Verkeersregels in Kroatië
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Sommige verkeersregels in Kroatië zijn anders dan in Nederland. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste en afwijkende verkeersregels.
In de winterperiode van 1 november t/m 31 maart is dimlicht of dagrijlicht (ook led) ook overdag verplicht. Let op: In tunnels, bij weinig licht en bij slecht zicht is dagrijlicht niet voldoende en moet je dimlicht voeren.
Het maximale toegestane alcoholgehalte in het bloed is net zoals in Nederland 0,5 promille. Voor de volgende bestuurders geldt een absoluut alcoholverbod:
Bestuurders die de rotonde op willen rijden, moeten voorrang verlenen aan bestuurders die al op de rotonde rijden.
Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Meer informatie over veilig autorijden in de bergen vind je hier.
Voetgangers zijn verplicht om buiten de bebouwde kom zoveel mogelijk aan de linkerkant van de weg te lopen als een voetpad ontbreekt. Als je in het donker of bij slecht zicht langs de weg loopt moet je een reflector, lampje of reflecterend veiligheidsvest dragen.
Tijdens een inhaalactie moet je voortdurend richting aan blijven geven. Schoolbussen die stilstaan bij een halte om passagiers in en uit te laten stappen, mag je niet inhalen.
In Kroatië moet je in een file een reddingsstrook (hitni koridor) in het midden vrijhouden voor de hulpdiensten. Je bent verplicht een reddingsstrook te vormen bij het naderen van voorrangsvoertuigen, zoals politie- en brandweervoertuigen en ambulances, met sirenes en zwaailichten. Deze plicht geldt op alle wegen:
Een parkeerverbod wordt aangegeven door belijningen langs de kant van de weg.
Let op: In Pula zijn parkeerzones die onvoldoende duidelijk worden aangegeven en volgens ANWB-leden wordt ook vaak gezegd dat het daar gratis parkeren is. In de praktijk blijkt echter dat je, bij niet betalen van parkeergeld, je het risico loopt dat je na verloop van tijd een boete van ruim € 280 thuisgestuurd krijgt. Voor informatie over de parkeerzones in Pula zie: pulaparking.hr. De ANWB houdt de kwestie in de gaten, zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie (zoek op 'Boete parkeergeld Kroatië').
De trekkende auto moet aan de voorkant een gevarendriehoek voeren en de gesleepte auto aan de achterkant. In het gesleepte voertuig mag je geen passagiers vervoeren. Gebruik je een sleepkabel, dan moet de afstand tussen beide voertuigen drie tot vijf meter zijn. Met een sleepstang mag de afstand minder dan drie meter zijn. De maximumsnelheid bij slepen is 40 km/h.
Het meenemen en gebruik van radardetectieapparatuur is verboden. Voor zover bekend is het gebruik van apparatuur met signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles (zoals navigatieapparatuur en telefoons) toegestaan.
Kinderen kleiner dan 1,50 meter mogen alleen in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zitverhoger worden vervoerd. Kinderen tussen de 1,35 en 1,50 m mogen eventueel achter in de auto met alleen een veiligheidsgordel om worden vervoerd. Als een kind met de rug naar voren voorin in een kinderzitje wordt vervoerd, moet de airbag uitgeschakeld zijn.
Net zoals in Nederland is het bestuurders van voertuigen (ook fietsers) verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Handsfree bellen is wel toegestaan.
Bij het vervoer van een huisdier kun je het beste uitgaan van artikel 5 in de Nederlandse Wegenverkeerswet (WVW 1994). Volgens dit artikel mag je een huisdier niet zodanig vervoeren in de auto dat dit tot gevaarlijke situaties of verkeershinder leidt of kan leiden. Lees hier meer informatie over hoe je jouw huisdier zo veilig mogelijk vervoert in de auto.
Als lading achter op een voertuig meer dan 1 m naar achteren uitsteekt, moet het uiteinde van de uitstekende lading worden voorzien van een rode doek.
In het donker en bij slecht zicht moet uitstekende lading worden voorzien van een lamp en rode reflectoren.
Lading aan de zijkant dat meer dan 20 cm uitsteekt, moet in het donker en bij slecht zicht worden voorzien van lampen en reflectors die aan de voorkant wit en de achterkant rood zijn.
Fietsen mogen maximaal 20 cm aan beide zijkanten uitsteken, mits de fietsen niet breder zijn dan 2 m. Als de fietsendrager de achterlichten en reflectoren van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet de drager zijn voorzien van een verlichtingsbalk.
Als de fietsendrager of bagagebox op de trekhaak de kentekenplaat van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet je er een witte kentekenplaat op aanbrengen met het kenteken van het voertuig. Je moet in dat geval ook een ovale witte NL-sticker aanbrengen op de fietsendrager of bagagebox. Je mag de sticker niet op de witte kentekenplaat plakken. Je kunt de NL-sticker eventueel op een fiets aanbrengen. Een NL-sticker is verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel.
Op bepaalde wegen (of delen daarvan) is van 15 november t/m 15 april het rijden op winterbanden of sneeuwkettingen verplicht, ongeacht de weersomstandigheden. Ook voor en na deze periode kan het verplicht worden gesteld om winterbanden (of sneeuwkettingen) te gebruiken als de weg is bedekt met sneeuw of ijs. Wanneer je op zomerbanden rijdt en gebruik maakt van sneeuwkettingen moeten je zomerbanden een profieldiepte hebben van minimaal 4 mm. Het is in Kroatië toegestaan om autosokken te gebruiken als alternatief voor metalen sneeuwkettingen.
Bekijk alle informatie over winterbanden in Kroatië. Meer informatie over sneeuwkettingen en sneeuwsokken op anwb.nl/webwinkel/sneeuwkettingen-informatie.
Let op: in de gebieden Lika en Gorski Kotar is het verplicht sneeuwkettingen in de auto te hebben, en bij winterse omstandigheden te gebruiken, ongeacht het type banden waarop wordt gereden.
Tijdens de winterperiode zijn bestuurders verplicht ijs en sneeuw van de ruiten en de rest van hun auto te verwijderen voor ze wegrijden om zichzelf en achterop komende weggebruikers niet in gevaar te brengen.
Let op: Een eventuele fietsendrager wordt achterop wordt meegerekend in de lengte.
In een auto die een caravan of aanhangwagen trekt, moeten twee gevarendriehoeken aanwezig zijn. Bij pech of een ongeval moeten de twee driehoeken naast elkaar op voldoende afstand, en buiten de bebouwde kom minstens 100 meter achter de combinatie worden geplaatst.
Een combinatie van een auto met een caravan of aanhangwagen die langer is dan 7 meter, mag op autosnelwegen met drie of meer rijstroken in één richting alleen op de twee meest rechtse rijstroken rijden.
De hieronder vermelde verkeersregels voor fietsers gelden ook voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/h en een vermogen tot 250 watt.
Fietsers jonger dan 16 jaar moeten verplicht een fietshelm dragen. Ook kinderen jonger dan 16 jaar die worden vervoerd op een fiets, moeten een helm dragen.
Een bestuurder van een speedpedelec moet een goedgekeurde bromfietshelm dragen. Meer informatie vind je hieronder.
Een elektrische fiets met trapondersteuning tot 45 km/h en een vermogen van maximaal 4.000 watt wordt in Kroatië beschouwd als een bromfiets. De minimumleeftijd voor het rijden van een speedpedelec is 16 jaar. Je moet in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs AM.
Een bestuurder van een speedpedelec moet een goedgekeurde fietshelm (norm ECE 22.05 of 22.06) dragen. Voor zover bekend, is een speedpedelec-helm (norm NTA 8776) niet toegestaan.
Speedpedelecs mogen niet op het fietspad fietsen.
Het is verboden een hoofdtelefoon of oortjes te dragen op of in beide oren. Het dragen van één hoofdtelefoonluidspreker of één oortje is wel toegestaan.
Kinderen tot 8 jaar mogen alleen worden vervoerd in een voor hen geschikt kinderzitje door een fietser van 18 jaar of ouder. Kinderen die als passagier op de fiets worden vervoerd, moeten een geschikte fietshelm dragen. Een fietser van 18 jaar of ouder mag alleen een passagier van 8 jaar of ouder vervoeren als er een speciale zitplek voor passagiers op de fiets aanwezig is met steun voor handen en voeten.
Het is verboden passagiers op de fiets te vervoeren die onder invloed zijn van drugs of medicijnen of een hoger alcoholgehalte in het bloed hebben dan 0,5 promille.
De minimumleeftijd voor fietsen op de weg is 14 jaar. Kinderen van 9 tot 14 jaar mogen alleen fietsen als zij een fietsrijbewijs hebben of worden begeleid door een persoon van 16 jaar of ouder.
Je mag met een fiets een aanhanger met twee wielen trekken die niet breder is dan 80 cm en waarvan het totaalgewicht (dus inclusief bagage) niet hoger is dan 50 kg. De aanhanger moet achter twee reflectoren hebben.
Fietsers mogen niet naast elkaar rijden, maar moeten altijd achter elkaar fietsen.
De Nederlandse verkeersregels vind je hier.
Ga je met de auto naar Kroatië, dan ben je verplicht deze spullen bij je te hebben.
Verplicht:
Let op: De bestuurder is verplicht om een veiligheidsvest te dragen als deze bij pech of een ongeval de auto uitstapt. ANWB adviseert om voor alle inzittenden een veiligheidsvest mee te nemen in de auto. Bewaar de veiligheidsvesten op een goed bereikbare plaats (niet in de kofferbak). Ook adviseert de ANWB om een brandblusser mee te nemen. Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting aanwezig is.
De beste route naar Kroatië loopt via Duitsland - Oostenrijk - Slovenië. Check hier welke items daar verplicht zijn in de auto.
Verplicht in Duitsland Verplicht in Oostenrijk Verplicht in Slovenië
Verplicht:
ANWB advies: Motorrijders wordt geadviseerd een reflecterend veiligheidsvest mee te nemen en dit te dragen bij pech of een ongeval. Neem deze ook mee voor een eventuele passagier.
De beste route naar Kroatië loopt via Duitsland - Oostenrijk - Slovenië. Check hier welke items daar verplicht zijn op de motor.
Verplicht in Duitsland Verplicht in Oostenrijk Verplicht in Slovenië
Met dit kastje in de auto ga je razendsnel door de tolpoorten en betaal je automatisch.
Hier vind je de algemene toegestane maximumsnelheden per voertuig. Blijf altijd ter plaatse opletten of borden anders aangeven, houd dan die maximumsnelheid aan.
Let op: De minimumsnelheid op autosnelwegen is 60 km/h. Bij een nat wegdek moet je als bestuurder je snelheid aanpassen.
Let op: De minimumsnelheid op autosnelwegen is 60 km/h. Bij een nat wegdek moet je als bestuurder je snelheid aanpassen.
<3.500 kg
>3.500 kg
Let op: De minimumsnelheid op autosnelwegen is 60 km/h. Bij een nat wegdek moet je als bestuurder je snelheid aanpassen.
Motor zonder aanhanger:
Motor met aanhanger:
Let op: De minimumsnelheid op autosnelwegen is 60 km/h. Bij een nat wegdek moet je als bestuurder je snelheid aanpassen.
Let op: Bij een nat wegdek moet je als bestuurder je snelheid aanpassen.
Let op: Voor bestuurders die jonger zijn dan 25 jaar, is de maximumsnelheid 10 km/h lager:
De politie mag bij een verkeersovertreding een boete opleggen, maar je bent niet verplicht die ter plekke te betalen. Dat moet wel binnen acht dagen na ontvangst (op een bank- of postkantoor).
Onderstaande bedragen zijn richtlijnen.
Snelheidsovertreding binnen de bebouwde kom
Snelheidsovertreding buiten de bebouwde kom:
Door rood licht rijden
Overtreding inhaalverbod
Parkeerovertreding
Niet verlenen van voorrang
Rijden zonder veiligheidsgordel/helm
Gebruik mobiele telefoon tijdens het rijden
Rijden onder invloed
Kroatië kent een strafpuntensysteem dat ook geldt voor buitenlanders. Een eventuele ontzegging van de rijbevoegdheid of een rijverbod geldt alleen in Kroatië. Bij een totaal van 9 strafpunten in 2 jaar tijd, wordt een rijbewijs voor 9 tot 12 maanden ingenomen. Voor buitenlanders wordt een ontzegging in het rijbewijs aangetekend.
Als je een waarborgsom betaalt, kan de politie het paspoort van de overtreder innemen totdat de boete is betaald.
Bekeuringen die in Kroatië worden opgelegd, kunnen naar het huisadres worden gestuurd. Voor meer informatie, zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.