Trouwe-Ledenvoordeel
10-daagse expeditie cruise Spitsbergen - Oost en Zuid
- expeditieschip Hondius met zodiac cruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten
- gigantische gletsjers en op zoek naar walvissen en ijsberen
- Stadstour Oslo met Nederlands sprekende gids
Jouw reis
Tijdens deze expeditiecruise naar de Noorse eilandengroep Spitsbergen in de Noordelijke IJszee ben je net als Willem Barentsz een zeevaarder, ontdekkingsreiziger én poolonderzoeker inéén. In de zomermaanden komt de eilandfauna tot leven en de voedselrijke wateren trekken vele vogelsoorten.
Het expeditieschip zet vanuit Longyearbyen, het grootste eiland van de Spitsbergen archipel, koers zuidwaarts voor een passage door de zijfjorden van het Hornsund-gebied. Torenhoge bergtoppen en glinsterende gletsjers definiëren het fjordenlandschap en dit is de eerste kans om diverse robbensoorten en ijsberen te zien.
De Hondius navigeert vervolgens door het pakijs van Storfjorden naar Edgeøya, een onbewoond eiland in de Noordelijke IJszee waar we aan land gaan voor een wandeltocht over de toendra en op zoek gaan naar Spitsbergenrendieren en een kolonie walrussen.
Op het eiland Barentsøya verkennen we te voet de toendravlakte van Sundneset voordat we zodiacs stappen voor een cruise langs ijswanden naar een drieteenmeeuwenkolonie.
Aan de oost- en zuidzijde van het westelijk deel van Spitsbergen staan diverse landingen op het programma en tijdens de mooie wandelmeters komen vogelaars in het bijzonder aan hun trekken.
De route terug naar Longearbyen voert via de Bell Sund, één van de grootste fjordensystemen van Spitsbergen. Door de oceaanstromingen is dit gebied iets warmer dan andere gebieden in de archipel, wat zich uit in een relatief weelderige vegetatie. In deze omgeving is de kans groot om een groep beluga’s, witte walvissen, te zien.
Dan is het tijd om je zeebenen voor landbenen te verruilen. Op de terugreis nemen we je tot slot mee op een rondleiding door Oslo!
Bekijk voor een impressie van deze reis onze reisvideo.
Je verblijft in…
Tijdens de overnachtingen vlak bij de luchthaven Oslo-Gardermoen verblijf je in een modern hotel met rookvrije kamers en gratis wifi. De transfers naar de luchthaven zijn bij de reis inbegrepen.
Het expeditieschip de Hondius is speciaal gebouwd voor het arctisch gebied en dus perfect voor een optimale beleving van de natuur en het wildleven op en rond de Spitsbergen archipel.
Per dag bekijkt het expeditieteam welke activiteiten het beste bij de weersomstandigheden passen. Aan boord kom je alvast alles te weten over de geschiedenis en omgeving van Spitsbergen door de vele lezingen die worden gegeven. Trek je sneeuwschoenen aan en maak indrukwekkende wandelingen over sneeuw en ijs samen met onze expeditiegidsen.
Aan boord verblijf je in een tweepersoonshut. Na een dag vol onvergetelijke indrukken praat je met andere reizigers na onder het genot van een heerlijk diner. Nog niet genoeg van de natuur? Neem dan plaats in de observatielounge en wie weet spot je walvissen.
Je verblijft aan boord op basis van volpension.
Inclusief vluchten en transfers
Tijdens deze expeditiecruise zijn de retourvluchten Amsterdam - Oslo en Oslo - Longyearbyen inbegrepen, net als de transfers.
De capaciteit aan boord van de Hondius bestaat uit maximaal 174 passagiers tezamen met een circa 72-koppige bemanning.
Verlengen
Je kunt deze reis niet verlengen.
Verblijf
Expeditieschip Hondius
De Hondius is het eerste schip dat is gebouwd volgens de ‘LR PC6’ klasse en voldoet hiermee aan de laatste en strengste regels van het ‘Lloyd’s Register’ voor ‘Polar Class 6’ schepen. Dit is de hoogste poolklasse notering voor ijsversterkte schepen. Het schip zal ook volledig voldoen aan de verplichte eisen van de ‘Polar code’, opgesteld door de ‘International Maritime Organization’ (IMO) voor het veilig navigeren in en het beschermen van het (sub)arctische milieu.
Aan boord van het expeditieschip Hondius heb je de keuze uit een verblijf in een:
- tweepersoons hut (met keuze uit een hut met patrijspoort of een groot raam)
- tweepersoons junior suite
Alle hutten zijn voorzien van een privédouche en voldoende bergruimte.
Maaltijden
Het verblijf aan boord van de Hondius is op basis van volpension waarbij ook thee, koffie en water is inbegrepen evenals elke dag wat snacks. Het kraanwater aan boord van de Hondius is drinkbaar. Andere drankjes zijn voor eigen rekening.
Faciliteiten
Verblijfstypes
- Kenmerken - hut cruiseschip
- Eenpersoonsbedden
- Bureau met stoel
- Patrijspoort
- Televisie
- Kenmerken - hut cruiseschip
- Eenpersoonsbedden
- Bureau met stoel
- Uitzicht op zee
- Televisie
- Kenmerken - hut cruiseschip
- Tweepersoonsbed
- Bureau met stoel
- Televisie
- Raam te openen
- Kenmerken
- Koffie-/theezetfaciliteiten
Reisprogramma
Onderstaand reisprogramma is bedoeld ter indicatie. Het programma kan variëren, afhankelijk van de plaatselijke ijs- en weersomstandigheden en om zoveel mogelijk gelegenheden te bieden om wilde dieren te zien. Flexibiliteit is cruciaal voor expeditiecruises. Het definitieve programma wordt bepaald door de expeditieleider aan boord.
Dag 1
Amsterdam - Oslo
Lees meer✓ vlucht Amsterdam - Oslo & overnachting nabij luchthaven
De reis kan beginnen! Vandaag vlieg je van Schiphol naar Noorwegen.
Bij aankomst in Oslo word je opgewacht door een reisbegeleider ter plaatse. Deze is te herkennen aan het ANWB-bordje.Dag 2
Oslo - Longyearbyen
✓ vlucht Oslo - Longyearbyen & 7 overnachtingen op de HondiusLees meer
’s Ochtends vroeg vlieg je naar Longyearbyen, het grootste eiland van de Spitsbergen archipel.
Bij aankomst word je opgewacht door de reisleider van Oceanwide die is te herkennen aan de jas van Oceanwide, de organisatie die deze reis uitvoert. Om 16.00 uur begint de inscheping en dien je bij de pier te zijn. Wellicht is het schip dan nog niet zichtbaar, maar ook dan is het van belang om te wachten op de gids die je de weg zal wijzen. Indien er na aankomst nog voldoende tijd over is dan zou het Svalbard Poolmuseum bezocht kunnen worden. Alternatief is een bezoek aan het museum op de dag van uitscheping. Op vertoon van het voucher van het Svalbard museum is gratis toegang op 17 of 24 juni voorzien.
Longyearbyen
Verken dit voormalige mijnstadje voor je aan boord gaat van het expeditieschip. Maak bijvoorbeeld een wandeling vanaf de haven naar de Svalbard Kirke, een typisch houten kerkje maar ook de meest noordelijke kerk ter wereld. Of breng een bezoek aan het indrukwekkende poolmuseum* om vast in de stemming te komen voor de verdere expeditie.
Isfjord
Aan het einde van de middag vertrekt het schip de Hondius en gaat de expeditie écht van start. We varen de 75 kilometer lange Isfjord uit en spotten met wat geluk de eerste dwergvinvissen.
* inbegrepen vanaf ANWB-lidmaatschap Brons
Dag 3
Hornsund
De dag begint spectaculair met een passage door de zijfjorden van het Hornsund-gebied in het zuiden van Spitsbergen, waar torenhoge bergtoppen en glinsterende gletsjers het fjordenlandschap karakteriseren.Lees meer
Pooldieren spotten
Dit fotogenieke fjordengebied is een geliefde plek voor ringelrobben, baardrobben en vaak ook ijsberen. De nabijgelegen kliffen van Sofiakammen zijn de thuishaven van nestelende drieteenmeeuwen en kleine alken, een hoogarctische zeevogelsoort.
De Hornsundtind aan de zuidzijde is met 1431 meter de hoogste berg in de omgeving en geeft dit deel van Spitsbergen een alpine allure.
In de avond bestaat de mogelijkheid om misschien wel duizenden zadelrobben op de ijsschotsen bij Sørkapp te spotten.
Dag 4
Rosenberdal rivier
Lees meerNa een tocht langs het pakijs van Storfjorden, waar soms zadelrobben worden waargenomen, komen we uit in het noordwesten van Edgeøya voor een wandeltocht op zoek naar rendieren, zeekoeten en walrussen.
Vanaf het verhoogde strand aan de noordoever van de Rosenberdal rivier maken we mooie wandelmeters naar Rosenbergdalen zien onderweg Spitsbergenrendieren, die veelal in kleine groepen op de toendra grazen om zo voldoende vet op te slaan voor de barre winterperiode.
De route voert verder langs een klif met nestelende zwarte zeekoeten op weg naar Stretehamna, waar vaak een kudde luidruchtige walrussen bezit neemt van het strand bij een verlaten pelsjagershut.
Dag 5
Barentsoya
Maak je op voor de verkenning van de toendravlakte van Sundneset (waar rendieren grazen) op het eiland Barentsøya. Ook staat een zodiac cruise gepland langs ijswanden naar een drieteenmeeuwenkolonie.Lees meer
Toendrahoogvlakte van Sundneset
Eenmaal aan land nemen we een kijkje in een hut van een Duitse wetenschappelijke expeditie van zestig jaar geleden en vervolgens lopen we over de toendra op zoek naar rendieren en brandganzen.
Zodiac cruise
We sluiten de dag af met een zodiac cruise in de buurt van de Freeman gletsjer voor een bezoek aan een drieteenmeeuwenkolonie in een canyon.
In geval van zwaar ijs
Wanneer zwaar ijs de doortocht door de zeestraat Freemandundet onmogelijk maakt wordt uitgeweken naar Negribreen, één van de meest uitgestrekte gletsjerfronten aan de oostkant van Spitsbergen. Hier maken we dan een zodiac cruise en verkennen Walrus Island.
In de monding van deze zeestraat worden regelmatig blauwe vinvissen gezien. Ook is dit gebied de thuisbasis van walrussen, rendieren, baardrobben, ivoormeeuwen en ijsberen.
Dag 6
Agardhfjellet
Lees meerNa de oversteek naar de oostzijde van het westelijk deel van Spitsbergen gaan we aan wal voor een wandeling op zoek naar de broedplaats van ivoormeeuwen en geologische vondsten.
De wandelroute voert naar de vogelberg Agardhfjellet op een hoogte van circa driehonderd meter.
De vallei die leidt naar de rotsen waar de nesten zich bevinden, is bezaaid met fossielen van belemnieten en ammonieten.
Dag 7
Zuid-Spitsbergen met de kortbekzeekoeten
Lees meerWe maken een landing bij de berg Stellingfjellet, niet ver van de grootste kolonie van kortbekzeekoeten in Spitsbergen. Later op de dag gaan we ook aan land bij de zelden bezochte kust van Zuid-Spitsbergen, bij de baai van Isbukta.
Dag 8
Bell Sund’s flora en fauna
Lees meerBell Sund is één van de grootste fjordensystemen van Spitsbergen. Door de oceaanstromingen is dit gebied iets warmer dan andere gebieden in de archipel, wat zich uit in een relatief weelderige vegetatie.
Op het schiereiland Ahlstrandhalvøya, aan de monding van de Van Keulenfjorden, is de kans groot om een groep beluga’s (witte walvissen) te spotten, waar tot in de 19e eeuw nog op grote schaal jacht werd gemaakt.
Of maak een verkenningstocht over toendra, waar rendieren zich ophouden en waar we op de rotshellingen op zoek gaan naar broedende alken, die hier in enorme kolonies leven.
Dag 9
Longyearbyen - Oslo
Lees meer✓ vlucht Longearbyen - Oslo & overnachting nabij luchthaven incl. transfer en ruimbagage
Na het ontbijt stappen we in de bus naar de kleine luchthaven van Longyearbyen. Je vliegt naar Oslo, waar je één nacht in een hotel in de buurt van de luchthaven verblijft.
Om 09:00 uur gaan we van boord. De bagage blijft bij het schip staan en je wordt naar Butikken gebracht om Longyearbyen te kunnen verkennen. Er wordt in de bus een tijd en plaats afgesproken waar je weer wordt opgehaald om naar het vliegveld te worden gebracht. De bagage wordt dan bij het schip opgehaald. Na aankomst in Oslo word je opgewacht om naar het hotel te worden gebracht, waarbij de gids zal laten weten laten weten hoe laat de stadstour de volgende dag van start zal gaan.Dag 10
Oslo - Amsterdam
Lees meer✓ stadstour, vlucht inclusief transfer en ruimbagage
Aan ieder avontuur, hoe mooi ook, komt helaas een einde. Maar voordat we aan het eind van de middag terugvliegen naar Amsterdam staat de ochtend in het teken van een bezoek aan Oslo.
Onder leiding van een gids wordt per touringcar een korte stadstour gemaakt om vervolgens een wandeling naar Vigelandsparken te ondernemen. Na afloop is er nog ruimschoots tijd om zelf nog even te stad verder te ontdekken.
Om ca. 14.00 uur vervolgen we onze weg naar de luchthaven van Oslo. Het nagenieten kan beginnen!
Vluchten
Hieronder vind je informatie over de luchtvaartmaatschappij. De eventueel weergegeven vluchttijden zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Voorbeeldreisschema
Voeg tijdens het boeken extra opties toe
Tijdens het boeken van jouw reis zie je of het mogelijk is om extra's toe te voegen. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid tijdens jouw reis.
Business Class
Economy Class
- Standaard beenruimte
- Verstelbare rugleuning
Over Scandinavian Airlines
Aan boord kan je genieten van maaltijden, snacks en (alcoholische) drankjes. Tijdens intercontinentale vluchten zijn deze zelfs gratis.
Praktische informatie
Bij een zorgeloze vakantie hoort ook een goede voorbereiding. Wij hebben heel veel algemene informatie over je vakantiebestemming en deze reis alvast overzichtelijk op een rijtje gezet. Voor meer informatie over je bestemming en reisvoorbereiding verwijzen wij je naar het kopje 'Landeninformatie' op deze pagina.
Landeninformatie
Bestemmingsinformatie
De ANWB-cadeaukaart ontvang je automatisch per e-mail nadat de volledige betaling van de reis is voldaan. Je kunt deze inwisselen bij alle ANWB-winkels, in de webwinkel en bij ANWB Eropuit, voor diverse uitjes met trouwe-ledenvoordeel.
Bezoek Svalbard Poolmuseum in Longyearbyen (1 per persoon, vanaf ANWB-lidmaatschap Brons)
In dit museum doe je meer kennis op over de geschiedenis van Spitsbergen.
Aandenken in de vorm van voucher voor A4-Eco fotoboek ter waarde van € 37,99 (1 per boeking, inbegrepen vanaf ANWB-lidmaatschap Zilver)
Met gebruikmaking van een voucher kun je de mooiste herinneringen vastleggen in dit fotoalbum. Deze voucher ontvang je bij de reisbescheiden en kan op een door jezelf gekozen moment worden gebruikt.
Internet databundel (50MB) aan boord van Hondius à € 30,- (1 per persoon vanaf ANWB-lidmaatschap Goud)
Ideaal om in contact te blijven met het thuisfront en misschien leuk om al wat beelden door te sturen.
Consumptietegoed aan boord Hondius à € 50,- (1 per persoon vanaf ANWB-lidmaatschap Platina)
Er is een uitgebreid assortiment van drankjes aan boord te verkrijgen.
Expeditieschip Hondius
Voor het traject met het expeditieschip Hondius gelden de volgende afwijkende annuleringsvoorwaarden:
- bij annulering tot de 89ste kalenderdag (exclusief) vóór de vertrekdag: 20% van de reissom;
- bij annulering vanaf de 89ste kalenderdag (inclusief) tot de 59ste (exclusief) vóór de vertrekdag: 50% van de reissom;
- bij annulering vanaf de 59ste kalenderdag (inclusief) tot de vertrekdag: 100% van de reissom;
- bij annulering op de vertrekdag of later: de volledige reissom.
Vluchten
Vanaf het moment van boeken gelden er 100% annulerings- en wijzigingskosten voor de vluchten.
Gedurende de winter kan de temperatuur zakken tot wel -16 graden Celsius. In de zomer, in juni/juli, is de gemiddelde temperatuur echter een stuk minder laag, tussen de 3 en 8 graden, boven nul. Het is dan bovendien 24 uur licht! De wind, vooral in de buurt van gletsjers en ijskappen, kan het echter koud doen aanvoelen door de zogenaamde ‘chill factor’.
Zoals men met een reis naar de polen zegt, ‘slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding’. In de reisbescheiden ontvang je duidelijke informatie over onder andere de juiste kleding en schoeisel.
Vanwege de zeer afgelegen ligging van Spitsbergen, zonder toegang tot de gebruikelijke medische voorzieningen, is het af te raden om met deze reis mee te gaan indien je conditie niet goed is en je niet goed ter been bent. Mocht je een aandoening hebben die (bij het ontbreken van medicamenten) een gevaar kan vormen, en je zelf onvoldoende medicamenten hiervoor meeneemt, dan raden wij je deze reis af. Bij twijfel adviseren wij je met je huisarts te overleggen. Aan boord van de Hondius is een arts aanwezig die de beschikking heeft over basis-medicamenten waaronder antibiotica.
- let op: vanaf 15 weken voor vertrek kunnen wij de prijs van de vlucht niet meer garanderen en is de vluchtprijs altijd op aanvraag. Boek dus op tijd!
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk. Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen. Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.
In de reisbescheiden krijg je uitgebreid informatie over de juiste kleding en schoeisel. We geven je hierbij alvast de belangrijkste informatie voor de goede uitrusting. Voor alle dagtochten/excursies die je vanuit het expeditieschip maakt, gebruik je laarzen die je aan boord worden verstrekt. Bij boeking wordt er gevraagd naar je maat. Tijdens de de landingen ben je verplicht om waterproof regenkleding (jas en broek) te dragen.
Verder is nodig:
• dagrugzakje (voor o.a. je camera)
• stevige schoenen met goed profiel voor aan boord
• fleece jack
• handschoenen
• regenkleding
• muts
• sjaal
• warme kleding
• wind- en waterdicht jack
• lang thermo-ondergoed
• winddichte en sneeuwafstotende broek
• kopieën van reisdocumenten
• zonnebrandcreme
• zonnebril
• lippencreme met UV-filter
• verrekijker
• GELDIG paspoort (minimaal 6 maanden geldig na afloop reis)
• EHBO eenvoudige middelen
• kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
• niet meer dan 23 kilo bagage ruimbagage
Alle passagiers, bemanning en personeel moeten volledig zijn gevaccineerd, met hun meest recente dosis ingenomen in de afgelopen 270 dagen (negen maanden). Volledig gevaccineerd wordt gedefinieerd als twee weken na ontvangst van beide doses in een serie van twee doses of één dosis van een vaccin met één dosis. De tweede dosis van een reeks van twee doses kan worden vervangen door een herstelcertificaat (hersteld van COVID-19 in de afgelopen 180 dagen). De extra vaccindosis, ook bekend als een boostershot, heeft een onbeperkte geldigheidsduur.
• Passagiers moeten voldoen aan de lokale regels en vereisten in Noorwegen en Spitsbergen.
• Er zullen geen verplichte preventieve tests plaatsvinden aan boord van onze schepen. Op verzoek zijn COVID-zelftests beschikbaar en kunnen ze op de schepen worden gekocht.
• Zieke passagiers (COVID of niet-COVID) wordt aangeraden om in hun cabine te blijven. Er is geen verplichte verplichting om in isolatie te gaan, tenzij strikt aangegeven door een arts of medisch adviseur. Passagiers met aan infectieziekten gerelateerde klachten zoals COVID, griep of zware hoest wordt sterk aangeraden om een mondkapje te dragen en veilige afstanden tot andere passagiers te respecteren.
Over het algemeen zijn mondkapjes niet verplicht op de schepen. Passagiers kunnen zich vrij bewegen aan boord, ook in openbare ruimtes, met respect voor andere passagiers (sommigen kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om een mondkapje te dragen en een veilige afstand te houden).
De rederij behoudt zich het recht voor om deze richtlijnen aan te passen op basis van gewijzigde omstandigheden en situaties op het schip en/of herziene lokale regelgeving.