Reisdocumenten, voertuigdocumenten en rijbewijs in Marokko
Ga je op vakantie naar Marokko? Controleer dan altijd voor de zekerheid even welke reisdocumenten verplicht zijn en hoe het zit met een rijbewijs over de grens.
Internationaal rijbewijs
Auto of motor
- Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Marokko, ook bij het huren van een voertuig.
- Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
- Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.
Bromfiets of snorfiets
- Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.
Bijzonderheden
- Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.
Persoonsdocumenten
- Een geldig paspoort is vereist (bron: consulaire afdeling van de Marokkaanse ambassade in Den Haag).
- Controleer of het document ruim voldoende geldig is, voor het geval dat het verblijf langer mocht duren dan gepland.
Visum
- Een visum is niet nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen.
Inreis via een ander land
- Voor een tussenstop (transit) op een luchthaven in een ander land op weg naar Marokko: informeer van tevoren bij het consulaat van dat land of je een visum of transitvisum (ook wel A-visum of doorreisvisum genoemd) nodig hebt.
Reizen met minderjarige kinderen
- Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
- Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.
Bijzonderheden
- Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
- Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding.
- Tekst bijgewerkt: januari 2024. De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens het consulaat in Amsterdam: tel. 020 618 17 86.
Voertuigdocumenten
- Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend.
- Voor een voertuig is een tijdelijk (kosteloos) invoerdocument nodig dat wordt afgegeven aan de grens. Er kan onderweg naar gevraagd worden. Het voormalige invoerdocument 'D16 ter' is niet meer vereist.
Meer informatie:
Administration des Douanes et Impôts Indirects
Avenue Annakhil
Hay Riad
Rabat
Tel. +212 5 37 57 90 00
douane.gov.ma
adii@douane.gov.ma - Een NL-sticker is niet vereist. De landcode op de kentekenplaat is voldoende. Heeft de kentekenplaat geen landcode (aanhangwagen, fietsendrager, oldtimer), dan moet wel een NL-sticker aangebracht worden.
Leenvoertuig
- Als je naar Marokko gaat met andermans auto, zijn een of meer machtigingen en legalisaties vereist.
- Meer informatie over het rijden in een geleende auto op vakantie: anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie. Via deze pagina kun je ook een voorbeeld van een machtiging downloaden.
Auto van een bedrijf
- Als je naar Marokko gaat in een voertuig dat eigendom is van je werkgever of van een ander in Nederland gevestigd bedrijf (bijv. verhuurbedrijf/leasemaatschappij) moet je een machtiging (leaseverklaring/berijdersverklaring/autoverklaring) laten opstellen door de eigenaar of tekenbevoegd persoon. Neem voor informatie over de vorm en de inhoud van de machtiging en de te volgen procedure contact op met het Marokkaans consulaat. Zie anwb.nl/vakantie/marokko/reisvoorbereiding/adressen-en-telefoonnummers.
- De machtiging moet door de Kamer van Koophandel (KvK) gelegaliseerd worden. Het verzoek tot legalisatie kan uitsluitend door de eigenaar (of tekenbevoegd persoon) van de auto rechtstreeks, via een visumdienst of via een douane-expediteur bij de KvK ingediend worden. Doe dit bij voorkeur digitaal, want postaanvragen hebben een lange doorlooptijd.
- Informatie KvK: ondernemersplein.kvk.nl/legaliseren-handtekening.
Auto van een particulier
- Als je in Marokko wilt rijden in een voertuig dat je hebt geleend van een Nederlandse particulier, moet je de eigenaar een machtiging laten opstellen.
- Deze machtiging moet door twee instanties gelegaliseerd worden, in deze volgorde:
- Door de gemeente waar de eigenaar van het voertuig woont.
- Door een Nederlandse rechtbank (zie nederlandwereldwijd.nl/legaliseren/wat-is-legaliseren-apostille).
- Legalisatie door de Kamer van Koophandel is in geval van een particuliere machtiging niet mogelijk.
Verzekering en groene kaart
- Zowel voertuig als caravan/aanhangwagen moeten verzekerd zijn.
- Let op: Marokko valt onder de groene-kaartlanden maar niet alle Nederlandse verzekeringen bieden dekking in Marokko. Je moet in dat geval een kortetermijnverzekering afsluiten (zie verderop).
- Biedt je Nederlandse verzekering wel voldoende dekking en je rijdt met gekoppelde caravan/aanhangwagen in Marokko, dan is de caravan/aanhangwagen meeverzekerd onder de WA-verzekering van de auto. Een caravan/aanhangwagen met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg heeft een eigen kenteken en dus een eigen groene kaart nodig, op te vragen bij de verzekeraar.
- De groene kaart wordt erkend en is verplicht in Marokko. Neem de originele papieren groene kaart mee, geen pasje of afdruk van een digitale versie. De papieren groene kaart is een jaar geldig.
Kortetermijnverzekering
- Biedt je Nederlandse verzekering geen dekking in Marokko (dat wordt aangegeven op de groene kaart), dan kun je een kortetermijnverzekering afsluiten aan de grens (let op: de dekking kan laag zijn) of bij TourInsure in Hamburg (tourinsure.de).
- Meer informatie:
Bureau Central Marocain des Sociétés d'Assurances (BCMA)
154 boulevard d'Anfa
20050 Casablanca
Tel. +212 5 22 39 18 57/8/9
contact@bcma.ma
bcma.ma
Bijzonderheden
- Bovenstaande informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.