Reis met ons mee naar mystiek Marokko. Van geurige souks en smalle kronkelende straatjes tot de grootsheid van de Sahara en de ongetemde natuur in het Atlasgebergte. Laat je onderdompelen in de geuren en kleuren van de koningssteden van Marokko!
ontdek de koningssteden: Rabat, Meknès, Fès en Marrakech
Kenmerken van deze reis
Natuur: 5/5 Strand: 0/5 Cultuur: 4/5 Reisintensiteit: 4/5
Rondreis
Marokko is een compleet andere wereld, op slechts vier uur vliegen van Nederland. Reis mee door de woestijn en naar de koningssteden en geniet van het heerlijke eten en de kleurrijke omgeving.
De reis begint in het bruisende Casablanca, het economische centrum van Marokko. Via de hoofdstad Rabat en de oude koningsstad Meknès komen we aan in het betoverende Fès. We duiken hier de oude medina in en nemen een kijkje in de beroemde leerlooierswijk.
De route voert langs cederbossen en pittoreske Berberdorpjes door het Midden-Atlasgebergte naar de zandduinen van de Sahara. We maken een jeeptocht door de woestijn en je kunt ervoor kiezen om per kameel verder de woestijn in te trekken en te overnachten in een tentenkamp (optioneel).
Vervolgens staat de kashba Aït Ben Haddou op het programma, het decor voor beroemde films en series zoals The Living Daylights, Gladiator en Game of Thrones.
De reis eindigt ontspannen in Marrakech, je waant je hier in een sprookje van duizend-en-één-nacht! Bij vertrek 9, 16 en 23 maart is een extra dag ter vrije besteding in Marrakesh inbegrepen en verblijf je totaal 11 dagen in Marokko.
Vliegen met de beste luchtvaartmaatschappijen en comfortabel vervoer
We vliegen alleen met de meest gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen, met ANWB begint jouw vakantie al aan boord. Op de bestemming zorgen wij voor comfortabel vervoer.
Verblijf in comfortabele en centraal gelegen hotels
Tijdens onze reis door Marokko verblijven we in comfortabele hotels, zodat je heerlijk kunt uitrusten. Ook zorgen wij ervoor dat de hotels op goede locaties liggen, zodat je geen lange reisafstanden hebt als je zelf op pad wilt. Ook hebben we enkele speciale overnachtingen voor je in petto, zoals een overnachting in een echte kashba aan de rand van de Sahara.
Nederlandssprekende reisleiding
Onze reisleiders kennen Marokko door en door en zo brengen zij je naar de allermooiste plekjes. Ben je op zoek naar een gezellig restaurantje? Of een leuke activiteit op je vrije dag? Onze reisleiders weten het te vinden en zij laten het je graag zien.
Heel veel inclusief
We voeren de rondreis uit op basis van halfpension, dus zowel het ontbijt als de diners zijn dan inclusief! Diverse excursies zijn reeds inbegrepen in de reissom. Zo maken we een spectaculaire jeeptour, zien we de schitterende Todrakloof en brengen we een stadsbezoek aan Casablanca, Rabat, Meknès, Fès en Marrakech.
Let op: Op vertrek 22 april vlieg je naar Marrakech in plaats van Casablanca. Vanaf het vliegveld van Marrakech zal je per bus naar het hotel in Casablanca gebracht worden, deze rit duurt ongeveer 3 uur.
Verlengen
Het is niet mogelijk deze reis te verlengen.
Groepsgrootte
Minimaal 10 / maximaal 31 personen
Minimumleeftijd: 12 jaar
Verblijf
Zorgeloos overnachten
Tijdens deze rondreis ben je verzekerd van een verblijf in goede en zorgvuldig geselecteerde accommodaties, veelal centraal gelegen (en waar mogelijk) kleinschalige drie- en viersterrenhotels, vaak met zwembad of juist een verblijf op een bijzondere locatie. We hebben alvast nuttige informatie over de sfeer, ligging en faciliteiten op een rijtje gezet. De getoonde accommodaties voor deze rondreis zijn onder voorbehoud. Je verblijft mogelijk in een gelijkwaardig alternatief. Bij de reisbescheiden ontvang je de definitieve hotellijst.
Reisprogramma
Dag 1 - Reisafstand 30 km
Amsterdam – Casablanca
1/2
✓ rechtstreekse vlucht met Transavia
We vertrekken vanaf Schiphol voor onze vlucht van ongeveer drieëneenhalf uur naar Marokko.
Op de luchthaven van Casablanca, het beginpunt van onze prachtige reis door mystiek Marokko, worden we opgewacht door onze Nederlandssprekende reisleiding en naar ons hotel gebracht.
We gaan vandaag op ontdekkingstocht in Casablanca en aansluitend in Rabat. Aan het eind van de middag komen we aan Meknès, waar we overnachten.
Stadstour door Casablanca
We bezoeken de enorme Hassan II-moskee. Dit gebedshuis ligt aan de kust en de helft steekt uit over het water van de Atlantische Oceaan. Met de bus rijden we verder, langs de boulevard van Casablanca en de woonwijk Anfa met prachtige huizen. Casablanca is een mix van het traditionele en moderne leven. We zien er moderne gebouwen, maar ook smalle straatjes binnen oude stadsmuren.
De hoofdstad Rabat
Onze volgende stop is Rabat, de eerste van de vier zogenaamde koningssteden. Deze steden zijn alle vier ooit hoofdstad geweest, en residentie van de koning. Rabat is nu (weer) hoofdstad en koninklijke residentie. Na de lunch bezoeken we de Hassantoren, het mausoleum van koning Mohamed V en wandelen we door de straatjes van de kashba van de Oudaya's aan de kust.
Na het ontbijt maken we een stadstour door de oude stad van Meknès en ook Volubilis staat op ons programma. Aan het eind van de middag arriveren we in Fès.
De oude stad van Meknès
Eén van de hoogtepunten van de stad is de graanschuur, een gigantisch gebouw uit de vroeg-18e-eeuw, met daarnaast het oude waterbassin, dat gebruikt werd om de koninklijke tuin van water te voorzien. De grote poort van Bab Mansour wordt door velen als één van de mooiste van Marokko beschouwd. Ook bezoeken we het Moulay Ismail Mausoleum, één van de weinige heilige plaatsen waar ook niet-moslims welkom zijn.
De Romeinse stad Volubilis
Volubilis was ooit het bestuurlijk centrum voor dit deel van Romeins Afrika. De ruïnes staan op een plateau tussen graanvelden, cactussen en olijfboomgaarden. Ze zijn nu het domein van de ooievaars die op de eeuwenoude zuilen hun nesten hebben gebouwd. Er is er nog veel te zien in dit openluchtmuseum: goed bewaarde mozaïekvloeren, tempels en poorten.
We overnachten twee nachten in de religieuze stad Fès. Let op: enkele bezienswaardigheden in Meknès worden momenteel gerenoveerd.
Het markante Fès heeft en modern - Frans - deel en een eeuwenoud deel, de medina. Deze bestaat uit Fès el Bali en Fès Jdid en is Unesco-werelderfgoed.
Het oude centrum
We bekijken de indrukwekkende poort van het koninklijke paleis en de prachtige Bab Boujeloud toegangspoort. In het labyrint van het oude Fès vinden we souks, stadspaleizen, mausolea en de oudste universiteit ter wereld, die van de Karaouine moskee.
De leerlooierswijk van Fès
En natuurlijk zien we de beroemde leerlooiers, die hier sinds de 11e eeuw werkzaam zijn. In ronde stenen baden worden de huiden gelooid en geverfd. Prachtig om te zien vanaf één van de vele dakterrassen eromheen. Wel het takje munt dat je net gekregen hebt onder je neus houden: de sterke geur van het looien kan onaangenaam zijn.
We verlaten de bruisende stad en trekken door de weelderige cederbossen, pittoreske Berberdorpjes en het schilderachtige skioord Ifrane, op weg naar Merzouga, via het betoverende Midden-Atlasgebergte.
De charme van 'Klein Zwitserland'
Ifrane, ook wel bekend als het 'Klein Zwitserland' van Marokko, betovert met zijn unieke sfeer die zo anders is dan de rest van het land. Hier is het koeler en groener, en langs de met dennen omzoomde straten vind je geen palmbomen, maar majestueuze dennenbomen. Geliefd bij de lokale bevolking als vakantiebestemming, voor dagtochtjes of ontspannende weekenduitjes.
Midelt, te midden van de Midden- en Hoge Atlas
Genesteld op een hoogte van meer dan 1500 meter, tussen de bergen van de Midden-Atlas en de ruige Jbel Ayachi, biedt Midelt adembenemende vergezichten over uitgestrekte vlaktes. Terwijl we verder reizen, doorkruisen we een desolaat landschap met hier en daar een authentiek dorpje, een traditioneel huis of een rustige kudde schapen.
Dan gaan we per 4WD, via de Erg Chebbi duinen, naar Merzouga. Een 'erg' is een gebied van zandduinen op rotsige ondergrond. Sommige duinen hier zijn 150 meter hoog.
Veel gebouwen worden in Marokko kashba genoemd; officieel is het een huis gebouwd als een verdedigingswerk - gesloten aan de buitenkant en soms met hoge muren. In Merzouga verblijven we in een prachtig kashba hotel. Wie wil kan in de buurt van het hotel een rondje op een kameel maken*.
Per kameel de woestijn in
Je kunt er ook voor kiezen om per kameel verder de woestijn in te gaan en in een tentenkamp te overnachten, onder een fonkelende sterrenhemel. De kamelentocht naar het tentenkamp duurt ruim een uur. Het geheel is een unieke ervaring die je niet mag missen (optioneel).
's Ochtends vroeg kun je door de duinen wandelen en de zon zien opgaan. Per 4WD rijden we terug naar Erfoud en met de bus rijden we via de Todrakloof naar Boumalne.
De spectaculaire Todrakloof
We rijden via 'de weg van de duizend kashba's' naar de Tineghir oase. Deze is bekend om de schitterende Todrakloof met rotsen die reiken tot wel 250 meter, gescheiden door een ijskoud gletsjerbeekje.
De spectaculaire kloof is vijftien kilometer lang en op het smalste punt is de afstand tussen de rotsen aan weerskanten slechts tien meter.
We vertrekken naar Aït Ben Haddou waar we de wereldberoemde kashba bezoeken. Aan het einde van de dag bereiken we het sprookjesachtige Marrakech, gelegen aan de voet van de Hoge Atlas.
De ksar van Aït Ben Haddou
Deze schitterende ksar is één van de grootste attracties van deze streek. Een ksar is een groep uit leem opgetrokken huizen (kashba), omgeven door hoge muren. Aït Ben Haddou was het decor voor veel films en series én is Unesco-werelderfgoed. Leuk om later terug te zien in films en series als The Living Daylights, Gladiator en Game of Thrones.
De rit gaat verder naar Marrakech en daarvoor moeten we het Hoge Atlasgebergte over. Via de schitterende bergpas Tizi-n-Tichka, met veel bochten en mooie uitzichten naar een hoogte van 2260 meter. Het is de hoogste pas in Noord-Afrika.
Aan het einde van de dag bereiken we Marrakech, waar we twee nachten verblijven.
De laatste van de koningssteden die we bezoeken is Marrakech. De rode stadsmuren en huizen uit de 12e eeuw gaven de stad de bijnaam de 'rode stad' of 'rode parel'.
Betoverend Marrakech
Tijdens onze stadstour bezoeken we onder meer de Saadische graven, het Bahia Paleis en de Koutoubia moskee met de hoogste minaret van Marrakech. Uiteraard komen we ook op het beroemde en levendige Djemaa El Fna plein, waar slangenbezweerders en goochelaars hun kunsten vertonen. Het is heerlijk om later zelf rond te dwalen door de souk met zijn wirwar van straatjes en kleurrijke winkeltjes waar van alles te koop is, van prachtige tajines en potten tot geweldige tassen en schoenen.
De 'rode stad'
De rood-oranje avondgloed zet de stadsmuren tegen de avond in vuur en vlam. Samen met de rood geschilderde huizen vormt dit een sprookjesachtig decor.
✓ rechtstreekse vlucht naar Amsterdam met Transavia
Helaas, de reis zit er weer op. Met een transfer worden we naar de luchthaven van Marrakech gebracht voor onze vlucht terug naar Amsterdam. We kunnen terugkijken op een onvergetelijke reis door Marokko!
Tijdens het boeken van jouw reis zie je of het mogelijk is om extra's toe te voegen. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid tijdens jouw reis.
Economy Class
Standaard beenruimte
Verstelbare rugleuning
Over Transavia
Transavia, onderdeel van de Air France/KLM Group, verzorgt al vijftig jaar lijndiensten en chartervluchten naar meer dan 110 bestemmingen, met name in Europa en Noord-Afrika. Het is de meest toegankelijke budgetluchtvaartmaatschappij van Europa, leidend in gastvrijheid, service en digitale dienstverlening.
Transavia biedt voor zowel de vakantie- als de zakelijke reiziger een aantrekkelijke basis ticketprijs met additionele (betaalde) producten en diensten. Transavia vervoert per jaar 11 miljoen passagiers en opereert met een jonge, milieuvriendelijke vloot.
Transavia biedt vluchten aan vanaf zeven bases in Europa; vanuit Nederland vanaf Amsterdam, Rotterdam/Den Haag en Eindhoven. Vanuit Frankrijk vanaf Parijs, Nantes en Lyon en vanuit Duitsland vanaf München.
Tijdens je vlucht doet het vriendelijke personeel er alles aan om het je zo goed mogelijk naar de zin te maken. Er zijn er diverse kleine gerechten, snacks, sandwiches en drankjes verkrijgbaar (€).
Goed om te weten
Meer weten over wat mee mag aan boord? Bekijk het bagagebeleid.
De boekingscode (het zogenaamde PNR-nummer) maakt het mogelijk om de stoel van je eigen keuze zelf te reserveren. Dit doe je via Mijn Transavia vanaf 3 weken tot 30 uur voor vertrek.
Het is mogelijk om een keuze te maken uit een stoel met extra of standaard beenruimte, bij het raam, aan het gangpad of in het midden van een rij (op basis van beschikbaarheid). Daarnaast is het mogelijk om te bepalen of je liever voorin, in het midden of achterin het vliegtuig wilt zitten. De kosten zijn verschillend per vlucht en zijn zichtbaar wanneer je de reservering maakt.
Het is uiteraard niet verplicht om een betaalde stoelreservering te maken. Doe je dit niet dan kun je tijdens het online inchecken of op de luchthaven een keuze maken uit de nog overige beschikbare stoelen.
Heb je een individuele reis geboekt? Dan ontvang je na boekingsbevestiging je boekingscode (PNR-nummer). Dit vind je terug in Mijn Fox.
Heb je een groepsreis geboekt? Dan ontvang je bij de reisbescheiden je boekingscode (PNR-nummer) waarmee je zelf een stoel kunt reserveren (we raden je aan dit direct aan ontvangst van de reisbescheiden te doen aangezien dit op basis van beschikbaarheid is).
Let op: ook als je stoelen hebt gereserveerd, dien je nog wel (online) in te checken! Je dient het online incheckproces te allen tijde volledig af te ronden.
Vanaf 30 uur tot 4 uur of 1 uur voor vertrek van de vlucht kun je gratis online inchecken. Ga naar de website van Transavia.
De digitale instapkaart kun je opslaan op je mobiele telefoon of printen. Voor alle duidelijkheid: je ontvangt voorafgaand aan je reis dus geen papieren tickets meer.
Voor vluchten met een extra tussenstop kun je wel online inchecken, maar geen stoel kiezen. Op deze vluchten krijg je een stoel toegewezen.
Ben je online ingecheckt? Wanneer je alleen met handbagage reist, kun je meteen via de bagagecontrole naar de gate gaan. Heb je ruimbagage? Deze geef je af bij de check-in balie op de luchthaven. Op sommige luchthavens heeft Transavia speciale drop-off balies waar je direct je ruimbagage kunt afgeven. Deze herken je aan het drop-off logo. Houd altijd je paspoort of identiteitskaart bij de hand.
Je kunt inchecken bij een van de check-in balies op de luchthaven. Houd daarvoor je paspoort of identiteitskaart bij de hand. Voor het juiste nummer van de balie verwijzen we naar de informatieschermen in de hal.
De openingstijden van de check-in variëren per luchthaven.
• Vertrek vanaf Schiphol naar overige luchthavens: vanaf 3 uur tot 50 minuten voor vertrek. De (self service) check-in bevindt zich in Vertrekhal 1
• Vertrek vanaf Eindhoven Airport naar overige luchthavens: vanaf 2,5 uur tot 40 minuten voor vertrek.
• Vertrek vanaf Rotterdam The Hague Airport naar overige luchthavens: vanaf 2 uur tot 40 minuten voor vertrek.
Zorg dat je voor sluitingstijd van de check-in balies ingecheckt bent en eventuele bagage hebt afgegeven. Houd ook rekening met reis- en wachttijden op de luchthaven.
Wil je ruimbagage (bij)boeken? Dit doe je gemakkelijk online via Mijn Transavia, mits je nog niet ingecheckt bent.
Bij sommige individuele reizen is het ook mogelijk om tijdens het boeken ruimbagage bij te boeken.
Let wel, voor onze groepsreizen staan wij in verband met de beschikbare bagageruimte van het vervoer ter plaatse één koffer per persoon toe met een maximaal gewicht van 20 kg.
Excursies
Wil je nog meer genieten? Dat kan!
Je kunt je reis nog completer maken door te kiezen voor de onderstaande extra optie(s). Afhankelijk van het soort rondreis zijn de optionele excursies en/of excursiepakketten tijdens het boeken of ter plaatse vast te leggen.
Merzouga
Overnachting in de woestijn
445 dirham p.p. (circa € 41,-)
Het is een unieke ervaring om per dromedaris een tocht te maken door de prachtige gouden duinenpracht van de Sahara, waarna we vervolgens de zonsopgang kunnen meemaken in de woestijn. Diner en overnachting vinden plaats in goed verzorgde tenten. In het kamp zijn eenvoudige sanitaire voorzieningen (drie toiletten) aanwezig. Door de prachtige omgeving is dit een ervaring om nooit meer te vergeten. We kunnen zelfs slapen onder sterrenhemel. Het eerste gedeelte zal worden afgelegd per Land Rover om vervolgens per dromedaris de zandroute te vervolgen. De terugweg gaat ook weer per dromedaris. Bij terugkomst in Merzouga is er gelegenheid om te douchen en je even op te frissen om daarna te genieten van een heerlijk ontbijt in het hotel.Meer informatie
Marrakech
Traditioneel diner met show
350 dirham p.p. (circa € 31,-)
Heerlijk genieten van een traditioneel diner met variërende artiesten, dit is mogelijk bij restaurant Dar Es Salam. De maaltijden worden volgens traditie en uitsluitend met verse producten bereid. Door een aandachtige voorbereiding en een kookmethode op zacht vuur krijgen de gerechten de juiste smaak en kwaliteit van de originele Marokkaanse keuken. Bij binnenkomst worden we warm ontvangen en wanen we ons in een Marokkaanse droomwereld door de prachtige sculpturen, tapijten en de zorgvuldig gekozen verlichting. Tijdens het diner worden onze ogen en oren verwend door de beste lokale folkloreartiesten.Meer informatie
Praktische informatie
Bij een zorgeloze vakantie hoort ook een goede voorbereiding. Wij hebben heel veel algemene informatie over je vakantiebestemming en deze reis alvast overzichtelijk op een rijtje gezet.
Voor meer informatie over je bestemming en reisvoorbereiding verwijzen wij je naar het kopje 'Landeninformatie' op deze pagina.
Lees hier meer over de groene ambities van de ANWB
Tijdens een groepsreis wordt, naast je handbagage, 1 koffer/tas per persoon van maximaal 20 kilo toegestaan. Ook wanneer het aantal kilo’s van de luchtvaartmaatschappij hoger ligt. Dit in verband met de beperkte beschikbare bagageruimte in het lokale vervoer. Daarnaast mogen de bussen vanwege de veiligheid maar een beperkt gewicht vervoeren.
De meest gangbare koffers/tassen met een rechthoekige vorm en minstens 1 vlakke ondergrond worden geaccepteerd. Koffers of tassen met ronde of onregelmatige vorm en lange riemen die uitsteken worden niet geaccepteerd.
Specifieke bagage-informatie
Indien voor jouw reis specifieke bagage-informatie van toepassing is, dan zullen wij je middels de reisbescheiden informeren.
Tijdens deze reis heb je een extra reistas nodig in verband met het vervoer ter plaatse (van Erfoud naar Merzouga). Meer informatie hierover ontvang je bij de reisbescheiden.
Tijdens onze groepsrondreizen zal de reisleider aan het begin van de rondreis een gezamenlijke fooienpot samenstellen om er voor te zorgen dat je niet de hele dag naar je portemonnee hoeft te grijpen om overal een kleine fooi achter te laten. Alle fooien voor de gehele groep worden hieruit ineens betaald. Je kunt op die manier rustig van je vakantie genieten, zonder dat er ongemakkelijke situaties ontstaan als je twijfelt óf en hoeveel fooi ergens gebruikelijk is. De fooien voor de reisleider en housekeeping zijn niet inbegrepen bij de fooienpot.
Indien je de bevolking wilt fotograferen, helpt het vaak om eerst toestemming te vragen (al dan niet in gebarentaal). Je merkt al snel aan de houding van deze persoon of dit gewenst is of niet. Wanneer je deze persoon eerst begroet en een praatje maakt, werkt het vaak ontwapenend. Ook waarderen zij het vaak als je de digitale foto achteraf laat zien. Toon te allen tijde respect, ook als een persoon zich niet wil laten fotograferen. Dit heeft namelijk meestal religieuze redenen.
Wees terughoudend met het nemen van foto's bij religieuze gebeurtenissen, militaire gelegenheden en objecten zoals vliegvelden en bruggen. In musea is fotograferen veelal verboden.
Algemene informatie digitale fotografie: Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid om, waar je ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. ANWB raadt je aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor je camera mee te nemen, omdat je je over het algemeen in Nederland beter kunt laten informeren welke memory sticks voor jouw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.
Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vraag wel altijd toestemming voor je een foto van een persoon maakt. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.
Het is in Marokko belangrijk om respect te tonen voor de lokale cultuur en gewoonten bij het kiezen van je kleding. Over het algemeen wordt buiten de grote steden en toeristische gebieden meer conservatieve kleding op prijs gesteld. Houd schouders, knieën en decolleté bedekt. Loszittende kleding van lichtgekleurde en ademende stoffen (zoals katoen en linnen) helpen je koel te houden in het warme klimaat. Voor vrouwen is het handig om een lichte sjaal bij je te hebben die je over je hoofd kunt draperen bij het betreden van religieuze plaatsen. In badplaatsen kun je prima zomerse kleding dragen, maar een zwembroek, bikini of badpak horen alleen thuis op het strand.
Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken. Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die ANWB stelt.
Je gaat in een relatief korte periode veel zien en ondernemen en doet veel indrukken op. Afhankelijk van het type reis is het verder mogelijk dat je in verschillende type accommodaties verblijft en te maken krijgt met een lange vlucht en tijdsverschil. Dit zijn allemaal factoren waarbij vermoeidheid een rol gaat spelen.
In de programmabeschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en - indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.
Onze (groeps)rondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Heb je een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit of heb je speciale aandoeningen? Neem dan contact met ons op via 088 269 0 269. Wij bespreken graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.
Goed om te weten
Houd er rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met jouw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen met name voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.
Mocht je speciale aandoeningen hebben, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Volgens de ANVR Reisvoorwaarden artikel 3.2, ben je verplicht hiervan melding te maken bij de boeking. In overleg zal dan worden bepaald of de reis van je keuze geschikt voor je is. Belangrijk om te weten is indien je het nalaat ons hiervan op de hoogte te stellen, kan worden overgegaan tot uitsluiting van deelname als je conditie kan leiden tot mogelijk ongemak, gevaar of risico’s voor jezelf dan wel andere reizigers en/of bezittingen. Helaas vindt er bij uitsluiting geen restitutie van de reissom plaats. Eventuele meerkosten die ten gevolge hiervan, ter plaatse kunnen ontstaan zijn voor eigen rekening.
Het is mogelijk 1 klein stuk handbagage (max. 40 x 30 x 20) gratis mee te nemen aan boord als deze onder de stoel past. Indien je daarnaast ook een groot stuk cabinebagage aan boord wil meenemen, moet dit worden bijgeboekt via Transavia. Wij informeren je ruim voor vertrek over de procedure.
Huisdieren zijn niet toegestaan tijdens de reis.
Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.
In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen. Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel werkt mogelijk niet altijd mee wanneer je een eigen kopie overhandigt of gebruik maakt van een fraudegevoelige paspoorthoes.
Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. ANWB aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat.
Bekijk hier actuele informatie over benodigde reisdocumenten in Marokko.
Wij verzorgen graag je reis- en/of annuleringsverzekering. Je kunt bij boeking opgeven of je dit via ANWB wenst te regelen.
In Marokko speelt de ramadan, de islamitische vastenperiode die vier weken duurt, een belangrijke rol. Aansluitend op de ramadan vindt Eid-al-Fitr (het Suikerfeest) plaats.
Tijdens de ramadan kunnen onze reizen gewoon uitgevoerd worden, ook de openingstijden van bezienswaardigheden zullen normaal gehandhaafd worden. Wel dien je rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Het gebruik van alcohol en voedsel in het openbaar zal beperkt mogelijk zijn. De meeste hotels zullen gedurende de dag wel de restaurants open houden.
Ook Eid-al-Adha (het Offerfeest) is een belangrijke feestdag.
Op de feestdagen is het vaak extra druk in het verkeer. Winkels, restaurants en bezienswaardigheden passen mogelijk hun openingstijden aan.
Je vindt hier een kalender met data wanneer de ramadan en alle feestdagen in Marokko plaatsvinden.
Uiterlijk één week voor vertrek kun je de reisbescheiden digitaal vinden in je Mijn ANWB-account. Je ontvangt een e-mail zodra de reisbescheiden daar klaar staan.
Heb je een reis geboekt waarbij je een reisgids of een ander fysiek extra ontvangt? Je ontvangt hiervoor e-mail met een unieke couponcode waarmee je zelf in de ANWB Webshop deze extra('s) kunt bestellen.
Tijdens je groepsrondreis word je begeleid door een Nederlandse of Engelssprekende reisleider. Deze verwelkomt je bij aankomst op de luchthaven of in het hotel. De reisleider draagt zorg voor het hele organisatorische aspect van je rondreis. De reisleider gaat de hele reis met je mee en staat klaar om vragen te beantwoorden, de excursies en fooien te regelen en eventuele problemen of klachten op te lossen. De reisleider is je aanspreekpunt tijdens de reis en zal zijn uiterste best doen om je vakantie tot een onvergetelijk succes te maken.
Indien je zelf met een huurauto op pad gaat, is ons lokale agentschap telefonisch bereikbaar in het geval van vragen, problemen of het boeken van een excursie.
De meeste tijd van het jaar is het in Marokko 1 uur vroeger dan in Nederland. Uitzonderingen hierop vormen de weken tussen het ingaan van de zomer-/wintertijd in Nederland (laatste zondag van maart gaat de zomertijd in, laatste zondag van oktober gaat de wintertijd in) en het ingaan van de zomer-/wintertijd in Marokko (laatste zondag van april gaat de zomertijd in, laatste zondag van september gaat de wintertijd in).
Deze reis is niet geschikt voor reizigers met een beperkte mobiliteit.
Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier meestal de oorzaak van. Neem jezelf in acht en neem geregeld even rust! Mocht je op je verre reis toch te maken krijgen met deze verschijnselen, geef dat even door aan je reisleider en hij/zij zal, in overleg, de noodzakelijke maatregelen nemen! Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.
Bekijk hier de actuele informatie over inentingen in Marokko.
Let op: de aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor jouw reis belangrijk zijn.
De munteenheid van Marokko is de dirham. Eén dirham is verdeeld in honderd centimes. In bijna alle steden is het mogelijk om te pinnen en bijna overal zijn banken, waar je geld kunt wisselen. Wel even rekening houden met de openingstijden. Vrijdagmiddag zijn de meeste banken, vanwege gebedsdag, gesloten.
Met je bankpas en creditcard kun je bijna overal in Marokko, zelfs in de kleinste dorpjes, eenvoudig en snel geld uit de geldautomaat halen. Let er overigens wel op dat je pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kun je je pinpas niet gebruiken en voor elke transactie betaal je een klein bedrag aan kosten. Je Mastercard of Visa Card worden op de meeste plaatsen, zoals hotels en winkels, zonder problemen geaccepteerd, maar daar heb je nu ook een pincode voor nodig. Alleen een handtekening is niet meer voldoende! Probeer kleine bedragen het liefst zoveel mogelijk contant te betalen.
Over het algemeen is Marokko voor de toerist een veilig land, indien van tevoren de nodige maatregelen worden genomen en voorzichtigheid wordt betracht.
Zoals in ieder land en in elke grote stad ter wereld dien je ook in Marokko goed op te letten op je bagage en persoonlijke eigendommen. Zeker wanneer je ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet je extra op je spullen passen. Je paspoort, geld en cheques kun je het beste opbergen in een kluisje in het hotel en laat je kamersleutels achter bij de hotelreceptie als je het hotel verlaat. Geld en waardevolle papieren die je onderweg nodig hebt kun je het beste in een zogenaamde (platte) moneybelt onder je kleding bewaren. Maak voor vertrek altijd kopieën van je waardevolle papieren en bewaar deze apart van de originelen of scan ze in en zet de kopieën op internet.
Je verblijft gedurende je rondreis in zorgvuldig geselecteerde hotels die het beste aansluiten bij de beleving van de reis en de bestemming. Het niveau van de hotels is echter niet te vergelijken met de Europese standaard. De buffetten hebben vaak een beperkte keuze, maar de kwaliteit is goed. Uiteraard houden we altijd rekening met de service en kwaliteit die je van de ANWB mag verwachten. De unieke ligging, de sfeer, het serviceniveau, de kwaliteit of de stijl van de accommodatie speelt altijd mee in onze selectie. Daardoor kan het voorkomen dat de hotels onderweg in kwaliteit verschillen. Een enkele keer komt het voor dat de reden hiervoor is dat er geen betere hotels aanwezig of beschikbaar zijn.
Je kamer is altijd voorzien van een badkamer met douche of bad en toilet en veel hotels hebben een zwembad.
ANWB gebruikt de beste bussen die lokaal verkrijgbaar zijn. Je dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn dan dat we hier in Nederland gewend zijn. ANWB adviseert je de veiligheidsgordels in de bus, minibus of de personenauto te dragen.
Het is ook mogelijk een auto te huren en het wegennet van Marokko is tegenwoordig in goede staat. Bijna overal liggen asfaltwegen, maar af en toe kan er wel een gat in de weg zitten. In de afgelegen gebieden komt dat iets vaker voor. In de woestijn zelf zijn het voornamelijk 'dirt roads' of soms zelfs niet meer dan een karrenspoor.
Het is mogelijk om een derde persoon op de kamer op aanvraag te boeken. Je dient er rekening mee te houden dat de ruimte in de kamer beperkt kan zijn. Het derde bed is mogelijkerwijs een opklapbed, slaapbank, bedbank of bijzetbed.