Verkeersregels in Portugal
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Sommige verkeersregels in Portugal zijn anders dan in Nederland. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste en afwijkende verkeersregels.
Een bestuurder die een rotonde op wil rijden, moet voorrang verlenen aan bestuurders die al op de rotonde rijden. Je moet als automobilist ook voorrang verlenen aan fietsers, ruiters en door dieren getrokken voertuigen die zich al op de rotonde bevinden. Bij een rotonde met twee of meer rijstroken mag je de buitenste rijstrook alleen gebruiken als je van plan bent de rotonde bij de eerstvolgende afslag te verlaten.
Net zoals in Nederland is het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed 0,5 promille. Voor bestuurders die korter dan drie jaar een rijbewijs hebben, geldt een limiet van 0,2 promille.
Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Ga voor meer informatie over veilig rijden in de bergen naar onze website.
Automobilisten die een fietser inhalen, moeten een zijdelingse afstand tot de fietser aanhouden van minstens 1,5 m.
Voetgangers zijn verplicht om buiten de bebouwde kom zoveel mogelijk aan de linkerkant van de weg te lopen als een voetpad ontbreekt, tenzij dat gevaar voor ze oplevert.
Voeten moeten in het donker of bij slecht zicht achter elkaar lopen.
Je mag een stilstaande tram alleen voorbijrijden als er een vluchtheuvel voor in- en uitstappende passagiers aanwezig is.
Je mag een voertuig niet laten stilstaan of parkeren op de volgende plaatsen:
Het is verboden te parkeren aan de linkerkant van de weg (tegen de rijrichting in), tenzij wordt aangegeven dat parkeren aan de rechterkant niet mag en aan de linkerkant wel.
Parkeren is verboden waar stilstaan verboden is en op onder andere de volgende plaatsen:
In de centra van veel grote steden, zoals Lissabon, Porto, Sebutal en Albufeira, moet je betalen om te mogen parkeren. Parkeren kan in blauw gemarkeerde gebieden met een parkeerschijf, die onder andere verkrijgbaar is bij politiebureaus.
Het voeren van dimlicht is verplicht in tunnels en op wisselstroken (rijstroken waarop de rijrichting kan worden omgedraaid).
Bestuurders zijn verplicht op snelwegen hun waarschuwingslichten te gebruiken om medeweggebruikers te waarschuwen bij plotseling afremmen, bij het naderen van een file of bij andere gevaren, zoals ongevallen.
Binnen de bebouwde kom is het verboden om 's nachts te toeteren, tenzij er direct gevaar voor een aanrijding bestaat.
Buiten de bebouwde kom mag je toeteren bij gevaar, als je wilt inhalen en bij onoverzichtelijke verkeerssituaties.
Op wegen met verkeer in twee richtingen kan een wisselstrook voorkomen, aan beide zijden gekenmerkt door een dubbele onderbroken streep. Deze rijstrook is bestemd voor gebruik in beide rijrichtingen. Voertuigen die van deze strook gebruikmaken, moeten altijd dimlicht voeren.
Op snelwegen zijn groene rijstroken alleen bestemd voor bestuurders die gebruikmaken van een automatisch betalingssysteem.
Zelf slepen is in Portugal verboden. Je moet een gespecialiseerd bergingsbedrijf inschakelen. Tijdens het slepen moeten de alarmlichten ingeschakeld zijn.
Het is in Portugal verboden je auto te repareren langs de openbare weg, tenzij dat echt noodzakelijk is om de auto bij pech van de rijbaan te kunnen halen of als het om een heel eenvoudige reparatie gaat, waarna je je weg kunt vervolgen.
Het gebruik van een hoofdtelefoon of oortjes is verboden. Je mag alleen een speciale headset gebruiken die is uitgerust met één oortje. Let op: Het is ook verboden een headset met twee oortjes of een hoofdtelefoon te gebruiken en dan slechts één oortje in te doen of slechts één oor te bedekken.
Het is bestuurders van voertuigen (ook fietsen en elektrische steps) verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Handsfree bellen is wel toegestaan.
Net zoals in Nederland is het verboden om afval of andere objecten uit het raam te gooien, de boete hiervoor kan aanzienlijk zijn.
Let op: Kinderen jonger dan 12 jaar, die kleiner zijn dan 1,35 m mogen niet voorin zitten; zij mogen uitsluitend achterin een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zitverhoger met veiligheidsgordels worden vervoerd.
Kinderen mogen alleen voorin zitten in de volgende gevallen:
In een auto zonder veiligheidsgordels mogen geen kinderen jonger dan 3 jaar worden vervoerd.
Je kunt in Portugal een boete krijgen als je een huisdier los in de auto vervoert. Je bent verplicht een huisdier veilig vast te zetten om de veiligheid van de inzittenden en het dier zelf te waarborgen en om te voorkomen dat het dier de bestuurder hindert. Lees hier meer informatie over hoe je jouw huisdier zo veilig mogelijk vervoert in de auto.
Volgens de Portugese wetgeving is het vervoer van een fietsendrager met fietsen op de trekhaak van een auto toegestaan mits aan de volgende strenge eisen wordt voldaan:
Let op: Fietsen die achter een auto, camper of caravan op een fietsendrager worden vervoerd moeten altijd voorzien zijn van een wit markeringsbord met drie rode strepen (zie hierboven). Dit geldt ook voor een fietsendrager zonder fietsen of een fietsendrager in ingeklapte toestand.
Overigens wordt het vervoer van fietsen op een fietsendrager op de trekhaak door de Portugese overheid afgeraden (dit geldt niet voor een camper).
Voor het vervoeren van fietsen achter op de auto op een rek dat niet op de trekhaak rust, gelden iets minder strenge eisen:
De Portugese overheid adviseert fietstoeristen om fietsen boven op de auto te vervoeren. Voor vervoer van fietsen boven op de auto gelden de volgende eisen:
Voor zover bekend is het gebruik van apparatuur met signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles (zoals navigatieapparatuur en telefoons) toegestaan.
Een markeringsbord voor uitstekende lading, zoals een fietsendrager, moet een reflecterend aluminium of plastic waarschuwingsbord zijn van 50 x 50 cm dat wit is met drie rode diagonale strepen. Een dergelijk bord is onder andere verkrijgbaar via de ANWB Webwinkel.
Is de naar achteren uitstekende lading even breed als je auto of camper, dan moet je daarop 2 van deze markeringsborden bevestigen aan beide uiteinden. Plaats die dan zo dat hun rode schuine strepen samen een omgekeerde V vormen.
Als de fietsendrager of bagagebox op je trekhaak de kentekenplaat van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet je er een witte kentekenplaat op aanbrengen met het kenteken van je voertuig.
Je moet in dat geval ook een ovale witte NL-sticker aanbrengen op de fietsendrager of bagagebox. Je mag de sticker niet op de witte kentekenplaat plakken. Je kunt de NL-sticker eventueel op een fiets aanbrengen. Een NL-sticker is verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel.
Het gebruik van winterbanden is in Portugal niet verplicht. Meer informatie: anwb.nl/winterbanden.
Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan op wegen die bedekt zijn met sneeuw of ijs. In bergachtige gebieden wordt in de winter het meenemen van sneeuwkettingen aangeraden.
Let op: In Frankrijk en Spanje kan in berggebieden bij winterse omstandigheden het gebruik van sneeuwkettingen verplicht worden gesteld.
Let op: Een eventuele fietsendrager wordt achterop wordt meegerekend in de lengte.
Je mag fietsen achter op een caravan vervoeren, mits ze aan de zijkant niet uitsteken en aan de achterzijde niet meer dan 45 cm uitsteken.
Fietsen achter op de caravan moeten altijd zijn voorzien van een reflecterend aluminium of kunststof bord van 50 x 50 cm dat wit is met drie diagonale strepen. Dit bord is onder meer verkrijgbaar bij de ANWB Webwinkel.
Het parkeren van een losgekoppelde aanhanger op de openbare weg is niet toegestaan.
In Spanje moeten achterop een voertuigcombinatie (zoals een auto of camper met caravan of aanhangwagen) die langer is dan 12 m (inclusief fietsendrager en dergelijke), ECE 70-markeringsplaten worden aangebracht. Dit zijn reflecterende gele platen met een rode rand.
Er zijn platen met verschillende afmetingen toegestaan:
De platen moeten worden aangebracht op een hoogte van 50 tot 150 cm boven het wegdek.
De platen zijn onder meer verkrijgbaar bij obelink.nl en heuts.nl (zoek op ECE 70) en bij automaterialenwinkels. Let er bij aankoop op dat het ECE 70-keurmerk (of ECE 70-01) op de platen is aangebracht.
Deze markeringsplaten mogen ook in Portugal worden gevoerd. Voor zover bekend is het voeren van deze markeringsplaten in andere Europese landen, zoals Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk, niet toegestaan.
De hierna vermelde verkeersregels voor een fiets gelden ook voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/h en een vermogen tot 1000 watt (bicicleta elétrica).
Kinderen die achter op de fiets worden vervoerd, moeten een fietshelm dragen. Dit geldt niet voor baby's.
Je mag geen hoofdtelefoon of oortjes dragen op de fiets.
Fietsen moeten zijn voorzien van vaste lampen. Voor op de fiets moet het licht de kleur wit of geel hebben en achter op de fiets de kleur rood.
De fiets moet een reflector hebben op het achterspatbord en aan de zijkant op de spaken van elk wiel (minstens drie per wiel) of reflecterende banden aan beide kanten van de wielen.
Het is toegestaan om te rijden met een fiets waaraan een aanhanger is gekoppeld.
Waar fietspaden zijn, moet je ze gebruiken. Bij het ontbreken van een fietspad moet je zoveel mogelijk aan de rechterkant van de weg rijden.
Je mag niet naast elkaar fietsen bij slecht zicht (bijvoorbeeld bij mist of in het donker) of in druk verkeer.
De Nederlandse verkeersregels vind je hier.
Ga je met de auto naar Portugal, dan ben je verplicht deze spullen bij je te hebben.
Verplicht:
Let op: De bestuurder is verplicht een veiligheidsvest te dragen als deze de auto verlaat die vanwege pech of een ongeval stilstaat op of langs de weg en bij het plaatsen van een gevarendriehoek. De ANWB adviseert om voor alle inzittenden een veiligheidsvest mee te nemen. Bewaar het veiligheidsvest én de brandblusser op een goed bereikbare plaats (niet in de kofferbak). Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting aanwezig is.
Om in Portugal te komen, reis je door België, Frankrijk en Spanje. Check hier welke items daar verplicht zijn in de auto.
Verplicht in België Verplicht in Frankrijk Verplicht in Spanje
Voor motorrijders zijn een gevarendriehoek en een veiligheidsvest niet verplicht.
ANWB Advies: De ANWB adviseert de motorrijder en eventuele passagier wél een veiligheidsvest mee te nemen.
Om in Portugal te komen, reis je vanuit Nederland door België, Frankrijk en Spanje. Check hier welke items daar verplicht zijn op de motor.
Verplicht in België Verplicht in Frankrijk Verplicht in Spanje
Met dit kastje in de auto ga je razendsnel door de tolpoorten en betaal je automatisch.
Hier vind je de algemene toegestane maximumsnelheden per voertuig. Blijf altijd ter plaatse opletten of borden anders aangeven, houd dan die maximumsnelheid aan.
Let op: De ANWB adviseert je om met een caravan of aanhangwagen de Nederlandse maximumsnelheid van 90 km/h aan te houden. Rij hooguit 100 km/h als de maximum constructiesnelheid het toelaat of je combinatie daar geschikt voor is. Dit laatste kun je bijvoorbeeld controleren met de rekentool 'caravantrekker' (anwb.nl/auto/trekauto): als de ANWB het rijden met jouw combinatie een veilig keuze vindt én als de prestaties van de combinatie bij 80 of 90 km/h voldoende zijn (minstens 4 sterren), kun je overwegen 100 km/h te rijden waar dat is toegestaan.
<3.500 kg
>3.500 kg
>50cm³
>50cm³ met zijspan of aanhanger
Let op: Bij druk verkeer dien je je snelheid aan te pasen. Doe je dat niet, dan wordt dat gezien als ernstige overtreding.
In woonwijken geldt een maximumsnelheid van 20 km/h.
In Portugal wordt een onderscheid gemaakt tussen lichte, ernstige en zeer ernstige verkeersovertredingen. Voor deze categorieën zijn minimum- en maximumboetes vastgelegd. Voor lichte verkeersovertredingen wordt alleen een boete opgelegd. Zware tot zeer zware verkeersovertredingen worden niet alleen bestraft met een boete, maar er kan ook een rijverbod of ontzegging van de rijbevoegdheid worden opgelegd.
Bij een staandehouding moet de boete direct worden betaald (de politie is veelal voorzien van een pinapparaat). De boete moet in ieder geval binnen vijftien dagen worden betaald. Betaling van de boete betekent dat de zaak daarmee is afgedaan. Beroep is dan niet meer mogelijk.
Beroep tegen de bekeuring moet binnen vijftien dagen worden aangetekend.
In geval van rijden onder invloed kan een voertuig (maximaal twaalf uur) in beslag worden genomen.
Onderstaande bedragen zijn richtlijnen.
Snelheidsovertreding
Door rood licht rijden
Parkeerovertreding
Rijden zonder veiligheidsgordel
Gebruik mobiele telefoon tijdens het rijden
Rijden onder invloed
Als de boete niet direct wordt betaald, moet een waarborgsom betaald worden ter hoogte van het maximumboetebedrag. Dit moet ook als je beroep wil aantekenen tegen de bekeuring. De uiteindelijk opgelegde boete wordt verrekend met de betaalde waarborgsom. Als de waarborgsom ook niet wordt betaald, kan de politie het rijbewijs of voertuigpapieren in beslag nemen.
Bekeuringen die in Portugal worden opgelegd, kunnen naar het huisadres worden gestuurd. Voor meer informatie, zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.