Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een bosbrand op je vakantiebestemming, wat nu?

Het is nogal schrikken, een bosbrand op je vakantiebestemming. Het komt voor dat vakantiegangers soms hun hotel of camping moeten verlaten. Bij ANWB krijgen we vaak vragen over natuurbranden. Lees hier wat je kan doen als je nog moet vertrekken, wie je hiervoor kan aanspreken voor vergoeding en welke vuistregels je bij noodgedwongen evacuatie kunt aanhouden.

Een bosbrand op je vakantiebestemming en moet je nog vertrekken? 

Woedt er een bosbrand in het land/gebied waar je naartoe reist en moet je nog vertrekken? Dan kun je het best eerst contact opnemen met je reisorganisatie/touroperator of, wanneer je rechtstreeks hebt geboekt, de receptie van jouw accommodatie. Zij moeten je voorzien van de meest actuele informatie en moeten inschatten of het nog veilig is om te reizen. Kom je met de auto, dan kunnen ze je waarschijnlijk ook vertellen welke route je moet rijden om de brand of afgesloten wegen te ontwijken. Spreek je de taal, volg dan zo mogelijk het lokale nieuws voor de meest accurate en actuele informatie.

Waar kan ik updates vinden over de situatie? 

Om erachter te komen waar branden woeden, kun je op Google Maps kijken. Er wordt een vuuricoontje getoond bij gebieden waar branden heersen. Wanneer je op dit icoontje klikt, worden eventuele updates, veiligheidsinformatie en gerelateerde nieuwsberichten getoond. En als je route door een gebied gaat dat door een bosbrand is getroffen, ontvang je een waarschuwing. Voor een actueel overzicht van alle bosbranden in Europa kun je kijken op de website van The EFFIS (European Forest Fire Information System). Informatie op deze websites blijven indicaties omdat de situatie snel kan veranderen en de websites niet op ieder moment worden aangepast. 

Wie kun je aanspreken voor een alternatief of een vergoeding bij een bosbrand?

Een omvangrijke brand kan betekenen dat je je vakantieplannen moet beëindigen of wijzigen. Dat betekent dat je tegen extra kosten kan aanlopen zoals het moeten annuleren van de reis, vervangend onderdak of een ticket voor een extra terugvlucht. Hieronder hebben we op een rij gezet wie je daar mogelijk voor kan aanspreken:

De reisorganisatie

De reisorganisatie moet informatie beschikbaar hebben voor de reiziger, hulp aanbieden of organiseren in noodgevallen en mogelijk de reis aanpassen om een vakantie alsnog door te kunnen laten gaan. Als er niet meer gereisd kan worden naar de bestemming moet er een vergelijkbaar alternatief worden aangeboden indien mogelijk. Je mag een wijziging weigeren als hierdoor de reis wezenlijke verandert, of als er geen wezenlijke verandering is als je er echt nadeel van ondervindt. Is het alternatief voordeliger? Dan heb je recht op compensatie. Weiger je het alternatief, dan kan de reisorganisatie besluiten de reis niet meer uit te voeren en heb je recht op je geld terug. In geval van overmacht, dus bijvoorbeeld bij bosbranden, heb je geen recht op een aanvullende schadevergoeding. 

Reis je niet met een reisorganisatie dan moet je de accommodatieverschaffer en eventueel de vervoerder zien te bewegen om je een alternatief aan te bieden. Het regelen van een alternatief of repatriëring via extra ingelaste vluchten zijn in principe voorbehouden aan reizigers die een georganiseerde reis hebben geboekt.

De reis- en annuleringsverzekering

Kun jij door bosbranden niet op je vakantiebestemming komen? Of is je accommodatie verwoest? Als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten, kunnen de annuleringskosten mogelijk vergoed worden en kun je een andere vakantie boeken. Je moet deze verzekering dan wel vóór je vakantie en meestal binnen zeven dagen na boeken hebben afgesloten. Overleg met je verzekeraar welke kosten je vergoed krijgt.

Krijg je te maken met een bosbrand tijdens je vakantie en maak je extra kosten voor bijvoorbeeld vervangend verblijf of vervoer, neem dan altijd contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar over mogelijke vergoeding. De hoogte van je vergoeding hangt onder meer af van jouw dekking. Het kan zijn dat je een aanvullende verzekering nodig hebt om kosten vergoed te krijgen.

Controleer de polisvoorwaarden van je verzekering dus altijd goed. Sommige verzekeraars noemen bosbranden letterlijk. Andere hebben het over ‘natuurramp of -geweld’, waar bosbranden dan onder vallen. In de polisvoorwaarden van je reisverzekering staat welke situaties en kosten worden vergoed.

Waren er al bosbranden op je vakantiebestemming op het moment dat je de verzekering afsloot? Dan kan het zijn dat deze situatie uitgesloten is van je verzekering. Een verzekering dekt namelijk alleen onvoorziene omstandigheden. 

Het Calamiteitenfonds

Als je een georganiseerde reis hebt geboekt en de reisorganisatie is aangesloten bij het Calamiteitenfonds, dan bestaat de mogelijkheid om vergoeding van kosten via deze dit fonds te ontvangen. Gebeurtenissen met grote impact, zoals een bosbrand, kunnen door het Calamiteitenfonds worden aangemerkt als een calamiteit. Je moet een schadeclaim indienen bij de organisator van je reis. Zij regelen de rest. Op de website van het Calamiteitenfonds vind je de meest actuele informatie.

ANWB Reis- of Annuleringsverzekering

Is er op jouw vakantiebestemming sprake van een bosbrand (natuurramp) en heb je een ANWB Reis- of Annuleringsverzekering? Dan is het begrijpelijk dat je vragen hebt over de dekking.

Bosbrand op bestemming

Wanneer de bosbranden steeds dichterbij komen en je twijfelt over je veiligheid, dan kun je het beste contact zoeken met lokale autoriteiten. Met je vragen kun je uiteraard ook terecht bij de reisorganisatie waar je hebt geboekt, of de hotel- of campingmedewerkers. Zij zullen waarschijnlijk ook op de hoogte zijn van de (ernst) van de situatie. 

Volg in eerste instantie altijd de instructies op van lokale autoriteiten. Waarschuw mensen in je omgeving. Natuurbranden zijn grillig en kunnen zich snel verspreiden. Neem ook, zodra het kan, contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar. Zij kunnen je voorzien van deskundig advies en instructies en je verder helpen. In geval van nood kun je ook contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247 of, indien je lid bent van de ANWB, met de ANWB Alarmcentrale +31 70 314 14 14.

Er breekt een brand uit, wat nu?

Als je ergens bent en er breekt een brand uit, zonder dat er iemand ter plaatse is, loop dan haaks op de richting waar de brand vandaan komt. Aan de richting van de rook kun je zien waar de brand zich naartoe voortbeweegt. Dus als de brand uit het zuiden komt, loop dan oost- of westwaarts. Bij voorkeur richting een beek, openbare weg, bebouwde kom of een plek met weinig begroeiing. Uiteraard bel je meteen het alarmnummer.

Voorbereidingen om te vluchten

Check altijd waar de vluchtroutes zijn in jouw resort, hotel of op je camping. Zorg ook dat je weet waar de dichtstbijzijnde verzamelplaats is. Zo kun je snel wegkomen als je je verblijfplaats onverwacht moet verlaten. Op een camping plaats je je voertuig en eventueel aanhanger (caravan of vouwwagen) zodanig dat je meteen kan wegrijden zonder manoeuvres waar je tijd mee kan verliezen.

Neem wanneer je moet vluchten in geen enkel geval de lift: mocht de stroom uitvallen, dan zit je gevangen. Bewaar belangrijke documenten bij elkaar in een tas of rugzak. Bij een (snelle) evacuatie hoef je dan niet te zoeken naar spullen die je echt niet kunt missen. Het is ook handig om van tevoren een lijst te maken met belangrijke telefoonnummers.

Spullen voor evacuatie

Neem alleen het hoognodige mee wanneer je snel moet evacueren. Wanneer je de situatie niet vertrouwt, kun je alvast een soort vluchttas klaarzetten. Denk aan de volgende spullen: 

  • paspoort/identiteitsbewijs
  • portemonnee (bankpasjes/creditcard/contant geld)
  • pasje van je verzekeraar
  • smartphone met lader
  • medicijnen
  • autosleutel
  • wat eten en drinken
  • als je een baby hebt: luiers/flesjes/drinkwater

Heb je iets meer tijd, dan kun je natuurlijk wat meer spullen verzamelen. Denk aan kleding, toiletspullen en waardevolle spullen als een fototoestel of tablet.

Misschien vind je dit ook interessant

ANWB Reisverzekering 

Kies voor de ANWB Reisverzekering. Als er onverwachts iets gebeurt, kun je rekenen op de deskundige hulp van onze Alarmcentrale.

ANWB Reiswijzer 
Tol betalen met je pinpas, kan dat? Zonder milieusticker een stad in, mag dat? Ga goed voorbereid op vakantie met de ANWB Reiswijzer!

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu10%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Creditcard: handig op vakantie 

Reizen met een creditcard is zo gek nog niet, en soms zelfs noodzakelijk. 8x waarom een creditcard handig is op vakantie.