Trouwe-Ledenvoordeel
16-daagse familie groepsrondreis Betoverend Zuid-Afrika
- vele hoogtepunten bezoeken zonder lange reisdagen
- 6 dagen in kosmopolitisch Kaapstad
- goede hotels met familiekamers
Jouw reis
Het mondaine Kaapstad, bekend om de Tafelberg, is bijna een week lang de uitvalsbasis voor een aantal prachtige verkenningstochten. Zo rijden we over de spectaculaire Chapman's Peak Drive naar Kaap de Goede Hoop. Aan de baai van Hermanus gaan we op zoek naar de maritieme Big Five.
Na deze week vol afwisseling vliegen we door naar Johannesburg en vanuit Lydenburg doen we de wereldberoemde Panoramaroute. En wat dacht je van een avontuurlijke 'skywalk' over wiebelbruggen en langs de boomtoppen? Of een (optionele) quadtour vol actie? Uiteraard gaan we op safari in het Krugerpark en onze jonge deelnemers leren meer over het wild tijdens een 'rangercursus'.
Het programma zit boordevol interessante, avontuurlijke en actieve uitjes. Vertederend zijn onze bezoeken aan de dierenopvangcentra. We eindigen in Swaziland, een landje dat vrijwel in Zuid-Afrika ligt. Je zult zien dat het erg traditioneel is met eeuwenoude gebruiken, veel natuurgebieden met wilde dieren en een bloeiende kunstnijverheid.
En als je Vlaams al een sappige taal vindt, dan is Afrikaans de overtreffende trap. Onze Afrikaans/Nederlandssprekende reisleider leert je graag de leukste woorden. Ook fijn dat acclimatiseren niet nodig is, er is praktisch geen tijdsverschil met Nederland.
Na een dag vol activiteiten kun je lekker een frisse duik nemen, want alle hotels waar we verblijven, beschikken over een zwembad.
Vliegen met de beste luchtvaartmaatschappijen en comfortabel vervoer
We vliegen alleen met de meest gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen. Op de heen- en terugreis vlieg je rechtstreeks met KLM, zo begint jouw vakantie al aan boord. Op de bestemming zorgen wij voor comfortabel vervoer.
Comfortabele en centraal gelegen hotels met zwembad
We overnachten in gunstig gelegen driesterrenhotels. Het ontbijt is inbegrepen. Ook beschikken de accommodaties over wifi en zwembad zodat er ’s middags lekker gezwommen kan worden. In elke plaats verblijven we meerdere nachten: Kaapstad, Lydenburg, Krugerpark en ten slotte midden in een natuurpark in Swaziland.
Deskundige reisleiders die het echte Zuid-Afrika kennen
Tijdens deze complete rondreis vertellen onze ervaren Nederlands-/Afrikaanssprekende reisleiders met passie over dit cultureel diverse en gastvrije land, vol contrasten en met een bewogen geschiedenis. Onze reisleiders hebben hun wortels in Zuid-Afrika en kunnen als geen ander vertellen over hun land.
Heel veel inclusief, waaronder de entreegelden
Veel activiteiten zijn al inclusief in de reissom. Ook hebben we ervoor gekozen om de entreegelden ter waarde van circa € 250,- per persoon voor de belangrijkste bezienswaardigheden en excursies op te nemen in de prijs, zodat je tijdens de reis voor minder onverwachte kosten komt te staan. Bovendien zijn twee lunches en vier diners inbegrepen.
Groepsgrootte
Minimaal 12 / maximaal 36 deelnemers
Minimumleeftijd: 8 jaar
Verlengen
Deze reis is niet te verlengen.
Verblijf
Zorgeloos overnachten
Tijdens deze rondreis ben je verzekerd van een verblijf in goede en zorgvuldig geselecteerde accommodaties, veelal centraal gelegen (en waar mogelijk) kleinschalige drie- en viersterrenhotels, vaak met zwembad of juist een verblijf op een bijzondere locatie. We hebben alvast nuttige informatie over de sfeer, ligging en faciliteiten op een rijtje gezet. De getoonde accommodaties voor deze rondreis zijn onder voorbehoud. Je verblijft mogelijk in een gelijkwaardig alternatief. Bij de reisbescheiden ontvang je de definitieve hotellijst.
Kaapstad
White River
Ohrigstad
Kruger National Park
Hazyview
Swaziland
Swaziland
Reisprogramma
Door technische en/of organisatorische redenen kan van de route en of volgorde van de rondreis worden afgeweken.
Dag 1
Amsterdam - Kaapstad
Lees meer✓ rechtstreekse vlucht met KLM
We vliegen naar Kaapstad, waar we nog dezelfde dag arriveren. Op de luchthaven worden we verwelkomd door onze Afrikaans-/ Nederlandssprekende reisleider.
Onze uitvalsbasis voor de komende zes nachten is een kindvriendelijk hotel met zwembad in de stad. Deze eerste dagen voelen als een aangename stedentrip met een afwisselend excursieprogramma.Dag 2
Kaapstad
✓ Kirstenbosch botanische tuinLees meer
✓ boottocht per piratenschip in haven Kaapstad
Samen met onze reisleider gaan we op verkenning in Kaapstad.
Kaapse pracht
De Tafelberg is natuurlijk de bekendste ‘landmark’ en torent hoog boven de stad uit. De kabelwagen brengt ons (optioneel) in een flits naar de top. Van het azuurblauwe water voor de kust van strandwijk Camps Bay tot het in de verte opdoemende Robbeneiland; het panorama is onovertroffen.
Aan de voet van de berg nemen we een kijkje in het pronkstuk van de stad: de botanische tuinen van Kirstenbosch. Je vindt hier niet alleen mooie wandelroutes, maar bovendien een spectaculaire loopbrug op twaalf meter hoogte.
V&A Waterfront
Dan begeven we ons rond het middaguur naar het Waterfront, de haven van Kaapstad, waar naast gezellige winkeltjes, terrasjes en restaurants ook het Two Oceans Aquarium te vinden is. Ter afsluiting van de dag maken we een rondvaart door de haven in een heus piratenschip, de Jolly Roger. Tijdens de tocht zie je met wat geluk de eerste zeeleeuwen en dolfijnen.Dag 3
Kaapstad
✓ hop-on hop-off bus KaapstadLees meer
In een open dubbeldekker met de camera in de aanslag lekker in alle vrijheid langs de hoogtepunten van Kaapstad.
Camera in de aanslag
Op een zonnige dag is het natuurlijk heerlijk toeven boven op de bus. Zo leren we in ons eigen tempo deze hippe stad beter kennen en krijgen bovendien tekst en uitleg. We bezoeken de koloniale binnenstad, Kasteel de Goede Hoop en in een township maken we kennis met de bewoners.Dag 4
Kaapse schiereiland
✓ Kaapse schiereilandLees meer
De route voert vandaag onder meer naar Kaap de Goede Hoop, Chapman’s Peak Drive en een struisvogelboerderij.
Chapman’s Peak Drive
Het zijn maar negen, maar wel o zo mooie kilometers over de Chapman’s Peak Drive, door de lokale bevolking liefkozend de ‘Chappies’ genoemd, even onder Kaapstad. Hier zwieren we over het Kaapse schiereiland naar het meest zuidwestelijke puntje van Afrika, Kaap de Goede Hoop. De door de zon ingekleurde bergtoppen enerzijds en de machtige Atlantische Oceaan anderzijds maken deze route schilderachtig.
De naam Kaap de Goede Hoop komt uit de tijd dat de VOC dit gebied als verversingspost gebruikte op weg naar Indië. Dit was ook het startpunt van het stichten van een kolonie. Hier komen de koude wateren van de Atlantische Oceaan en de warmere stromen van de Indische Oceaan samen.
Struisvogel
Wat anders; wist je dat de struisvogel het snelste dier op twee poten is en wel 70 kilometer per uur haalt? Langs de weg zie je heel veel struisvogelboerderijen en bij één ervan maken we een stop voor een bezoek en maak je kennis met deze bijzondere arbeid. Ook bezoeken we een mijn en gaan op zoek naar edelsteentjes, waarvan je er enkele als souvenir mee naar huis mag nemen.Dag 5 - Reisduur 2.5 uur - Reisafstand 150 km
Kaapse wijngebied
✓ rondleiding en proeverij op wijnboerderijLees meer
We verkennen het Kaapse wijngebied en bezoeken een wijnboerderij.
Wijnbouw in Zuid-Afrika
De valleien van de West-Kaap zijn ideaal voor wijnbouw. We vergroten onze kennis over de wereldberoemde wijnen uit deze streek en nemen een kijkje op een wijnboerderij. Terwijl de volwassenen nippen van een fruitige sauvignon blanc met een elegante afdronk, worden de kids uitgenodigd voor een druivensapproeverij.Dag 6 - Reisduur 4 uur - Reisafstand 275 km
Hermanus
✓ pinguïnkolonie bij Betty's Bay & walvismuseum in HermanusLees meer
Vandaag speuren we de kustlijn af naar walvissen, dolfijnen, pelsrobben, haaien en pinguïns.
De walvishoofdstad
Heb je weleens van de maritieme Big Five gehoord? Vandaag maken we kans walvissen*, haaien, dolfijnen, pelsrobben en pinguïns te zien. We zetten koers richting Hermanus, tussen juni en november misschien wel de beste plek ter wereld om grote scholen walvissen te spotten.
Onderweg stoppen we bij het natuurgebied Betty’s Bay. De verkeersborden langs de weg verraden al dat je aan deze baai de vrolijk waggelende Afrikaanse pinguïn kunt spotten.
In het walvismuseum van Hermanus krijgen we veel informatie over de giganten van de zee en vanaf de wal zijn de walvissen goed te zien. Wil je je lijstje afchecken en de waterdieren van nog dichterbij observeren? Maak dan een optionele boottocht met aan boord een met een verrekijker gewapende spotter die schipper inseint waar op dat moment zuidkapers en bultruggen zwemmen. Soms komen de nieuwsgierige walvissen tot op armlengte van de boot.
* De bultruggen en zuidkapers zijn vanaf medio mei tot en met medio november aanwezig voor de kust van Hermanus. Reis je buiten het walvisseizoen? Dan besteden we meer tijd bij de pinguïns en in het walvismuseum.Dag 7 - Reisduur 8 uur - Reisafstand 390 km
Kaapstad - Johannesburg - Lydenburg
✓ vlucht Kaapstad - Johannesburg
✓ Ndebele-dorp, incl. lunch
Op naar een heel ander stukje Zuid-Afrika. Vandaag maken we kennis met de traditioneel Afrikaanse cultuur van de Ndebele.
We vliegen naar Johannesburg en rijden naar Lydenburg waar we de komende twee nachten verblijven in een hotel met zwembad.
Traditionele cultuur
In het heuvelachtige binnenland van Mpumalanga, met zijn schitterende bergen, meren, watervallen maar ook moerassen en graslanden, bezoeken we een dorp van de Ndebele. Deze stam staat bekend om zijn rijk geborduurde kleding, hutten met bijzonder schilderwerk en prachtige kralenkettingen. We genieten halverwege de middag van een smakelijke lunch, terwijl we alles leren over het van de Zulu’s afgesplitste volk.
Toelichting reisduur
Circa 6 uur in de bus en 2 uur in het vliegtuigDag 8 - Reisduur 6.5 uur - Reisafstand 480 km
Panoramaroute
✓ de PanoramarouteLees meer
De slingerend autoweg die de bezienswaardigheden langs de Blyde River Canyon verbindt, wordt de Panoramaroute genoemd. Vandaag leren we waarom.
Panoramaroute
Lydenburg is het beginpunt van de Panoramaroute. Deze route verbindt de trekpleisters van de Blyde River Canyon: de Bourke's Luck Potholes (diepe kolkgaten), klaterende watervallen en indrukwekkende uitzichtpunten als God’s Window. Dit is ook een route langs rijk cultureel erfgoed in de vorm van pittoreske koloniale stadjes, kunstmarktjes, verlaten goudmijnen en statige landhuizen.
Een ander hoogtepunt vandaag is de lunch; we weten de plekjes te vinden waar je nog de authentieke Zuid-Afrikaanse keuken proeft.
In de namiddag heb je de gelegenheid om lekker te relaxen aan het zwembad.Dag 9 - Reisduur 4 uur - Reisafstand 260 km
Lydenburg - Phalaborwa
Vanochtend kun je tijdens een optionele excursie meer van de omgeving beleven of eens lekker uitslapen. Vervolgens reizen we in noordoostelijke richting naar Phalaborwa, de toegangspoort tot het Krugerpark.Lees meer
Rustig begin van de dag
De dag kun je beginnen met lekker uitslapen of een plons in het zwembad. Aan het einde van de ochtend rijden we naar Hazyview, het eindpunt van de Panoramaroute en startpunt voor een activiteit waar jong en oud plezier aan beleeft: de 'skywalk'. Aangelijnd aan een katrol, wandelen we over wiebelbruggen tussen de boomtoppen door.
We maken ons langzaam aan op voor het Krugerpark
Aan het einde van de dag arriveren we in Phalaborwa, dat vlak bij één van de toegangspoorten tot het befaamde Krugerpark ligt en waar we de komende drie nachten verblijven. Als de avond valt, hoor je van kilometers ver het geluid van huilende jakhalzen en roepende nachtuilen. Morgen is het zover: we gaan op safari.Dag 10 - Reisduur 2 uur - Reisafstand 150 km
Kruger National Park
✓ gamedrive in eigen bus in KrugerparkLees meer
Vandaag speuren we in het Kruger National Park naar de Big Five. Dit is één van de meest spectaculaire natuurparken van Afrika!
This is Africa!
De safari in het Krugerpark is één van de absolute hoogtepunten deze reis. Bij het krieken van de dag rijden we met onze eigen comfortabele bus het park binnen, uiteraard op zoek naar de Big Five: de olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en buffel.
Het is nog koel op de savanne en in de dichte bossen hangt een dunne mist. Houd je ogen goed open, want de leeuwen zijn op dit tijdspunt op zoek naar lekkere malse hapjes. Vooral rond de drinkplaatsen stikt het van het wild en hier spot je gemakkelijk grote aantallen gnoes, olifanten en zelfs neushoorns.
Uiteraard kun je ook een gamedrive maken met een professionele ranger in een open 4WD (optioneel).Dag 11
Phalaborwa
✓ rangercursus (voor kinderen tot 15 jaar)Lees meer
✓ wandelsafari in omgeving Hoedspruit (vanaf 16 jaar)
Vandaag heb je de kans om meer te leren over het Afrikaanse wild.
Rangercursus
Voor alle onze jongere deelnemers die de smaak van het wild spotten te pakken hebben gekregen, staat vandaag een ranger-cursus gepland. Een gids leert je alles over de dieren en vogels die je hebt gezien.
's Middags kun je (optioneel) een wandelsafari maken op zoek naar dierensporen en met uitleg over de planten en bloemen. Met wat geluk zie je natuurlijk ook wild, zoals kuddes gnoes.
Dag 12 - Reisduur 2.5 uur - Reisafstand 170 km
Phalaborwa - Nkambeni
Lees meerWe reizen zuidwaarts naar Nkambeni, in het zuidwesten van het Krugerpark.
's Middags arriveren we in Nkambeni, waar je lekker kunt zwemmen met uitzicht op het Krugerpark of een optionele gamedrive kunt maken. Tijdens de gamedrive zie je de spectaculaire zonsondergang in het Krugerpark. Dit is ook hèt moment waarop de roofdieren op pad gaan.Dag 13 - Reisduur 4 uur - Reisafstand 300 km
Nkambeni - Swaziland
✓ Jane Goodall's Chimp EdenLees meer
De route voert zuidwaarts naar het bergkoninkrijk Swaziland. Onderweg maken we een stop bij het opvangcentrum voor chimpansees van Jane Goodall.
Chimpansees opvangcentrum
Het opvanghuis van deze Afrikaanse mensaap is een toevluchtsoord voor ruim dertig chimpansees die zijn gered uit handen van handelaren. Een bijzondere en aandoenlijke ervaring.
Swaziland
Dan steken we over naar Swaziland, een stukje authentiek Afrika waar de bewoners buiten de steden nog traditioneel leven. Misschien heb je wel gehoord van koning Mswati III, bekend om zijn legertje aan vrouwen? Wist je dat hier dienstplicht nog bestaat? Die bestaat uit twee weken de gierstvelden van de koning wieden…
Op een levendige markt sla je je slag voor prachtig artisanaal houtsnijwerk, maar ook prachtige poppen, gevlochten matten en manden. We verblijven hier twee nachten midden in een natuurpark.
Dag 14
Swaziland
Lees meerJe hebt vandaag een vrij programma. Lekker ontspannen en bijkomen van de reis aan de rand van het zwembad of een laatste keer eropuit? Wandelen, fietsen, paardrijden, een gamedrive maken of een traditioneel Swazidorp bezoeken; de keuze is reuze.
Dag 15 - Reisduur 5.5 uur - Reisafstand 380 km
Swaziland - Johannesburg - Amsterdam
Lees meer✓ rechtstreekse vlucht met KLM
Tijd om afscheid te nemen en ons op te maken voor onze terugvlucht naar Amsterdam.Dag 16
Amsterdam
Lees meerAankomst op Schiphol. Het einde van een onvergetelijk familieavontuur.
Vluchten
Hieronder vind je informatie over de luchtvaartmaatschappij. De eventueel weergegeven vluchttijden zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Voorbeeldreisschema
Voeg tijdens het boeken extra opties toe
Tijdens het boeken van jouw reis zie je of het mogelijk is om extra's toe te voegen. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid tijdens jouw reis.
Economy Class
- Standaard beenruimte
- Verstelbare rugleuning
- Inclusief maaltijden en snacks
Business Class
- Altijd aan het raam of aan het gangpad
- Full-flat Stoel
- Inclusief maaltijden en snacks
Over KLM
Aan boord geniet je van de beste persoonlijke service. Alle maaltijden, snacks en (alcoholische) drankjes zijn inbegrepen en je kunt altijd rekenen op een ruime, comfortabele zitplaats. Daarbij beschikt KLM over een jonge vloot, voorzien van de modernste snufjes. Denk bijvoorbeeld aan een gratis persoonlijk entertainmentsysteem voor iedere passagier op intercontinentale vluchten. Hiermee heb je onder meer beschikking over de nieuwste films, tv-series en muziek.
En wat misschien nog wel belangrijker is: de nieuwste schonere vliegtuigen van KLM zijn minder belastend voor het milieu. Hiermee zorgt KLM niet alleen voor jou en je medepassagiers, maar ook voor een schonere wereld.
Kortom, je vakantie begint al een boord!
Goed om te weten
Kies voor de optie ‘Log in met boekingsgegevens' en vul je KLM boekingscode en je achternaam in (gebruik je eigen naam (meisjesnaam) en vul je naam in zonder spaties, ook bij een achternaam met tussenvoegsels).
De kosten voor de stoelreservering variëren per vlucht en zijn te zien wanneer je de stoelreservering maakt.
Bij een individuele rondreis of groepsreis ontvang je vanaf 62 dagen voor vertrek een e-mail met je KLM-boekingscode (PNR-nummer) waarmee je een stoel kunt reserveren.
Wil je liever tijdens het online inchecken gratis een stoel uitkiezen? Houd er dan rekening mee dat de keuze beperkt is en je mogelijk niet naast elkaar kunt zitten.
Let op: ook als je stoelen hebt gereserveerd, dien je nog wel (online) in te checken! Je dient het online incheckproces te allen tijde volledig af te ronden.
Kleine letters: KLM behoudt zich te allen tijde het recht voor de stoelreservering ongedaan te maken.
Je gebruikt hiervoor je boekingscode (PNR-nummer) en je achternaam. De digitale instapkaart kun je opslaan op je mobiele telefoon of printen (deze printmogelijkheid wordt ook geboden op de luchthaven bij de selfservice kiosk of de incheckbalie).
Indien het via de website niet mogelijk is om online in te checken, neem dan telefonisch contact op met KLM op telefoonnummer 020-4747747 (24 uur per dag bereikbaar).
Ben je online ingecheckt? Wanneer je alleen het handbagage reist, kun je meteen via de bagagecontrole naar de gate gaan. Heb je ruimbagage? Deze geef je af bij de check-in balie op de luchthaven.
Na boeking kun je ook de KLM App downloaden.
We adviseren om op tijd aanwezig te zijn en rekening te houden met wachtrijen. De incheckbalies sluiten 60 minuten voor vertrek bij intercontinentale vluchten of 40 minuten voor vertrek bij Europese vluchten.
De snelste manier om in te checken op de luchthaven is door een selfservice kiosk te gebruiken (indien beschikbaar). Je vindt ze in de buurt van de incheckbalies. Hier kun je vanaf 30 uur voor vertrek inchecken - of 24 uur voor vertrek voor vluchten van of naar de Verenigde Staten.
Na boeking nemen wij vervolgens contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. Ook is het mogelijk met je boekingscode (PNR-nummer) rechtstreeks op de website van KLM een upgrade te boeken.
Lees hier meer over de verschillen tussen de verschillende boekingsklasses.
Bovendien kun je altijd rekenen op een ruime, comfortabele zitplaats.
Op de korte vluchten binnen Europa wordt een drankje en een snack gereserveerd. Op de langere vluchten binnen Europa krijg je ook een verse sandwich voorgeschoteld. KLM varieert het aanbod regelmatig. Alle opties zijn vegetarisch.
Dit geldt voor een aantal intercontinentale economy class vluchten met vertrek vanaf Schiphol. Je hebt de keuze uit diverse menu’s.
Over Safair
Excursies
Wil je nog meer genieten? Dat kan!
Je kunt je reis nog completer maken door te kiezen voor de onderstaande extra optie(s). Afhankelijk van het soort rondreis zijn de optionele excursies en/of excursiepakketten tijdens het boeken of ter plaatse vast te leggen.
Kaapstad
Swaziland
Mlilwane
Praktische informatie
Bij een zorgeloze vakantie hoort ook een goede voorbereiding. Wij hebben heel veel algemene informatie over je vakantiebestemming en deze reis alvast overzichtelijk op een rijtje gezet. Voor meer informatie over je bestemming en reisvoorbereiding verwijzen wij je naar het kopje 'Landeninformatie' op deze pagina.
Landeninformatie
Bestemmingsinformatie
De ANWB-cadeaukaart ontvang je automatisch per e-mail nadat de volledige betaling van de reis is voldaan. Je kunt deze kaart inwisselen bij alle ANWB-winkels, in de webwinkel en bij diverse uitjes met trouwe-ledenvoordeel bij ANWB Eropuit.
Online reispresentatie (1 per boeking, inbegrepen vanaf ANWB-lidmaatschap Brons)
Wil jij precies weten waar je de beste restaurants, lunchcafés, espressobars, markten en wijnhuizen kunt vinden? Via de online reispresentatie ontvang je deze, en nog veel meer, informatie!
Souvenir Zuid-Afrika (1 per persoon, inbegrepen vanaf ANWB-lidmaatschap Zilver)
Onze lokale vertegenwoordiger overhandigt de ANWB-leden met een Zilver-lidmaatschap een mooi, handgemaakt souvenir. Een leuke herinnering aan deze bijzondere reis door Zuid-Afrika.
Kabelbaan naar Tafelberg (1 per persoon, inbegrepen vanaf ANWB-lidmaatschap Goud)
Vanaf de top van de Tafelberg hebben we een adembenemend uitzicht over Kaapstad en de Atlantische Oceaan. Je kunt met de kabelbaan naar boven en beneden gaan.
Excursie naar Robbeneiland (1 per persoon, inbegrepen vanaf ANWB-lidmaatschap Platina)
Op Robbeneiland staat de gevangenis waar Nelson Mandela het grootste gedeelte van zijn leven gevangen heeft gezeten. Op het eiland krijg je een indrukwekkende tour onder begeleiding van een oud-gevangene. Het eilandje ligt voor de kust van Kaapstad en is zeker de moeite waard!
Indien de ferry naar Robbeneiland de overtocht niet kan maken vanwege weersomstandigheden wordt deze activiteit vervangen door een 1-uur durende cruise door de haven met een aansluitend tweegangendiner in het V&A Waterfront.
De getoonde hotels onder de tab Verblijf voor deze reis zijn onder voorbehoud. Je verblijft mogelijk in een gelijkwaardig alternatief.
In Zuid-Afrika kan je fantastisch eten en drinken voor een goede prijs-/kwaliteitsverhouding. Naast de Afrikaanse specialiteiten zoals boerewors, bobotie en heerlijke curry’s, kan je ook genieten van de Franse en Amerikaanse keuken.
Wijnen zijn in Zuid-Afrika relatief goedkoop en goed van kwaliteit. Zuid-Afrika is beroemd om zijn wijnen en jouw bezoek aan dit land is een prima gelegenheid om deze te proberen.
Zuid-Afrika kent een grote variatie aan restaurants met lokale gerechten. De wereldkeuken is op prima niveau en goed vertegenwoordigd: Thais, Frans, Chinees, Indiaas en Italiaans. De lokale keuken is natuurlijk het avontuurlijkst.
Alle internationale frisdranken zijn te koop, evenals de verschillende exportbieren. Zuid-Afrika kent ook diverse (alcoholische) ciders die zeker het proberen waard zijn, zoals Savannah Dry en Hunters Dry of Gold.
Voor een ontbijt moet je op ca. € 5,- tot € 8,- rekenen;
Een lunch komt ongeveer op € 7,- tot € 15,- uit;
Voor een diner ben je klaar voor ca. € 13,- tot € 20,-
(alles afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Zuid-Afrika kent niet, zoals bijvoorbeeld in Zuid-Europa veel voorkomt, allerlei gezellige dorpjes met volop restaurantjes en eetgelegenheden. Wanneer je in Zuid-Afrika de snelwegen verlaat, kom je vaak terecht in de zogenaamde ‘rural’ gebieden waar enkel een shebeen (lokale kroeg) te vinden is. Ondanks dat dit ongetwijfeld een mooie ervaring zou zijn, kiezen wij bij ANWB Reizen ervoor je hier niet te laten eten vanwege de dubieuze hygiënische omstandigheden.
Hierdoor kan het tijdens onze groepsrondreizen voorkomen dat je luncht bij een zogenaamde ‘Ultracity’. Dit zijn zeer uitgebreide tankstations waar naast een supermarktje met broodjes en andere etenswaren en drinken ook vaak een vestiging van een fast-food keten aanwezig is zoals de Wimpy’s, Steers of Kentucky Fried Chicken. De Ultracities zijn voorzien van zeer schoon sanitair en maaltijden naar Westerse maatstaven. Uiteraard proberen we daar waar mogelijk wel een lekker en schoon restaurant te bezoeken voor de lunch.
Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.
Jaarlijks sluit de kabelbaan naar de top Tafelberg tussen juli en augustus voor ongeveer vier weken waarin grootschalig onderhoud wordt uitgevoerd. Houd er derhalve rekening mee dat het tijdens jouw verblijf in Kaapstad wellicht niet mogelijk is om met de kabelbaan naar de Tafelberg te gaan. De exacte datum van sluiting wordt enkele maanden van tevoren bekend gemaakt.
Check de website Table Mountain voor de juiste datum van sluiting.
In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen. Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel werkt mogelijk niet altijd mee wanneer je een eigen kopie overhandigt of gebruik maakt van een fraudegevoelige paspoorthoes.
Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. ANWB aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat.
Bekijk hier actuele informatie over benodigde reisdocumenten in Zuid-Afrika.
Jouw reisleider gaat de hele reis met je mee en staat klaar om vragen te beantwoorden, de excursies en fooien te regelen en eventuele problemen of klachten op te lossen. De reisleider is je aanspreekpunt tijdens de reis en zal zijn uiterste best doen om jouw vakantie tot een onvergetelijk succes te maken.
In de speciaalzaken gelden vaak vaste prijzen, hoewel ook hier vaak over de prijs te onderhandelen valt. Op markten en in stalletjes kan je afdingen, zowel voor de aankoop van een ananas of een tros bananen als voor een houten olifantje. Afdingen is een sport, waar je naar verloop van tijd uiterst bedreven in zult worden.
Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.
Om uitdroging te voorkomen kun je het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van Immodium-tabletten uitkomst bieden, maar in zo’n geval voorkomt advies van een arts vaak verdere problemen.
Bekijk hier actuele informatie over vaccinaties en gezondheid in Zuid-Afrika.
Uitbraak van apenpokken (mpox) in Afrika
Mpox, voorheen bekend als monkeypox, is een virusinfectie die oorspronkelijk in West- en Midden-Afrika voorkwam, maar sinds enkele weken ook meer voorkomt in Zuidelijk Afrika en Oost-Afrika. Het risico voor reizigers is klein en er zijn geen reisbeperkingen aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie. Om besmetting te voorkomen, is het belangrijk om risicovolle contacten met lokale bevolking te beperken, vooral seksueel contact en intiem huid-op-huidcontact. Reizigers kunnen het risico verder verkleinen door nauw contact met wilde dieren te vermijden en door zeer regelmatig de handen te wassen met desinfecterende zeep. Wees alert op symptomen zoals koorts, huiduitslag, en gezwollen lymfeklieren, en zoek onmiddellijk medische hulp als deze symptomen optreden. Als je symptomen hebt of denkt dat je besmet bent, neem direct contact op met de GGD of een arts.
Al onze bussen zijn voorzien van airconditioning, hierdoor is het mogelijk de binnentemperatuur van de bus tot maximaal 10°C te verlagen ten opzichte van de buitentemperatuur. Bij ANWB willen wij je het ultieme Zuid-Afrika laten beleven. Hiervoor kiezen wij onze accommodaties zorgvuldig uit. Ligging, beleving, service en sfeer zijn daarbij belangrijke factoren. Door deze keuze liggen veel accommodaties niet direct aan de verharde doorgaande wegen, waardoor de bus tijdens de reis vaak een behoorlijk aantal kilometers over onverharde gravelwegen rijdt. Hierdoor kunnen kleine gebreken aan de bus ontstaan die voor licht ongemak kunnen zorgen, je kan denken aan het uitvallen van de airconditioning of iets dergelijks. Jouw veiligheid is echter nooit in het geding en de ongemakken worden door onze lokale partner en busmaatschappij uiteraard zo spoedig mogelijk verholpen.
Wanneer je kiest voor een individuele rondreis, heb je uiteraard de keuze tussen de verschillende type auto's en binnenlandse vluchten. Je krijgt bij ANWB altijd een zeer uitgebreide informatiemap met onder andere routebeschrijvingen (inclusief routekaartjes), hotelfolders, tips en activiteiten, etc. Wanneer je een self-drive maakt, dien je er rekening mee te houden dat men in Zuid-Afrika links rijdt.
De snelwegen zijn goed en alles staat zeer duidelijk in het Engels en meestal ook nog in het Afrikaans aangegeven. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht, maar raden wij zeker aan, omdat verhuurbedrijven nog wel eens om een internationaal rijbewijs (model 1968) kunnen vragen. Een internationaal rijbewijs is een vertaling van jouw Nederlandse rijbewijs in meerdere talen en is alleen in Nederland verkrijgbaar.
Je dient deze derhalve voor vertrek aan te schaffen. Je kan een internationaal rijbewijs aanschaffen via de ANWB. Deze is ook te verkrijgen voor niet-ANWB-leden en moet persoonlijk worden afgehaald. Neem je Nederlandse rijbewijs en twee recente pasfoto's mee. Je krijgt het internationale rijbewijs direct mee.
Let op: het internationale rijbewijs is geen vervanging voor het Nederlands rijbewijs. Je moet beide documenten meenemen.
Voor groepsrondreizen dien je rekening te houden met € 51,- per persoon zakgeld per dag.
Uitzondering hierop is de 15-daagse groepsrondreis Wild Zuid-Afrika € 63,- per persoon zakgeld per dag.
Voor singlegroepsreizen dien je rekening te houden met € 43,- per persoon zakgeld per dag.
Uitzondering hierop is de 17-daagse single groepsreis Puur Zuid-Afrika € 58,- per persoon zakgeld per dag.
Voor onze familie groepsreis dien je rekening te houden met € 40,- per persoon zakgeld per dag.
Welke kosten zijn meenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.
Verblijf je op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.
Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens jouw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad "bij te boeken" de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. Je kan hier zelf kijken of je inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat je hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kan je ter plaatse bij de reisleider boeken.
Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.