Verkeersregels in Montenegro
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Sommige verkeersregels in Montenegro zijn anders dan in Nederland. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste en afwijkende verkeersregels.
Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,3 promille. Een passagier onder invloed mag niet voorin worden vervoerd.
Als je een rotonde wilt oprijden, moet je voorrang verlenen aan bestuurders die al op de rotonde rijden, als dit wordt aangegeven met verkeerstekens, zoals voorrangsborden. Als er geen verkeerstekens aanwezig zijn op de rotonde, heeft verkeer van rechts voorrang.
Let goed op de verkeerstekens, rij voorzichtig en neem geen voorrang, want mogelijk zijn niet alle weggebruikers op de hoogte van de regels op een rotonde.
Bestuurders mogen een schoolbus waar kinderen in- en uitstappen, niet voorbijrijden.
Het verkeerslicht knippert aan het einde van de groene fase voordat oranje wordt getoond.
Let op: bij voetgangersoversteekplaatsen op een kruising gaat het licht voor voetgangers soms op groen wanneer ook het licht voor afslaand verkeer op groen gaat. Bestuurders van voertuigen moeten in dat geval voorrang verlenen aan de voetgangers op het zebrapad.
Binnen de bebouwde kom en ‘s nachts is het geven van geluidssignalen alleen toegestaan als er direct gevaar voor een aanrijding bestaat.
Het voeren van dimlicht of dagrijlicht (ook led) is overdag verplicht.
Let op: In tunnels, bij weinig licht en bij slecht zicht is dagrijlicht niet voldoende en moet dimlicht worden gevoerd.
Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Meer informatie over veilig rijden in de bergen vind je hier.
Het is bestuurders van gemotoriseerde voertuigen verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon of andere communicatieapparatuur vast te houden. Je mag wel handsfree bellen.
Het is in Montenegro verboden om een passagier die zichtbaar onder invloed van alcohol verkeert voorin de auto te vervoeren.
Bij het vervoer van een huisdier kun je het beste uitgaan van artikel 5 in de Nederlandse Wegenverkeerswet (WVW 1994). Volgens dit artikel moet een huisdier zodanig vervoerd worden dat dit niet tot gevaarlijke situaties of verkeershinder kan leiden. Lees hier meer informatie over hoe je jouw huisdier zo veilig mogelijk vervoert in de auto.
Het gebruik van winterbanden is van 15 november tot 1 april verplicht voor alle voertuigen ongeacht de weersomstandigheden op bepaalde wegen of delen daarvan als dat wordt aangegeven met verkeersborden. Ook zijn winterbanden altijd verplicht bij winterse omstandigheden. Dit geldt ook voor Nederlandse auto’s. De minimale profieldiepte voor winterbanden is 4 mm. Winterbanden moeten ten minste op de aangedreven wielen worden gemonteerd.
De ANWB adviseert je in de winter een goed geteste winterband of all-seasonband te gebruiken die is voorzien van de aanduiding M+S en het sneeuwvloksymbool (3PMSF). Voor het rijden in de bergen en bij zwaardere winterse omstandigheden biedt zelfs een goed geteste all-seasonband met een sneeuwvloksymbool vaak onvoldoende grip en veiligheid. Meer informatie op anwb.nl/winterbanden.
Sneeuwkettingen
Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan in de winterperiode.
Spijkerbanden
Het gebruik van spijkerbanden is verboden.
Meer informatie over sneeuwkettingen en sneeuwsokken op anwb.nl.
Van 15 november tot 1 april moet er in zware voertuigen (toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg, dus ook campers) een sneeuwschep aanwezig zijn.
In een auto die een caravan of aanhangwagen trekt, moeten twee gevarendriehoeken aanwezig zijn.
Let op: Een eventuele fietsendrager achterop wordt meegerekend in de lengte.
In een auto die een caravan of aanhangwagen trekt, moeten twee gevarendriehoeken aanwezig zijn.
Het dragen van een fietshelm is verplicht op hoofdwegen en regionale wegen. Kinderen die op een fiets worden vervoerd, moeten een helm dragen.
Buiten de bebouwde kom moeten fietsers in het donker en bij slecht zicht verplicht een veiligheidsvest dragen.
Het is op de fiets verboden om een hoofdtelefoon of oortjes dragen op of in beide oren.
Fietsen moeten in het donker en bij slecht zicht zijn voorzien van vaste lampen. Voor op de fiets moet het licht de kleur wit of geel hebben en achter op de fiets de kleur rood. Ook moet de fiets voorzien zijn van goed werkende remmen en een bel.
Je mag een aanhanger van maximaal 1 m breed aan een fiets koppelen.
Je mag niet naast elkaar rijden.
Waar fietspaden zijn, moeten ze ook gebruikt worden. Waar fietspaden ontbreken, moet zoveel mogelijk aan de rechterkant van de weg worden gereden. De maximumsnelheid op een fietspad is 35 km/h.
De Nederlandse verkeersregels vind je hier.
Ga je met de auto naar Montenegro, dan ben je verplicht deze spullen bij je te hebben.
Verplicht:
Let op: Trek je een caravan of een aanhangwagen, dan ben je verplicht om twee gevarendriehoeken mee te nemen.
ANWB Advies: De bestuurder moet een veiligheidsvest dragen bij pech of een ongeval. De ANWB adviseert om voor alle inzittenden een veiligheidsvest mee te nemen. Bewaar het veiligheidsvest op een goed bereikbare plaats (niet in de kofferbak). Het wordt verder aangeraden om een reservewiel of thuiskomertje óf een bandenreparatieset (niet nodig voor auto's met een run-flat tires of vergelijkbare banden), reservelampen (niet nodig voor auto's met xenon-, led- of neonverlichting) en sleepkabel mee te nemen. Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting aanwezig is.
De beste route naar Montenegro loopt via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Servië. Check hier welke items daar verplicht zijn in de auto.
Verplicht in Duitsland Verplicht in Oostenrijk Verplicht in Hongarije Verplicht in Servië
Let op: Zowel de bestuurder als een eventuele passagier is verplicht een reflecterend veiligheidsvest te dragen bij pech of een ongeval.
De beste route naar Montenegro loopt via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Servië. Check hier welke items daar verplicht zijn op de motor.
Verplicht in Duitsland Verplicht in Oostenrijk Verplicht in Hongarije Verplicht in Servië
Hier vind je de algemene toegestane maximumsnelheden per voertuig. Blijf altijd ter plaatse opletten of borden anders aangeven, houd dan die maximumsnelheid aan.
< 3500 kg
> 3500 kg
Beginnende bestuurders die minder dan 12 maanden hun rijbewijs hebben en voor alle bestuurders die jonger zijn dan 24 jaar, geldt buiten de bebouwde kom een maximumsnelheid van 70 km/h.
De politie mag wel na aanhouding bekeuringen opleggen, maar mag de boete niet innen. Gaat de overtreding gepaard met roekeloos in gevaar brengen of een ongeval, dan kan tevens een gevangenisstraf worden opgelegd en/of ontzegging van de rijbevoegdheid.
Onderstaande bedragen zijn richtlijnen.
Snelheidsovertreding
Door rood licht rijden
Overtreding inhaalverbod
Parkeerovertreding
Rijden zonder veiligheidsgordel
Gebruik mobiele telefoon tijdens het rijden
Rijden onder invloed
Alcoholgehalte in het bloed vanaf 0,3‰: vanaf € 70.
Voor meer informatie, zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.