Verkeersregels in Kosovo
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Sommige verkeersregels in Kosovo zijn anders dan in Nederland. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste en afwijkende verkeersregels.
Net zoals in Nederland moet je op een kruising voorrang verlenen aan bestuurders die van rechts komen, tenzij met verkeerstekens anders wordt aangegeven. Het is verboden een kruispunt over te steken als er na het kruispunt niet voldoende ruimte is om verder te rijden. Trams hebben op een kruising ook voorrang als ze van links komen. Je moet een (school)bus die aangeeft de halte te willen verlaten of van rijstrook te willen wisselen, voorrang verlenen.
In Kosovo geldt een absoluut alcoholverbod. Officieel is het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed 0,1 promille ten behoeve van gebruikers van medicijnen die alcohol bevatten.
Let op: Je mag als bestuurder geen persoon voorin in de auto of achter je op de motor, bromfiets of fiets vervoeren als die onder invloed is van alcohol of drugs.
Een bestuurder die de rotonde nadert, heeft voorrang boven bestuurders die op de rotonde rijden, tenzij uit verkeersborden en -tekens anders blijkt. Vaak staan er voorrangsborden bij een rotonde en moet de bestuurder die de rotonde op wil rijden, voorrang verlenen aan bestuurders die al op de rotonde rijden. Let goed op en neem geen voorrang op rotondes in Kosovo, want soms ontbreken er verkeersborden of zijn niet alle verkeersdeelnemers op de hoogte van de verkeersregels op een rotonde.
In het donker moet een bestuurder in plaats van geluidssignalen, lichtsignalen gebruiken. Binnen de bebouwde kom en ’s nachts is claxonneren alleen toegestaan als er een direct gevaar voor een aanrijding bestaat. Buiten de bebouwde kom mogen bestuurders overdag geluidssignalen geven als zij willen inhalen. Ook mag er dan een geluidssignaal worden gegeven als er kinderen langs de weg spelen die niet op het verkeer letten en bij het naderen van een onoverzichtelijk bocht of in andere gevaarlijke situaties.
Het is streng verboden afval of een sigarettenpeuk uit het raam van de auto te gooien.
Op bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer, tenzij het stijgende voertuig zich het dichtst bij een uitwijkplaats bevindt. Op smalle bergwegen waar voertuigen elkaar moeilijk of helemaal niet kunnen passeren, moet je in de volgende gevallen terugrijden (of anders uitwijken):
Als het gaat om twee gelijkwaardige voertuigen, moet het dalende voertuig terugrijden.
Meer informatie over veilig rijden in de bergen vind je op onze website.
In Kosovo is iedereen die buiten de bebouwde kom in het donker, bij weinig licht of bij slecht zicht langs de weg loopt, verplicht een reflector, kleding met reflecterende strepen of een reflecterend veiligheidsvest te dragen. Let op: Voetgangers mogen bij het oversteken geen mobiele telefoon gebruiken of een hoofdtelefoon of oortjes dragen.
Het voeren van dimlicht of dagrijlicht (ook led) is overdag verplicht. Let op: In tunnels, bij weinig licht of bij slecht zicht is dagrijlicht onvoldoende en moet dimlicht worden gevoerd.
Bestuurders van gemotoriseerde voertuigen mogen tijdens het rijden geen telefoon of een vergelijkbaar apparaat vasthouden. Handsfree bellen mag wel.
Kinderen die jonger zijn dan 12 jaar en kleiner dan 1,50 m, moeten in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zitverhoger worden vervoerd. Let op: Kinderen van 3 jaar of ouder die kleiner zijn dan 1,50 m, mogen niet op een voorstoel worden vervoerd. Kinderen die jonger zijn dan 3 jaar, mogen niet worden vervoerd in een voertuig waar geen veiligheidsgordels aanwezig zijn. Als een kind jonger dan 3 jaar met de rug naar voren voor in een kinderzitje wordt vervoerd, moet de airbag uitgeschakeld zijn.
Je mag als bestuurder geen persoon voorin in de auto of achter op je motor, bromfiets of fiets vervoeren die onder invloed is van alcohol of drugs.
Bij het vervoer van een huisdier kun je het beste uitgaan van artikel 5 in de Nederlandse Wegenverkeerswet (WVW 1994). Volgens dit artikel mag je een huisdier niet zodanig vervoeren in de auto dat dit tot gevaarlijke situaties of verkeershinder leidt of kan leiden. Lees hier meer informatie over hoe je jouw huisdier zo veilig mogelijk vervoert in de auto.
De lading mag aan de voorzijde van het voertuig maximaal 1 m uitsteken. De lading mag aan de achterzijde van het voertuig niet meer uitsteken dan 1/6 deel van de totale lengte van de lading. Wanneer de lading meer dan 1 m uitsteekt, moet aan de uitstekende zijde een rode doek of een rood/wit diagonaal gestreept waarschuwingsbord van 50 bij 50 cm worden bevestigd.
In Kosovo zijn winterbanden van 15 november t/m 15 maart, en ook buiten deze periode bij winterse omstandigheden, verplicht. Tenzij je op zomerbanden rijdt met een profieldiepte van minstens 4 mm en er sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn. Dit geldt ook voor Nederlandse auto’s. Er is sprake van een winterse omstandigheid als de weg bedekt is met sneeuw en/of ijs. De winterbanden moeten op alle vier de wielen zijn gemonteerd. Banden met de aanduiding M+S, M&S, MS of een sneeuwvloksymbool worden als winterband beschouwd. Let op: In Servië zijn winterbanden verplicht van 1 november t/m 1 april.
ANWB Advies: Voor het rijden bij zwaardere winterse omstandigheden adviseert de ANWB je een goed geteste ‘echte’ winterband met sneeuwvloksymbool (3PMSF) te gebruiken. In deze omstandigheid biedt zelfs een goed geteste all-seasonband met een sneeuwvloksymbool vaak onvoldoende grip en veiligheid.
Meer informatie: anwb.nl/winterbanden.
Van 15 november t/m 15 maart, en ook buiten deze periode bij winterse omstandigheden, is het verplicht om op zomerbanden met een profieldiepte van minstens 4 mm te rijden en daarnaast sneeuwkettingen in de auto te hebben, tenzij je auto op winterbanden rijdt. Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto's. Er is sprake van winterse omstandigheden als de weg is bedekt met sneeuw en/of ijs. Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat en de weg bedekt is met sneeuw of ijs. Het is verboden sneeuwkettingen te gebruiken als de weg niet bedekt is met sneeuw of ijs.
Het gebruik van spijkerbanden is verboden.
In een auto die een caravan of aanhangwagen trekt, moeten twee gevarendriehoeken aanwezig zijn.
Het dragen van een fietshelm is verplicht voor kinderen jonger dan 16 jaar.
In het donker of bij slecht zicht is het dragen van een reflecterend veiligheidsvest of reflecterende kleding verplicht voor fietsers.
Je mag tijdens het fietsen geen telefoon vasthouden.
Tijdens het fietsen mag je geen hoofdtelefoon of oortjes gebruiken.
Fietsen moeten in het donker of bij slecht zicht zijn voorzien van vaste lampen. Voor op de fiets moet het licht de kleur wit of geel hebben en achter op de fiets de kleur rood. De fiets moet achter een rode reflector hebben. Ook moet de fiets zijn voorzien van goed werkende remmen en een bel.
Personen boven de 18 jaar mogen een kind onder de 8 jaar op de fiets vervoeren, mits deze in een speciaal kinderzitje met ruggensteun zit dat goed op de fiets is bevestigd. Personen onder invloed van alcohol en drugs mogen niet op de fiets worden vervoerd.
Kinderen tot en met 12 jaar mogen niet op de openbare weg fietsen. Vanaf een leeftijd van 9 jaar mogen kinderen in voetgangersgebieden, op woonerven, in 30 km-zones en in schoolzones fietsen. Kinderen jonger dan 9 jaar mogen alleen in voetgangersgebieden en op woonerven fietsen onder begeleiding van iemand die ouder is dan 16 jaar.
Je mag niet naast elkaar rijden.
Als er fietspaden zijn, moet je deze gebruiken. Waar geen fietspaden zijn, moet je zoveel mogelijk aan de rechterzijde van de weg rijden. Fietsers mogen op de stoep of in een voetgangersgebied rijden om een kind tot 10 jaar te vergezellen. Fietsers moeten in dat geval voorzichtig rijden en voorrang verlenen aan voetgangers.
Je mag met een tweewielige aanhanger achter de fiets rijden. De aanhanger met eventuele lading mag niet breder zijn dan 80 cm en niet zwaarder dan 50 kg.
De Nederlandse verkeersregels vind je hier.
Ga je met de auto naar Kosovo, dan ben je verplicht deze spullen bij je te hebben.
Verplicht:
Let op: De bestuurder is verplicht een veiligheidsvest te dragen als deze de auto verlaat bij een pech of ongeval. Daarnaast moet iedereen die in Kosovo buiten de bebouwde kom in het donker, bij weinig licht of slecht zicht langs de weg loopt (bijvoorbeeld bij pech of een ongeval) verplicht een reflector, kleding met reflecterende strepen of een reflecterend veiligheidsvest dragen. ANWB adviseert daarom voor alle inzittenden een veiligheidsvest mee te nemen. In Europa moet een veiligheidsvest voldoen aan de norm EN 20471:2013 (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting aanwezig is.
De beste route naar Kosovo loopt via Duitsland - Oostenrijk - Slovenië - Kroatië - Servië - Noord-Macedonië.
Verplicht in Duitsland Verplicht in Oostenrijk Verplicht in Slovenië Verplicht in Kroatië Verplicht in Servië Verplicht in Noord-Macedonië
Verplicht:
Let op: In Kosovo is iedereen die buiten de bebouwde kom in het donker, bij weinig licht of bij slecht zicht langs de weg loopt, bijvoorbeeld bij pech of een ongeval, verplicht een reflector, kleding met reflecterende strepen of een reflecterend veiligheidsvest te dragen. De ANWB adviseert om ook een veiligheidsvest mee te nemen voor een eventuele passagier. In Europa moet een veiligheidsvest voldoen aan de norm EN 20471:2013 (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
De beste route naar Kosovo loopt via Duitsland - Oostenrijk - Slovenië - Kroatië - Servië - Noord-Macedonië.
Verplicht in Duitsland Verplicht in Oostenrijk Verplicht in Slovenië Verplicht in Kroatië Verplicht in Servië Verplicht in Noord-Macedonië
Hier vind je de algemene toegestane maximumsnelheden per voertuig. Blijf altijd ter plaatse opletten of borden anders aangeven, houd dan die maximumsnelheid aan.
Auto
* Op nationale wegen met twee rijstroken per richting gescheiden door een middenberm is de maximumsnelheid 100 km/h.
Auto met aanhangwagen/caravan
Motor
* Op nationale wegen met twee rijstroken per richting gescheiden door een middenberm is de maximumsnelheid 100 km/h.
Motor met aanhangwagen/caravan
Camper
* Op nationale wegen met twee rijstroken per richting gescheiden door een middenberm is de maximumsnelheid 100 km/h.
Camper met aanhangwagen/caravan
Voor beginnende bestuurders die minder dan 2 jaar hun rijbewijs hebben, gelden de volgende lagere maximumsnelheden:
Zie meer informatie op anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.
We hebben geen gegevens over boetebedragen in Kosovo.
Voor meer informatie, zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.