Vliegen met (kleine) kinderen
Met deze tips ben je ready for take-off
De vakantieplannen zijn gemaakt, de vliegtickets geboekt. Ga je voor het eerst vliegen met een baby of een klein kind? Dan kan dat voor een hoop vragen zorgen. We verzamelden de 10 meest gestelde vragen van onze leden voor een onbezorgde vliegreis.
Bespreek van te voren hoe lang de reis zal gaan duren, waar de koffers blijven, hoe een vliegtuig er van binnen uit ziet, wat er wel en niet mag in het vliegtuig en wat stewardessen doen. Kennis geeft kinderen zekerheid en daardoor een veilig gevoel. Laat je kind van te voren alvast nadenken over wat hij of zij mee wil nemen in het vliegtuig. Welk spelletje moet er mee, welke knuffel mag op schoot meevliegen? En speel thuis alvast een keer ‘vliegtuigje’; van fouilleren tot inchecken, opstijgen en landen -spelenderwijs kom je al een heel eind met het voorbereiden.
Over het algemeen geldt dat kinderen tot 2 jaar op schoot (mogen) meereizen. Een Maxi-Cosi of kinderstoeltje kan vaak meegenomen worden, maar hier worden wel eisen aan gesteld. Voor baby’s en kinderen die op een stoel zitten, is er een speciale veiligheidsgordel die je moet gebruiken. Voor baby’s die op schoot zitten is er een speciale veiligheidsgordel die aan de volwassene gekoppeld is.
Tip: Op de intercontinentale (lange) vluchten kun je vaak een bassinet (babybedje) reserveren. Of je hier gebruik van kunt maken is wel afhankelijk van de beschikbaarheid, de lengte en het gewicht van je baby.
Veel maatschappijen hanteren de volgende tariefgroepen: baby’s (tot 2 jaar), kinderen (van 2 tot 12 jaar) en volwassenen (vanaf 12 jaar). Dit verschilt per maatschappij. Tip: vergelijk voordat je gaat boeken, want het kan behoorlijk schelen.
Voor baby’s betaal je meestal 10% van de ticketprijs, in een enkel geval hoef je niets te betalen. Zij hebben geen recht op een eigen stoel en zitten de gehele vlucht op schoot. Een kinderticket geeft wel recht op een eigen stoel. Hiervoor betaal je vaak tussen de 70-90 % van de normale ticketprijs. Er zijn echter maatschappijen die vanaf 2 jaar het volwassen tarief hanteren.
Let op: de leeftijd van het kind tijdens de reis is bepalend (en niet die tijdens het boeken). Vooral als het kind tijdens de vakantie 2 wordt, heeft dit invloed op de ticketprijs!
Voor baby’s van 0-2 jaar geldt over het algemeen een maximum van 10 kg ruimbagage en 10 kg handbagage met spullen om je baby te kunnen verzorgen en voeden. Wel even controleren van tevoren, want soms mag je alleen handbagage voor je kind meenemen als het een eigen stoel heeft. In de meeste gevallen mag er per kind ook nog één kleine (paraplu)buggy of Maxi-Cosi gratis mee. Voor kinderen van 2 tot 12 jaar gelden dezelfde voorwaarden als voor volwassenen.
Grote kinderwagens en niet-inklapbare buggy’s moet je vrijwel altijd afgeven bij het inchecken. Een inklapbare buggy (paraplubuggy) mag meegenomen worden tot aan de gate. Vanaf daar wordt hij dan verder vervoerd als ruimbagage. Op deze manier kun je maximaal gebruik maken van de buggy, wel zo handig bij vermoeide kinderbeentjes. Tijdens een tussenstop kun je geen gebruik maken van je buggy, deze krijg je pas terug op de bagageband samen met de koffers/tassen. Je kunt overwegen om de buggy/kinderwagen te laten sealen, om zo de kans op beschadigingen te verkleinen.
Tip: Heb je een draagdoek? Neem die dan vooral ook mee…
Op vluchten binnen Europa geldt voor het meenemen van vloeistoffen een maximale hoeveelheid van 100 ml. Maar voor vloeibare babyvoeding zijn hoeveelheden van boven de 100 ml wel toegestaan. Denk er aan dat je een flesje water met een inhoud van meer dan 100 ml dus niet mee mag nemen. Ook niet als je aangeeft dat dit gebruikt gaat worden voor het maken van een flesje. Vlieg je buiten Europa, dan kun je het best even contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij, dan weet je precies wat wel en niet meegenomen mag worden.
Tip: kant-en-klare melk, fruithapjes en maaltijden mogen gewoon mee in de handbagage.
Tijdens het opstijgen en landen kan er druk ontstaan op de oren. Dit kan veel pijn doen. Door te slikken verdwijnt de druk op de oren dus laat, zodra je zelf druk in je oren voelt, je baby dan wat melk of water drinken. Je kunt ook een speentje geven. Is je kind al wat ouder dan kun je ook denken aan knijpfruit, een lolly of kauwgom. Vergeet niet om deze spullen binnen handbereik te hebben tijdens het opstijgen/landen, want als het in het handbagagevak ligt kun je er niet bij wanneer je het nodig hebt.
Bij minderjarigen moet de Koninklijke Marechaussee nagaan of de meereizende volwassene het ouderlijk gezag heeft of dat de gezaghebbende toestemming heeft gegeven. Dit geldt ook als je kind meereist met bijvoorbeeld opa en oma.
Je moet een verklaring kunnen overhandigen waaruit het ouderlijk gezag blijkt, of een verklaring waaruit blijkt dat het kind de grens over mag,
Tip: Laat een ouderverklaring tekenen door de andere ouder. Dit formulier is niet verplicht, maar het maakt de controle bij de marechaussee wel makkelijker.
Luchthavens zijn verplicht om (kosteloos) assistentie te verlenen aan personen met een beperkte mobiliteit. Je dient dit minimaal 48 uur van te voren aan te vragen, maar het advies luidt: meld dit zo snel mogelijk. De rolstoel wordt in het ruim vervoerd. De luchthaven regelt vervoer of een rolstoel om bij het vliegtuig te komen. Aan boord is vaak een speciale rolstoel, die smal genoeg is om tussen de stoelen door te kunnen.
Tip: Haal alle losse onderdelen van de rolstoel (bijvoorbeeld kussen en zijschotjes) en neem die zelf mee.
Luchtvaartmaatschappijen hebben verschillende regels voor het gebruik van autostoeltjes in het vliegtuig. In het algemeen geldt het volgende:
- Goedkeuring: de autostoelen moeten zijn goedgekeurd voor gebruik in het vliegtuig. Dit wordt vaak aangegeven met een label 'Voor gebruik in het vliegtuig (for use in aircraft).
- Keurmerk: Een luchtvaartmaatschappij stelt vaak specifieke eisen aan een keurmerk van de autostoel. Deze kunnen per luchtvaartmaatschappij variëren. Check deze van tevoren bij de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt.
- Veelvoorkomende keurmerken zijn:
- UN Standard ECE R44-03 en 44-04
- UN Standard ECE R129
- US FMVSS no. 213
- Canadese CMVSS 213/123.1
- Duitse TÜV/958-01/2001
- AS/NZS 1754:2013
- Veelvoorkomende keurmerken zijn:
- Afmetingen: luchtvaartmaatschappijen stellen ook eisen aan de afmetingen. De informatie over de afmetingen kun je vaak vinden op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.
- Lijst van goedgekeurde zitjes: Op de website van TÜV staat een overzicht van zitjes die zijn goedgekeurd voor gebruik in het vliegtuig. Dit overzicht kan je helpen om een passende keuze te maken.
Nog meer praktische tips
- Veel luchtvaartmaatschappijen bieden speciale speelpakketten en maaltijden voor kinderen. Even informeren (en reserveren) dus.
- Op de meeste vliegvelden zijn speeltoestellen te vinden. Kunnen de kinderen nog even lekker spelen (en hun overtollige energie kwijtraken). Op Schiphol zijn er bijvoorbeeld na de security bij de lounges speelplekken.
- Op Schiphol vind je de Baby Care Lounge. Hier kun je je baby (privé) verzorgen, in bad doen, voeden en/of even laten rusten in een bedje.
- De lucht in het vliegtuig is droog. Hierdoor hebben baby’s meer vocht nodig dan normaal. Geef je baby tussen de voedingen door wat extra (gekookt) water. Geef je borstvoeding? Dan is het verstandig om zelf ook extra te drinken tijdens de vlucht.
- Neem extra kleren voor je baby / kind mee, de temperatuur in het vliegtuig kan nogal eens wisselen.
- Het warm maken van flesvoeding en potjes duurt vaak erg lang. Geef de voeding dus niet wanneer je baby of kind honger heeft, maar doe dit al wat eerder. Eventueel kun je het dan daarna nog even bewaren in een isoleertasje tot de kleine er aan toe is.
- Neem geen speelgoed mee aan boord met licht- en / of geluidseffecten.