Speur in het Krugerpark naar olifanten, vergaap je aan vergezichten langs de Panoramaroute, ervaar traditionele culturen in Swaziland en beleef het kosmopolitische Kaapstad! Na deze reis begrijp je waarom Zuid-Afrika door kenners ook wel de Wereld in één Land wordt genoemd!
absolute hoogtepunten van Zuid-Afrika; Krugerpark, Drakensbergen en Kaapstad
comfortabele hotels en lodges op bijzondere locaties
vele excursies en entreegelden t.w.v. circa € 165,- p.p. inbegrepen
De Grand Tour voert langs vrijwel alle hoogtepunten van dit veelzijdige land en is de meest geliefde keuze onder onze reizigers. Maak ook van binnenuit kennis met Zuid-Afrika!
In Pretoria leren we alles over de geschiedenis van de eerste Europese kolonisten, het Apartheidsregime en Nelson Mandela, de eerste president van het nieuwe Zuid-Afrika.
Liefhebbers van adembenemende uitzichten genieten tijdens de Panoramaroute.
In een privéwildreservaat bij Ohrigstad maken we onze eerste gamedrive en in het Krugerpark gaan we op zoek naar de Big Five.
Het koninkrijkje Swaziland, overnachten in de Afrikaanse bush, kennismaken met de Zulu-bevolking, varen over het St. Lucia meer en de machtige Drakensbergen; de veelzijdigheid van Zuid-Afrika is ongekend.
Langs de Indische Oceaan en de ruige Wild Coast komen we in groener gebied. Grillige rotsen, dichte bossen, verlaten baaien en een eindeloze bloemenpracht bepalen het landschap, ook wel de Tuinroute genoemd. Aan de kustlijn wandelen we door het diepgroene woud van Tsitsikamma National Park.
Via Oudtshoorn, dwars door de outback van de West-Kaap en over de langste wijnroute ter wereld naar Kaapstad. Bekend om de Tafelberg, Robbeneiland en het levendige V&A Waterfront. En Kaap de Goede Hoop, Stellenbosch en Boulders Beach met zijn waggelende pinguïns.
Dit is met recht een ‘Grand Tour’ door Zuid-Afrika!
Vliegen met de beste luchtvaartmaatschappijen
Je hebt de keuze uit vele gegarandeerde vertrekdata en vliegt rechtstreeks met KLM.
Uitstekende hotels en bijzondere lodges
Omdat wij je zoveel mogelijk van Zuid-Afrika willen laten zien, kunnen de reisdagen soms best lang en intensief zijn. Wij zorgen daarom voor comfortabel vervoer met ervaren chauffeurs. Ook verblijven we in uitstekende hotels en sfeervolle lodges op basis van logies en ontbijt. De lodges bevinden zich veelal midden in de natuur, ideaal als uitvalsbasis voor een safari of het verkennen van een stad.
Heel veel inclusief
De entreegelden ter waarde van € 165,- per persoon voor de belangrijkste bezienswaardigheden zijn opgenomen in de prijs, waaronder een gamedrive in een privénatuurreservaat, een wijnproeverij in Stellenbosch, bubbels op Signal Hill en een boottocht waarbij nijlpaarden en krokodillen worden gespot.
Deskundige reisleiders die het echte Zuid-Afrika kennen
Tijdens deze complete rondreis vertellen onze ervaren Nederlands/Afrikaanssprekende reisleiders met passie over dit cultureel diverse en gastvrije land, vol contrasten en met een bewogen geschiedenis. Onze reisleiders hebben hun wortels in Zuid-Afrika en kunnen als geen ander vertellen over hun land!
Verlengen
Dit arrangement is niet te verlengen.
Groepsgrootte
Minimaal 15 / maximaal 36 deelnemers (er is geen minimum aantal nodig bij gegarandeerd vertrek)
Minimumleeftijd: 12 jaar
Verblijf
Zorgeloos overnachten
Tijdens deze rondreis ben je verzekerd van een verblijf in goede en zorgvuldig geselecteerde accommodaties, veelal centraal gelegen (en waar mogelijk) kleinschalige drie- en viersterrenhotels, vaak met zwembad of juist een verblijf op een bijzondere locatie. We hebben alvast nuttige informatie over de sfeer, ligging en faciliteiten op een rijtje gezet. De getoonde accommodaties voor deze rondreis zijn onder voorbehoud. Je verblijft mogelijk in een gelijkwaardig alternatief. Bij de reisbescheiden ontvang je de definitieve hotellijst.
Reisprogramma
Dit reisprogramma is gebaseerd op de standaardreis. Mogelijke wijzigingen, verlengingen en extra opties worden hier niet weergegeven.
De route voert een kleine vijfduizend kilometer over verharde en onverharde wegen. Met name tussen St. Lucia en Port Elizabeth laat de kwaliteit van de wegen soms te wensen over en besteden we daardoor meer tijd in de bus. Geniet van het landschap en geef je over aan de grootsheid van het land en charmes van het hobbelige Afrikaanse wegenstelsel.
Door technische en/of organisatorische redenen kan van de route en/of volgorde van de rondreis worden afgeweken.
Dag 1 - Reisduur 0.25 uur - Reisafstand 10 km
Amsterdam - Johannesburg
✓ rechtstreekse vlucht met KLM
Het is zover; op Schiphol checken we in voor de vlucht naar Zuid-Afrika. We vliegen rechtstreeks naar Johannesburg en komen hier dezelfde avond aan.
In de aankomsthal worden we verwelkomd door de Nederlands-/Afrikaanssprekende reisleider, die ons begeleidt naar het eerste hotel.
Na een eerste ontbijt op Afrikaanse bodem leren in Pretoria meer over de bewogen recente geschiedenis. ‘s Middags kunnen we een fietstocht maken door Soweto (optioneel).
Pretoria
We nemen je eerst mee naar Church Square met het beeld van Paul Kruger en diverse historische gebouwen uit uiteenlopende stijlperiodes. We zien het Palace of Justice, waar Nelson Mandela terecht stond in het geruchtmakende Rivoniaproces, en stoppen bij het huis van Paul Kruger, de eerste president van Zuid-Afrika (optioneel te bezoeken).
Naast het stadscentrum bezoeken we het bekende Voortrekker Monument, opgericht ter herinnering aan de grote trek van de Europese pioniers uit Kaapstad, en de regeringsgebouwen Union Buildings, waar Nelson Mandela werd beëdigd als president.
In de middag hebben we de mogelijkheid om een optionele excursie te boeken naar Soweto, de meest bekende township van Zuid-Afrika. Stap met de reisleider en een lokale gids op de fiets om gedurende twee uur de straten van Soweto te verkennen. Of geniet een bustour door Soweto de voorkeur? De lokale gids, zelf hier opgegroeid, laat je zijn Soweto laat zien.
Via Witbank, Middelburg en Dullstroom rijden we naar Ohrigstad voor een overnachting tussen de wilde dieren in een lodge midden in een privéwildreservaat.
Spot de eerste dieren van de reis
De stemming komt er goed in tijdens de eerste gamedrive. In een open 4WD gaan we samen met een ervaren ranger op zoek naar diverse antilopensoorten, zoals de sabelantilope, springbok en gemsbok. Dit is ook het leefgebied van neushoorns en buffels. 's Avonds genieten we van een echt Zuid-Afrikaans welkomstdiner.
Natuurwonderen te over in Zuid-Afrika! Dat ervaren we als we langs de Blyde River Canyon toeren en getrakteerd worden op adembenemende uitzichten.
Panoramaroute
Bij de Blyde River Canyon hebben we een prachtig uitzicht op het drie na grootste ravijn ter wereld met de Drie Rondavels. We wandelen vervolgens naar de Bourke's Luck Potholes. Hier komen de rivieren Blyde en Treur samen, waardoor het water in snelle bewegingen ronddraait en cilindervormige gaten zijn ontstaan.
Bij God’s Window reikt het zicht bij goed weer tot aan Mozambique. Tot slot nemen we een kijkje bij de Lisbon Falls.
We overnachten in een lodge op de grens van het Krugerpark. Heb je de smaak te pakken en wil je alvast het eerste wild spotten? Ga dan bij ondergaande zon mee op een optionele avond gamedrive!
Vandaag ontdek je een van de populairste nationale parken van Zuid-Afrika: het Krugerpark. Natuurlijk gaan we op zoek naar de Big Five!
Kruger National Park
Hét hoogtepunt van Zuid-Afrika is en blijft het Krugerpark. Met onze eigen comfortabele bus gaan we in het meest wildrijke en bekende park van Zuid-Afrika op zoek naar vele kleurrijke vogelsoorten, impala's, giraffen, wrattenzwijnen, hyena’s, zebra’s en natuurlijk de Big Five (olifant, leeuw, luipaard, buffel en neushoorn).
Ook heb je de mogelijkheid om een gamedrive te maken met een professionele ranger in een open 4WD (optioneel). In een wendbare 4WD stuurt de ervaren gids je zigzaggend door de natuur terwijl je alles hoort over de wild- en vogelsoorten die je onderweg tegenkomt.
We vervolgen onze route naar Swaziland en maken een tussenstop in Malelane of White River, gezellige plaatsjes met terrasjes, winkeltjes en kunstgalerieën, dit alles natuurlijk in Zuid-Afrikaanse sferen.
Swaziland
Aan het begin van de middag betreden we een compleet ander deel van Afrika: Swaziland, bijna half zo groot als Nederland of België. Dit koninkrijk met zijn tradities en ceremonies is vooral bekend om koning Mswati III en zijn vele vrouwen.
Overnachten in Beehives in Mlilwane Wildlife Sanctuary
Een van de accommodaties waar we in Swaziland in verblijven, zijn de Beehives. Deze hutten, waar de Swazi al eeuwenlang op traditionele wijze in wonen, hebben de vorm van een grote bijenkorf en staan opgesteld in een kring. Ze zijn speciaal voor ons voorzien van alle westerse gemakken.
Voordat we de grens oversteken terug naar Zuid-Afrika, is er gelegenheid een wandeling te maken in Mlilwane of op zoek te gaan naar nijlpaarden in de hippo pool bij het restaurant.
Onderweg bezoeken we een leuke souvenirmarkt en de kaarsenfabriek Swazi Candles. Hier zien we de Big Five in wel heel bijzondere vormen! En ben je al langer lid van de ANWB? Dan hebben we vandaag een bezoek aan Umphakatsi Cultural Village voor je geregeld!*
De komende twee nachten logeren we in een gezellige lodge in de omgeving van Hluhluwe in het hart van Zululand.
*Inbegrepen vanaf ANWB-lidmaatschap Brons
Bij het ochtendgloren kun je een gamedrive (optioneel) maken in een open 4WD in het privéwildreservaat Munyawana. 's Avonds vergapen we ons aan de sterrenhemel.
Spot de ‘High Five’
In de donkere Afrikaanse nacht geeft onze reisleider uitleg over de sterrenhemel op het zuidelijk halfrond (uiteraard onder voorbehoud van goed weer en een heldere hemel).
‘s Ochtends kunnen we nog een optionele gamedrive maken. Aansluitend rijden we naar het iSimangaliso Wetland Park voor een boottocht over de lagune van St. Lucia.
Hluhluwe wildreservaat
Vanmorgen kunnen we een gamedrive maken met een open 4WD in dit befaamde natuurpark, waar witte en zwarte neushoorns, de rest van de Big Five en vele andere diersoorten leven. Dit wildpark ligt schitterend tussen de bergen, beschikt over de grootste populatie witte neushoorns en is zéér de moeite waard!
iSimangaliso Wetland Park
Dit is een van de weinige parken in de wereld waarin vijf verschillende ecosystemen voorkomen. We varen ‘s middags door de lagune van St. Lucia, waarbij de kans groot is dat we van dichtbij de als boomstammen in het water drijvende krokodillen en ook de badende nijlpaarden zien. Vergeet je verrekijker ook niet scherp te stellen op de kleurrijke watervogels die zich in het riet ophouden. IJsvogels, reigers, pelikanen en visarenden laten zich regelmatig zien!
We verlaten de kust van St Lucia en reizen noordwaarts naar de indrukwekkende Drakensbergen. De route voert ons door het landschap van de Vallei van de Duizend Heuvelen, waar de glooiende heuvels langzaam plaatsmaken voor het ruige berggebied.
Onderweg maken we een stop bij het Nelson Mandela Monument in Howick, de plek waar Nelson Mandela in 1962 werd gearresteerd. Het monument bestaat uit 50 stalen kolommen die samen een indrukwekkend portret van Mandela vormen. In het bijbehorende museum leer je meer over zijn arrestatie en zijn strijd tegen apartheid. Na dit inspirerende bezoek vervolgen we onze reis naar de schilderachtige Drakensbergen.
Vandaag verkennen we het Royal Natal National Park. We maken een wandeling naar het beroemde Amfitheater, een indrukwekkende rotsformatie die zich over vijf kilometer uitstrekt en een spectaculair uitzicht biedt over de vallei. Onderweg bewonderen we immense Tugela-waterval, een van de hoogste watervallen ter wereld. Tijdens de wandeling genieten we van de stilte en de geluiden van de natuur, een perfect moment om even stil te staan bij de schoonheid van dit unieke gebied.
Na deze indrukwekkende tocht keren we terug naar het hotel, waar je kunt ontspannen of kunt deelnemen aan optionele activiteiten, zoals een begeleide wandeling naar de eeuwenoude rotsschilderingen van de San-bevolking.
We laten de Drakensbergen achter ons en reizen naar Bloemfontein, de gerechtelijke hoofdstad van Zuid-Afrika. De rit voert ons door de uitgestrekte vlaktes van de Vrystaat, een gebied dat bekendstaat om zijn indrukwekkende luchten.
In Bloemfontein brengen we een bezoek aan Naval Hill, een heuvel met een panoramisch uitzicht over de stad. Hier bevindt zich een imposant standbeeld van Nelson Mandela en het Franklin Game Reserve, een van de weinige natuurreservaten ter wereld dat binnen stadsgrenzen ligt. Terwijl we over de heuvel wandelen, vertelt de gids ons meer over de unieke flora en fauna van dit gebied en de historische rol van Bloemfontein in Zuid-Afrika.
Na een vroeg ontbijt vertrekken we richting Graaff-Reinet, een van de oudste en best bewaarde dorpen van Zuid-Afrika, gelegen in het hart van de Grote Karoo. De reis voert ons door een desolaat, maar fascinerend landschap dat wordt gekenmerkt door dorre vlaktes en imposante rotsformaties.
In de namiddag kun je de spectaculaire Valley of Desolation bezoeken, waar we getuige zijn van de machtige loodrechte rotsformaties die uit de vlakte oprijzen. Het uitzicht over de uitgestrekte Karoo tijdens zonsondergang is onvergetelijk, met de rotsen die oplichten in warme kleuren terwijl de zon langzaam achter de horizon verdwijnt.*
*Inbegrepen voor ANWB-leden vanaf kaartkleur Platina.
Vandaag verlaten we het dorre landschap van de Karoo en rijden we naar de kust, waar het pittoreske dorpje Cape St Francis op ons wacht. Onderweg bewonderen we de groene heuvels van de Oost-Kaap voordat we aankomen bij de witte zandstranden van Cape St Francis.
Bij aankomst heb je de middag vrij om te ontspannen. Maak een wandeling langs het strand, bezoek de iconische vuurtoren of geniet simpelweg van de zeebries en het geluid van de golven. Cape St Francis biedt een rustige en serene omgeving, perfect om even bij te komen van de reis en te genieten van de rustgevende sfeer.
Voor de liefhebbers organiseren we een korte wandeling naar de vuurtoren van Cape St Francis, vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt over de oceaan en het dorp. Vooral bij zonsondergang is dit een prachtig gezicht.
De route voert langs groene vegetatie en een kustgebied vol lagunes, baaien, zandstranden, kliffen en schiereilanden.
Cape St. Francis township
Voordat we onze weg vervolgen bezoeken we eerst een township bij Cape St. Francis. We nemen een kijkje bij een school (gesloten op zaterdag en zondag) en leren meer over een door de inwoners geïnitieerd project dat voorziet in het levensonderhoud.
Tsitsikamma National Park
We rijden over de panoramische Tuinroute naar Knysna (spreek uit ‘naisna’) in de provincie West-Kaap. Onderweg maken we een stop bij het Tsitsikamma National Park. In dit park grenst het regenwoud direct aan de ruige kustlijn. We maken hier een korte wandeling naar de spectaculaire hangbrug over de Storms River en zien hoe de metershoge golven dramatisch breken op de rotsen voor de kust.
Knysna
Aan het eind van de dag komen we aan in Knysna. Deze levendige vakantieplaats, omringd door wetlands en oerbossen, ligt aan een beschutte baai tussen twee zandstenen kliffen. Knysna is op culinair gebied bekend om de oesters die de smaakpapillen strelen.
‘s Ochtends maken we een stadstour en vervolgens heb je vrije tijd om de kustplaats te verkennen of een optionele excursie te maken naar het Featherbed natuurpark.
Knysna en Featherbed natuurpark
Na de stadswandeling heb je de mogelijkheid om in te stappen bij de Featherbed cruise (optioneel). Dit ongerepte stukje natuur is alleen via de lagune, dus per boot, te bereiken. Eenmaal weer aan land rijden we in een 4WD en aanhangwagen naar boven voor een prachtig uitzicht op de oceaan, de lagune en Knysna. Je kunt met de 4WD weer naar beneden of met de gids terugwandelen naar beneden. Onderweg vertelt de gids ons alles over de unieke flora en fauna in dit reservaat. Met wat geluk spotten we zeldzame diersoorten zoals de blauwe duiker, een van de kleinste antilopesoorten ter wereld en zien we in de baai walvissen en dolfijnen zwemmen.
Aan het einde van de dag rijden we via het achterland van de Tuinroute en de Outeniqua Pass naar Oudtshoorn, waarbij we onderweg worden getrakteerd op mooie vergezichten. En ben je al wat langer lid van de ANWB? Dan nemen we je 's avonds mee om sterren te kijken, hier is zo weinig lichtvervuiling dat je ze zeer helder ziet oplichten!*
Oudtshoorn ligt in de halfwoestijn Kleine Karoo, die in oktober verandert in een bloemenzee. Dit koloniale dorp heeft als bijnaam ‘de verenhoofdstad van de wereld’.
In de ochtend heb je de keuze om de dag rustig te beginnen of om een bezoek te brengen aan de Cangogrotten met zijn eeuwenoude San-tekeningen en prachtige kalkstenen rotsformaties in uiteenlopende kleuren (optioneel).
Struisvogelboerderij
Oudtshoorn staat bekend als het centrum van de struisvogelteelt. Aan het einde van de ochtend bezoeken we een struisvogelboerderij en komen we alles te weten over deze grootste vogel op aarde. Zo leer je dat de eieren heel erg sterk zijn en dat één struisvogelei gelijk staat aan wel dertig kippeneieren.
Dus.. altijd al een struisvogelbiefstuk als lunch willen eten? Dit is je kans.
's Middags heb je de mogelijkheid om de bezienswaardigheden langs de Swartbergpas te bewonderen (optioneel).
Ben je al wat langer lid van de ANWB? Dan bieden we je vandaag een stokstaartjes-safari aan bij het ochtendgloren!*
We rijden door de outback over de langste wijnroute ter wereld naar de Moederstad van Zuid-Afrika, Kaapstad. ‘s Middags toosten we met champagne op het vervolg van de reis.
Route 62
Onderweg passeren we uitgestrekte wijnvelden en kleine dorpjes zoals Robertson en Worcester. We maken een koffiestop bij één van de wijnboerderijen en ook is er gelegenheid om de lokale wijnen te proeven (optioneel).
Sparkling Signal Hill
In de middag komen we aan in Kaapstad. Voordat we inchecken in ons hotel rijden we naar Signal Hill. We genieten van een fraai uitzicht op Kaapstad en de Tafelberg onder het genot van een glaasje champagne en toosten op onze mooie reis door Zuid-Afrika en ons verblijf de komende dagen in Kaapstad.
! Van half mei/juni tot en met november maken we een stop bij Hermanus om vanaf de boulevard migrerende walvissen te spotten. Uiteraard hebben we nooit honderd procent garantie, maar de kans is in deze periode zeer groot. In deze periode stellen we ons bezoek aan Signal Hill uit naar een andere dag.
Toelichting reisduur
Circa 6 uur met de bus, indien via Hermanus circa 7 uur (de reisafstand is in dat geval 550 kilometer)
✓ stadstour en -wandeling Kaapstad
✓ Kaapse schiereiland
De komende dagen gaan we er te voet en per bus op uit om zoveel mogelijk van Kaapstad en omgeving te zien.
Kaapstad
We beginnen met een stadstour en -wandeling in Kaapstad en in de middag strijken we neer bij het Victoria & Alfred Waterfront, waar we naar hartenlust kunnen winkelen, op het terras een wijntje drinken of het Two Oceans Aquarium bezoeken.
Kaapse schiereiland
Uiteraard verkennen het Kaapse schiereiland. In Houtbaai is er gelegenheid om een boottochtje te maken naar Duikereiland met zijn grote zeeleeuwenkolonie (optioneel). In het Kaap de Goede Hoop natuurreservaat tikken we het Kaappunt aan en bij Simon’s Town zien we Afrikaanse pinguïns op Boulders Beach rond waggelen.
✓ stadswandeling Stellenbosch met wijnproeverij
✓ non-stop vlucht met KLM
Voordat we in het vliegtuig stappen bezoeken het sfeervolle wijndorp Stellenbosch.
Bezoek aan Stellenbosch en wijnproeverij
Wie aan Zuid-Afrikaanse wijn denkt, zegt gelijk Stellenbosch. Dit 17e-eeuwse stadje ligt tussen schilderachtige wijngaarden en is omringd door ruige bergen. In het centrum vind je prachtige Kaap-Hollandse huizen en tijdens een wandeling door de sfeervolle straatjes waan je je in een openluchtmuseum. Stellenbosch is niet voor niets één van de meest populaire plekken in het wijngebied van Zuid-Afrika en vooral bekend om zijn rode wijnen.
In de middag bezoeken we een wijnboerderij voor een rondleiding en proeverij. In Paarl stoppen we bij het Taalmonument, een eerbetoon aan het Afrikaans, gelegen op een heuvel met een mooi uitzicht over Paarl.
Aan het eind van de dag vertrekken we naar de luchthaven van Kaapstad voor onze vlucht naar Amsterdam.
Tijdens het boeken van jouw reis zie je of het mogelijk is om extra's toe te voegen. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid tijdens jouw reis.
Economy Class
Standaard beenruimte
Verstelbare rugleuning
Inclusief maaltijden en snacks
Business Class
Altijd aan het raam of aan het gangpad
Full-flat Stoel
Inclusief maaltijden en snacks
Over KLM
Of je nu een avontuurlijke reis gaat maken of toch liever naar een relaxte zonbestemming vliegt, met KLM begint je vakantie al aan boord.
Aan boord geniet je van de beste persoonlijke service. Alle maaltijden, snacks en (alcoholische) drankjes zijn inbegrepen en je kunt altijd rekenen op een ruime, comfortabele zitplaats. Daarbij beschikt KLM over een jonge vloot, voorzien van de modernste snufjes. Denk bijvoorbeeld aan een gratis persoonlijk entertainmentsysteem voor iedere passagier op intercontinentale vluchten. Hiermee heb je onder meer beschikking over de nieuwste films, tv-series en muziek.
En wat misschien nog wel belangrijker is: de nieuwste schonere vliegtuigen van KLM zijn minder belastend voor het milieu. Hiermee zorgt KLM niet alleen voor jou en je medepassagiers, maar ook voor een schonere wereld.
Kortom, je vakantie begint al een boord!
Goed om te weten
Bij KLM zijn de regels voor de maximale afmetingen en het maximale gewicht van de handbagage afhankelijk van de vluchtklasse die je hebt geboekt en de specifieke route. Raadpleeg daarom voor vertrek altijd de website van KLM aan de hand van je vluchtnummer.
Wil je verzekerd zijn van een bepaalde stoel of een stoel naast jouw reisgenoot, dan raden we je aan een stoelreservering te maken. Dit is tot 48 uur voor vertrek mogelijk via de website van KLM.
Kies voor de optie ‘Log in met boekingsgegevens' en vul je KLM boekingscode en je achternaam in (gebruik je eigen naam (meisjesnaam) en vul je naam in zonder spaties, ook bij een achternaam met tussenvoegsels).
De kosten voor de stoelreservering variëren per vlucht en zijn te zien wanneer je de stoelreservering maakt.
Bij een individuele rondreis of groepsreis ontvang je vanaf 62 dagen voor vertrek een e-mail met je KLM-boekingscode (PNR-nummer) waarmee je een stoel kunt reserveren.
Wil je liever tijdens het online inchecken gratis een stoel uitkiezen? Houd er dan rekening mee dat de keuze beperkt is en je mogelijk niet naast elkaar kunt zitten.
Let op: ook als je stoelen hebt gereserveerd, dien je nog wel (online) in te checken! Je dient het online incheckproces te allen tijde volledig af te ronden.
Kleine letters: KLM behoudt zich te allen tijde het recht voor de stoelreservering ongedaan te maken.
Online inchecken is mogelijk vanaf 30 uur voor vertrek (24 uur voor vluchten van of naar de Verenigde Staten) tot 1 uur voor vertrek via de website van KLM.
Je gebruikt hiervoor je boekingscode (PNR-nummer) en je achternaam. De digitale instapkaart kun je opslaan op je mobiele telefoon of printen (deze printmogelijkheid wordt ook geboden op de luchthaven bij de selfservice kiosk of de incheckbalie).
Indien het via de website niet mogelijk is om online in te checken, neem dan telefonisch contact op met KLM op telefoonnummer 020-4747747 (24 uur per dag bereikbaar).
Ben je online ingecheckt? Wanneer je alleen het handbagage reist, kun je meteen via de bagagecontrole naar de gate gaan. Heb je ruimbagage? Deze geef je af bij de check-in balie op de luchthaven.
Inchecken is mogelijk vanaf circa 3 uur voor vertrek bij intercontinentale vluchten of circa 2 uur voor vertrek bij Europese vluchten. Op Schiphol vind je de check-in balies bij vertrekhal 1 en 2. Voor het juiste balienummer verwijzen we naar de informatieschermen in de vertrekhal.
We adviseren om op tijd aanwezig te zijn en rekening te houden met wachtrijen. De incheckbalies sluiten 60 minuten voor vertrek bij intercontinentale vluchten of 40 minuten voor vertrek bij Europese vluchten.
De snelste manier om in te checken op de luchthaven is door een selfservice kiosk te gebruiken (indien beschikbaar). Je vindt ze in de buurt van de incheckbalies. Hier kun je vanaf 30 uur voor vertrek inchecken - of 24 uur voor vertrek voor vluchten van of naar de Verenigde Staten.
Wij bieden je de mogelijkheid om tijdens het boeken in het vrije tekstveld je voorkeur aan te geven voor een stoelenupgrade naar de Premium Comfort Class en World Business Class (niet op alle trajecten mogelijk).
Na boeking nemen wij vervolgens contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. Ook is het mogelijk met je boekingscode (PNR-nummer) rechtstreeks op de website van KLM een upgrade te boeken.
Lees hier meer over de verschillen tussen de verschillende boekingsklasses.
Spaar je ‘miles’ met het loyaliteitsprogramma Flying Blue? Geef dit tijdens het boeken aan in het opmerkingenveld of meld na ontvangst van je via de website van KLM aan de hand van je KLM-boekingscode (PNR-nummer).
Bij de intercontinentale vluchten zijn alle maaltijden, snacks en (alcoholische) drankjes inbegrepen. Je ontvangt naast een flesje water een warme maaltijd naar keuze met een drankje, een grote salade en een toetje geserveerd. Er zijn altijd verschillende vegetarische opties. Na de maaltijd ontvang je koffie of thee. Op vluchten die langer duren dan 10 uur wordt tussendoor ook nog een snack of sandwich aangeboden. Tijdens de vlucht is het altijd mogelijk om een extra snack of drankje te vragen.
Bovendien kun je altijd rekenen op een ruime, comfortabele zitplaats.
Op de korte vluchten binnen Europa wordt een drankje en een snack gereserveerd. Op de langere vluchten binnen Europa krijg je ook een verse sandwich voorgeschoteld. KLM varieert het aanbod regelmatig. Alle opties zijn vegetarisch.
KLM biedt via de mogelijkheid om tot 24 uur voor vertrek tegen betaling een à la carte maaltijd te reserveren via de website van KLM.
Dit geldt voor een aantal intercontinentale economy class vluchten met vertrek vanaf Schiphol. Je hebt de keuze uit diverse menu’s.
Excursies
Wil je nog meer genieten? Dat kan!
Je kunt je reis nog completer maken door te kiezen voor de onderstaande extra optie(s). Afhankelijk van het soort rondreis zijn de optionele excursies en/of excursiepakketten tijdens het boeken of ter plaatse vast te leggen.
Pretoria
Bezoek aan Kruger Huis
ZAR 120,- (circa € 7) p.p.
Breng een bezoek aan het beroemde Kruger Huis. Dit is het laatste huis waar President Paul Kruger heeft gewoond voordat hij Zuid-Afrika verliet en naar Europa vertrok. Het Kruger Huis Museum is op een paar blokken van het Kerkplein gelegen, waar zijn bronzen beeld statig tegenover het Paleis van Justitie staat. Dit prachtige victoriaanse gebouw is op een speciale manier gebouwd, het cement is gemengd met melk in plaats van water. Dit huis was verder het eerste huis in Pretoria die gebruik kon maken van elektriciteit en dit huis had één van de eerste telefoons.Meer informatie
Johannesburg
Soweto bustour
Van ZAR 200 (circa € 11,-) tot ZAR 350 (circa € 19,-) p.p., afhankelijk van aantal deelnemers
Een lokale gids uit Soweto komt aan boord van de bus om ons zijn Soweto te laten zien. Soweto is het grootste township in Zuid-Afrika en een stad van drie miljoen inwoners. Alle lagen van de bevolking zijn in deze enorme ‘stad’ vertegenwoordigd, van arm in de sloppenwijk tot rijk in de beveiligde woonwijken. Tijdens de rondrit door Soweto passeren we onder andere Freedom Square, de Regina Mundikerk, het Hector Peterson Memorial en het Mandela Huis. De twee laatste zijn ook te bezoeken.Meer informatie
Verken Soweto per fiets
ZAR 750,- (circa € 40) p.p.
Stap op de fiets en verken het bekende township Soweto onder vrolijke begeleiding van een local. Je fiets naar het uitzichtpunt over Orlando, vanwaar je de golfplatenhuisjes ziet glanzen in de zon zover als het oog reikt. Ook zie je het voetbalstadion van de lokale Orlando Pirates. Daarvandaan ga je dieper de township in en leer je alles over het leven in Soweto, terwijl je vele locals tegenkomt. Je passeert veel historische locaties, waaronder het huis van Lilian Ngoyi (leider van de vrouwentak van ANC ten tijde van apartheid), het Hector Pieterson monument en het huis van Nelson Mandela. Je eindigt de tocht in een shebeen, waar je lokaal gebrouwen bier proeft. Proost! Meer informatie
Bezoek aan de Regina Mundikerk
ZAR 90,- (circa € 5) p.p.
De Regina Mundikerk is het grootste rooms-katholieke gebedshuis van Zuid-Afrika en heeft een grote rol gespeeld tijdens de jaren van de anti-apartheidstrijd. In 1997 heeft Nelson Mandela daardoor 30 november uitgeroepen tot Regina Mundi Day, om op deze wijze de kerk te eren. De kerk biedt plaats aan tot wel zevenduizend gelovigen.Meer informatie
Bezoek aan het Hector Pieterson Monument
ZAR 85,- (circa € 5) p.p.
Monument opgericht ter nagedachtenis aan Hector Pieterson en alle andere studenten die zijn gestorven tijdens de Soweto opstand van 1976. Een foto van Hector Pieterson terwijl hij wordt gedragen door een medestudent nadat hij is neergeschoten is de heel wereld overgegaan. Hierdoor is hij ‘het gezicht’ geworden van de opstand in 1976 en de strijd tegen apartheid (het systeem van rassenscheiding).Meer informatie
Bezoek aan het huis van Nelson Mandela
ZAR 200,- (circa € 12) p.p.
Het huis waar Nelson Mandela vanaf 1945 tot aan 1961 heeft gewoond. In 1961 werd hij gedwongen onder te duiken en uiteindelijk in 1962 gearresteerd en gevangengezet. De niet onomstreden Winnie Mandela is hier blijven wonen tot aan haar ballingschap in Brandfort in 1977. Tot 1996 is het huis bewoond geweest door de Mandela-familie en daarna opgesteld voor publiek als museum.Meer informatie
Kruger National Park
Avond gamedrive Nkambeni
ZAR 1965,- (circa € 103) p.p.
In de avond is het mogelijk om in een open 4WD op zoek te gaan naar de nachtdieren die in en rondom het Nkambeni Tented Lodge leven. We hebben de kans om de nachtelijke roofdieren in actie te zien!Meer informatie
Gamedrive Krugerpark
ZAR 2175,- (circa € 114) p.p.
Tijdens deze dagexcursie rijden we door het Krugerpark. Dit natuurpark staat bekend om zijn grote diversiteit aan wildlife. Je vindt hier naast The Big Five ook onder meer nijlpaarden, krokodillen, giraffen, gnoes, hyena’s en vele vogelsoorten. We rijden in een 4WD met een hoge zit en kunnen zo alles extra goed observeren. Oog in oog staan met de wilde dieren in hun eigen leefomgeving is een beleving die je altijd zal heugen. Meer informatie
In de morgen maken we met twee gecertificeerde gidsen een wandeling door de Nkambeni Concession, het natuurlijke habitat van tal van wilde dieren. En dat is best spannend! De gids is erop getraind om gevaarlijke situaties te voorkomen en in geval van nood is hij voorzien van een jachtgeweer. Door zijn uitgebreide kennis weet hij vaak waar wilde beesten zich bevinden en leren we ook om de sporen te volgen. Een onvergetelijke ervaring voor de vroege vogels onder ons! Let op! Op dit moment staat het gras in het reservaat te hoog om wandelsafari’s te kunnen uitvoeren. Het gras ontneemt de gidsen het zicht op roofdieren en slangen, waardoor de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.Meer informatie
Swaziland
Umphakatsi culturele wandeling
ZAR 210,- (circa € 11) p.p.
Onder begeleiding van een gids maken we een wandeling door Umphakatsi. Dit is een hedendaags dorp waar de bewoners ons een inkijkje geven in hun traditionele levenswijze en cultuur. Hierdoor leren we de bewoners van Swaziland echt kennen!Meer informatie
Hluhluwe
Gamedrive Munyawana privéwildreservaat
ZAR 1500,- (circa € 79) p.p.
Net buiten het befaamde Hluhluwe-iMfolozi ligt het wildrijke privéwildreservaat Munyawana. Het landschap is veelzijdig; het ene moment rijden we door dichte bossen en het andere moment door open vlakten. Munyawana is met recht één van de allerbeste parken in Afrika om op zoek te gaan naar de Big Five. Onder leiding van een deskundige chauffeur/gids trekken we de bush in, waarbij de gids alles kan vertellen over de dieren die we onderweg tegenkomen. Het reservaat is het leefgebied van leeuwen, luipaarden, cheeta’s, olifanten, neushoorns, buffels en een grote verscheidenheid aan antilopen en vogelsoorten. Tijdens de gamedrive mag de chauffeur/gids ook van de gebaande paden af om het wild nóg dichter te benaderen. Munyawana staat garant voor een unieke safaribeleving!Meer informatie
Wandelsafari Munyawana privéwildreservaat
ZAR 1800,- (circa € 94) p.p.
Aan de voet van het Ubombogebergte in het hart van Zululand ervaren we het authentieke Afrika; dichte bush waar de lucht gevuld is met het geluid van honderden vogels, maar ook zijn er savannen, gebieden met gras, doornstruiken en acacia’s waar gnoes grazen en giraffen de bovenste blaadjes van de takken trekken. Een ervaren gids neemt ons mee op wandelsafari, waarbij de nadruk ligt op details die we vanuit een voertuig niet snel zien, zoals sporen, bomen en planten. Uiteraard kan ook een zebra ons pad kruisen!Meer informatie
Gamedrive Hluhluwe wildreservaat
ZAR 1500,- (circa € 79) p.p.
We maken een gamedrive door het vermaarde Hluhluwe (spreek uit als ‘sloesloewie’) wildreservaat, het oudste wildpark van Zuid-Afrika, bekend om haar populatie witte neushoorns.Meer informatie
Valley of Desolation
ZAR 920,- (ca. € 41,-) p.p.
In de namiddag kun je de spectaculaire Valley of Desolation bezoeken, waar je getuige bent van de machtige loodrechte rotsformaties die uit de vlakte oprijzen. Het uitzicht over de uitgestrekte Karoo tijdens zonsondergang is onvergetelijk, met de rotsen die oplichten in warme kleuren terwijl de zon langzaam achter de horizon verdwijnt.Meer informatie
San Rock Paintings Tour
ZAR 150,- (ca. € 7,50) p.p.
Verken eeuwenoude rotsschilderingen van de San-bevolking in het Royal Natal National Park. Tijdens deze begeleide tour leer je meer over de betekenis van deze schilderingen en de geschiedenis van de San-cultuur. De wandeling voert langs spectaculaire landschappen en is geschikt voor alle leeftijden.Meer informatie
Knysna
Featherbed Cruise
ZAR 970,- (circa € 51) p.p.
We maken we een cruise over de Knysna lagune met als eindbestemming het Featherbed Natuurpark, dat alleen bereikbaar is per boot. Bij het natuurgebied aangekomen, genieten we genieten van de idyllische omgeving. Onder begeleiding van een gids krijgen we meer te weten over de geschiedenis van dit bijzondere natuurreservaat. Meer informatie
Oudtshoorn
Bezoek Cangogrotten
ZAR 215 (circa € 12,-) p.p.
De druipsteengrotten van Oudtshoorn zijn met name bekend vanwege de immens grote 'Van Zyl’s Hall'. Al sinds het eind van de 17e eeuw is dit een toeristenattractie en daarmee ook de oudste van Zuid-Afrika. Vroeger werden vanwege de geweldige akoestiek concerten gegeven tussen de reusachtige stalagmieten en stalactieten. Geniet van deze natuurlijke creaties tijdens een mystieke en wonderlijke rondleiding. Je kunt kiezen uit een avontuurlijke en normale tour. Bij de avontuurlijke tour moet je gedeeltelijk klimmend en kruipend door de grotten en doet tevens de zelfde wandeling als de normale groep. Voor mensen die last hebben van claustrofobie is de normale route aan te raden en ook zeker de moeite waard.Meer informatie
Excursie naar Swartberg incl. lunch
ZAR 1700 (circa € 89,-) p.p.
We reizen naar de Swartberg Pass, één van de mooiste bergpassen ter wereld. Via steile haarspeldbochten bereiken we 'Die Top' op een hoogte van 1583 meter, vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt over de Karoo. De Swartberg Pass is cultureel erfgoed en het natuurreservaat staat bekend om haar unieke ‘fynbos’.Meer informatie
Stokstaartjessafari Oudtshoorn
ZAR 500,- (circa € 26) p.p.
Het droge landschap van de halfwoestijn Klein Karoo is ideaal terrein voor stokstaartjes. Bij het krieken van de dag verlaten we de lodge per 4WD voertuig, dat door de chauffeur strategisch nabij één van de meerkatburchten wordt gepositioneerd. Zodra de zon boven de horizon uitkomt en het langzaam warmer wordt in de Karoo komt de verkenner doorgaans als eerste meerkat uit de burcht. Wanneer het sein ‘kust veilig’ is gegeven, voegen zijn soortgenoten zich bij hem. Vanuit de veiligheid van het voertuig bewonderen we de stokstaartjes en zien we hun bijzondere gedrag. Let op: kou en regen hebben effect op het gedrag van de dieren, waardoor de activiteit onder voorbehoud van weersomstandigheden is.Meer informatie
Kaapstad
Duikereiland Kaapstad
ZAR 135 (circa € 8,-) p.p.
We gaan met de boot naar een eiland net voor de kust. Op dit eiland zitten vele zeehonden die hier al lange tijd een kolonie hebben. Met de boot komen we heel dicht bij het eiland en kunnen we zien hoe speels deze dieren zijn. Springend om de boot, elkaar van de rotsen duwend of gewoon slapend, kijkend naar deze dieren zullen we ons kostelijk vermaken. Naast deze interessante dieren is ook de omgeving erg mooi, vooral ook het uitzicht wat er is vanaf de boot over Chapman's Peak.Meer informatie
Robbeneiland tour
ZAR 800 (circa € 42,-) p.p.
Op Robbeneiland staat de gevangenis waar Nelson Mandela het grootste gedeelte van zijn leven heeft vastgezeten. Je krijgt een indrukwekkende tour onder begeleiding van een oud-gevangene. Het eilandje ligt voor de kust van Kaapstad en is zeker de moeite waard!Meer informatie
Vanaf de top van de Tafelberg hebben we een adembenemend uitzicht over Kaapstad en de Atlantische Oceaan. Je kunt met de kabelbaan naar boven en beneden gaan.Meer informatie
Kasteel de Goede Hoop
ZAR 90 (circa € 5,-) p.p.
Het Kasteel de Goede Hoop is een vijfpuntig fort dat in 1664 in opdracht van de VOC is gebouwd en is één van de oudste Nederlandse bouwwerken in Zuid-Afrika. Het kasteel is gebouwd om de Nederlandse kolonisten te beschermen tegen aanvallen van land en zee, maar vandaag de dag doet het dienst als museum. Dit is het best bewaard gebleven fort van de VOC!Meer informatie
Het is mogelijk om met de 'Flying Dutchman'-kabelbaan naar een kijkpunt te gaan, bij de vuurtoren van Kaap de Goede Hoop. Vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht over Kaap de Goede Hoop.Meer informatie
Praktische informatie
Bij een zorgeloze vakantie hoort ook een goede voorbereiding. Wij hebben heel veel algemene informatie over je vakantiebestemming en deze reis alvast overzichtelijk op een rijtje gezet.
Voor meer informatie over je bestemming en reisvoorbereiding verwijzen wij je naar het kopje 'Landeninformatie' op deze pagina.
ANWB-cadeaukaart ter waarde van € 15,- (1 per boeking, inbegrepen vanaf ANWB-lidmaatschap Blauw)
De ANWB-cadeaukaart ontvang je automatisch per e-mail nadat de volledige betaling van de reis is voldaan. Je kunt deze kaart inwisselen bij alle ANWB-winkels, in de webwinkel en bij diverse uitjes met trouwe-ledenvoordeel bij ANWB Eropuit.
Bezoek aan Umphakatsi Cultural Village(1 per persoon, inbegrepen vanaf ANWB-lidmaatschap Brons)
Onder begeleiding van een gids maken we een wandeling door Umphakatsi. Dit is een hedendaags dorp waar de bewoners ons een inkijkje geven in hun traditionele levenswijze en cultuur. Hierdoor leren we de bewoners van Swaziland echt kennen!
Sterrenkijken in Oudtshoorn (1 per persoon, inbegrepen vanaf ANWB-lidmaatschap Zilver) In de ruige Karoo halfwoestijn is het ’s avonds aardedonker, waardoor de fonkelende sterrenhemel veel beter zichtbaar is dan in Nederland. Volgens kenners is het sterrenstelsel op het zuidelijk halfrond veel mooier dan op het noordelijk halfrond en zie je sterren die er bij ons niet zijn. Een astronoom wijst ons op alle opvallende sterren en planeten die met het blote oog bijna niet waarneembaar zijn.
Excursie naar stokstaartjes bij ochtendgloren (1 per persoon, inbegrepen vanaf ANWB-lidmaatschap Goud)
Ga vroeg in de morgen op 'safari' naar de stokstaartjes. In het Engels worden deze kleine diertjes meerkats genoemd.
Bezoek aan Valley of Desolation (1 per persoon, inbegrepen vanaf ANWB-lidmaatschap Platina)
Bezoek de Valley of Desolation in het Camdeboo National Park en geniet van de bijzondere rotspartijen.
Lees hier meer over de groene ambities van de ANWB
Wij kiezen bewust voor comfortabele hotels met goede kamers, voorzien van een eigen badkamer en meestal met airco. Onze accommodaties zijn geselecteerd vanwege hun mooie ligging of bijzondere sfeer. Ze zijn door ons persoonlijk gecontroleerd op service en kwaliteit.
De getoonde hotels onder de tab Verblijf voor deze reis zijn onder voorbehoud. Je verblijft mogelijk in een gelijkwaardig alternatief.
Op deze reis is het niet mogelijk om in de bus een trolley mee te nemen als handbagage. Wij verzoeken je vriendelijk om een plooibare tas te gebruiken, die in de bus in het bagagevak boven je hoofd kan worden geplaatst. De maximale afmetingen van je ruimbagage in de bus zijn 75 x 49 x 34 cm en deze mag niet zwaarder zijn dan 20 kilogram.
Het leidingwater is veilig om te drinken, BEHALVE in het Krugerpark, Swaziland en Lesotho.
In Zuid Afrika kan je fantastisch eten en drinken voor een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Naast de Afrikaanse specialiteiten zoals boerewors, bobotie en heerlijke curry’s, kan je ook genieten van de Franse en Amerikaanse keuken.
Wijnen zijn in Zuid-Afrika relatief goedkoop en goed van kwaliteit. Zuid-Afrika is beroemd om zijn wijnen en jouw bezoek aan dit land is een prima gelegenheid om deze te proberen.
Zuid-Afrika kent een grote variatie aan restaurants met lokale gerechten. De wereldkeuken is op prima niveau en goed vertegenwoordigd: Thais, Frans, Chinees, Indiaas en Italiaans. De lokale keuken is natuurlijk het avontuurlijkst.
Alle internationale frisdranken zijn te koop, evenals verschillende exportbieren. Zuid-Afrika kent ook diverse (alcoholische) ciders die zeker het proberen waard zijn, zoals Savannah Dry en Hunters Dry of Gold.
Voor een ontbijt moet je op ca. € 5,- tot € 8,- rekenen,
een lunch komt ongeveer op € 7,- tot € 15,- uit,
voor een diner ben je klaar voor ca. € 13,- tot € 20,-
(alles afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Zuid-Afrika kent niet, zoals bijvoorbeeld Zuid-Europa, allerlei gezellige dorpjes met volop restaurantjes en eetgelegenheden. Wanneer je in Zuid-Afrika de snelwegen verlaat, kom je vaak terecht in de zogenaamde ‘rural’ gebieden waar enkel een shebeen (lokale kroeg) te vinden is. Ondanks dat dit ongetwijfeld een mooie ervaring zou zijn, kiezen wij bij ANWB ervoor je hier niet te laten eten vanwege de dubieuze hygiënische omstandigheden.
Hierdoor kan het tijdens onze groepsrondreizen voorkomen dat je luncht bij een zogenaamde ‘Ultracity’. Dit zijn zeer uitgebreide tankstations waar naast een supermarktje met broodjes en andere etenswaren en drinken ook vaak een vestiging van een fastfood keten aanwezig is zoals de Wimpy’s, Steers of Kentucky Fried Chicken. De Ultracities zijn voorzien van zeer schoon sanitair en maaltijden naar Westerse maatstaven. Uiteraard proberen we daar waar mogelijk wel een lekker en schoon restaurant te bezoeken voor de lunch.
In de reisbescheiden ontvang je een code waarmee je het digitale reismagazine over Zuid-Afrika kunt downloaden.
Het is mogelijk om een derde persoon op de kamer op aanvraag te boeken. Je dient er rekening mee te houden dat de ruimte in de kamer beperkt kan zijn. Het derde bed is mogelijkerwijs een opklapbed, slaapbank, bedbank of bijzetbed. Het kan zijn dat niet in elke accommodatie een extra bed geplaats kan worden. In dat geval zal er een tweepersoonskamer en éénpersoonskamer naast elkaar aangeboden worden.
Tijdens onze groepsrondreizen zal de reisleider aan het begin van de rondreis een gezamenlijke fooienpot samenstellen om er voor te zorgen dat je niet de hele dag naar je portemonnee hoeft te grijpen om overal een kleine fooi achter te laten. Alle fooien voor de gehele groep worden hieruit ineens betaald. Je kunt op die manier rustig van je vakantie genieten, zonder dat er ongemakkelijke situaties ontstaan als je twijfelt óf en hoeveel fooi ergens gebruikelijk is. De fooien voor de reisleider en housekeeping zijn niet inbegrepen bij de fooienpot.
Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid om, waar je ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. ANWB raadt je aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor jouw camera mee te nemen, omdat je jezelf over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor jouw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.
Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.
Het nationale elektriciteitsbedrijf kampt met achterstallig onderhoud en mechanische incidenten. Ruim vijftien jaar geleden kregen de Zuid-Afrikanen voor het eerst te maken met load-shedding. De hoofdschakelaar wordt voor enkele uren uitgezet wanneer er niet voldoende elektriciteit is om aan de vraag te voldoen. In praktijk betekent dit dat de elektriciteit in tijden van tekorten dagelijks voor enige uren wordt afgesloten. Dit treft huizen, winkels, bedrijven, scholen en hotels. Veel toeristische accommodaties hebben een back-upvoorziening, maar load-shedding kan invloed hebben op de stroomvoorziening tijdens jouw reis naar Zuid-Afrika.
Huisdieren zijn niet toegestaan tijdens deze reis.
Tijdens deze reis streven we ernaar je in relatief korte tijd veel van de bestemming te laten zien. Dit betekent dat er meerdere lange reisdagen van toepassing zijn waardoor dit als een intensieve reis wordt ervaren.
Jaarlijks sluit de kabelbaan naar de top Tafelberg tussen juli en augustus voor ongeveer twee weken waarin grootschalig onderhoud wordt uitgevoerd. Houd er derhalve rekening mee dat het tijdens jouw verblijf in Kaapstad wellicht niet mogelijk is om met de kabelbaan naar de Tafelberg te gaan. De exacte datum van sluiting wordt enkele maanden van tevoren bekend gemaakt.
Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken. Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die de ANWB stelt.
Je gaat in een relatief korte periode veel zien en ondernemen en doet veel indrukken op. Afhankelijk van het type reis is het verder mogelijk dat je in verschillende type accommodaties verblijft en te maken krijgt met een lange vlucht en tijdsverschil. Dit zijn allemaal factoren waarbij vermoeidheid een rol gaat spelen.
In de programmabeschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en - indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.
Onze (groeps)rondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Heb je een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit of heb je speciale aandoeningen? Neem dan contact met ons op via 088 269 0 269. Wij bespreken graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.
Goed om te weten
Houd er rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met jouw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen met name voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.
Mocht je speciale aandoeningen hebben, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Volgens de ANVR Reisvoorwaarden artikel 3.2, ben je verplicht hiervan melding te maken bij de boeking. In overleg zal dan worden bepaald of de reis van je keuze geschikt voor je is. Belangrijk om te weten is indien je het nalaat ons hiervan op de hoogte te stellen, kan worden overgegaan tot uitsluiting van deelname als je conditie kan leiden tot mogelijk ongemak, gevaar of risico’s voor jezelf dan wel andere reizigers en/of bezittingen. Helaas vindt er bij uitsluiting geen restitutie van de reissom plaats. Eventuele meerkosten die ten gevolge hiervan, ter plaatse kunnen ontstaan zijn voor eigen rekening.
Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.
In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen. Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel werkt mogelijk niet altijd mee wanneer je een eigen kopie overhandigt of gebruik maakt van een fraudegevoelige paspoorthoes.
Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. ANWB aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat.
Bekijk hier actuele informatie over benodigde reisdocumenten in Zuid-Afrika.
Wij verzorgen graag je reis- en/of annuleringsverzekering. Je kunt bij boeking opgeven of je dit via de ANWB wenst te regelen.
Tijdens jouw groepsrondreis word je begeleid door een Nederlandse/Afrikaanssprekende reisleider. Je reisleider is vaak geboren en getogen in Zuid-Afrika. Hierdoor krijg je veel informatie over de cultuur en gewoontes van het land. De reisleider verwelkomt je bij aankomst op de luchthaven of in het hotel, en draagt zorg voor het hele organisatorische aspect van je rondreis.
Jouw reisleider gaat de hele reis met je mee en staat klaar om vragen te beantwoorden, de excursies en fooien te regelen en eventuele problemen of klachten op te lossen. De reisleider is je aanspreekpunt tijdens de reis en zal zijn uiterste best doen om jouw vakantie tot een onvergetelijk succes te maken.
Wij streven ernaar je reisbescheiden vanaf 1 maand tot uiterlijk 1 week voor vertrek te versturen. De reisbescheiden vind je digitaal in je Mijn ANWB-account. Je ontvangt een e-mail zodra de reisbescheiden daar klaar staan. We raden je aan deze te downloaden en op te slaan op je tablet of telefoon. Deze kun je dan altijd raadplegen, hiervoor heb je geen internet nodig.
In de grotere plaatsen van Zuid-Afrika kan je net als in Europa grote luxe warenhuizen vinden. In speciaalzaken, op markten en kraampjes langs de weg kom je allerhande soorten handarbeid tegen. Je ziet vele soorten houtsnijwerk, stenen beelden en kleurige houten maskers.
In de speciaalzaken gelden vaak vaste prijzen, hoewel ook hier vaak over de prijs te onderhandelen valt. Op markten en in stalletjes kan je afdingen, zowel voor de aankoop van een ananas of een tros bananen als voor een houten olifantje. Afdingen is een sport, waar je naar verloop van tijd uiterst bedreven in zult worden.
Klik hier voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.
Deze reis is niet geschikt voor reizigers met een beperkte mobiliteit.
Luchtvaartmaatschappijen hebben een bepaald aantal stoelen beschikbaar per klasse. Het kan voorkomen dat op het moment dat je bij ons boekt, de klasse waarin wij onze tickets inkopen bij de luchtvaartmaatschappij niet meer beschikbaar is. ANWB dient je reis dan in een andere klasse te boeken (tegen een toeslag; uiteraard met je toestemming).
Bekijk hier actuele informatie over vaccinaties en gezondheid in Zuid-Afrika.
Uitbraak van apenpokken (mpox) in Afrika
Mpox, voorheen bekend als monkeypox, is een virusinfectie die oorspronkelijk in West- en Midden-Afrika voorkwam, maar weer is teruggekeerd in Zuidelijk Afrika en Oost-Afrika. Het risico voor reizigers is klein en er zijn geen reisbeperkingen aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie. Om besmetting te voorkomen, is het belangrijk om risicovolle contacten met lokale bevolking te beperken, vooral seksueel contact en intiem huid-op-huidcontact. Reizigers kunnen het risico verder verkleinen door nauw contact met wilde dieren te vermijden en door zeer regelmatig de handen te wassen met desinfecterende zeep. Wees alert op symptomen zoals koorts, huiduitslag, en gezwollen lymfeklieren, en zoek onmiddellijk medische hulp als deze symptomen optreden. Als je symptomen hebt of denkt dat je besmet bent, neem direct contact op met de GGD of een arts.
Let op: de aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor jouw reis belangrijk zijn.
Over het algemeen is Zuid-Afrika voor de toerist een veilig land, indien van tevoren de nodige maatregelen worden genomen en voorzichtigheid wordt betracht.
Zoals in ieder land ter wereld dien je ook in Zuid-Afrika goed op te letten op je bagage en persoonlijke eigendommen. Zeker wanneer je ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet je extra op je spullen passen.
Je paspoort, geld en cheques kan je het beste opbergen in een kluisje in het hotel en laat je kamersleutels achter bij de hotelreceptie als je het hotel verlaat. Geld en waardevolle papieren die je onderweg nodig hebt kan je het beste in een zogenaamde (platte) moneybelt onder je kleding bewaren.
Maak voor vertrek altijd kopieën van je waardevolle papieren en bewaar deze apart van de originelen of scan ze in en zet de kopieën op internet. Waardevolle sieraden kan je het beste thuislaten en vervangen door imitaties.
Het wordt sterk ontraden om na zonsondergang buiten de steden te reizen. Dit vanwege de vaak slechte conditie van de doorgaande en secundaire wegen en eventueel overstekende dieren en mensen die je op de vaak onverlichte wegen slecht of pas te laat ziet.
Indien je een verlenging buiten 11 maanden voor vertrek boekt, is het nog niet mogelijk om de vluchten hiervoor in te boeken. In dit geval zal één van onze medewerkers contact met je opnemen om het verdere verloop van je boeking te bespreken. Houd er rekening mee dat wij de vluchten, indien beschikbaar, circa 11 maanden voor vertrek aan je kunnen bevestigen.
De ANWB gebruikt de beste bussen, die lokaal verkrijgbaar zijn. Je dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn dan dat we hier in Nederland gewend zijn. De ANWB adviseert om de veiligheidsgordels in de bus, minibus of de personenauto te dragen.
Al onze bussen zijn voorzien van airconditioning, hierdoor is het mogelijk de binnentemperatuur van de bus tot maximaal 10°C te verlagen ten opzichte van de buitentemperatuur. Bij de ANWB willen wij je het ultieme Zuid-Afrika laten beleven. Hiervoor kiezen wij onze accommodaties zorgvuldig uit. Ligging, beleving, service en sfeer zijn daarbij belangrijke factoren. Door deze keuze liggen veel accommodaties niet direct aan de verharde doorgaande wegen, waardoor de bus tijdens de reis vaak een behoorlijk aantal kilometers over onverharde gravelwegen rijdt. Hierdoor kunnen kleine gebreken aan de bus ontstaan die voor licht ongemak kunnen zorgen, je kan denken aan het uitvallen van de airconditioning of iets dergelijks. Jouw veiligheid is echter nooit in het geding en de ongemakken worden door onze lokale partner en busmaatschappij uiteraard zo spoedig mogelijk verholpen.
Wanneer je kiest voor een individuele rondreis, heb je uiteraard de keuze tussen de verschillende type auto's en binnenlandse vluchten. Je krijgt bij de ANWB altijd een zeer uitgebreide informatiemap met onder andere routebeschrijvingen (inclusief routekaartjes), hotelfolders, tips en activiteiten, etc. Wanneer je een self-drive maakt, dien je er rekening mee te houden dat men in Zuid-Afrika links rijdt.
De snelwegen zijn goed en alles staat zeer duidelijk in het Engels en meestal ook nog in het Afrikaans aangegeven. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht, maar raden wij zeker aan, omdat verhuurbedrijven nog wel eens om een internationaal rijbewijs (model 1968) kunnen vragen. Een internationaal rijbewijs is een vertaling van jouw Nederlandse rijbewijs in meerdere talen en is alleen in Nederland verkrijgbaar.
Je dient deze derhalve voor vertrek aan te schaffen. Je kan een internationaal rijbewijs aanschaffen via de ANWB. Deze is ook te verkrijgen voor niet-ANWB-leden en moet persoonlijk worden afgehaald. Neem je Nederlandse rijbewijs en twee recente pasfoto's mee. Je krijgt het internationale rijbewijs direct mee.
Let op: het internationale rijbewijs is geen vervanging voor het Nederlands rijbewijs. Je moet beide documenten meenemen.
Wanneer je een rondreis naar Zuid-Afrika hebt geboekt, dan maak je ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het voor jou wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.
Voor groepsrondreizen dien je rekening te houden met € 60,- per persoon zakgeld per dag. Voor onze familie groepsreis dien je rekening te houden met € 45,- per persoon zakgeld per dag.
Welke kosten zijn meenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.
Verblijf je op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.
Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens jouw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad "Excursies" de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. Je kan hier zelf kijken of je inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat je hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kan je ter plaatse bij de reisleider boeken.
Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.