De mooiste bezienswaardigheden van Lesotho
De majestueuze bergen van het koninkrijk Lesotho rijzen met kop en schouders boven het Zuid-Afrikaanse landschap uit. Een land waar 80 procent boven de 1800 meter reikt en daarmee de bijnaam ‘het dak van Afrika’ eer aan doet. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Lesotho.
Wat te doen in Lesotho?
Lesotho, een land dat volledig wordt omgeven door Zuid-Afrika en met een oppervlakte van 30.355 vierkante kilometer bijna net zo groot is als België. Een land waar de steile omliggende bergtoppen zorgen voor een afgesloten karakter en een oase van rust creëren. Waar je op een paard door het ruige landschap van het Sehlabathebe National Park galoppeert en hoog in de bergen verborgen steden ontdekt, zoals Ha Kome Village in het noordwesten van Lesotho. Tik in Kingsway een Basotho-hoed op de kop en wandel in Semonkong naar de gelijknamige waterval, de grootste van Zuidelijk Afrika. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Lesotho.
1. In galop door het Sehlabathebe National Park
In het uiterste zuidoosten van Lesotho op een hoogte van 2400 meter ligt het Sehlabathebe National Park. Het gebied omringd door bergen is met 6500 hectare zes keer zo groot als het Amsterdamse Bos. Door de afgelegen en bergachtige ligging is er in tegenstelling tot andere nationale parken in Afrika, nauwelijks wild te spotten. In Sehlabathebe gaat het niet om op safari gaan, maar om de oneindige rust die je hier vindt. De immense bergketens van de Zuid-Afrikaanse Drakensbergen worden hier afgewisseld door eindeloze grasvelden.
De beste manier om het park te ontdekken is met een paardentrek. Het paard is nog steeds het meest gebruikte vervoermiddel onder de bevolking van Lesotho. Maak bijvoorbeeld de Sehonghong-trek dwars door Sehlabathebe. Tijdens deze trekking hobbel je drie dagen lang door de ruige bergketens van Sehlabathebe met adembenemende uitzichten op de Drakensbergen. Je overnacht in de wildernis en maak meerdere stops om zo jezelf en de paarden genoeg rust te bieden.
2. Ha Kome: het verborgen dorp
De bewoners van het Ha Kome-dorp, in het noordwesten van Lesotho, houden er al eeuwenlang een bijzondere manier van leven op na. De afstammelingen van het Sotho-Tswana-volk bouwen hun huizen in de berghelling van het 3482 meter hoge Maluti-gebergte. Deze Iglo-vormige huizen, gehouwen uit de rotswanden en gemaakt van klei, boden bescherming tegen vijandige stammen. De eerste grotwoning werd gebouwd begin 19e eeuw door Chief Telaka van het Sotho-Tswana-volk. Telaka en zijn familie zochten een veilige woonplek, ver weg van de stammenoorlogen.
Tegenwoordig zijn er nog een paar grotten bewoond door de zesde generatie van Chief Telaka. Vanaf de hoofdstad Maseru rijd je in een half uur naar het bezoekerscentrum van Ha Kome Cave Village. Maak vanuit daar een rondleiding door het dorp en leer meer over de geschiedenis van het Sotho-Tswana-volk en hun unieke manier van leven.
3. Ruïnes van het koninkrijk in Thaba Bosiu
Op 25 kilometer van de hoofdstad Maseru ligt een van de belangrijkste historische plekken van Lesotho. Het Basotho-volk – de oorspronkelijke bewoners van Lesotho – geloven dat dit de geboorteplek van hun koninkrijk is. Op een 1800 meter hoge zandstenen plateau van de Thaba Bosiu-berg vestigde in 1842 de koning Moshoeshoe zich. Hij zocht naar een plek in de hooglanden waar hij en zijn volgelingen de vechtende stammen in de laaglanden konden ontglippen.
Thaba Bosiu betekent ‘Berg van de Nacht’, verwijzend naar het verhaal dat Moshoeshoe zelf in het leven bracht. Hij liet vijanden geloven dat de berg ’s nachts groter werd. Dit om vijanden te ontmoedigen om de berg te veroveren. Bezoek het oude dorp, met als absolute publiekstrekker de ruïnes van het fort van Moshoeshoe uit 1860. Loop naar de oostkant van de ruïnes en wordt getrakteerd op een adembenemend uitzicht over de ongeveer 30 meter hoge kegelvormige Qiloane Hill.
4. Zeldzame boeken en manuscripten in Morija
Om meer te leren over de geschiedenis van Lesotho reis je naar Morija in het westen van het land. Morija is de eerste stad en het thuis van een van de meest historische gebouwen van Lesotho – het Meador House uit 1843. Dit was het huis van missionaris en kunstenaar Francois Maeder. Tegenwoordig is het huis een galerie waar schilderijen van talenten uit Lesotho worden tentoongesteld.
Bezoek het Museum & Archive van Morija – het enige museum van het land. Het museum werd in 1956 geopend en heeft als doel om een centrum van educatie en innovatie te zijn. Hier leer je niet alleen meer over de geschiedenis van Lesotho, maar ook over de cultuur en tradities van de lokale bevolking. Het archief bevat veel culturele schatten, zoals zeldzame boeken en manuscripten. Met als absolute publiekstrekker een brief geschreven door koning Moshoeshoe. Deze brief is in 1863 gepubliceerd in de oudste, nog bestaande krant van Zuid-Afrika genaamd Leselinyana la Lesotho.
5. Het nationale symbool van Lesotho: de mokorotlo
In het noordoosten van Lesotho, op 1600 meter boven zeeniveau ligt een van de kleinste hoofdsteden van Afrika. De stad Maseru heeft circa 230 duizend inwoners en werd pas in 1869 door koning Moshoeshoe verklaard tot de hoofdstad van het koninkrijk. De stad is niet zo bruisend als de buurstad Johannesburg, maar er heerst wel een aangename drukte. Auto’s, bussen en paarden vullen de straten.
In Kingsway – de grote hoofdstraat van het centrum – staat een opvallend bouwwerk. Een rond gebouw dat in een punt omhoog loopt met als top een zwarte kroon. Geïnspireerd op de kegelvormige Mount Qiloane in het noordwesten van Lesotho. Dit is de vorm van de traditionele mokorotlo, ook wel de Basotho-hoed genoemd. Een strohoed in de vorm van een kegel gedecoreerd met een of meer lijnen in verschillende kleuren: het nationale symbool van Lesotho. Vandaag de dag is het gebouw een restaurant en souvenirwinkel waar je de traditionele Basotho-hoeden kan kopen.
6. Semonkong: het dorp in de mist
In het binnenland van Lesotho ligt het dorp Semonkong, vernoemd naar de gelijknamige waterval. De Semonkong-waterval, wat ook ‘de plek van de rook’ betekent, is de hoogste waterval van Zuidelijk Afrika en bijna twee keer zo hoog als de Victoria Falls in Zimbabwe. Het water dendert hier van 200 meter hoogte naar beneden. Zowel in de winter als in de zomer is de waterval een spectaculaire bezienswaardigheid. In de wintermaanden vriest het in de bergen en bewonder je de bevroren ijsschotsen van het meer. Terwijl in de zomer wanneer het weer opwarmt het water een opstijgende wolk van mist achterlaat.
Het gebied rondom de Semonkong-waterval is een paradijs voor wandelliefhebbers. De bekendste wandeltocht is de 3 uur durende tocht vanaf de Semonkong Lodge in het dorp. Tijdens deze wandeling kronkel je door het groene berglandschap van Semonkong, via traditionele bergdorpjes en langs metersdiepe kliffen. Wanneer het wolkendek langzaam optrekt, word je getrakteerd op het adembenemende uitzicht van de Zuid-Afrikaanse Drakensbergen.