15-daagse groepsrondreis Namasté Nepal
- maak kennis met de koningssteden in de Kathmandu Vallei
- jeepsafari naar het bergdorpje Dhampus en kennismaken met de heilige mannen, de Sadhoes
- op zoek naar neushoorns in Chitwan NP en genieten van uitzichten op de Himalaya
Jouw reis
Natuur: 5/5 Cultuur: 5/5 Strand: 0/5 Intensiteit: 4/5
Rondreis
Nepal is het geboorteland van Boeddha en bekend om de sensationele vergezichten.
We starten onze reis in de groene Kathmandu vallei waar we de oude koningssteden ontdekken. De vallei vormt het hart van Nepal en hier wisselen schilderachtige dorpjes, indrukwekkende tempels en eeuwenoude steden elkaar af.
Via het lieflijke bergdorpje Bandipur voert de route naar Pokhara, de toegangspoort tot het Annapurna bergmassief, dat deel uitmaakt van de majestueuze Himalaya. Hier genieten we bij helder weer van prachtige vergezichten en maken een boottocht over het kristalheldere Phewa Meer.
We rijden met de jeep naar het landelijke dorpje Dhampus, waar we aan de voet van het Himalayagebergte een mooie wandeling kunnen maken (geschikt voor iedereen met een goede gezondheid).
We rijden zuidwaarts naar de tropische Terai laagvlakte. In het prachtige groene jungle van Chitwan National Park gaan we op zoek naar wilde olifanten, neushoorns en zelfs tijgers.
De reis eindigt weer in de indrukwekkende koningsstad Kathmandu.
Vliegen met de beste luchtvaartmaatschappijen en comfortabel vervoer
We vliegen alleen met de meest gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen, met ANWB begint jouw vakantie al aan boord. Op de bestemming zorgen wij voor comfortabel vervoer.
Comfortabele en centraal gelegen hotels
We verblijven in comfortabele, gunstig gelegen hotels, veelal met zwembad en op basis van logies en ontbijt. Bijzonder is ons verblijf op basis van volpension bij de ingang van het Chitwan National Park.
Heel veel inclusief
Wij hebben er voor gekozen om alle excursies en de entreegelden al op te nemen in de prijs. Zo maken we stadswandelingen door de drie koningssteden Kathmandu, Bhaktapur en Patan, gaan we per jeep naar het bergdorpje Dhampus, krijgen we een workshop thangka schilderen, gaan we per jeep en per kano op zoek naar de neushoorn in Chitwan National Park en maken we een boottocht op het Phewa Meer. Ook zijn de lunch in Bandipur en het diner in Pokhara inbegrepen.
Nederlandssprekende reisleiding
Bij ANWB zijn de reisleiders in Nepal niet alleen Nederlandssprekend, maar komen ook uit Nederland. Zij kennen de bestemming op hun duimpje, spreken accentloos Nederlands én zijn daarnaast goed op de hoogte van de verwachtingen van reizigers uit Nederland en België. Zeker in Nepal is dat een prettig idee en een absolute meerwaarde.
Groepsgrootte
Minimaal 10 / maximaal 25 deelnemers (er is geen minimum aantal nodig bij gegarandeerd vertrek)
Minimumleeftijd: 12 jaar
Verblijf
Zorgeloos overnachten
Tijdens deze rondreis ben je verzekerd van een verblijf in goede en zorgvuldig geselecteerde accommodaties, veelal centraal gelegen (en waar mogelijk) kleinschalige drie- en viersterrenhotels, vaak met zwembad of juist een verblijf op een bijzondere locatie. We hebben alvast nuttige informatie over de sfeer, ligging en faciliteiten op een rijtje gezet. De getoonde accommodaties voor deze rondreis zijn onder voorbehoud. Je verblijft mogelijk in een gelijkwaardig alternatief. Bij de reisbescheiden ontvang je de definitieve hotellijst.
Reisprogramma
Dag 1
Amsterdam - Kathmandu
1/2Vandaag gaat je reis naar het prachtige Nepal beginnen! Vanaf Amsterdam vliegen we met een overstap in Istanbul naar de luchthaven van Kathmandu in Nepal.
Nederlandse reisleiding
Bij ANWB zijn de reisleiders in Nepal niet alleen Nederlandssprekend, maar komen ook uit Nederland. Zij kennen de bestemming op hun duimpje, spreken accentloos Nederlands én zijn daarnaast goed op de hoogte van de verwachtingen van reizigers uit Nederland en België. Zeker in Nepal is dat een prettig idee en een absolute meerwaarde.Dag 2
Aankomst Kathmandu
1/3In de ochtend komen we aan op de luchthaven van Kathmandu, waar onze Nederlandse reisleider al op ons wacht. Na de check-in in het hotel maken we kennis met Kathmandu. We wandelen door de wijk Thamel en bezoeken het Koninklijke Paleis.
Stadswandeling Kathmandu
De innemende koningsstad en tevens hoofdstad is een levend museum vol paleizen, rijk gedecoreerde huizen en pagodes. Kathmandu is één van de meest fascinerende steden ter wereld en prikkelt al je zintuigen. De stad vormt samen met Bhaktapur en Patan de drie koningssteden van Nepal in de Kathmandu vallei.
De wijk Thamel in Kathmandu en het Koninklijk Paleis
In de middag wandelen we door het kloppend hart van Kathmandu, de gezellige wijk Thamel met restaurants, bars en winkels.
Ook bezoeken we het Narayanhiti Palace Museum, het voormalige paleis van de koninklijke familie. In 2001 werd koning Birendra en zijn familie om het leven gebracht en werd zijn broer Gyanendra koning. Enkele van de kostbaarste schatten van Nepal zijn hier te zien.Dag 3
Kathmandu - Swayambunath - Patan - Kathmandu
1/3Het oude centrum van Kathmandu wordt gevormd door Durbar Square, vol koninklijke paleizen, monumenten en tempels. Vervolgens bezoeken we het heilige Swayambhunath tempelcomplex met de vele gebedsvlaggetjes. Als laatste bezoeken we Patan.
Durbar Square en Kumari Chowk
Hoogtepunten zijn het oudste houten gebouw ter wereld en het Hanuman Dhoka, het vroegere koninklijke paleis. Je kunt hier heerlijk slenteren door de smalle straatjes en marktjes om het plein.
Ook brengen we een bezoek aan de Levende Godin, Kumari. Een Kumari is een meisje dat gezien wordt als een levende godin en een reïncarnatie van de godin Durga. Op basis van horoscoop, kaste en een aantal fysieke eisen wordt ze gekozen.
Apen tempel
Swayambhunath ligt op een heuvel. De grote witte stoepa met Boeddha ogen en gebedsvlaggetjes is dé bezienswaardigheid. De gigantische ogen kijken in alle windrichtingen over de vallei. Het is de oudste stoepa van Nepal en trekt vele pelgrims.
Patan
Ook wel 'stad der schoonheid' genoemd vanwege het prachtige houtsnijwerk dat tot in de fijnste details is afgewerkt. Op het schilderachtige hoofdplein zien we een groot aantal tempels, paleizen en religieuze monumenten.
Ook zien we de Gouden Tempel, met een mooi binnenplaatsje dat wordt gebruikt door hindoes en boeddhisten. Een mooi voorbeeld van de typische architectuur en de samensmelting van de twee belangrijkste Nepalese religies.Dag 4 - Reisduur 3 uur - Reisafstand 35 km
Kathmandu - Kirtupur - Kathmandu
1/2✓ bezoek aan lokaal dorpje
We ontdekken het plattelandsleven in het dorpje Kirtipur dat uitkijkt op de Kathmandu vallei. Ook stoppen we bij een NGO die zich inzet voor de vrouwenrechten en het milieu.
Kirtipur
Dit historische dorpje ligt op een heuvel even ten zuidwesten van de hoofdstad. Veel wijken zijn nog in originele staat bewaard gebleven. Aan de voet van de heuvel is de lokale markt.
Een goed doel
Vervolgens gaan we naar de Kevin Rohan Memorial Eco Foundation, een NGO op het gebied van vrouwenrechten en milieu.Dag 5 - Reisduur 2 uur - Reisafstand 19 km
Kathmandu - Pashupathinath - Boudhanath - Bhaktapur
1/3✓ thangka schilderen workshop
Bij de tempel in Pashupatinath zien we Sadhoes, 'heilige mannen'. In bedevaartsoord Boudhanath bewonderen we stoepa’s en we bezichtigen koningsstad Bhaktapur.
Sadhoe mannen
In het bedevaartsoord Pashupatinath staat, aan de oevers van de heilige Bagmati rivier, de Gouden Shivatempel. Dit is de meest heilige hindoetempel van Nepal en dé plek waar crematies plaatsvinden. Rondom de tempel zien we vele gebedsgenezers en Sadhoes, die met behulp van meditatie op zoek zijn naar spirituele bevrijding.
Boudhanath en Little Tibet
De prachtige stoepa en het nabijgelegen klooster in Boudhanath vormen hét religieuze centrum van de Nepalese en Tibetaanse boeddhistische gemeenschap. Vanaf de hoogste gouden punt wapperen de geluksvlaggetjes overal over het hele plein.
De omgeving wordt ook wel Little Tibet genoemd vanwege de vele Tibetaanse vluchtelingen (voornamelijk monniken) die hier hun toevlucht hebben genomen.
Koningsstad Bhaktapur, de Stad van de Gouden tempels
Deze stad is Unesco-werelderfgoed en wordt beschouwd als de mooiste van de drie koningssteden. Het is één groot openluchtmuseum met oude gebouwen, tempeltjes, pagodes, pleinen, monumenten en vele boeddhistische en hindoeïstische bezienswaardigheden.
We maken een wandeling en zien Durbar Square, waar pepers liggen te drogen. Op het pottenbakkersplein zien we pottenbakkers, houtsnijders en wevers aan het werk.
Wie wil kan een workshop thangka schilderen volgen, een boeddhistische schildering die door monniken gebruikt wordt om over het leven van Boeddha te onderwijzen.
Dag 6 - Reisduur 3 uur - Reisafstand 70 km
Bhaktapur - Panauti - Bhaktapur
Na ons bezoek aan het schilderachtige Panauti, een authentiek Newari dorpje met fraaie tempels gelegen in een landelijke omgeving in de vallei, bezoeken we in Namobuddha het klooster.
Newari bevolking
Nepal is ontstaan uit vele koninkrijkjes en de Newari vormen één van de meer dan tachtig etnische groepen in Nepal. De Newari leven vooral in Kathmandu, in Bandipur en in de Kathmandu vallei. In Panauti maken we kennis met het Newari dorpsleven.
Mantra’s en monniken in Namobuddha
Dit klooster is één van de heiligste boeddhistische plekken van Nepal en een belangrijk Tibetaanse pelgrimsoord.
Dag 7 - Reisduur 5 uur - Reisafstand 155 km
Bhaktapur - Bandipur
1/2We reizen verder naar Bandipur, dat op de belangrijke handelsroute tussen India en Tibet lag. In dit middeleeuws aandoende bergdorpje is de prachtige architectuur goed bewaard gebleven en het biedt een mooi uitzicht op het omringende Himalayagebergte.
Bandipur kent bijzondere tempels, houtsnijwerk en huizen met pagode daken. De straatjes zijn smal, hobbelig en aan beide zijden vind je prachtige traditionele Newari huizen. 's Avonds is het hier gezellig met lokale restaurantjes en de gastvrije Newari bevolking. Er heerst een gemoedelijke sfeer en het is autovrij.
Je waant je echt terug in de tijd en proeft het echte Nepal.Dag 8 - Reisduur 3 uur - Reisafstand 80 km
Bandipur - Pokhara
1/2✓ boottocht op het Phewa Meer
Via een mooie bergroute komen we aan in het idyllisch gelegen plaatsje Pokhara, waar we een boottocht maken over het kristalheldere meer.
Pokhara
Het oude gedeelte van de stad laat nog zien hoe de stad eruit zag voordat het toerisme in opmars kwam. Je kunt hier nog oude Newari huisjes en enkele oude tempels zien.
Pokhara is een laidback, levendig plaatsje en ligt in een spectaculair natuurgebied, in het dal van de Seti rivier aan de voet van de Himalaya. Aan de oevers van het meer vind je winkels, terrasjes, bars en restaurants.
Vanuit Pokhara hebben we een fantastisch uitzicht op de besneeuwde bergketens van het Annapurna massief.
Boottocht over het Phewa Meer
We maken een boottocht over het Phewa Meer, dat vooral 's ochtends een mystieke schoonheid uitstraalt, wanneer de ochtendnevel het meer bedekt en de eerste zonnestralen de hoge bergtoppen oplichten. In het meer ligt een eilandje met daarop de Tal Barahi tempel, gewijd aan de godin Durga, de beschermer van de goden.Dag 9
Pokhara
Dag 10 - Reisduur 2 uur - Reisafstand 50 km
Phokhara - Dhampus - Pokhara
1/3✓ jeeptocht naar bergdorpje Dhampus
Per jeep rijden we naar het dorpje Dhampus, een route langs plattelandsdorpjes en rijstterrassen waarbij we bij helder weer uitkijken op de bergtoppen van de Himalaya.
Dhampus ligt op 1700 meter hoogte en bij helder weer zijn de majestueuze Fishtail en Dhaulagiri Mountain (resp. 6997 en 8167 meter!) goed zichtbaar. Er heerst een serene sfeer en dit is het leefgebied van de etnische Gurung bevolking.
We maken hier een wandeling (goede schoenen aan te raden) en krijgen meer inzicht in het leven in een bergdorpje aan de voet van de Himalaya.Dag 11 - Reisduur 6 uur - Reisafstand 190 km
Pokhara - Tansen - Lumbini
✓ kennismaken met de Nepalese Dhaka stof
Onderweg naar Lumbini bezoeken we de stad Tansen, bekend om de dhaka, een stof met geometrische patronen die hier geweven wordt.
Het weven is zeer arbeidsintensief en een goede dhaka is dan ook niet goedkoop.
De geboorteplaats van Boeddha in Lumbini
Vanuit Pokhara rijden we naar het zuiden naar Lumbini, de geboorteplaats van Siddharta Gautama, bij ons beter bekend als Boeddha en daarom voor boeddhisten een zeer belangrijke bedevaartsplaats. We bezoeken de heilige geboortegrond en zien binnen in de Maya Devi tempel, genoemd naar de moeder van Boeddha, de markering die de exacte geboorteplaats van Boeddha aangeeft. Hij is geboren in 563 voor Christus.
Ook bijzonder om te zien is de Ashokan pilaar, waarop je de oudste inscriptie van Nepal kunt bewonderen. Verder zien we de heilige Bodhi boom, bedekt met gebedsvlaggetjes naast de heilige vijver Pushkarini.
Dag 12 - Reisduur 6 uur - Reisafstand 175 km
Lumbini - Chitwan National Park
1/3✓ ritje met de ossenkar
Dwars door de Terai laagvlakte reizen we naar het Chitwan NP. We maken een ritje door een dorpje met de ossenkar en ‘s avonds genieten we van een Tharu-show.
Chitwan National Park
Chitwan betekent Hart van de Jungle en het park, opgericht in 1973, staat op de Unesco-werelderfgoedlijst. Het landschap bestaat afwisselend uit bossen, moerassen en graslandschappen en je vindt hier vele planten- en boomsoorten. De (sub)tropische bossen vormen een ideaal leefgebied voor de Indische neushoorn, met één hoorn, en de Bengaalse tijger. In het pak bevindt zich ook een van de hoogste concentraties aan vogelsoorten ter wereld, met meer dan 350 soorten.
We bezoeken een dorpje van de Tharu-bevolking, prachtig gelegen in de rijstvelden.
We verblijven de komende twee nachten op basis van volpension in een hotel gelegen aan de rand van het reservaat.Dag 13
Chitwan National Park
1/3Vandaag maken we een spectaculaire jeepdrive door de dichtbegroeide jungle op zoek naar olifanten, neushoorns en krokodillen. Ook maken we een kanotocht op de rivier die dwars door het park gaat.
Onderweg zie je krokodillen en vele vogelsoorten.
Met de jeep hebben we een groter bereik dan te voet en daardoor een grotere kans om de wilde dieren te spotten! Tijdens de moesson (juni t/m september) is de jeepdrive niet uitvoerbaar en wordt met een truck een bezoek gebracht aan het schitterende Twenty Thousand Lake, gelegen in de dichtbegroeide jungle, wanneer de moessonregens dit toestaan.Dag 14 - Reisduur 8 uur - Reisafstand 205 km
Chitwan National Park - Kathmandu
Dag 15
Kathmandu - Amsterdam
In de ochtend vertrekt onze terugvlucht naar Amsterdam, met een overstap in Istanbul. We komen dezelfde dag nog aan en daarmee eindigt een prachtige rondreis door een indrukwekkend land met een vriendelijke bevolking.
Let op:
Door technische en/of organisatorische redenen kan van de route en/of volgorde van de rondreis worden afgeweken. Je ontvangt de reisbescheiden circa 7 dagen voor vertrek.
Vluchten
Hieronder vind je informatie over de luchtvaartmaatschappij. De eventueel weergegeven vluchttijden zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Voeg tijdens het boeken extra opties toe
Tijdens het boeken van jouw reis zie je of het mogelijk is om extra's toe te voegen. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid tijdens jouw reis.
Business Class
- Altijd aan het raam of aan het gangpad
- Full-flat Stoel
- Inclusief maaltijden en snacks
Economy Class
- Standaard beenruimte & verstelbare rugleuning
- Persoonlijk entertainment systeem
- Elektrapunt in de stoel
Over Turkish Airlines
De nationale luchtvaartmaatschappij van Turkije biedt een comfortabele en goed uitgeruste Economy Class, ontworpen om passagiers een aangename vlucht te bezorgen, zelfs op lange afstanden. In de Economy Class worden warme of koude gerechten geserveerd, afhankelijk van de afstand en de bestemming van de route. De maaltijden en snacks, geïnspireerd op de Turkse en internationale keuken, worden verzorgd door Turkish Do&Co, met vegetarische en dieetopties op aanvraag.
Het individuele entertainmentsysteem biedt een ruime keuze aan films, tv-series, games en muziekvideo’s. De meeste toestellen beschikken over USB- en stroomaansluitingen om apparaten op te laden.
Goed om te weten
Online inchecken is mogelijk vanaf 24 uur tot 90 minuten voor vertrek.
Excursies
Wil je nog meer genieten? Dat kan!
Je kunt je reis nog completer maken door te kiezen voor de onderstaande extra optie(s). Afhankelijk van het soort rondreis zijn de optionele excursies en/of excursiepakketten tijdens het boeken of ter plaatse vast te leggen.
Praktische informatie
Bij een zorgeloze vakantie hoort ook een goede voorbereiding. Wij hebben heel veel algemene informatie over je vakantiebestemming en deze reis alvast overzichtelijk op een rijtje gezet. Voor meer informatie over je bestemming en reisvoorbereiding verwijzen wij je naar het kopje 'Landeninformatie' op deze pagina.
Landeninformatie
Bestemmingsinformatie
De getoonde hotels onder de tab Verblijf voor deze reis zijn onder voorbehoud. Je verblijft mogelijk in een gelijkwaardig alternatief.
De Nepalese keuken zelf is vrij beperkt en de maaltijd bestaat in veel gevallen uit een linzen soep, rijst en gekruide groenten. Deze dal, bhat tarkari, wordt vrijwel overal geserveerd. Als vervanger van het rundvlees, de koe is immers heilig, wordt er veel buffel-vlees gegeten.
Lokale gerechten zijn onder andere Gurr (een soort gekruide pannenkoek van aardappelpuree dat wordt gegeten met kaas), Sikarni (een zoet dessert op basis van yoghurt met noten en gedroogde vruchten) en Tama (traditionele soep van bamboescheuten).
Wanneer je met een klein gezelschap à la carte gaat bestellen, is het raadzaam om het aantal verschillende gerechten te beperken, want de bereidingswijze vraagt veel tijd, zeker wanneer er meerdere gerechten besteld worden.
Tijdens jouw rondreis wordt daarom vaak gekozen voor buffetten. In Nepal ontbijt men vaak alleen met een kopje thee en eet men pas iets aan het eind van de ochtend, tevens is het de gewoonte dat de lokale bevolking zonder bestek eet. Men gebruikt bij de maaltijd de rechterhand en het aanraken van eten met de linkerhand is zeer ongebruikelijk, sterker nog: dit wordt als beledigend gezien. Vaak kun je, als toerist, in de lokale restaurants wel een lepel krijgen.
Het drinken van kraanwater is ten sterkste af te raden en ook het drinken van water uit de thermoskannen op je hotelkamer kun je beter achterwege laten. Het beste koop je voor een luttel bedrag flesjes bronwater bij de bar of onderweg (let er op dat deze afgesloten zijn!).
Vaak neemt de reisleiding het initiatief om aan het begin van jouw reis een gezamenlijke fooienpot samen te stellen waarvan kofferdragers, bedienend personeel, etc. worden betaald.
In de koude maanden van november tot februari is het belangrijk om warme kleding mee te nemen. In de overige maanden kan het ondanks een aangename temperatuur overdag, 's avonds nog erg koud zijn. Hou hier rekening mee.
De reisleiding zal je hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor jezelf mee te nemen op reis.
Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatie verschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.
In principe kan je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.
Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer je een eigen kopie overhandigd of je eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor uw paspoort.
ANWB adviseert dat jouw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden je aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Voor Nepal is een visum verplicht.
Wanneer je over land naar Nepal reist (rondreis in combinatie met India), dan verzorgt onze lokale vertegenwoordiging in Nepal jouw aanvraagformulier die je nodig heeft voor het verkrijgen van het visum. Ter plaatse ontvang je bij de Nepalese grens in Sanauli je aanvraagformulier en je kunt de kosten hiervoor bij de grensovergang voldoen. Deze dollars moeten ongekreukt en zonder scheurtjes zijn.
Indien je per vliegtuig aankomt in Nepal, is het nodig om vooraf een visum te regelen. Via de link https://nepal.nl/consulaat/ kan je je visum aanvraag formulier aanvragen. Let op: dit is slechts de eerste stap in het proces. Na aanvraag ontvang je een email vanuit het consulaat met aanvullende informatie. De kosten voor het visum Nepal bedragen ca. USD 30 voor maximaal 15 dagen en USD 50 voor maximaal 30 dagen.
Wij willen je alvast attenderen op het feit dat het visum opgehaald dient te worden bij het consulaat in Amsterdam. Indien je niet in de gelegenheid bent om het visum op te halen, adviseren wij een visumbureau in te schakelen.
N.B. Nepal biedt ook een zogenaamd “visa on arrival aan”. Deze procedure kent veel onzekerheden en bovendien lange wachttijden bij aankomst. Vanwege deze redenen verwachten we van deelnemers aan onze groepsreizen dat het visum voor vertrek is geregeld.
Als je in Nepal een trekking gaat maken, heb je een trekkingpermit nodig. Deze kan je ter plaatse via ons kantoor aanschaffen (ca. 5 euro), maar je dient wel 2 pasfoto's mee te nemen vanuit Nederland.
Reizen met kinderen
Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.
Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig heeft. ANWB aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat. Wanneer je een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dien je dit persoonlijk te regelen.
In alle gevallen geldt dat ANWB niet aansprakelijk gesteld is indien er door de Douane, Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend . Het valt onder je verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke Eisen je moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.
Wat neem je verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard, fotokopie van je paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van je bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal jouw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van je reisverzekering, zeker een kopie van jouw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van je medicijnen) en het telefoonnummer van ANWB. Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!
Populaire souvenirs zijn bijvoorbeeld handgemaakte truien en kleden, jacks en kasjmier omslagdoeken. Hou wel rekening met je bagagebeperking, het meenemen van overbagage is een kostbare zaak! Antiek mag niet het land worden uitgevoerd. Officiële winkels en banken zijn op zaterdag gesloten.
Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.
Bekijk hier actuele informatie over vaccinaties en gezondheid in Nepal.
Let op: de aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor jouw reis belangrijk zijn.
Je doet er goed aan je kostbare sieraden thuis te laten en je documenten op te bergen in de kluis van jouw hotel of, wanneer je onderweg bent, onder je kleding te dragen.
Wil je toch sieraden meenemen, dan adviseren wij je imitaties te kopen. Raak je deze kwijt dan heb je in ieder geval geen probleem.
Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.