motor < 150 cm³ of een motor met zijspan < 250 cm³ mag je niet rijden op snelwegen (superstrade, autostrade). Ook op andere wegen kunnen deze specifieke motoren verboden zijn als dat wordt aangegeven met een bord.
>149cm³
Let op: Binnen de bebouwde kom kan op hoofdwegen, zoals ringwegen, een maximumsnelheid van 70 km/h gelden. Dit wordt met borden aangegeven.
Buiten bebouwde kom, op een superstrade, snelwegen met gescheiden rijbanen en meestal 2 rijstroken per richting (blauw autosnelwegbord) geldt een maximumsnelheid van 110 km/h.
<3.500 kg
Let op: Binnen de bebouwde kom kan op hoofdwegen, zoals ringwegen, een maximumsnelheid van 70 km/h gelden. Dit wordt met borden aangegeven.
Buiten bebouwde kom (op een superstrade, snelwegen met gescheiden rijbanen en meestal 2 rijstroken per rijrichting (blauw autosnelwegbord) geldt een maximumsnelheid van 110 km/h.
>3.500 kg
Let op: Op zware campers (3500-5700 kg) moeten twee stickers met de aanduiding 80 en 100 worden aangebracht. Dit geldt ook voor Nederlandse zware campers.
Bij regen of andere neerslag gelden de volgende lagere maximumsnelheden:
Als door mist of andere omstandigheden (zoals hevige regen- of sneeuwval) het zicht minder is, moet je je snelheid aanpassen. Op snelwegen (autostrade, superstrade) kan bij mist (nebbia) op matrixborden een lagere maximumsnelheid worden aangegeven, bijvoorbeeld 50 km/h bij een zicht van minder dan 100 m.
De maximumsnelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen is 50 km/h.
Italiaanse steden kunnen de maximumsnelheid op bepaalde wegen verlagen naar 30 km/h. Bologna is de eerste stad die deze verlaagde maximumsnelheid heeft ingevoerd.
Daarnaast kan op hoofdwegen binnen de bebouwde kom, zoals ringwegen, een maximumsnelheid van 70 km/h gelden. Dit wordt met borden aangegeven.
Voor beginnende bestuurders (die minder dan 3 jaar in het bezit zijn van hun rijbewijs) gelden de volgende lagere maximumsnelheden:
Op snelwegen worden veel trajectcontroles uitgevoerd. Deze worden aangekondigd met borden met de tekst controlla elettronico della velocitá, sistema (safety) tutor of vergelijkbare teksten.
In de Montblanctunnel en de Fréjastunnel geldt een minimumsnelheid van 50 km/h en een maximumsnelheid van 70 km/h.
Op een boete staan vaak meerdere boetebedragen vermeld. Bij betaling binnen vijf dagen na ontvangst van de boete, krijg je korting en betaal je het laagst genoemde bedrag. Als je de boete na vijf dagen betaalt, moet je een hoger bedrag betalen. Dat moet binnen 60 dagen na ontvangst. Is dan nog niet betaald, dan is het bedrag wederom verhoogd. Betaling van de boete heeft tot gevolg dat de zaak is afgedaan, beroep is dan niet meer mogelijk. Wanneer je in bezwaar wilt gaan, moet je binnen 60 dagen na ontvangst schriftelijk beroep aantekenen. In geval van een verkeersmisdrijf kan de betrokken auto door de politie tijdelijk in beslag genomen worden. Dit geldt ook voor alle verkeersongevallen waarbij een niet-verzekerde auto betrokken is.
Onderstaande bedragen zijn richtlijnen.
Snelheidsovertreding
Auto met caravan
Voor overschrijding van de maximumsnelheid op auto(snel)wegen met een auto en caravan-combinatie zijn de boetes hoger.
Door rood licht rijden
Parkeerovertreding
Niet verlenen van voorrang
Rijden zonder veiligheidsgordel/kinderbeveiligingsmiddel
Gebruik mobiele telefoon tijdens het rijden
Niet gebruiken van veiligheidshesje
Geen verlichting overdag
Rijden onder invloed
Verhoging boetes
Boetes voor ernstige overtredingen, begaan tussen 22 en 7 uur, worden met 30% verhoogd. Bijvoorbeeld bij een snelheidsovertreding of rijden door rood licht.
Wordt de boete ter plekke opgelegd en je weigert te betalen, dan moet een waarborgsom worden betaald. Het bedrag van de waarborgsom is de helft van de voor de overtreding geldende maximumboete. Betaling van de waarborgsom moet in het proces-verbaal worden aangetekend. Zo niet, dan wordt ervan uitgegaan dat de boete is betaald en kan je niet meer in beroep gaan. Het niet betalen van de waarborgsom leidt tot inbeslagname van het voertuig. Het kan ook zijn dat het rijbewijs wordt ingenomen.
Voor een aantal (ernstige) verkeersovertredingen worden naast een boete ook strafpunten opgelegd. Ook aan buitenlanders. Bij het bereiken van een totaal van 20 punten wordt het rijbewijs voor 6 tot 24 maanden ingenomen. Het formulier dat je ontvangt bij je bekeuring dien je ingevuld terug te sturen. Doe je dat niet, dan ontvang je hiervoor een boete. Als een ontzegging van de rijbevoegdheid of een rijverbod wordt opgelegd, geldt die alleen in Italië.
Bekeuringen die in Italië worden opgelegd, kunnen naar het huisadres worden gestuurd. Voor meer informatie, zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.