Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zo betaal je veilig en makkelijk op vakantie

8 tips

Op vakantie heb je geen zin in gedoe. Betalen in het buitenland moet dan ook makkelijk én veilig zijn, zodat jij optimaal kunt genieten van je vrije tijd. We zetten de belangrijkste tips voor betalen over de grens voor je op een rij.

1. Pas op met openbare wifi

Online betalen is appeltje-eitje, maar doe dat niet via openbare wifinetwerken waarbij je geen wachtwoord nodig hebt. Oplichters en hackers kunnen hier vertrouwelijke gegevens onderscheppen zonder dat je het doorhebt. Denk aan inloggegevens van internetbankieren of persoonlijke data om door te verkopen. De beste manier om dit te voorkomen is het installeren van een zogeheten VPN, een Virtual Private Network. Dit privénetwerk zorgt voor een veilige verbinding tussen jouw apparaat en het internet, waarbij je internetverkeer en online identiteit worden versleuteld.

Zo installeer je een VPN, en meer tips over veilig internetten op vakantie.

2. Neem een creditcard mee

Op vakantie is een creditcard eigenlijk onmisbaar. Dat begint al bij het boeken van je vakantie: steeds vaker kun je alleen met je creditcard betalen wanneer je een hotel of vliegticket boekt. Zeker op buitenlandse websites is dat vaak de enige betaaloptie. Ook niet onbelangrijk: als je met een creditcard betaalt, zijn je aankopen 180 dagen verzekerd tegen schade, diefstal en verlies. Daarnaast geldt een zogenoemde aflevergarantie, oftewel recht op terugbetaling. Handig wanneer je een online aankoop niet ontvangt of wanneer je vliegmaatschappij plots failliet blijkt, om maar iets te noemen. Bovendien hoef je met een creditcard op zak nooit grote hoeveelheden cash bij je te dragen; wel zo veilig.

Voor ANWB-leden zijn er de ANWB Creditcards: de ANWB Visa Silver- en Gold Card hebben naast eerdergenoemde pluspunten nog allerlei extra voordelen die vooral op vakantie van pas komen.


3. Tolwegen? Handig betalen met een tolbadge

Ook op tolwegen is een creditcard handig, maar er is een nóg makkelijkere manier om daar te betalen: met een tolbadge. Die is te gebruiken in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. Je bevestigt ’m achter de voorruit van je auto, bij de tolpoort mag je gebruikmaken van een aparte rijstrook en daar gaat de slagboom vanzelf omhoog. De kosten worden achteraf automatisch van je rekening afgeschreven. Met de badge, te koop in ANWB-winkels, kun je ook betalen bij meer dan driehonderd parkeerterreinen en garages.

4. Stel je bankpas in voor gebruik in ‘Europa’ of ‘Wereld’

Ga je naar een verre bestemming? Houd er rekening mee dat de meeste bankpassen zijn geblokkeerd voor gebruik buiten Europa, als bescherming tegen het misbruik na skimmen van de magneetstrip op de bankpas. Met de mobiele app van je bank kun je die blokkering voor vertrek makkelijk zelf (tijdelijk) opheffen.

5. Gebruik je mobiele bankapp

Bovenstaand brengt ons op tip 5: gebruik de mobiele app van je bank. Daarmee kun je tijdens de reis je saldo en transacties controleren, of desnoods je saldo ophogen vanaf een spaarrekening. Log hierbij dus wel in op een veilig wifinetwerk (al dan niet met een VPN, zie punt 1) of doe het via 4G/5G. In de app van je bank kun je ook eenvoudig je bankpas of creditcard blokkeren als je die kwijt bent.

6. Draag geen grote hoeveelheden cash op zak

Iedereen begrijpt: wie rondloopt met veel cash, is een makkelijk doelwit voor dieven. Het is vaak ook onnodig, want zonder cash kun je in Europa prima uit de voeten. Bijna overal kun je wel betalen met een pinpas of creditcard. Maar er zijn uitzonderingen. In Duitsland accepteren ze op veel plekken alleen nog contant geld, en ook in sommige verre landen hoef je niet aan te komen met je betaalpas. Maar in plaats van stapels flappen mee te nemen uit Nederland, kun je beter ter plekke dagelijks het geld opnemen dat je die dag nodig hebt. Dat is meestal ook goedkoper dan euro’s in Nederland omwisselen voor vreemde valuta.


7. Pin van je betaalrekening

Geld opnemen bij een geldautomaat (ATM) is in eurolanden meestal gratis, maar met name in Duitsland, Oostenrijk en Spanje en buiten de EU worden weleens kosten in rekening gebracht. Dit wordt vooraf aangegeven op de automaat.

Onderzoek toont aan dat meer dan 60 procent van de Nederlanders niet goed weet wat te doen bij het opnemen van contant geld in het buitenland (bron: https://financer.com/nl/finance-academy/betalen-en-geld-opnemen-in-het-buitenland). Vaak begint het al met de keuze tussen savings, current/checkings of credit account. Welke moet je hebben? Simpel: savings betreft je spaarrekening, current of checkings is je reguliere betaalrekening en credit gaat over je creditcard. Met een normale pinpas heeft de automaat waarschijnlijk alleen toegang tot je betaalrekening, dus je kiest current of checkings account. Dit is ook de goedkoopste optie. Geld opnemen met een creditcard is mogelijk, maar relatief prijzig. En dat je je pincode moet afschermen als je pint of geld opneemt, spreekt voor zich.

​​​​​​8. Kies op een geldautomaat altijd voor plaatselijke valuta

Tot slot een bonustip die je wat kosten kan besparen. Bij een geldautomaat of pinapparaat in het buitenland kun je vaak kiezen tussen afrekenen in de plaatselijke valuta en in euro’s. Het eerste is meestal voordeliger. Kies bij het opnemen van geld dus voor ‘without conversion’, zoals dat op buitenlandse automaten wordt genoemd.

Misschien vind je dit ook interessant

Dit zijn de voordelen van een creditcard op reis 
Een creditcard is onmisbaar op vakantie. Dit zijn 8 redenen waarom een creditcard hartstikke handig en soms zelfs noodzakelijk is op reis.
Tips fooi geven in het buitenland 
Gewoon wat kleingeld op tafel gooien en dan zal het wel goed zitten met die fooi, toch? Nou nee, soms is een extraatje zelfs een belediging! Daarom: 7 tips over tippen in restaurants over de grens.
Op verre reis? Hier moet je op letten 
We geven je wat gouden tips om een onbezorgde vakantie tegemoet te gaan. Van een visum aanvragen tot de juiste dekking van je reisverzekering.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.