15-daagse privérondreis Kaapstad & Tuinroute met huurauto - tot april 2025
- beleef de Kaapse pracht
- verblijf in kleinschalige guesthouses en lodges
- speur naar de Big Seven: de Big Five én walvissen en witte haaien
Jouw reis
De reis begint in één van de mooiste steden ter wereld: Kaapstad, ook wel de Moederstad genoemd. Na een verblijf in het wijnplaatsje Stellenbosch en de walvishoofdstad Hermanus verken je de wereldberoemde Tuinroute. Je overnacht in Knysna met haar mooie lagune en idyllische ligging. In Addo Elephant National Park kun je een safari maken op zoek naar onder meer olifanten, neushoorns en de overige leden van de Big Five.
Deze rondreis per huurauto combineert avontuur met comfort en maakt het echte Zuid-Afrikagevoel bij je los!
Wil je deze reis liever vanaf april 2025 maken? Kijk dan hier voor de beschikbaarheid.
Vliegen met de beste luchtvaartmaatschappijen
We vliegen alleen met de meest gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen, bij de ANWB begint jouw vakantie al aan boord. Op de heen- en terugreis vlieg je met KLM.
Verblijf in comfortabele en centraal gelegen hotels, guesthouses en lodges
Tijdens de reis verblijf je veelal in bijzondere lodges en mooie hotels op basis van logies en ontbijt. In Stellenbosch verblijf je bijvoorbeeld op een ruim landgoed tussen de wijnboerderijen. Je voelt je hier helemaal één met de Zuid-Afrikaanse wijnlanden.
Rondreis inclusief huurauto
Je rijdt met je eigen reisgezelschap in de huurauto die aansluit op jouw wensen. Het grote voordeel van het hebben van eigen vervoer is dat je zelf kunt bepalen wanneer je vertrekt en waar je onderweg stopt. Wil je ergens een foto van maken? Of een heerlijke Zuid-Afrikaanse lekkernij proeven? Met je eigen auto kun je stoppen waar je wilt en zo het eigen reistempo bepalen. Om het je nog aangenamer te maken, krijg je van ons een gepersonaliseerde, Nederlandstalige route- en reisgids.
Upgraden
We bieden je de mogelijkheid de auto te upgraden en zo op nog comfortabelere wijze Zuid-Afrika te verkennen.
Minimumleeftijd (advies): 6 jaar
Verblijf
Zorgeloos overnachten
Tijdens deze rondreis ben je verzekerd van een verblijf in goede en zorgvuldig geselecteerde accommodaties, veelal centraal gelegen (en waar mogelijk) kleinschalige drie- en viersterrenhotels, vaak met zwembad of juist een verblijf op een bijzondere locatie. We hebben alvast nuttige informatie over de sfeer, ligging en faciliteiten op een rijtje gezet. De getoonde accommodaties voor deze rondreis zijn onder voorbehoud. Je verblijft mogelijk in een gelijkwaardig alternatief. Bij de reisbescheiden ontvang je de definitieve hotellijst.
Kaapstad
Stellenbosch
Oudtshoorn
Knysna
Tsitsikamma
Reisprogramma
Het programma van deze privérondreis met huurauto staat vast wat betreft de reisdagen en (verblijfs)locaties. De invulling van je overige tijd is natuurlijk helemaal aan jezelf. De in het dagprogramma beschreven bezienswaardigheden en activiteiten geven slechts een idee van wat er mogelijk is.
Door technische en/of organisatorische redenen kan van de route en/of volgorde van de rondreis worden afgeweken.
Dag 1
Amsterdam - Kaapstad
1/2Lees meer✓ rechtstreekse vlucht met KLM en transfer naar hotel
Vertrek naar Kaapstad, waar je dezelfde avond al arriveert. Bij aankomst word je verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiger.
In circa dertig minuten word je naar het guesthouse in het centrum van de stad gebracht.Dag 2 t/m 3
Kaapstad
1/5✓ hop-on hop-off busLees meer
Om 09.00 uur wordt de huurauto afgeleverd en je hebt twee dagen de tijd om te genieten van al het moois dat deze stad en haar omgeving te bieden hebben.
Zo kun je via de plaatsjes Houtbaai en Simon's Town, waar je op Boulders Beach de pinguïns ziet, naar Kaap de Goede Hoop rijden. Maak op de terugweg een stop bij de botanische tuinen van Kirstenbosch, die tot de mooiste van de wereld behoren.
Kaapstad zelf heeft natuurlijk ook vele bezienswaardigheden, denk maar aan de beroemde Tafelberg en het Victoria & Alfred Waterfront. Stap in de hop-on hop-off bus en verken het oude centrum van Kaapstad, met zijn Green Market, Compagnies Tuinen en St. George Cathedral.
Ook een aanrader: 's avonds eten bij restaurant De Vijff Vliegen, dat zich bevindt in een voormalig VOC-gebouw. Niet alleen een plaatje om te zien, maar tevens een fantastische keuken en een gezellige bar.Dag 4 t/m 5 - Reisduur 1 uur - Reisafstand 55 km
Kaapstad - Stellenbosch
1/5Lees meerJe rijdt in circa een uur van Kaapstad naar Stellenbosch, midden in het culinaire hart van Zuid-Afrika. Slenter heerlijk rond in de Dorpsstraat, langs de winkeltjes en prachtige oude Nederlandse huizen.
Ook is het mogelijk optioneel een wijn- en chocoladeproeverij bij de Waterford Estate te beleven, te midden van de oude citrusbomen, geurige lavendel en uitgestrekte wijngaarden.
De dorpjes Paarl en Franschhoek liggen in de nabije omgeving en zijn ook zeker een bezoekje waard!Dag 6 t/m 7 - Reisduur 5 uur - Reisafstand 400 km
Stellenbosch - Oudtshoorn
1/5Lees meerOudtshoorn is bekend vanwege zijn struisvogelboerderijen en wordt ook wel de verenhoofdstad van de wereld genoemd. Ook vind je in Oudtshoorn het Cango grottenstelsel van meer dan vier kilometer lang.
Daarnaast is een rit over de spectaculaire Swartbergpas een absolute aanrader. Aan het einde van de pas ligt Prince Albert. Het historische centrum van dit dorpje is een waar openluchtmuseum.Dag 8 t/m 9 - Reisduur 2 uur - Reisafstand 120 km
Oudtshoorn - Knysna
1/5De reis voert verder via de Outeniqua-bergpas naar Knysna, de parel van de Tuinroute.Lees meer
Knysna
Dit is één van de gezelligste badplaatsjes langs de Tuinroute. Naast zon, zee en strand is ook de prachtige omgeving met zijn vele ‘fynbossen’, meren en bergen een bezoek waard.
Vanaf juni tot en met november zwemmen grote aantallen walvissen hier vlak voor de kust. Tijdens een optionele boottocht kun je deze gigantische zoogdieren van dichtbij bewonderen.
Neem in Knysna een kijkje bij een oesterkwekerij of maak een mooie boottocht over de lagune van Knysna naar het Featherbed natuurpark (alles optioneel). Dit reservaat is privé-eigendom en is een uniek stukje natuur, gelegen op het westelijk klif. Met de boot vaar je over de lagune, om vervolgens met een 4WD en aanhanger naar boven te gaan voor werkelijk prachtige uitzichten op de oceaan, de lagune en Knysna. Je loopt terug naar de aanlegsteiger, vanwaar je terugvaart. Onderweg vertelt de gids je alles over dit unieke stukje natuur en heb je de kans om de zeldzame blauwe duiker, een kleine antilope, of de black oyster catcher, een zeevogel, te spotten.
Ook kun je hier uitstekend kanoën, mountainbiken en wandelen. Of wat dacht je van een dagje aan het mooie zandstrand van Keurboomstrand?Dag 10 t/m 11 - Reisduur 2 uur - Reisafstand 100 km
Knysna - Tsitsikamma
1/4Lees meerVia het gezellige Plettenberg Bay rijd je naar het ruige Tsitsikamma National Park. Het landschap bestaat uit rotsige kliffen, hoge bergen en dichtbegroeide, diepgroene bossen. De Storms rivier baant zich kronkelend een weg door het bos en mondt uit in zee.
Een bezoek aan Tsitsikamma staat bij wandel- en natuurliefhebbers bovenaan het wensenlijstje. Maak mooie wandelmeters, maar ook paardrijden, mountainbiken, kanoën en een canopy tour zijn hier mogelijk.Dag 12 t/m 13 - Reisduur 3 uur - Reisafstand 210 km
Tsitsikamma - Addo Elephant NP
1/4Lees meerOp naar het Addo Elephant National Park, in 1931 uitgeroepen tot beschermd gebied nadat er nog slechts enkele olifanten voorkwamen. Tegenwoordig is dit het leefgebied van meer dan 450 olifanten, buffels en de zwarte neushoorn.
Je overnacht nabij het park. De volgende dag kun je met je eigen huurauto op safari. Ook is het optioneel mogelijk om met een professionele ranger in een 4WD op zoek te gaan naar de ‘Big Five’.Dag 14 - Reisduur 2 uur - Reisafstand 75 km
Addo - Port Elizabeth
1/2Lees meerSpeur nog een laatste keer in de bush naar olifanten ontspan aan het zwembad van de lodge voordat je in de loop van de middag naar Port Elizabeth rijdt. Op de luchthaven lever je de huurauto in en je vliegt, via Johannesburg, terug naar Amsterdam.
Dag 15
Aankomst in Amsterdam
Vroeg in de ochtend arriveer je op Schiphol. Het einde van een bijzondere reis. Baie dankie en totsiens!Lees meer
Vluchten
Hieronder vind je informatie over de luchtvaartmaatschappij. De eventueel weergegeven vluchttijden zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Voorbeeldreisschema
Voeg tijdens het boeken extra opties toe
Tijdens het boeken van jouw reis zie je of het mogelijk is om extra's toe te voegen. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid tijdens jouw reis.
Economy Class
- Standaard beenruimte
- Verstelbare rugleuning
- Inclusief maaltijden en snacks
Economy Comfort
- Extra beenruimte
- Extra verstelbare rugleuning
- Inclusief maaltijden en snacks
Business Class
- Altijd aan het raam of aan het gangpad
- Full-flat Stoel
- Inclusief maaltijden en snacks
Premium Economy
Over KLM
Aan boord geniet je van de beste persoonlijke service. Alle maaltijden, snacks en (alcoholische) drankjes zijn inbegrepen en je kunt altijd rekenen op een ruime, comfortabele zitplaats. Daarbij beschikt KLM over een jonge vloot, voorzien van de modernste snufjes. Denk bijvoorbeeld aan een gratis persoonlijk entertainmentsysteem voor iedere passagier op intercontinentale vluchten. Hiermee heb je onder meer beschikking over de nieuwste films, tv-series en muziek.
En wat misschien nog wel belangrijker is: de nieuwste schonere vliegtuigen van KLM zijn minder belastend voor het milieu. Hiermee zorgt KLM niet alleen voor jou en je medepassagiers, maar ook voor een schonere wereld.
Kortom, je vakantie begint al een boord!
Goed om te weten
Kies voor de optie ‘Log in met boekingsgegevens' en vul je KLM boekingscode en je achternaam in (gebruik je eigen naam (meisjesnaam) en vul je naam in zonder spaties, ook bij een achternaam met tussenvoegsels).
De kosten voor de stoelreservering variëren per vlucht en zijn te zien wanneer je de stoelreservering maakt.
Bij een individuele rondreis of groepsreis ontvang je vanaf 62 dagen voor vertrek een e-mail met je KLM-boekingscode (PNR-nummer) waarmee je een stoel kunt reserveren.
Wil je liever tijdens het online inchecken gratis een stoel uitkiezen? Houd er dan rekening mee dat de keuze beperkt is en je mogelijk niet naast elkaar kunt zitten.
Let op: ook als je stoelen hebt gereserveerd, dien je nog wel (online) in te checken! Je dient het online incheckproces te allen tijde volledig af te ronden.
Kleine letters: KLM behoudt zich te allen tijde het recht voor de stoelreservering ongedaan te maken.
Je gebruikt hiervoor je boekingscode (PNR-nummer) en je achternaam. De digitale instapkaart kun je opslaan op je mobiele telefoon of printen (deze printmogelijkheid wordt ook geboden op de luchthaven bij de selfservice kiosk of de incheckbalie).
Indien het via de website niet mogelijk is om online in te checken, neem dan telefonisch contact op met KLM op telefoonnummer 020-4747747 (24 uur per dag bereikbaar).
Ben je online ingecheckt? Wanneer je alleen het handbagage reist, kun je meteen via de bagagecontrole naar de gate gaan. Heb je ruimbagage? Deze geef je af bij de check-in balie op de luchthaven.
Na boeking kun je ook de KLM App downloaden.
We adviseren om op tijd aanwezig te zijn en rekening te houden met wachtrijen. De incheckbalies sluiten 60 minuten voor vertrek bij intercontinentale vluchten of 40 minuten voor vertrek bij Europese vluchten.
De snelste manier om in te checken op de luchthaven is door een selfservice kiosk te gebruiken (indien beschikbaar). Je vindt ze in de buurt van de incheckbalies. Hier kun je vanaf 30 uur voor vertrek inchecken - of 24 uur voor vertrek voor vluchten van of naar de Verenigde Staten.
Na boeking nemen wij vervolgens contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. Ook is het mogelijk met je boekingscode (PNR-nummer) rechtstreeks op de website van KLM een upgrade te boeken.
Lees hier meer over de verschillen tussen de verschillende boekingsklasses.
Bovendien kun je altijd rekenen op een ruime, comfortabele zitplaats.
Op de korte vluchten binnen Europa wordt een drankje en een snack gereserveerd. Op de langere vluchten binnen Europa krijg je ook een verse sandwich voorgeschoteld. KLM varieert het aanbod regelmatig. Alle opties zijn vegetarisch.
Dit geldt voor een aantal intercontinentale economy class vluchten met vertrek vanaf Schiphol. Je hebt de keuze uit diverse menu’s.
Autohuur
Hieronder vind je de informatie over de huurauto.
Voorbeeldreisschema
Wat is er inbegrepen
Inbegrepen
- ongelimiteerd aantal kilometers
- tweede bestuurder
- verzekering voor schade, diefstal en aansprakelijkheid
Niet inbegrepen
- brandstof huurauto
- kosten voor extra bestuurder(s) à ZAR 572 (circa € 32,-) per huurperiode
- leeftijdstoeslag voor bestuurders tussen de 21 en 23 jaar à ZAR 160 (circa € 9,-) per dag
- afleverkosten huurauto in Kaapstad á ZAR 650 (doordeweeks) of ZAR 1300 (weekend of feestdagen)
Huurauto's
Bekijk de beschikbare huurauto’s.
Hyundai Staria automaat (of gelijkwaardig)
- Vijfdeurs
- Airconditioning
- Automaat
Toyota Corolla Quest automaat (of gelijkwaardig)
- Vijfdeurs
- Airconditioning
- Automaat
Over Autohuur privérondreis Kaapstad & Tuinroute
Je kunt tijdens het boeken kiezen voor een andere categorie huurauto namelijk categorie M (Toyota Urban automaat of gelijkwaardig), F (Toyota Corola of gelijkwaardig), N (Toyota Fortuner 4x2 of gelijkwaardig), I (Toyota Rumion of gelijkwaardig) of E (Hyundai Staria of gelijkwaardig)
Goed om te weten
• de minimumleeftijd is 21 jaar, tevens dien je minimaal 3 jaar een rijbewijs te hebben.
• een internationaal rijbewijs (uitsluitend indien je ook Swaziland bezoekt).
• één extra bestuurder is inclusief in de totaalprijs. De kosten voor extra bestuurders bedragen ZAR 530 (circa € 31,-) per dag per extra bestuurder. Eventuele extra bestuurder(s) dienen ter plaatse een geldig identiteitsbewijs en rijbewijs te tonen.
• bagageverzekering (PEC) is niet inbegrepen, check je reisverzekering met werelddekking of deze kosten gedekt worden.
• genoemde prijzen van toeslagen/optionele opties ter plaatse zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De werkelijke kosten worden bij het inleveren van de auto berekend en via je creditcard verrekend.
• tijdens deze reis ga je met je huurauto de grens met een ander land over. Je ontvangt ter plaatse een stempel hiervoor en de kosten voor de grensoverschrijding dien je ter plaatse zelf te voldoen.
• handige info over het verkeer in Zuid-Afrika.
Bovengenoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Binnen en buiten de EU
Wanneer je op vakantie bent in een EU-land betaal je geen extra kosten voor dataroaming en kun je - uiteraard afhankelijk van je abonnement/bundel - tijdens je vakantie met je smartphone online navigeren. Diverse navigatie-apps zoals Maps.me, Google Maps, HERE WeGo en Sygic bieden de mogelijkheid om landen- en regio-kaarten te downloaden zodat je ook offline kunt navigeren. Een autolader/powerbank voor je telefoon is in dit geval geen overbodige luxe. We raden je aan om voor vertrek de kaarten te downloaden en de routemogelijkheden te bekijken. Kortom, ga goed voorbereid op reis.
Voor het gebruik van roaming buiten de Europese Unie betaal je een buitenlandtarief. De kosten hiervoor lopen uiteen per provider en per land. Houd hier rekening mee wanneer je met je smartphone online navigeert. We zien dat nog veel reizigers voor de zekerheid ter plaatse GPS bij de autoverhuurder bijboeken. Graag wijzen we je erop dat ook hier een offline navigatie-app een prima (kostenbesparend) alternatief is.
Wifi inclusief bij autohuur
Tot slot, op een aantal bestemmingen zoals Costa Rica biedt het autoverhuurbedrijf gratis wifi waar je gemakkelijk je smartphone op aansluit. Zo kun je gemakkelijk via online maps navigeren.
Praktische informatie
Bij een zorgeloze vakantie hoort ook een goede voorbereiding. Wij hebben heel veel algemene informatie over je vakantiebestemming en deze reis alvast overzichtelijk op een rijtje gezet. Voor meer informatie over je bestemming en reisvoorbereiding verwijzen wij je naar het kopje 'Landeninformatie' op deze pagina.
Landeninformatie
Bestemmingsinformatie
De getoonde hotels onder de tab Verblijf voor deze reis zijn onder voorbehoud. Je verblijft mogelijk in een gelijkwaardig alternatief.
In Zuid Afrika kan je fantastisch eten en drinken voor een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Naast de Afrikaanse specialiteiten zoals boerewors, bobotie en heerlijke curry’s, kan je ook genieten van de Franse en Amerikaanse keuken.
Wijnen zijn in Zuid-Afrika relatief goedkoop en goed van kwaliteit. Zuid-Afrika is beroemd om zijn wijnen en jouw bezoek aan dit land is een prima gelegenheid om deze te proberen.
Zuid-Afrika kent een grote variatie aan restaurants met lokale gerechten. De wereldkeuken is op prima niveau en goed vertegenwoordigd: Thais, Frans, Chinees, Indiaas en Italiaans. De lokale keuken is natuurlijk het avontuurlijkst.
Alle internationale frisdranken zijn te koop, evenals verschillende exportbieren. Zuid-Afrika kent ook diverse (alcoholische) ciders die zeker het proberen waard zijn, zoals Savannah Dry en Hunters Dry of Gold.
Voor een ontbijt moet je op ca. € 5,- tot € 8,- rekenen,
een lunch komt ongeveer op € 7,- tot € 15,- uit,
voor een diner ben je klaar voor ca. € 13,- tot € 20,-
(alles afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Zuid-Afrika kent niet, zoals bijvoorbeeld Zuid-Europa, allerlei gezellige dorpjes met volop restaurantjes en eetgelegenheden. Wanneer je in Zuid-Afrika de snelwegen verlaat, kom je vaak terecht in de zogenaamde ‘rural’ gebieden waar enkel een shebeen (lokale kroeg) te vinden is. Ondanks dat dit ongetwijfeld een mooie ervaring zou zijn, kiezen wij bij ANWB ervoor je hier niet te laten eten vanwege de dubieuze hygiënische omstandigheden.
Hierdoor kan het tijdens onze groepsrondreizen voorkomen dat je luncht bij een zogenaamde ‘Ultracity’. Dit zijn zeer uitgebreide tankstations waar naast een supermarktje met broodjes en andere etenswaren en drinken ook vaak een vestiging van een fastfood keten aanwezig is zoals de Wimpy’s, Steers of Kentucky Fried Chicken. De Ultracities zijn voorzien van zeer schoon sanitair en maaltijden naar Westerse maatstaven. Uiteraard proberen we daar waar mogelijk wel een lekker en schoon restaurant te bezoeken voor de lunch.
Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.
Je gaat in een relatief korte periode veel zien en ondernemen en doet veel indrukken op. Afhankelijk van het type reis is het verder mogelijk dat je in verschillende type accommodaties verblijft en te maken krijgt met een lange vlucht en tijdsverschil. Dit zijn allemaal factoren waarbij vermoeidheid een rol gaat spelen.
In de programmabeschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en - indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.
Onze (groeps)rondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Heb je een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit of heb je speciale aandoeningen? Neem dan contact met ons op via 088 269 0 269. Wij bespreken graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.
Goed om te weten
Houd er rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met jouw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen met name voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.
Mocht je speciale aandoeningen hebben, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Volgens de ANVR Reisvoorwaarden artikel 3.2, ben je verplicht hiervan melding te maken bij de boeking. In overleg zal dan worden bepaald of de reis van je keuze geschikt voor je is. Belangrijk om te weten is indien je het nalaat ons hiervan op de hoogte te stellen, kan worden overgegaan tot uitsluiting van deelname als je conditie kan leiden tot mogelijk ongemak, gevaar of risico’s voor jezelf dan wel andere reizigers en/of bezittingen. Helaas vindt er bij uitsluiting geen restitutie van de reissom plaats. Eventuele meerkosten die ten gevolge hiervan, ter plaatse kunnen ontstaan zijn voor eigen rekening.
In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen. Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel werkt mogelijk niet altijd mee wanneer je een eigen kopie overhandigt of gebruik maakt van een fraudegevoelige paspoorthoes.
Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. ANWB aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat.
Bekijk hier actuele informatie over benodigde reisdocumenten in Zuid-Afrika.
Wij verzorgen graag je reis- en/of annuleringsverzekering. Je kunt bij boeking opgeven of je dit via de ANWB wenst te regelen.
In de speciaalzaken gelden vaak vaste prijzen, hoewel ook hier vaak over de prijs te onderhandelen valt. Op markten en in stalletjes kan je afdingen, zowel voor de aankoop van een ananas of een tros bananen als voor een houten olifantje. Afdingen is een sport, waar je naar verloop van tijd uiterst bedreven in zult worden.
Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.
Bekijk hier actuele informatie over vaccinaties en gezondheid in Zuid-Afrika.
Uitbraak van apenpokken (mpox) in Afrika
Mpox, voorheen bekend als monkeypox, is een virusinfectie die oorspronkelijk in West- en Midden-Afrika voorkwam, maar weer is teruggekeerd in Zuidelijk Afrika en Oost-Afrika. Het risico voor reizigers is klein en er zijn geen reisbeperkingen aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie. Om besmetting te voorkomen, is het belangrijk om risicovolle contacten met lokale bevolking te beperken, vooral seksueel contact en intiem huid-op-huidcontact. Reizigers kunnen het risico verder verkleinen door nauw contact met wilde dieren te vermijden en door zeer regelmatig de handen te wassen met desinfecterende zeep. Wees alert op symptomen zoals koorts, huiduitslag, en gezwollen lymfeklieren, en zoek onmiddellijk medische hulp als deze symptomen optreden. Als je symptomen hebt of denkt dat je besmet bent, neem direct contact op met de GGD of een arts.