Verkeersregels in Letland
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Sommige verkeersregels in Letland zijn anders dan in Nederland. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste en afwijkende verkeersregels.
Het maximale toegestane alcoholgehalte in het bloed is net zoals in Nederland 0,5 promille. Voor bestuurders die korter dan twee jaar het rijbewijs hebben, bedraagt de limiet 0,2 promille.
Veel wegen hebben een vluchtstrook waarop bestuurders kunnen uitwijken om een sneller voertuig te laten passeren.
Anders dan in Nederland knipperen de verkeerslichten. Een knipperend groen licht betekent dat het licht binnenkort op oranje of geel zal springen. Een oranje of geel licht betekent hetzelfde als in Nederland: je moet stoppen, tenzij je het stoplicht zo dicht bent genaderd en dat je redelijkerwijs niet meer kunt stoppen. Als het naast het rode licht ook het oranje licht gaat branden, houdt dat in dat je nog niet mag rijden, maar dat het licht binnenkort op groen zal springen.
Voetgangers zijn verplicht om zoveel mogelijk aan de linkerkant van de weg te lopen als een voetpad ontbreekt. Mensen die in een rolstoel rijden of met een fiets, bromfiets of motor aan de hand lopen, mogen ook de rechterkant van de weg gebruiken. In Letland zijn voetgangers die binnen de bebouwde kom langs onverlichte of onvoldoende verlichte straten of buiten de bebouwde kom in het donker of bij slecht zicht langs de weg lopen, verplicht kleding met reflecterende strepen of een reflecterend veiligheidsvest te dragen.
Het voeren van dimlicht of dagrijlicht (ook led) overdag is verplicht. Let op: In tunnels, bij weinig licht of bij slecht zicht is dagrijlicht niet voldoende en moet dimlicht worden gevoerd.
Bestuurders van gemotoriseerde voertuigen mogen tijdens het rijden geen telefoon vasthouden. Handsfree bellen mag wel.
Kinderen die kleiner zijn dan 1,50 m, moeten worden vervoerd in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zitverhoger. Het is verboden kinderen die jonger zijn dan 3 jaar, te vervoeren in een voertuig waarin geen veiligheidsgordels aanwezig zijn.
Net zoals in Nederland is het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur verboden. Voor zover bekend is het gebruik van apparatuur met signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles (zoals navigatieapparatuur en telefoons) wel toegestaan.
Je bent wettelijk verplicht een huisdier zodanig te vervoeren in de auto dat het dier de bestuurder niet hindert bij het rijden en het zicht van de bestuurder niet beperkt. Daarnaast ben je verplicht het dier veilig te vervoeren voor het welzijn van het dier zelf. Zet je huisdier daarom veilig vast, bijvoorbeeld in een reismand of -kennel, in een speciaal tuigje of zitje dat is vastgezet met een veiligheidsgordel of in de bagageruimte achter een net of rek. Lees hier meer informatie over hoe je jouw huisdier zo veilig mogelijk vervoert in de auto.
In Letland is het gebruik van winterbanden verplicht van 1 december tot 1 maart. Deze periode kan worden verlengd als de weersomstandigheden dat vereisen. Winterbanden moeten op alle wielen en ook op de wielen van een eventuele aanhanger worden gemonteerd. Sinds 1 oktober 2024 worden alleen banden met een sneeuwvloksymbool (3PMSF) in Letland beschouwd als winterbanden. De minimale profieldiepte voor winterbanden is 4 mm.
ANWB Advies: Voor het rijden bij zwaardere winterse omstandigheden adviseert de ANWB je een goed geteste ‘echte’ winterband met sneeuwvloksymbool (3PMSF) te gebruiken. In deze omstandigheid biedt zelfs een goed geteste all-seasonband met een sneeuwvloksymbool vaak onvoldoende grip en veiligheid.
Meer informatie: anwb.nl/auto/banden/winterbanden.
Sneeuwkettingen
Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan op wegen die zijn bedekt met sneeuw. Let op: In Duitsland en Polen kan het gebruik van sneeuwkettingen met een bord verplicht worden gesteld.
Spijkerbanden
Spijkerbanden zijn toegestaan van 1 oktober tot 1 mei.
Let op: Een eventuele fietsendrager wordt achterop wordt meegerekend in de lengte.
De hieronder vermelde verkeersregels voor fietsers gelden ook voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/h en een vermogen van maximaal 1000 watt.
Fietsers jonger dan 16 jaar moeten verplicht een fietshelm dragen.
In het donker of bij slecht zicht is het dragen van een reflecterend veiligheidsvest verplicht voor fietsers.
Fietsen moeten zijn voorzien van vaste lampen. Voor op de fiets moet het licht de kleur wit of geel hebben en achter op de fiets de kleur rood. De fiets moet voor een witte en achter een rode reflector hebben. Op de pedalen moeten gele of oranje reflectoren zijn aangebracht. Ook moet de fiets zijn voorzien van goed werkende remmen en een bel.
Kinderen jonger dan 7 jaar mogen alleen op de fiets vervoerd worden als ze in een geschikt zitje zitten, hun voeten op voetsteunen kunnen laten rusten, zijn vastgezet met een gordel en een voor hen geschikte en goedgekeurde fietshelm dragen.
Kinderen jonger dan 12 jaar mogen alleen onder begeleiding van een volwassene over de openbare weg rijden. Ze mogen echter wel samen met hun begeleider altijd op het trottoir fietsen, mits ze voetgangers niet hinderen.
Als er fietspaden zijn, moet je deze gebruiken. Waar geen fietspaden zijn, moet je zoveel mogelijk aan de rechterzijde van de weg rijden. Je mag op het trottoir fietsen als rijden op de rijbaan niet mogelijk, lastig of gevaarlijk is, mits je de voetgangers niet hindert.
De Nederlandse verkeersregels vind je hier.
Ga je met de auto naar Letland, dan ben je verplicht deze spullen bij je te hebben.
Verplicht:
Let op: De bestuurder en passagiers zijn verplicht ’s nachts of bij slecht zicht een reflecterend veiligheidsvest te dragen als ze bij pech of een ongeval het voertuig verlaten. ANWB adviseert daarom om voor alle inzittenden een veiligheidsvest mee te nemen. Het veiligheidsvest moet voldoen aan de Europese norm EN 204741:2013 (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting aanwezig is.
De beste route naar Letland loopt via Duitsland - Polen - Litouwen. Check hier welke items daar verplicht zijn in de auto.
Verplicht in Duitsland Verplicht in Polen Verplicht in Litouwen
Verplicht:
Let op: Motorrijders en hun passagiers zijn verplicht ’s nachts of bij slecht zicht een reflecterend veiligheidsvest te dragen als ze, bijvoorbeeld bij pech of een ongeval, op de weg lopen. ANWB adviseert om ook een veiligheidsvest mee te nemen voor een eventuele passagier.
Voor motoren met zijspan is het verplicht ook een gevarendriehoek en verbanddoos mee te nemen.
De beste route naar Letland loopt via Duitsland - Polen - Litouwen. Check hier welke items daar verplicht zijn op de motor.
Verplicht in Duitsland Verplicht in Polen Verplicht in Litouwen
Hier vind je de algemene toegestane maximumsnelheden per voertuig. Blijf altijd ter plaatse opletten of borden anders aangeven, houd dan die maximumsnelheid aan.
Let op: In de winter, van 1 december tot 1 maart, geldt op alle autowegen een maximumsnelheid van 90 km/h. In de zomer geldt op enkele autowegen of delen daarvan in Letland een maximumsnelheid van 100 of 110 km/h. De hogere maximumsnelheid wordt altijd aangegeven met borden.
Met toegestane maximummassa < 7500 kg
Let op: In de winter, van 1 december tot 1 maart, geldt op alle autowegen een maximumsnelheid van 90 km/h. In de zomer geldt op enkele autowegen of delen daarvan in Letland een maximumsnelheid van 100 of 110 km/h. De hogere maximumsnelheid wordt altijd aangegeven met borden.
Motor zonder aanhanger:
Let op: In de winter, van 1 december tot 1 maart, geldt op alle autowegen een maximumsnelheid van 90 km/h. In de zomer geldt op enkele autowegen of delen daarvan in Letland een maximumsnelheid van 100 of 110 km/h. De hogere maximumsnelheid wordt altijd aangegeven met borden.
Motor met aanhanger:
De bebouwde kom wordt aangegeven door een wit plaatsnaambord met zwarte letters. Het einde door hetzelfde bord voorzien van een rode diagonale balk. Een blauw bord met witte letters duidt geen bebouwde kom aan.
In woonwijken, rond tankstations en op parkeerterreinen geldt een maximumsnelheid van 20 km/h.
De politie is niet bevoegd boetes ter plekke te incasseren. De termijn om in beroelp te gaan tegen een bekeuring is 1 maand nadat de boete is opgelegd.
Onderstaande bedragen zijn richtlijnen.
Snelheidsovertreding binnen de bebouwde kom
De hoogte van het boetebedrag hangt af van een snelheidsoverschrijding binnen of buiten de bebouwde kom.
Door rood licht rijden
Parkeerovertreding
Niet verlenen van voorrang
Rijden zonder veiligheidsgordel
Gebruik mobiele telefoon tijdens het rijden
Geen verlichting overdag
Rijden onder invloed
Voor meer informatie, zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.