16-daagse familie privérondreis Kano’s en Kaaimannen in Suriname
- bijzondere verblijven op plantage en in lodge op een eiland in de rivier
- vrijwel de hele reis alle maaltijden inbegrepen en ontmoeting met de Marron-bevolking
- fietstocht vanuit Frederiksdorp en Paramaribo, boottocht om dolfijnen te spotten
Jouw reis
Natuur: 4/5 Strand: 2/5 Cultuur: 3/5 Reisintensiteit: 2/5
Rondreis
Ga op avontuur naar Suriname! Van zwemmen in rivieren en het spotten van reuzenschildpadden tot kanovaren en fietsen, het is een onvergetelijke ervaring!
Alle wegen in Suriname leiden naar Paramaribo, waar je in een comfortabel hotel met zwembad verblijft. Je maakt samen met een gids een stadswandeling door Paramaribo. Vervolgens beleef je een avontuurlijke meerdaagse trip naar het natuurreservaat Galibi waar je ’s nachts tijdens het legseizoen op de stranden de reuzenschildpadden hun eieren ziet leggen. Ook breng je hier een bezoek aan de beruchte en bekende Papillon-gevangenis in St. Laurent, Frans-Guyana.
Een volgend hoogtepunt is de meerdaagse jungletocht door het Amazone regenwoud naar het eilandje Danpaati, waar je bezoek gaat bij de lokale Marron-bevolking, afstammelingen van gevluchte plantageslaven. Ook zul je, heel Nederlands, diverse malen per fiets de omgeving ontdekken. Zo maak je vanuit Paramaribo een uitstap naar de Plantage Peperpot. Je steekt de Surinamerivier en vanuit het plaatsje Meerzorg fiets je naar Plantage Peperpot, een route die grotendeels over zandwegen voert.
Ook fijn: in Suriname kun je gewoon Nederlands praten en aardappelen eten natuurlijk, alleen dan bij de roti. En natuurlijk nog veel meer lekkere Surinaams-Javaanse lekkernijen. Wat dacht je van pindasoep met tomtom balletjes, kousenband en klaroen (groene groenten), bruine bonen met zoutvlees, cassave frietjes en natuurlijk heel veel vers fruit? En je zult zien: aan het einde van de reis heb je heel veel geleerd over de koloniale geschiedenis van ons land.
Vliegen met de beste luchtvaartmaatschappijen en comfortabel vervoer
We vliegen alleen met de meest gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen, met ANWB begint jouw vakantie dus al aan boord. Op de heen- en terugreis vlieg je rechtstreeks met KLM. Op de bestemming zorgen wij voor comfortabel vervoer. Sommige stukken doe je met een privé chauffeur, enkele trajecten leg je af in internationaal gezelschap per minibus en er wordt héél veel gevaren – vaak in eenvoudige lokale bootjes dus bereid je voor!
Let op! Een deel van deze reis bestaat uit losse 'tours' naar de diverse plaatsen in het binnenland. Alle tours worden in internationaal gezelschap uitgevoerd, afhankelijk van het aantal (lokale) boekingen. Je zult dus regelmatig met meerdere personen eenzelfde tour doen. Er is altijd een minimum aantal van 4 of 6 personen nodig om een tour (zoals bijvoorbeeld het verblijf in Danpaati) te kunnen uitvoeren. Dat wordt normaalgesproken altijd gehaald, maar nu na covid-19 het toerisme nog enigszins aan het 'opkrabbelen' is zijn er soms te weinig personen om een tour te kunnen uitvoeren. In dat geval kan er een toeslag van toepassing zijn, die uiteraard altijd met je besproken wordt.
Comfortabele en centraal gelegen hotels
Tijdens de rondreis verblijf je in bijvoorbeeld Paramaribo, Frederiksdorp en Berg en Dal in comfortabele, goed gelegen hotels met airconditioning en een aangenaam zwembad. In Galibi is het verblijf een stuk eenvoudiger maar de ligging is hier subliem, en op het prachtige eilandje Danpaati is je huisje heel basic maar het zwembad en de maaltijden zijn fantastisch, en de hele ervaring te midden van de Marrons is echt niet te evenaren. In Paramaribo verblijf je op basis van logies en ontbijt, op alle andere plekken zijn al je maaltijden inbegrepen, wel zo makkelijk!
Wifi is er eigenlijk alleen in de iets luxere hotels, midden in de jungle word je gewoon even helemaal op jezelf terug geworpen!
Heel veel inclusief
Om je Suriname-ervaring compleet te maken hebben we al héél veel excursies voor je geregeld!
Let op! Door overstromingen is het Berg en Dal Eco Resort tot nader order niet geopend. Dit duurt naar verwachting nog de rest van het jaar. In plaats van in Berg en Dal zul je voorlopig in het Overbridge River Resort verblijven.
Verlengen
Krijg je maar geen genoeg van 'Su'? We bieden je de mogelijkheid om je verblijf in Paramaribo per nacht te verlengen.
Verblijf
Zorgeloos overnachten
Tijdens deze rondreis ben je verzekerd van een verblijf in goede en zorgvuldig geselecteerde accommodaties, veelal centraal gelegen (en waar mogelijk) kleinschalige drie- en viersterrenhotels, vaak met zwembad of juist een verblijf op een bijzondere locatie. We hebben alvast nuttige informatie over de sfeer, ligging en faciliteiten op een rijtje gezet. De getoonde accommodaties voor deze rondreis zijn onder voorbehoud. Je verblijft mogelijk in een gelijkwaardig alternatief. Bij de reisbescheiden ontvang je de definitieve hotellijst.
Reisprogramma
Het programma van deze privé familierondreis is gebaseerd op de standaardreis. Mogelijke wijzigingen, verlengingen en extra opties worden hier niet weergegeven.
Het reisschema staat vast wat betreft de reisdagen, (verblijfs)locaties en inbegrepen excursies. De invulling van je overige tijd is natuurlijk helemaal aan jezelf. We geven je graag een idee van wat er in de omgeving allemaal te zien en te doen is.
Dag 1 - Reisduur 0.75 uur - Reisafstand 50 km
Amsterdam - Paramaribo
✓ rechtstreekse vlucht met KLM
Je vliegt van Amsterdam naar Paramaribo, de hoofdstad van Suriname.
Welkom in Suriname!
Suriname is een smeltkroes van culturen en omdat het een voormalige Nederlandse kolonie is, wordt er gewoon Nederlands gesproken. Nou ja, gewoon Nederlands. Al snel leer je bijvoorbeeld wat ‘no spang’ betekent. ‘Geen stress’ dus. Surinamers zeggen niet voor niets: ‘Jullie hebben de klok, wij de tijd’.
Je wordt naar je comfortabele hotel met lekker groot zwembad én wifi gebracht om bij te komen van de vlucht en te acclimatiseren.
Dag 2
Paramaribo
✓ stadswandeling Paramaribo
Vandaag staat een ontspannen en superinteressante stadswandeling mét gids door Paramaribo op het programma, waarbij je alle hoogtepunten van de stad bezoekt.
Houten kathedraal
Je ziet onder andere het presidentiële paleis met daarachter de palmentuin, het beruchte Fort Zeelandia en de grootste houten kathedraal van Latijns-Amerika. Ook ga je naar de moskee en de synagoge – heel bijzonder dat deze twee in Paramaribo pal naast elkaar staan! (Let op, op vrijdag zijn ze beide gesloten)
Bestel op een lokale markt een lekker ‘schaafijsje’, drink een verfrissend blikje Fernandes of maak gewoon een praatje met de lokale bevolking.
Vergeet je niet in te smeren en goed te drinken!
’s Middags mag je zelf verzinnen wat je gaat doen. Neem een verkoelende duik in het zwembad of verken de stad verder op eigen gelegenheid.
Dag 3 - Reisduur 1 uur - Reisafstand 40 km
Paramaribo - Plantage Frederiksdorp
✓ verblijf op voormalige plantage incl. maaltijden
✓ boottocht om dolfijnen te spotten en zwamptour
Met een transfer én per boot word je naar de voormalige plantage Frederiksdorp gebracht.
In de omgeving van de plantage wonen voornamelijk Surinamers van Javaanse en Hindoestaanse afkomst. Langzaamaan zie je steeds meer oude koffie- en cacaobomen langs de weg, die ook op de plantage Frederiksdorp werden verbouwd. In Mariënburg stap je in de boot en vaar je over de Commewijne rivier naar de eindbestemming. Je overnacht in de voormalige arbeiderswoningen die omgebouwd zijn tot hotelkamer, of in de nieuw gebouwde cabañas. De vroegere gevangenis is tegenwoordig het restaurant.
Tijdens ons verblijf op Frederiksdorp zijn het ontbijt, de lunch en het diner inbegrepen. Ter plaatse doe je een historische wandeling over het terrein en ga je varen op de rivier om roze dolfijnen te spotten.
Flora en fauna
Afhankelijk van het getij doe je in de namiddag of avond samen met een gids een zogenaamde ‘zwamptour’, dwars door het moeras. Vanaf Frederiksdorp vaar je naar Plantage Johanna Margaretha. Na ongeveer 5 min lopen stap je over in kleinere bootjes richting het strand. Deze tocht door het zwampgebied is ongeveer 20 kilometer lang en duurt circa drie kwartier. Geniet onderweg van de mooie flora en fauna!
Je overnacht op Frederiksdorp.
Dag 4 - Reisduur 1 uur - Reisafstand 40 km
Frederiksdorp - Paramaribo
✓ fietstocht met een gids
Vandaag heb je nog wat tijd om op het terrein rond te neuzen. Ook maak je een fietstocht, en 's middags vertrek je weer richting Paramaribo.
De in de originele staat herstelde plantage Frederiksdorp is één van de grotere aan de Suriname rivier, de plantage had bijvoorbeeld wel vijfhonderd akkers!
Er werkten wel honderd slaven. Frederiksdorp had een brede functie: er waren zelfs een ziekenhuis, politiepost en gevangenis gevestigd.
Fietstocht
Met een gids vertrek je vanuit Frederiksdorp in oostelijke richting naar Kronenburg. Je passeert diverse oude plantages, sluizen en kanalen. De gids vertelt jullie over de geschiedenis en de verschillende culturen in het district, superinteressant!
In de middag word je per boot en bus weer teruggebracht naar je inmiddels vertrouwde hotel in Paramaribo.Dag 5 - Reisduur 3.75 uur - Reisafstand 150 km
Paramaribo - Galibi
✓ verblijf in Galibi incl. maaltijden
Een nieuw, meerdaags avontuur staat je te wachten. Op naar het natuurreservaat Galibi, bekend vanwege de zeeschildpadden die hun eieren hier op het strand leggen.
Piakas
Na het ontbijt word je opgehaald door de gids van Galibi en via een mooie route rijd je naar het dorpje Albina aan de Marowijne rivier. De Marowijne vormt de grens tussen Suriname en Frans-Guyana. Daar stap je in een piakas. Dit is een onoverdekte, door de indianen gemaakte smalle boot (uiteraard zijn er zwemvesten aanwezig).
Houd rekening met spatwater en draag vooral luchtige kleding en slippers. De monding van de rivier aan de noordoostkust van Suriname is het woongebied van de lokale - ooit strijdlustige - Caraïben indianenstam.
Rivierstrand
Bij aankomst heb je de mogelijkheid om naar de mini-dierentuin van Galibi te gaan. Je bent hier echt helemaal ‘back to nature’. Zo overnacht je in een zeer eenvoudige accommodatie zonder wifi, airco of ventilator maar met ‘ARKO’ (Alle Ramen Kunnen Open), met soms gedeelde sanitaire voorzieningen, aan het rivierstrand van Galibi.
Gedurende je verblijf in Galibi zijn alle (eenvoudige maar smaakvolle) maaltijden inclusief, evenals het drinkwater.
Let op! Voor de komende overnachtingen dien je een dagrugzakje of kleine reistas mee te nemen, je koffer blijft achter in het hotel in Paramaribo.
Dag 6
Galibi
✓ op zoek naar reuzenschildpadden
‘s Ochtends is er tijd om het dorp te verkennen. Tijdens het legseizoen (tussen februari en half augustus) ga je ’s nachts per boot op zoek naar reuzenschildpadden.
Dorpsbezoek
Als het lukt, kun je ook een dorpsschool bezoeken en zien hoe de kinderen hier in het binnenland van Suriname Nederlandstalig onderwijs krijgen.
Boottocht in het donker!
Maak je op voor een spannende boottocht op zoek naar reuzenschildpadden die op de stranden in een soort trance hun eieren leggen. Een fascinerend gezicht.
Dag 7
Galibi - Frans Guyana - Paramaribo
✓ ‘Papillon-gevangenis’ in Frans-Guyana
Je vaart over de Marowijne rivier naar het dorpje St. Laurent in Frans-Guyana, bekend van de beroemde Papillon-gevangenis.
Strafkolonie
Eenmaal in Frans-Guyana merk direct het verschil met Suriname: ze spreken Frans, je kunt betalen met de euro en bovendien écht stokbrood kopen.
Frans-Guyana was tot net na de Tweede Wereldoorlog een strafkolonie voor gevangenen uit Frankrijk. En dat was zeker geen pretje is de conclusie na een bezoek aan de Papillon-gevangenis (entree inbegrepen) in St. Laurent. Vanuit dit kamp werden de gedetineerden (waaronder Henri Charrière, beter bekend als Papillon) verder getransporteerd naar andere strafkampen.
Na dit bezoek vaar je weer naar de overkant van de Marowijne, naar Albina in Suriname. Vanaf hier reis je per transferbus terug naar Paramaribo waar je weer in het inmiddels vertrouwde hotel verblijft.
Dag 8 t/m 9 - Reisduur 1 uur - Reisafstand 50 km
Paramaribo - Berg en Dal
✓ verblijf in Berg en Dal incl. maaltijden
Het volgende avontuur gaat alweer van start. Dit keer reis je diep de binnenlanden van het Amazone regenwoud in.
In de ochtend word je naar de bus opstapplaats gebracht, vanwaar je naar Berg en Dal reist. De busrit zelf is al een hele belevenis; de weg slingert door heuvels en moerassen, afgewisseld door enorme bauxietfabrieken. Aan weerskanten van de weg bevindt zich het dichte tropische bos.
Jungleresort
In het begin van de middag kom je aan in Berg en Dal Eco & Cultural River Resort. Dit prachtige jungleresort met zwembad kijkt uit over de oevers van de Suriname rivier. Je verblijft twee nachten op basis van volpension in comfortabele cabañas (bungalows).
Spectaculair is de canopy tour (optioneel), waarbij je niet alleen als Tarzan en Jane door de jungle slingert, maar zelfs aan een zipline over de Suriname rivier zoeft. Een andere leuke ervaring is om optioneel een mooie kanotocht op de Suriname rivier te maken.
Let op! Door overstromingen is het Berg en Dal Eco Resort tot nader order niet geopend. Dit duurt naar verwachting nog de rest van het jaar. In plaats van in Berg en Dal zullen we voorlopig in Overbridge verblijven.
Let op! Voor de komende overnachtingen dien je een dagrugzakje of kleine reistas mee te nemen, je koffer blijft achter in het hotel in Paramaribo.
Alle genoemde excursies worden aangeboden en uitgevoerd door het Berg en Dal Resort, check bij aankomst bij de receptie wat de actuele prijs is.
Dag 10 t/m 11 - Reisduur 4.75 uur - Reisafstand 150 km
Berg en Dal - Danpaati
✓ verblijf in Danpaati incl. maaltijden én activiteiten
Junglegeluiden luiden de ochtend in en als een ware ontdekkingsreiziger dring je nog dieper door tot de onherbergzame binnenlanden.
Marron korjaal
De bus van Danpaati River Lodge haalt je op en rijdt je letterlijk naar ‘het einde van de weg’ in het levendige havenplaatsje Atjoni. Hier stap je over in een (onoverdekte) Marron korjaal: een lange houten boot die je in ongeveer drie uur tijd langs stroomversnellingen naar de Danpaati Lodge brengt. Vanuit de bontgekleurde boot zie je het rivierleven aan je voorbij trekken: jongetjes die zitten te vissen, vrouwen die de was doen en vooral de overweldigende natuur.
Op een eilandje midden in de rivier ligt de eenvoudige maar sfeervolle lodge met zwembad waar je de komende nachten verblijft. Door in deze lodge te overnachten ondersteun je de regionale ontwikkeling van natuur en economie, waarbij de zorg voor ouderen en kinderen centraal staat, een project dat onder andere met behulp van sponsoring uit Nederland ontstaan is.
Je wordt ontvangen met zang en dans door de swingende Marron-vrouwen en voelt je meteen welkom!
Na een welkomstdrankje ga je per korjaal naar de Ferullasi stroomversnelling. Aan het prachtige zandstrand is het heerlijk relaxen en zwemmen en kun je genieten van een natuurlijk bubbelbad.
In Danpaati maak je kennis met de lokale Marron-bevolking, afstammelingen van gevluchte plantageslaven die voornamelijk leven van wat de natuur hen biedt. Ook kun je de lokale kinderen ontmoeten en zien hoe ze hier midden in de natuur wonen, spelen en naar school gaan.
Naast een zoektocht naar kaaimannen (weersafhankelijk), staat verder een boswandeling op het programma. Optioneel is er een gezamenlijke vreugdeavond, met lokale muziek en een dansvoorstelling. Tijdens je verblijf in Danpaati zijn alle overheerlijke maaltijden inbegrepen, evenals drinkwater en enkele snacks.
Dag 12 - Reisduur 5.25 uur - Reisafstand 170 km
Danpaati - Paramaribo
Dag 13
Paramaribo
Vandaag heb je een vrije dag om lekker bij te komen. De actievelingen kunnen we de optionele dagexcursie naar Brownsberg Natuurpark aanraden (ook te bezoeken tijdens je verblijf in Berg en Dal).
Brownsberg
Vanaf het plateau heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving en het Blommenstein stuwmeer. In de verte kun je de brulapen horen roepen. Imiteer het gebrul van de apen en wie weet antwoorden ze wel. Tijdens deze uitstap maak je ook een stevige wandeling naar de Leowatervallen, waaronder je een verfrissende douche kunt nemen. Vrijwel alle zoogdieren uit het Amazone regenwoud leven hier en er is een goede kans dat je herten, konijnen, eekhoorns en verschillende apensoorten spot.
Uiteraard kun je ook gewoon heerlijk chillen aan het zwembad, of lekker door de stad dwalen!
Dag 14
Paramaribo
✓ fietstour naar Plantage Peperpot
Je steekt de Surinamerivier over met een houten tentboot naar het plaatsje Meerzorg. Daar begint de fietstocht naar Plantage Peperpot, grotendeels over zandwegen.
Je begint echter op de goed geasfalteerde hoofdweg (de Oost-Westverbinding naar Albina). De weg richting Plantage Peperpot is een zandweg. Langs deze weg wonen voornamelijk Javanen en Hindoestanen. Aan oude koffie- en cacaobomen merk je dat je dichterbij de plantage komt. Bezichtig bij Plantage Peperpot het terrein van de oude fabriek. Daar zie je nog een oude, verlaten opzichterswoning uit 1800 en diverse oude werktuigen om koffie en cacao te bewerken, en voormalige arbeiderswoningen waar nu veel Javanen wonen.
Hierna fiets je een stuk door het plantagegebied waar soms zelfs apen te zien zijn! Na dit stukje beland je weer in woongebied en heb je een prachtig uitzicht op de brug naar Paramaribo. Als je wilt maak je een lunch-stop in Meerzorg en stap je daarna weer op de fiets richting Paramaribo.
Dag 15 - Reisduur 0.75 uur - Reisafstand 50 km
Paramaribo - Amsterdam
Dag 16
Aankomst in Amsterdam
Aankomst in Amsterdam. Het einde van een reis vol prachtige natuurbelevenissen waarin je bovendien veel geleerd hebt over de koloniale geschiedenis van ons land.
Let op:
Door technische en/of organisatorische redenen kan van de route en/of volgorde van de rondreis worden afgeweken. Deelnemers aan reizen in Latijns-Amerika moeten bovendien rekening houden met onvoorziene gebeurtenissen ter plaatse.
Vluchten
Hieronder vind je informatie over de luchtvaartmaatschappij. De eventueel weergegeven vluchttijden zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Voeg tijdens het boeken extra opties toe
Tijdens het boeken van jouw reis zie je of het mogelijk is om extra's toe te voegen. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid tijdens jouw reis.
Economy Class
- Standaard beenruimte
- Verstelbare rugleuning
- Inclusief maaltijden en snacks
Economy Comfort
- Extra beenruimte
- Extra verstelbare rugleuning
- Inclusief maaltijden en snacks
Business Class
- Altijd aan het raam of aan het gangpad
- Full-flat Stoel
- Inclusief maaltijden en snacks
Over KLM
Aan boord geniet je van de beste persoonlijke service. Alle maaltijden, snacks en (alcoholische) drankjes zijn inbegrepen en je kunt altijd rekenen op een ruime, comfortabele zitplaats. Daarbij beschikt KLM over een jonge vloot, voorzien van de modernste snufjes. Denk bijvoorbeeld aan een gratis persoonlijk entertainmentsysteem voor iedere passagier op intercontinentale vluchten. Hiermee heb je onder meer beschikking over de nieuwste films, tv-series en muziek.
En wat misschien nog wel belangrijker is: de nieuwste schonere vliegtuigen van KLM zijn minder belastend voor het milieu. Hiermee zorgt KLM niet alleen voor jou en je medepassagiers, maar ook voor een schonere wereld.
Kortom, je vakantie begint al een boord!
Goed om te weten
Kies voor de optie ‘Log in met boekingsgegevens' en vul je KLM boekingscode en je achternaam in (gebruik je eigen naam (meisjesnaam) en vul je naam in zonder spaties, ook bij een achternaam met tussenvoegsels).
De kosten voor de stoelreservering variëren per vlucht en zijn te zien wanneer je de stoelreservering maakt.
Bij een individuele rondreis of groepsreis ontvang je vanaf 62 dagen voor vertrek een e-mail met je KLM-boekingscode (PNR-nummer) waarmee je een stoel kunt reserveren.
Wil je liever tijdens het online inchecken gratis een stoel uitkiezen? Houd er dan rekening mee dat de keuze beperkt is en je mogelijk niet naast elkaar kunt zitten.
Let op: ook als je stoelen hebt gereserveerd, dien je nog wel (online) in te checken! Je dient het online incheckproces te allen tijde volledig af te ronden.
Kleine letters: KLM behoudt zich te allen tijde het recht voor de stoelreservering ongedaan te maken.
Je gebruikt hiervoor je boekingscode (PNR-nummer) en je achternaam. De digitale instapkaart kun je opslaan op je mobiele telefoon of printen (deze printmogelijkheid wordt ook geboden op de luchthaven bij de selfservice kiosk of de incheckbalie).
Indien het via de website niet mogelijk is om online in te checken, neem dan telefonisch contact op met KLM op telefoonnummer 020-4747747 (24 uur per dag bereikbaar).
Ben je online ingecheckt? Wanneer je alleen het handbagage reist, kun je meteen via de bagagecontrole naar de gate gaan. Heb je ruimbagage? Deze geef je af bij de check-in balie op de luchthaven.
Na boeking kun je ook de KLM App downloaden.
We adviseren om op tijd aanwezig te zijn en rekening te houden met wachtrijen. De incheckbalies sluiten 60 minuten voor vertrek bij intercontinentale vluchten of 40 minuten voor vertrek bij Europese vluchten.
De snelste manier om in te checken op de luchthaven is door een selfservice kiosk te gebruiken (indien beschikbaar). Je vindt ze in de buurt van de incheckbalies. Hier kun je vanaf 30 uur voor vertrek inchecken - of 24 uur voor vertrek voor vluchten van of naar de Verenigde Staten.
Na boeking nemen wij vervolgens contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. Ook is het mogelijk met je boekingscode (PNR-nummer) rechtstreeks op de website van KLM een upgrade te boeken.
Lees hier meer over de verschillen tussen de verschillende boekingsklasses.
Bovendien kun je altijd rekenen op een ruime, comfortabele zitplaats.
Op de korte vluchten binnen Europa wordt een drankje en een snack gereserveerd. Op de langere vluchten binnen Europa krijg je ook een verse sandwich voorgeschoteld. KLM varieert het aanbod regelmatig. Alle opties zijn vegetarisch.
Dit geldt voor een aantal intercontinentale economy class vluchten met vertrek vanaf Schiphol. Je hebt de keuze uit diverse menu’s.
Excursies
Wil je nog meer genieten? Dat kan!
Je kunt je reis nog completer maken door te kiezen voor de onderstaande extra optie(s). Afhankelijk van het soort rondreis zijn de optionele excursies en/of excursiepakketten tijdens het boeken of ter plaatse vast te leggen.
Praktische informatie
Bij een zorgeloze vakantie hoort ook een goede voorbereiding. Wij hebben heel veel algemene informatie over je vakantiebestemming en deze reis alvast overzichtelijk op een rijtje gezet. Voor meer informatie over je bestemming en reisvoorbereiding verwijzen wij je naar het kopje 'Landeninformatie' op deze pagina.
Landeninformatie
Lees meer over Suriname
Bestemmingsinformatie
Desalniettemin moet je er rekening mee houden dat je een enkele keer de sanitaire voorzieningen met je medereizigers moet delen.
De getoonde hotels onder de tab Verblijf voor deze reis zijn onder voorbehoud. Je verblijft mogelijk in een gelijkwaardig alternatief.
Rijst is het belangrijkste exportproduct van Suriname en wordt veel gegeten met kip. De nasikip is dan ook een gerecht dat op vele menukaarten voorkomt, al dan niet geserveerd met kouseband. Een bekent gerecht uit de Javaanse keuken is de saoto, kippensoep met groente en rijst. Combineer dit met een portie pitjil (hete groente met pindasaus) en je hebt een volledige maaltijd. Ook de Creoolse keuken mag op je menulijst niet ontbreken, zoals heri heri: gekookte aardvruchten met zoute vis. Zeker het proberen waard.
Zoals in vele tropische landen ontbreekt het fruit ook hier niet. Manja’s (mango’s), markoesa (passievrucht) en meloenen zijn, in de juiste periode, te vinden langs de kant van de weg. Hier liggen de vruchten op grote stapels klaar om gegeten te worden. Fruit dat je zelf moet schillen kun je zonder problemen proberen en levert meestal geen problemen op.
Parbobier is het lokaal gebrouwde bier, bijna overal in het land verkrijgbaar. Daarnaast zijn ook de verschillende soorten rum zeer bekend. Borgoe Rum is al zeer sterk, maar nog haalbaar voor mensen die het niet gewend zijn. Mariënburg Rum is behoorlijk veel sterker, want die soort heeft een alcoholpercentage van 90%. Sinds de ondergang van de Mariënburg plantage wordt geïmporteerd suikerriet gebruikt voor het maken van de rum.
Voor je verblijf op Plantage Frederiksdorp (1 nacht), Galibi (2 nachten), Berg en Dal met aansluitend Danpaati (4 nachten) heb je een extra reistas nodig i.v.m. beperkte bagageruimte op de boot.
In de meeste hotels kun je je accu’s en batterijen voor je camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een wereldstekker voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB winkel, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol.
Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming. Suriname is een land waar je uiterst gemakkelijk niet alleen heel veel foto’s, maar ook prachtige foto’s kunt maken, maar je dient wel rekening te houden met de bewoners. De mensen in de stad vinden het over het algemeen geen probleem als je een foto van hen neemt, zolang de foto niet commercieel gebruik zal worden. Met name de inwoners van de indianendorpen stellen het niet op prijs om op de foto gezet te worden. Vraag, om eventuele problemen te voorkomen, altijd vooraf om toestemming!
Verder dien je er rekening mee te houden dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits.
Doordat de reis bestaat uit losse 'tours' met elk een eigen begindatum, kan het voorkomen dat het programma in een andere volgorde wordt bevestigd. De inhoud blijft echter hetzelfde.
Ter plaatse wordt de tour naar Galibi bijvoorbeeld uitgevoerd met een minimum aantal van 6 deelnemers. Pas dan kan de tour definitief bevestigd worden. Voor het verblijf in Danpaati zijn in totaal minimaal 4 personen benodigd. Over het algemeen gaan de tours door, maar nu na covid-19 het toerisme nog enigszins aan het 'opkrabbelen' is zijn er soms te weinig personen om een tour te kunnen uitvoeren. In dat geval kan er een toeslag van toepassing zijn, die uiteraard altijd met je besproken wordt. Dit is vaak pas kort voor vertrek bekend.
Je gaat in een relatief korte periode veel zien en ondernemen en doet veel indrukken op. Afhankelijk van het type reis is het verder mogelijk dat je in verschillende type accommodaties verblijft en te maken krijgt met een lange vlucht en tijdsverschil. Dit zijn allemaal factoren waarbij vermoeidheid een rol gaat spelen.
In de programmabeschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en - indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.
Onze (groeps)rondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Heb je een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit of heb je speciale aandoeningen? Neem dan contact met ons op via 088 269 0 269. Wij bespreken graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.
Goed om te weten
Houd er rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met jouw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen met name voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.
Mocht je speciale aandoeningen hebben, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Volgens de ANVR Reisvoorwaarden artikel 3.2, ben je verplicht hiervan melding te maken bij de boeking. In overleg zal dan worden bepaald of de reis van je keuze geschikt voor je is. Belangrijk om te weten is indien je het nalaat ons hiervan op de hoogte te stellen, kan worden overgegaan tot uitsluiting van deelname als je conditie kan leiden tot mogelijk ongemak, gevaar of risico’s voor jezelf dan wel andere reizigers en/of bezittingen. Helaas vindt er bij uitsluiting geen restitutie van de reissom plaats. Eventuele meerkosten die ten gevolge hiervan, ter plaatse kunnen ontstaan zijn voor eigen rekening.
Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.
In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen. Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel werkt mogelijk niet altijd mee wanneer je een eigen kopie overhandigt of gebruik maakt van een fraudegevoelige paspoorthoes.
Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. ANWB aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat.
Vanaf 15 januari 2022 dienen alle reizigers die verplicht zijn de Entry Fee te betalen, deze voorafgaand aan hun reis naar Suriname te voldoen via de onlineapplicatie van VFS Global Suriname:
https://suriname.vfsevisa.com
Op dit moment (januari 2024) bedragen de kosten hiervoor circa EUR 33,- per persoon.
Bekijk hier actuele informatie over benodigde reisdocumenten in Suriname.
Wij verzorgen graag je reis- en/of annuleringsverzekering. Je kunt bij boeking opgeven of je dit via de ANWB wenst te regelen.
Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs zeker op de website van de Douane, want je mag niet alles zomaar meer invoeren.
Je reisdocumenten en geld kun je het beste afgeven bij de receptie van je hotel, die deze voor je in de kluis opbergt. Dit kost een paar Surinaamse dollars, maar geeft je een rustig gevoel. Voor toeristen is Suriname een relatief veilig land. Net als in alle landen, waar ook ter wereld, moet je met name in de grote stad en op het strand goed op je spullen passen en deze niet onbeheerd laten.
Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.