Route plannen naar Noorwegen
Ga snel naar
Tanken en laden
Overnachten langs de route
Route-informatie
Pechhulp
Ga snel naar
Tanken en laden
Overnachten langs de route
Route-informatie
Pechhulp
In Noorwegen kun je over het algemeen dezelfde brandstoffen tanken als in Nederland. Ook kun je overal je elektrische auto opladen. Lees hoe de brandstoffen in Noorwegen heten en waar je rekening mee moet houden bij het tanken en laden. Bekijk hier de actuele brandstofprijzen in Noorwegen en andere Europese landen.
Reservebrandstof: Aangeraden wordt om niet meer dan 10 l brandstof mee te nemen in een reservetankje dat speciaal is goedgekeurd voor het vervoer van ontvlambare stoffen. Op sommige veerboten is het verboden om een reservetankje met brandstof mee te nemen.
Reservebrandstof: Aangeraden wordt om niet meer dan 10 l brandstof mee te nemen in een reservetankje dat speciaal is goedgekeurd voor het vervoer van ontvlambare stoffen. Op sommige veerboten is het verboden om een reservetankje met brandstof mee te nemen.
Het netwerk van openbare laadpunten (ladestasjoner) en snelladers (hurtigladestasjoner) is uitgebreid en het is goed mogelijk om door Noorwegen te reizen met een elektrische auto. In het noorden is het netwerk van laadpunten wel minder dicht en daar zijn ook wat minder snelladers.
Auto's die uitsluitend op elektriciteit rijden, hoeven in Noorwegen geen parkeergeld en tol te betalen en mogen de busbaan gebruiken. Maak bij de planning van je route gebruik van de EV-routeplanner van de ANWB. Tijdens je reis vind je alle laadpunten in de gratis ANWB Onderweg app.
Let op: Je ANWB-laadpas wordt niet overal in Noorwegen geaccepteerd. Zorg ervoor dat je verschillende laadpassen meeneemt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast kan de aansluitwijze van de laadpalen per laadmogelijkheid in het buitenland anders zijn dan je in Nederland gewend bent. Kijk goed op de uitleg bij de laadpaal of gebruiksaanwijzing of je bijvoorbeeld eerst je laadpas dient te scannen of eerst de laadstekker in de laadpaal moet doen.
Bij het betalen met een bankpas bij een tankautomaat wordt vaak eerst als borg een bepaald standaardbedrag van € 125-200 op de rekening gereserveerd. Soms kan het een paar dagen tot wel twee weken duren voor het gereserveerde bedrag weer kan worden gebruikt. Ook zijn Nederlandse bankpassen soms niet bruikbaar. Een goed alternatief is een creditcard.
In de bergen en in afgelegen gebieden kunnen de afstanden tussen tankstations groot zijn (meer dan 100 km). Benut daarom elke gelegenheid om te tanken.
Houd er rekening mee dat je soms niet kunt betalen in de winkel waarbij zich een tankautomaat bevindt, maar alleen bij de tankautomaat zelf omdat de winkel door een ander bedrijf wordt geëxploiteerd dan de pomp.
Je mag in Noorwegen mag met een elektrische auto op de busbaan, maar op een onderbord van een busbaanbord kan ook Gjelder ikke elmotorvogn uten passasjer staan, wat Geldt niet voor elektrische voertuigen zonder passagiers betekent.
In de ANWB Onderweg app kan eenvoudig hotels zoeken en boeken in heel Europa. Ook last minute, terwijl je onderweg bent. Je ziet van elk hotel direct relevante informatie en een knop om te boeken. Keuze gemaakt? Met één klik navigeer je met de app zo naar je overnachtingshotel.
Je kan natuurlijk ook nu direct al een overnachtingshotel boeken in Noorwegen:
In de ANWB Routeplanner op deze site vind je naast de hotels ook campings in Noorwegen. Bekijk de kaart met hotels en campings en zoom in naar jouw bestemming om de accomodaties in te laden.
Je kan ook eerst je route plannen. Klik vervolgens onder de kaart op het kopje 'Hotels & Campings'. Je ziet dan de hotels en campings langs jouw geplande route.
Bekijk de actuele wegwerkzaamheden op je route naar Noorwegen.
Bekijk voor de drukke dagen in 2024 voor jouw bestemming of voor de doorreislanden de verkeersdruktekalender.
Uitgebreide gegevens en actuele informatie over openstelling van bergpassen in Noorwegen en andere landen kun je vinden op alpenpaesse.de (Duitstalig).
In Noorwegen is geen rijverbod voor vrachtwagens van kracht op feestdagen of in weekenden.
Speciaal voor ANWB-leden worden elke twee jaar actuele routekaarten uitgegeven. De kaarten zijn gratis, alleen voor leden verkrijgbaar in de ANWB-winkels.
Let op: de gratis routekaart voor Scandinavië is helaas niet meer op voorraad in de winkel.
Je hoopt het niet, maar stel dat je pech onderweg krijgt, dan heb je met Wegenwacht Europa fijn alle hulp in het Nederlands van onze Alarmcentrale. Ook zijn er geen voorrij- en sleepkosten.