Alleen op vakantie: praktische tips
Singlereizen met een organisatie? Nee, dat bedoelen we niet. Dit wel: op reis in je uppie. Alleen. Solo dus! Met een Lonely Planet in de hand backpakkend met bus & trein van hostel naar B&B. Maar ook met een (rol)koffer cruisend in een (huur)auto van hotel naar hotel. Lees hier alles over het wat, hoe en waarom van alleen reizen.
Tips als je alleen op vakantie gaat
- Kies je bestemming
Waarheen heb je altijd al willen reizen? Ergens in Europa of gaat je hart sneller kloppen in een ander continent? Kies een bestemming waarbij jij je comfortabel voelt. Twijfels? Ga dan eerst alleen een (lang) weekend weg, als voorproefje. - Maak een planning
Zoek uit welke plaatsen je wilt bezoeken en wat je daar wilt zien. Maar leg (bijna) niets 100% vast. Ga met de wind mee, want je weet nooit of je onderweg interessante mensen leert kennen. Tegen reis-stress en ‘om er even in te komen’ is het wel verstandig om al wel accommodatie voor de eerste paar nachten te boeken. - Volg je intuïtie en gebruik je verstand
Je gaat alleen op vakantie en kent dus niemand. Verwacht ook niet dat iemand je zomaar spontaan helpt. Houd deze gedachte in je achterhoofd en denk goed na over je keuzes. - Maak contact
Wanneer je alleen op vakantie gaat, maak je vaak vrij gemakkelijk contact met locals of collega-reizigers. Spreken ze jou niet aan? Durf dan zelf de stap te zetten. Glimlach, en babbelen maar, meestal reageren mensen aangenaam verrast.
Wat zeker mee moet op je solovakantie
- Een goede backpack of koffer
Welke van de twee het wordt ligt aan jou, het soort vakantie dat je kiest en je bestemming. Neem een kabelslot of slotjes mee om je bagage op slot te kunnen zetten. Backpacken naar een ver land? Schaf dan ook een flightbag (transporthoes) aan. - Kleding en schoenen
Praktisch denken, dát moet je doen als je gaat inpakken. Wat ga je doen tijdens de reis? Hoe zijn de weersomstandigheden? Wat heb je écht nodig? Tip: rol je kleding op, dat neemt veel minder ruimte in. - Leesvoer en dagboek
Neem minimaal 1 boek en 1 dagboekje mee. Vind je een mooi plekje, ga zitten en geniet van je boek. Wachten op bus of vliegtuig? Een reisdagboek mag mee voor je persoonlijke, avontuurlijke aantekeningen, die je liever niet online wilt delen. Ook handig om je uitgaven bij te houden. - Reisdocumenten en geld
Tip: scan je paspoort, bewaar de scan in je mail en neem ook een kopie van je paspoort mee. Nog een tip: verspreid je geld en pasjes over diverse plekken. Voor vrouwelijke globetrotters: bewaar ook wat geld in je bh. Daar zal vrijwel niemand zoeken. - Handigheidjes zoals...
Slippers, zakmes, waslijn, naaispulletjes, EHBO-setje, pincet, moneybelt, muskietennet, sneldrogend handdoekje, wekkertje, lakenzak, kussenhoes, slaapzak, wereldstekker, zaklampje en pasfoto’s. En zet in je mail: belangrijke telefoonnummers en de gegevens van de reisverzekering.
Bekijk onze paklijsten voor nog meer inpakhulp.
Tips ter plaatse
Hoe kun je je het best verplaatsen op reis en welke slaapplekken zijn het meest geschikt als je alleen op vakantie bent?
BlaBlaCar.nl
BlaBlaCar verbindt bestuurders met vrije zitplaatsen met passagiers op zoek naar een rit.’ Met andere woorden: snel, goedkoop & sociaal! BlaBlaCar is ideaal. Maak een praatje met een local, terwijl hij je naar jullie gezamenlijke bestemming rijdt. Let wel: de site werkt alleen in Europa.
Bus, trein & boot
Google vooraf wat voor openbaar vervoer je het beste kunt gebruiken. En ben je al in het land, vraag dan ter plekke om tips. Bijvoorbeeld naar de 9292.nl van dat land, of een andere site met de vertrek- & aankomsttijden van het openbaar vervoer.
Voor verre bestemmingen kun je een vliegtuig pakken
Bekijk de vergelijkingssites als Momondo, Skyscanner, Lowcostairlines voor een overzicht van de goedkoopste tickets. Maar ook binnen vrij grote landen, zoals in Indonesië, Maleisië of Colombia, is vliegen vaak een logische, betaalbare optie. Let wel, in bijvoorbeeld Argentinië en Brazilië kun je twee maanden vooraf voor pakweg € 120 een ticket van A naar B kopen, maar vragen ze ter plekke het drie- of viervoudige.
Auto huren
Bepaal je liever helemaal zelf wanneer & hoe laat jij naar je volgende bestemming vertrekt? En geniet jij van het zelfstandig doorkruisen van een streek of land? Dan is een auto huren wat voor jou.
Hitchhiken/liften
Voor de die hard avonturiers. Ga langs de weg of bij een benzinestation staan, steek je duim in de lucht, en wacht totdat er iemand voor je stopt. Een bruikbare optie voor wie alle tijd van de wereld heeft, of weinig geld.
Een hotel
Als je alleen op vakantie gaat is een hotel de meest voor de hand liggende keuze. Maar wie alleen reist, moet het volle pond voor een eenpersoonskamer betalen, en vaak is dat slechts ietsiepietsie minder dan de prijs voor een tweepersoonskamer. Gelukkig zijn er diverse andere manieren om een betaalbare plek voor de nacht te vinden.
Booking.com
Meest populaire site voor het boeken van een hotel/appartement/hostel/B&B. Interessant feitje: bij booking.com hoef je niet altijd vooraf te betalen. Vaak kun je tot 24 uur (!) van tevoren kosteloos annuleren.
Airbnb.nl
Een sterk aan populariteit winnend alternatief voor hotels: Airbnb.nl is een online bemiddelingsdienst voor tijdelijke huurwoningen. Kies een kamer, appartement of woonboot in meer dan 190 landen en slaap dan in een huis van locals.
Hostelworld.nl
Een hostel was ooit een jeugdherberg waar je goedkoop kon overnachten, en nu nog zijn het goedkope hotels waar vooral jonge backpackers slapen, maar steeds vaker zie je er ook ouderen. Oud of jong, het zijn prima plekken om met andere reizigers in contact te komen. En hostelworld.nl is de nr. 1 website voor hostels.
Couchsurfing.com
De avontuurlijke optie: overnacht bij iemand op een bed, bank of luchtbed via couchsurfing.com. Hier bieden mensen een couch (bank) in hun huis aan waarop jij (gratis!) kunt overnachten. Slaap bij een local in huis en vraag aan je host een privétour door de stad. Aandachtspuntje: lees altijd de referenties over je host, voordat je bij hem of haar gaat slapen!