Trouwe-Ledenvoordeel
16-daagse groepsrondreis Natuurlijk Namibië
- bewonder twee woestijnen: de Kalahari en de Namib
- speur naar olifanten in Etosha National Park
- begeleiding door lokale Nederlands-/Afrikaanssprekende reisleider
Jouw reis
We verkennen de Kalahari, kijken uit over de duizelingwekkende Fish River Canyon, bewandelen de dieprode zandduinen van de Namib, verwonderen ons over de traditionele levenswijze van de Himba's en speuren naar olifanten en leeuwen in Etosha National Park.
Ook bezoeken we het strandstadje Swakopmund, waar je keuze hebt uit vele optionele activiteiten, de rotsgravures van de San (vroeger Bosjesmannen genoemd) bij Twyfelfontein en het Waterberg Plateau National Park: door kenners het mooiste deel van Namibië genoemd!
Namibië is van 1884 tot 1919 een Duitse kolonie geweest. Veel plaatsnamen herinneren nog aan die periode, zoals Windhoek en Lüderitz, en in dorpjes als Swakopmund kun je in lokale konditoreien nog een Kaffee mit Kuchen bestellen.
Vliegen met de beste luchtvaartmaatschappijen en comfortabel vervoer
Tijdens de rondreis maken we gebruik van een comfortabele, airconditioned bus. In Namibië is echter slechts 8% van de wegen geasfalteerd, waardoor reizen vermoeiend kan zijn. Wij vliegen met KLM, via buurland Zuid-Afrika, van Schiphol naar Windhoek.
Verblijf in comfortabele en centraal gelegen hotels
Wij verblijven in comfortabele lodges en hotels die volledig passen in het landschapsbeeld van Zuidelijk Afrika en dicht bij de belangrijkste bezienswaardigheden gelegen zijn.
Nederlandssprekende reisleiding
Deze groepsrondreis wordt begeleid door een ervaren, lokale Nederlands-/Afrikaanssprekende reisleider. Zo ben je er zeker van dat jouw reisleider de bestemming kent als geen ander en dat je het land van binnenuit leert kennen!
Heel veel inclusief
Alle entreegelden en veel activiteiten zijn al inbegrepen, zodat je ter plaatse niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Ook is dagelijks het ontbijtbuffet inbegrepen en geniet je van twee diners.
Groepsgrootte
Minimaal 10 / maximaal 24 deelnemers (er is geen minimum aantal nodig bij gegarandeerd vertrek)
Minimumleeftijd: 12 jaar
Verblijf
Zorgeloos overnachten
Tijdens deze rondreis ben je verzekerd van een verblijf in goede en zorgvuldig geselecteerde accommodaties, veelal centraal gelegen (en waar mogelijk) kleinschalige drie- en viersterrenhotels, vaak met zwembad of juist een verblijf op een bijzondere locatie. We hebben alvast nuttige informatie over de sfeer, ligging en faciliteiten op een rijtje gezet. De getoonde accommodaties voor deze rondreis zijn onder voorbehoud. Je verblijft mogelijk in een gelijkwaardig alternatief. Bij de reisbescheiden ontvang je de definitieve hotellijst.
Reisprogramma
Door technische en/of organisatorische redenen kan van de route en of volgorde van de rondreis worden afgeweken. Vanaf 2025 vlieg je met KLM en verblijf je een nacht in Johannesburg op de heenreis.
Dag 1
Amsterdam - Johannesburg
Dag 2 - Reisduur 4 uur - Reisafstand 340 km
Johannesburg - Windhoek - Kalahari
✓ welkomstdiner in Kalahari
We vliegen vanaf Johannesburg verder naar de luchthaven van Windhoek. In zuidelijke richting rijden we naar onze lodge aan de rand van de Kalahariwoestijn.
Aankomst in Namibië
De goedlachse reisleider verwelkomt ons bij aankomst op de luchthaven en heet ons in onvervalst Afrikaans ‘baie welkom’ in Namibië. We laden de bagage in de bus en vertrekken in zuidelijke richting naar de Kalahari.
Spaarzame stukjes groen
We doorkruisen een landschap van savannes en lage rode zandduinen op weg naar onze lodge. In de Kalahari valt, vanwege de ligging in het binnenland, meer neerslag dan in de Namibwoestijn, wat tot dichtere begroeiing heeft geleid. De spaarzame stukjes groen zorgen voor een verrassend gevarieerd dierenleven.
Vanaf de lodge zijn er diverse wandelroutes, die je op eigen gelegenheid kunt bewandelen. Ook is het mogelijk deel te nemen aan een optionele sundowner drive in de woestijn, waar een deskundige gids je wijst op onder meer gemsbokken, gnoes en struisvogels.
Na terugkomst in de lodge wordt het dinerbuffet opgediend. Een uitstekende mogelijkheid om je reisgenoten beter te leren kennen.
Dag 3 - Reisduur 5.5 uur - Reisafstand 450 km
Kalahari - Fish River Canyon
De route voert naar de Fish River Canyon, terwijl het voorbijtrekkende landschap zienderogen droger wordt. We stoppen voor een optionele excursie naar het Quiver Tree Forest en Giant’s Playground.
Reizen zuidwaarts
We zetten koers naar de Fish River Canyon. Onderweg bezoeken we het Quiver Tree Forest*. Dit woud van woestijnbestendige aloëplanten is meer dan tweehonderd jaar oud en leent zich perfect voor een korte wandeling. Op korte afstand ligt ook Giant’s Playground, een vlakte met grote rotsblokken die door reuzen gestapeld lijken te zijn.
Aankomst Fish River Canyon
Aan het einde van de dag arriveren we bij onze accommodatie nabij de Fish River Canyon. Geniet bij aankomst van de ondergaande zon die het verlaten landschap een mooie rode gloed geeft.
* inbegrepen vanaf ANWB-lidmaatschap Zilver
Dag 4 - Reisduur 6 uur - Reisafstand 480 km
Fish River Canyon - Lüderitz
✓ Fish River Canyon
De dag begint met een uitstap naar de Fish River Canyon, na de Grand Canyon de grootste kloof ter wereld.
Dan vervolgen we onze weg naar het afgelegen kustdorp Lüderitz waar we twee nachten verblijven.
Fish River Canyon National Park
Op het punt waar het onvruchtbare maanlandschap - dat kenmerkend is voor deze streek - overloopt in de diepste kloof van Afrika, genieten we van duizelingwekkende vergezichten.
De kloof strekt zich uit over een lengte van 160 kilometer en is op het breedste punt liefst 27 kilometer breed.
Na de regentijd (december t/m maart) is de rivier kortstondig gevuld met water en mooi oranje gekleurd. Deze rivier loopt dan ook over in de zogenoemde Oranjerivier, wat de natuurlijke grens vormt tussen Namibië en Zuid-Afrika.
Wilde paarden
Aan het begin van de middag rijden we naar Lüderitz. Onderweg kunnen we een glimp opvangen van de wilde paarden die in het zuiden van het Namib-Naukluft National Park leven.
De paarden stammen af van de Duitse officierspaarden uit het begin van de 20e eeuw. Toen de Duitse kolonisten zich terugtrokken uit Namibië, werden de paarden aan hun lot overgelaten in de woestijn. De paarden hebben zich echter volledig aangepast aan het leven in extreme omstandigheden en weten volledig zelfstandig te overleven.
Dag 5 - Reisduur 0.5 uur - Reisafstand 25 km
Lüderitz en Kolmanskop
✓stadstour Lüderitz
We verkennen Lüderitz, dat nog steeds de Duits-koloniale sfeer van weleer ademt. ‘s Middags hebben we gelegenheid het woestijndorp Kolmanskop te bezoeken.
Lüderitz
Lüderitz was ooit het centrum van de Duitse diamanthandel in Namibië en het lijkt alsof de tijd hier honderd jaar heeft stilgestaan. Het dorp heeft Lutherse kerken, Beierse kroegen, konditoreien en Duitse straatnamen. Duits is nog steeds de eerste taal voor het grootste deel van de bevolking.
Spookstadje Kolmanskop
In de hoogtijdagen van de diamantindustrie was Kolmanskop een levendig mijnwerkersstadje. Nadat de mijnwerkers wegtrokken werd dit stadje langzaam opgeslokt door het alsmaar oprukkende woestijnzand. De woestijn domineert huizen en wegen en fotografen kunnen hier hun hart ophalen!
‘s Middags leer je tijdens een optionele excursie* alles over Kolmanskop en krijg je ruimschoots de tijd om zelf rond te struinen en te fotograferen.
* inbegrepen vanaf ANWB-lidmaatschap Goud
Dag 6 - Reisduur 5.5 uur - Reisafstand 435 km
Lüderitz - Namib-Naukluft National Park
De route voert in noordelijke richting naar onze lodge aan de rand van de Namibwoestijn. Op dag 7 verkennen we dit gebied dat wordt gedomineerd door rode zandduinen. Dit belooft een onvergetelijke dag te worden!
Namibwoestijn
We zien het zand steeds roder worden; kenmerkend voor deze streek. De zandweg kronkelt door het desolate landschap en voert langs verlaten dorpjes. Houd je ogen goed open, onderweg kunnen we struisvogels, gemsbokken en zelfs jakhalzen zien.
Dag 7
Namib-Naukluft National Park
✓ Namib-Naukluft National Park
Vandaag beleven we één van de hoogtepunten van deze reis; we verkennen het Namib-Naukluft National Park in de Namibwoestijn.
Excursie Namib-Naukluft National Park
Bij zonsopkomst rijden we de Namibwoestijn binnen. Dit is de oudste woestijn ter wereld. Het intrigerende landschap wordt gedomineerd door dieprode zandduinen, droge rivierbeddingen en diepe dalen. De zandduinen steken meer dan 350 meter boven de woestijn uit en behoren daarmee tot de hoogste ter wereld.
Sossusvlei en Dodevlei
Op weg naar de bekende duinen van Sossusvlei en de witte kleivlakte van Dodevlei zien we aan onze linkerhand Duin 45. We stoppen om deze uitdagende duin te beklimmen. De opkomende zon geeft de rode zandduinen een prachtige warme gloed en het uitzicht vanaf de duintop zal je nog lang bijblijven!
Het hoogtepunt van de dag is echter de Dodevlei. Je bereikt deze ‘dode vallei’ te voet. Wanneer je eenmaal op de vaalgrijze kleipan staat word je omringd door donkerrode zandduinen en het woud van versteende kameeldoornbomen geeft het landschap een bijna onaardse aanblik.
Op de terugweg stoppen we bij de Sesriem Canyon en maken een korte wandeling door deze kloof.
Dag 8 t/m 9 - Reisduur 4.5 uur - Reisafstand 350 km
Namib-Naukluft National Park - Swakopmund
Via het kleinste dorp van Namibië, Solitaire, rijden we naar Swakopmund. Dit strandstadje kent nog vele Duitse invloeden. De volgende dag heb je keuze uit vele optionele excursies.
Solitaire
Solitaire is waarschijnlijk het bekendste gehucht van Namibië. Door Nederlandse schrijver Ton van der Lee heeft het internationale bekendheid gekregen. Op zoek naar eenzaamheid verbleef hij ruim een jaar in Solitaire en startte er een bakkerij waar nu, jaren na zijn vertrek, nog steeds Nederlandse appeltaart te verkrijgen is.
Strandstad Swakopmund
Swakopmund ademt door de koloniale architectuur een opvallend Duitse sfeer. Ter plaatse kun je vele leuke optionele activiteiten ondernemen, waaronder een boottocht op zoek naar dolfijnen, een bezoek aan een township of sandboarden.
Een absolute aanrader is de Living Desert Tour-excursie in het Dorob National Park*. Daar ga je met een gepassioneerde gids op zoek naar de stille bewoners van de woestijn; gekko’s, slangen en spinnen. Vanuit het voertuig weet de gids de woestijnbewoners te spotten, waarna hij met je uitstapt om deze van dichterbij te bekijken!
* inbegrepen vanaf ANWB-lidmaatschap Platina
Dag 10 - Reisduur 4.5 uur - Reisafstand 340 km
Swakopmund - Damaraland
✓ diner in Damaraland
We volgen de ruige kustlijn in noordelijke richting, waarna we in noordoostelijke richting afbuigen en Damaraland binnenrijden.
Damaraland
Het droge, imposante Damaraland heeft een indrukwekkend landschap met droge rivierbeddingen, rotsheuvels, uitgestrekte vlakten en bergen. Dit is tevens het leefgebied van de kleurrijke Damara en Herero. We overnachten midden in dit gebied en genieten na aankomst van een uitstekend diner.
Dag 11 - Reisduur 3 uur - Reisafstand 180 km
Damaraland - Himbaland
✓ Twyfelfontein
Vandaag bewonderen we de oeroude rotsgravures van Twyfelfontein en geologische hoogtepunten als Organ Pipes, Petrified Forest en Burnt Mountain.
Twyfelfontein
Deze immense vallei is een openluchtgalerie voor rotsgravures van de San (Bosjesmannen). Historici zijn het erover eens dat deze regio grote concentraties wild moet hebben aangetrokken, omdat dit één van de weinige plekken was waar water te vinden was. De stammen die jacht maakten op dit wild zijn verantwoordelijk voor de goed bewaard gebleven rotsgravures en -tekeningen.
Naast de tekeningen zijn ook de vele rotsformaties indrukwekkend! Zo zien we hier de Organ Pipes, een rots in de vorm van een orgel, de versteenden bomen van Petrified Forest en de zwartgeblakerde Burnt Mountain.
Himba-land
We reizen verder in oostelijke richting en betreden Himba-land. Hier leeft de semi-nomadische Himba-stam.
Dag 12 - Reisduur 3 uur - Reisafstand 180 km
Himbaland - Etosha National Park
We maken ‘s ochtends kennis met de Himba-bevolking. Vervolgens staat een middag-gamedrive met onze eigen bus in Etosha op het programma.
Himba-dorp
We maken kennis met de Himba's, een van oudsher nomadisch volk dat nog steeds vasthoudt aan zijn authentieke levenswijze. In dit droge en onherbergzame gebied leven zij op traditionele wijze in eenvoudige lemen hutten. We ontmoeten de familie en worden gastvrij verwelkomd in hun kraal.
Etosha National Park
Eén van de beste locaties in Namibië om wild te spotten is het kurkdroge en onherbergzame Etosha National Park. Het park ontleent zijn naam aan de vaalgrijze Etosha zoutpan, die in het regenseizoen deels onder water kan lopen. In deze periode strijkt een miljoen flamingo’s neer om te broeden.
Aan de rand van de pan zijn tientallen drinkplaatsen gevormd, waar regelmatig grote kuddes olifanten hun dorst komen lessen. We kunnen hier onder meer leeuwen, zebra’s, olifanten, giraffen en zwarte neushoorns tegenkomen.
Na aankomst gaan we per bus het park in om wild te spotten. De reisleider weet daarbij alles te vertellen over de dier- en vogelsoorten die we onderweg tegenkomen. Tegen meerprijs kun je ook het park verkennen per open 4x4-voertuig.Dag 13
Etosha National Park
✓ gamedrive Etosha NP
De hele dag staat in het teken van wild spotten. We gaan opnieuw met onze eigen bus het park in op zoek naar de diersoorten die we gisteren niet hebben kunnen vinden.
Wildspotten
Eén van de mooiste dieren om tijdens een safari tegen te komen is de giraffe. Met zijn hoge poten en sierlijke lange nek spot je deze vaak al van grote afstand.
Dag 14 - Reisduur 4 uur - Reisafstand 350 km
Etosha National Park - Waterberg Plateau Park
✓ Waterberg Plateau NP
De route leidt naar het Waterberg Plateau Park, waar de roodbruine zandsteenformatie direct in het oog springt. We hebben tijd om te wandelen of deel te nemen aan een excursie.
Waterberg Plateau National Park
Het Waterberg Plateau is een roodbruine zandsteenformatie van circa vijftig kilometer lang en vijftien kilometer breed, die bijna tweehonderd meter boven het omliggende land uitsteekt.
In de regentijd absorbeert het zachte gesteente veel water, waardoor aan de voet van het plateau waterbronnen zijn ontstaan die op hun beurt veel wild aantrekken. In dit park kun je daardoor verschillende diersoorten tegenkomen, waaronder zebra’s, buffels, sabelantilopen, neushoorns en cheeta’s. Je ervaart de uitzonderlijke schoonheid van het park tijdens een (optionele) nature drive of wandeling.Dag 15 - Reisduur 5 uur - Reisafstand 400 km
Waterberg Plateau Park - Windhoek - Amsterdam
We reizen terug naar de hoofdstad Windhoek, waar we ‘s middags de stad verkennen tijdens een stadstour. Aan het einde van de dag rijden we naar de luchthaven van Windhoek, waar we inchecken voor de vlucht, via Johannesburg, naar Amsterdam.
Windhoek
Hoofdstad Windhoek is de grootste stad van het land en wordt volledig omsloten door het Auasgebergte, het Erosgebergte en de Khomas hoogvlakte. Windhoek is een kleine, overzichtelijke stad. Te voet verkennen we het centrum* en zien de vele interessante bouwwerken uit de Duits-koloniale tijd, zoals het Tintenpalast, de Christus Kirche en het fort Alte Feste.
* inbegrepen vanaf ANWB-lidmaatschap BronsDag 16
Aankomst in Amsterdam
Vluchten
Hieronder vind je informatie over de luchtvaartmaatschappij. De eventueel weergegeven vluchttijden zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Voorbeeldreisschema
Voeg tijdens het boeken extra opties toe
Tijdens het boeken van jouw reis zie je of het mogelijk is om extra's toe te voegen. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid tijdens jouw reis.
Economy Class
- Standaard beenruimte
- Verstelbare rugleuning
- Inclusief maaltijden en snacks
Business Class
- Altijd aan het raam of aan het gangpad
- Full-flat Stoel
- Inclusief maaltijden en snacks
Over KLM
Aan boord geniet je van de beste persoonlijke service. Alle maaltijden, snacks en (alcoholische) drankjes zijn inbegrepen en je kunt altijd rekenen op een ruime, comfortabele zitplaats. Daarbij beschikt KLM over een jonge vloot, voorzien van de modernste snufjes. Denk bijvoorbeeld aan een gratis persoonlijk entertainmentsysteem voor iedere passagier op intercontinentale vluchten. Hiermee heb je onder meer beschikking over de nieuwste films, tv-series en muziek.
En wat misschien nog wel belangrijker is: de nieuwste schonere vliegtuigen van KLM zijn minder belastend voor het milieu. Hiermee zorgt KLM niet alleen voor jou en je medepassagiers, maar ook voor een schonere wereld.
Kortom, je vakantie begint al een boord!
Goed om te weten
Kies voor de optie ‘Log in met boekingsgegevens' en vul je KLM boekingscode en je achternaam in (gebruik je eigen naam (meisjesnaam) en vul je naam in zonder spaties, ook bij een achternaam met tussenvoegsels).
De kosten voor de stoelreservering variëren per vlucht en zijn te zien wanneer je de stoelreservering maakt.
Bij een individuele rondreis of groepsreis ontvang je vanaf 62 dagen voor vertrek een e-mail met je KLM-boekingscode (PNR-nummer) waarmee je een stoel kunt reserveren.
Wil je liever tijdens het online inchecken gratis een stoel uitkiezen? Houd er dan rekening mee dat de keuze beperkt is en je mogelijk niet naast elkaar kunt zitten.
Let op: ook als je stoelen hebt gereserveerd, dien je nog wel (online) in te checken! Je dient het online incheckproces te allen tijde volledig af te ronden.
Kleine letters: KLM behoudt zich te allen tijde het recht voor de stoelreservering ongedaan te maken.
Je gebruikt hiervoor je boekingscode (PNR-nummer) en je achternaam. De digitale instapkaart kun je opslaan op je mobiele telefoon of printen (deze printmogelijkheid wordt ook geboden op de luchthaven bij de selfservice kiosk of de incheckbalie).
Indien het via de website niet mogelijk is om online in te checken, neem dan telefonisch contact op met KLM op telefoonnummer 020-4747747 (24 uur per dag bereikbaar).
Ben je online ingecheckt? Wanneer je alleen het handbagage reist, kun je meteen via de bagagecontrole naar de gate gaan. Heb je ruimbagage? Deze geef je af bij de check-in balie op de luchthaven.
Na boeking kun je ook de KLM App downloaden.
We adviseren om op tijd aanwezig te zijn en rekening te houden met wachtrijen. De incheckbalies sluiten 60 minuten voor vertrek bij intercontinentale vluchten of 40 minuten voor vertrek bij Europese vluchten.
De snelste manier om in te checken op de luchthaven is door een selfservice kiosk te gebruiken (indien beschikbaar). Je vindt ze in de buurt van de incheckbalies. Hier kun je vanaf 30 uur voor vertrek inchecken - of 24 uur voor vertrek voor vluchten van of naar de Verenigde Staten.
Na boeking nemen wij vervolgens contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. Ook is het mogelijk met je boekingscode (PNR-nummer) rechtstreeks op de website van KLM een upgrade te boeken.
Lees hier meer over de verschillen tussen de verschillende boekingsklasses.
Bovendien kun je altijd rekenen op een ruime, comfortabele zitplaats.
Op de korte vluchten binnen Europa wordt een drankje en een snack gereserveerd. Op de langere vluchten binnen Europa krijg je ook een verse sandwich voorgeschoteld. KLM varieert het aanbod regelmatig. Alle opties zijn vegetarisch.
Dit geldt voor een aantal intercontinentale economy class vluchten met vertrek vanaf Schiphol. Je hebt de keuze uit diverse menu’s.
Excursies
Wil je nog meer genieten? Dat kan!
Je kunt je reis nog completer maken door te kiezen voor de onderstaande extra optie(s). Afhankelijk van het soort rondreis zijn de optionele excursies en/of excursiepakketten tijdens het boeken of ter plaatse vast te leggen.
Praktische informatie
Bij een zorgeloze vakantie hoort ook een goede voorbereiding. Wij hebben heel veel algemene informatie over je vakantiebestemming en deze reis alvast overzichtelijk op een rijtje gezet. Voor meer informatie over je bestemming en reisvoorbereiding verwijzen wij je naar het kopje 'Landeninformatie' op deze pagina.
Landeninformatie
Bestemmingsinformatie
De ANWB-cadeaukaart ontvang je automatisch per e-mail nadat de volledige betaling van de reis is voldaan. Je kunt deze kaart inwisselen bij alle ANWB-winkels, in de webwinkel en bij diverse uitjes met trouwe-ledenvoordeel bij ANWB Eropuit.
Stadstour Windhoek (1 per persoon, inbegrepen vanaf ANWB-lidmaatschap Brons)
Onder begeleiding van de reisleider wandel je door het oude centrum van hoofdstad Windhoek, dat nog een typisch Duitse sfeer ademt. Je ziet de historische Christuskirche, het oude fort Alte Feste en het parlementsgebouw Tinten Palast.
Excursie naar Quiver Tree Forest en Giant’s Playground (inbegrepen vanaf ANWB-lidmaatschap Zilver)
In het zuiden van Namibië, op weg naar de Fish River Canyon, passeren we het Quiver Tree Forest en Giant’s Playground. Het kokerbomenbos (Quiver Tree Forest) bestaat uit honderden zeldzame kokerbomen, die goed groeien op de zwartgeblakerde rotsen. Giant’s Playground is een grote verzameling rotsen die bijna door reuzen lijken te zijn neergesmeten.
Excursie naar spookstadje Kolmanskop (inbegrepen vanaf ANWB-lidmaatschap Goud)
Buiten Lüderitz ligt het fotogenieke Kolmanskop, in de hoogtijdagen van de diamantindustrie een bloeiend stadje, maar tegenwoordig een verlaten spookstad die meer en meer wordt opgeslokt door de Namib woestijn. Een lokale gids vertelt ons over het vroegere leven in het dorpje en het verval nadat de bewoners vertrokken.
Living Desert Tour in woestijn Swakopmund (inbegrepen vanaf ANWB-lidmaatschap Platina)
Eén van de meest indrukwekkende excursies in Namibië is de Living Desert Tour. Met een gids trek je de ogenschijnlijk levenloze woestijn in, waarna de gids je wijst op de vele diersoorten die in de woestijn weten te overleven. De kans is groot dat je gekko’s, slangen en spinnen ziet, maar ook de roofvogels die jacht op hen maken.
De getoonde hotels onder de tab Verblijf voor deze reis zijn onder voorbehoud. Je verblijft mogelijk in een gelijkwaardig alternatief.
Jouw kamer is altijd voorzien van een badkamer met douche of bad en toilet en veel hotels hebben een zwembad. In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat er soms stroomuitval is en gebrek aan warm water.
Gemiddeld twee keer per jaar worden alle rondreishotels door ons bezocht en gecontroleerd op service en kwaliteit.
De meest gangbare koffers/tassen met een rechthoekige vorm en minstens 1 vlakke ondergrond worden geaccepteerd. Koffers of tassen met ronde of onregelmatige vorm en lange riemen die uitsteken worden niet geaccepteerd.
Specifieke bagage-informatie
Indien voor jouw reis specifieke bagage-informatie van toepassing is, dan zullen wij je middels de reisbescheiden informeren.
Het kraanwater is in de meeste stedelijke gebieden chemisch behandeld en geschikt voor consumptie. Is dit niet het geval dan zal de plaatselijke bevolking je dit zeker vertellen. Flessen mineraalwater zijn overal verkrijgbaar. Het plaatselijke, volgens Duitse traditie, gebrouwen bier is van zeer goede kwaliteit en de alom bekende en beroemde Zuid-Afrikaanse wijnen zijn in de meeste restaurants tegen billijke prijzen verkrijgbaar.
Voor een ontbijt moet je op ca. € 5,- tot € 8,- rekenen,
Een lunch komt op ongeveer € 7,- tot € 15,- uit,
Voor een diner ben je klaar voor ca. € 13,- tot € 20,-
(alles afhankelijk van je bestedingspatroon)
Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je je hierover informeren op de plaats van bestemming. Hou er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Hou er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.
Je gaat in een relatief korte periode veel zien en ondernemen en doet veel indrukken op. Afhankelijk van het type reis is het verder mogelijk dat je in verschillende type accommodaties verblijft en te maken krijgt met een lange vlucht en tijdsverschil. Dit zijn allemaal factoren waarbij vermoeidheid een rol gaat spelen.
In de programmabeschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en - indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.
Onze (groeps)rondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Heb je een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit of heb je speciale aandoeningen? Neem dan contact met ons op via 088 269 0 269. Wij bespreken graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.
Goed om te weten
Houd er rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met jouw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen met name voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.
Mocht je speciale aandoeningen hebben, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Volgens de ANVR Reisvoorwaarden artikel 3.2, ben je verplicht hiervan melding te maken bij de boeking. In overleg zal dan worden bepaald of de reis van je keuze geschikt voor je is. Belangrijk om te weten is indien je het nalaat ons hiervan op de hoogte te stellen, kan worden overgegaan tot uitsluiting van deelname als je conditie kan leiden tot mogelijk ongemak, gevaar of risico’s voor jezelf dan wel andere reizigers en/of bezittingen. Helaas vindt er bij uitsluiting geen restitutie van de reissom plaats. Eventuele meerkosten die ten gevolge hiervan, ter plaatse kunnen ontstaan zijn voor eigen rekening.
Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.
In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen. Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel werkt mogelijk niet altijd mee wanneer je een eigen kopie overhandigt of gebruik maakt van een fraudegevoelige paspoorthoes.
Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. ANWB aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat.
Visum Namibië
een e-visum voor Namibië is verplicht.
Visum aanvragen via Traveldocs
Je kunt je visum eenvoudig en snel verkrijgen via onze visumpartner Traveldocs.
Aan deze service zijn extra handelingskosten verbonden.
Je kunt een e-visum on arrival (E-VOA) ook zelf aanvragen via de Namibische immigratiedienst.
Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt.
Inreis via een ander land
Voor een tussenstop (transit) op een luchthaven in een ander land op weg naar Namibië informeer van tevoren bij het consulaat van dat land of je een visum of transit visum (ook wel A-visum of doorreisvisum genoemd) nodig hebt (voor niet-Nederlanders gelden mogelijk afwijkende regels).
Controleer altijd zelf de visumvereisten. ANWB is niet aansprakelijk voor fouten of problemen met het benodigde visum.
Paspoort
Een paspoort is vereist. Het document moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na vertrek uit Namibië. Houd er rekening mee dat je paspoort minstens een lege pagina moet bevatten.
Wat neem je zoal verder mee:
• Fotokopie van jouw paspoort (in geval van verlies of diefstal)
• Telefoonnummer alarmcentrale
• Telefoonnummer van je bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal je bankpas/creditcard te kunnen blokkeren
• Kopie van je polis van je reisverzekering
• Kopie van je medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van je medicijnen)
• Telefoonnummer en e-mailadres van Fox
• Geld, bankpas en evt. creditcard (vergeet je pincodes niet)
In de speciaalzaken gelden vaak vaste prijzen, hoewel ook hier vaak over de prijs te onderhandelen valt. Op markten en in stalletjes kan je afdingen, zowel voor de aankoop van een ananas of een tros bananen als voor een houten olifantje. Afdingen is een sport, waar je naar verloop van tijd uiterst bedreven in zult worden.
Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.
Bekijk hier actuele informatie over vaccinaties en gezondheid in Namibië.
Let op: de aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor jouw reis belangrijk zijn.
De wegen zijn goed, naar lokale maatstaven, en alles staat zeer duidelijk in het Engels en meestal ook nog in het Afrikaans aangegeven. In Namibië is een internationaal rijbewijs niet verplicht, maar wordt wel sterk aanbevolen.
Het overgrote deel van het wegennet in Namibië is onverhard en bestaat uit zogenaamde ‘gravel roads’. Dit zijn vaak goede wegen waarop je tot 80 en soms wel 100 km per uur mag rijden. De wegen zijn geschikt voor een gewone auto, echter voor wat meer comfort wordt aangeraden een zogenaamde ‘high clearance’ auto of een 4WD te huren.