Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Besparen op je vakantie doe je zo

Het leven is stukken duurder geworden en ook de prijzen voor een mooie vakantie zijn gestegen. Maar dat betekent niet dat we thuis moeten blijven. Als je goed oplet met boeken, waar je heen gaat en wat je op je vakantiebestemming doet, kun je flink besparen. Met deze tien tips blijft je vakantie binnen jouw budget.

Echt goedkoop op vakantie is steeds lastiger, maar niet onmogelijk. En besparen kan altijd. Op vakantie met een budget lukt al beter met deze tips. Van vroeg boeken tot bepaalde reisdagen en zelfs arrangementen, zó let jij op de inhoud van je portemonnee.

1. Je vakantie is goedkoper als je vroeg boekt

Je hebt twee soorten mensen: zij die als de vakantie bijna voor de deur staat eens gaan bedenken waar ze eigenlijk naartoe willen, en zij die al maanden van tevoren alles hebben uitgeplozen en vastgelegd. Die laatste soort heeft het beter voor elkaar. Vroegboekers hebben niet alleen veel langer voorpret, ze zijn vaak ook nog eens voordeliger uit. Veel reisaanbieders bieden vroegboekkorting aan die flink op kan lopen. Wil je daarvan profiteren voor de zomervakantie? Dan kun je het best in januari en februari je slag slaan. En ja, lastminutes zijn soms ook behoorlijk voordelig, maar daarvoor moet je wel heel flexibel zijn.

2. Check de lokale prijzen van een betaalbare bestemming

Waar je vakantie viert, kan een groot verschil maken in je budget. Het leven in Scandinavië is bijvoorbeeld een stuk duurder dan in Zuidoost-Azië of Oost-Europa. Neem Letland: niet zo gek ver van huis en heel betaalbaar. Zelfs hoofdstad Riga, die bekendstaat als de levendigste stad van het noorden, kost je geen rib uit je lijf. En ook in Lissabon gaan je euro’s relatief lang mee; in de Portugese hoofdstad drink je een kop koffie voor nog geen euro, terwijl het leven in steden meestal toch prijzig is. Verder weg zou je Colombia kunnen overwegen: een van de veelzijdigste landen van Zuid-Amerika én vriendelijk voor je portemonnee. Of kies voor een nog avontuurlijker bestemming, zoals Kirgizië. Dit bergrijke Centraal-Aziatische land is niet alleen een van de meest onontgonnen bestemmingen ter wereld, maar ook een van de goedkoopste. Win-win: zo ben je na afloop unieke ervaringen rijker en heb je nog wat geld over ook.


3. Vier vakantie in Nederland: dag dure reiskosten!

Het leven in Nederland is behoorlijk aan de prijs, maar het kan nog steeds lonen om in eigen land op vakantie te gaan. Je hoeft immers geen vliegreis te maken of veel brandstof te tanken als je dicht bij huis blijft. Het barst hier van de mooie plekken. Van het heuvelachtige zuiden tot de uitgestrekte wadden in het noorden: er valt meer dan genoeg te zien en te doen. Op anwb.nl vind je tips per provincie. Wandelen en fietsen in door jou nog onontdekte natuurgebieden kost weinig tot niets en er zijn meer goedkope en gratis dagjes uit te vinden, ook voor kinderen. Denk aan een autopuzzeltocht, vliegtuigen kijken en oesters plukken. Prijstechnisch is het slim om een arrangement te boeken. Bijvoorbeeld een weekendverblijf plus diners en/of excursies, museumtoegang en huurfietsen. Daarvoor kun je terecht bij ANWB Eropuit of ANWB Reizen.


4. Een vakantiehuis huren = geld besparen (en gezellig)

Een appartement of vakantiehuis(je) huren is, als je met meer dan twee personen reist, bijna altijd goedkoper dan een hotel. Veel huiselijker en persoonlijker ook, zo’n thuis weg van huis. Bijkomend voordeel: je kunt hier zelf je eten klaarmaken en hoeft dus niet elke dag geld uit te geven in een restaurant. Airbnb ken je waarschijnlijk wel, maar wist je dat je ook via de ANWB een vakantiehuis kunt huren? Je hebt de keuze uit meer dan 35.000 huizen in 27 landen, die je kunt boeken mét ledenvoordeel. De accommodaties zijn allemaal gecheckt door de serviceteams van Interhome, waardoor je erop kunt vertrouwen dat ze voldoen aan de verwachte standaard. Van eenvoudige knusse hutjes tot luxueuze villa’s met zwembad, er zit geheid iets voor je bij.


5. Ga all-inclusive naar een hotel of resort

All-inclusive is niet per se de goedkoopste manier om vakantie te vieren, maar als alles is inbegrepen, weet je in ieder geval wél precies waar je aan toe bent. Zo blijf je sowieso binnen budget. Bovendien: wat is er relaxter dan onbeperkt eten en drinken op kruipafstand? Zo hoef je echt nergens meer over na te denken, behalve misschien over welk drankje je nu eens wilt proberen. Ideaal met kinderen ook, zo’n resort waar in het hoogseizoen vaak allerlei activiteiten voor ze worden georganiseerd. Het is dat je waarschijnlijk ook nog wat van het vakantieland in kwestie wilt zien, maar eigenlijk kun je prima op één plek blijven. All-inclusive hoeft trouwens niet per se op een resort te zijn; je kunt ook voor all-inclusive kiezen bij verschillende hotels – en bij een cruise zit eten en drinken bij de prijs inbegrepen.


6. Huurauto: reserveer vroeg en huur voor een week

Ga je op trein- of vliegvakantie, dan kan het handig zijn om ter plaatse een auto te huren. Maar ook dat is de laatste jaren een stuk duurder geworden vanwege het tekort aan huurauto’s. Heb je toch echt een auto nodig, reserveer dan vroeg. De prijzen lopen op naarmate de vraag stijgt, dus zo ben je de grootste drukte hopelijk voor. Check wel of je nog (kosteloos) kunt annuleren als je plannen wijzigen. Vaak is het relatief goedkoper om een auto voor een week te huren dan voor een paar dagen. Als de dagprijs bijvoorbeeld € 120 is en de weekprijs € 540, is het wellicht slim om bij een vijfdaagse vakantie de auto toch voor een week vast te leggen en die eerder in te leveren, indien mogelijk. Kies voor een simpel model. Mocht de auto van je keuze niet leverbaar zijn, dan is het vervangende model sowieso een gratis upgrade.


7. Ga kamperen: vrijheid blijheid én stukken goedkoper

Als je bereid bent iets in te leveren op comfort, is kamperen een goede manier om de vakantie betaalbaar te houden. Met je eigen kampeermiddel is het natuurlijk het goedkoopst. Je investeert één keer in een goede tent of caravan en kunt vervolgens jarenlang vooruit met je eigen mobiele huis. Gemakkelijk iets huren kan natuurlijk ook, in verschillende prijsklassen. Van volledig ingerichte mobilhomes tot safaritenten en alles daartussenin, op veel campings is genoeg te kiezen. Grote kans dat je zo verknocht raakt aan de vrijheid en eenvoud van kamperen dat je nooit meer anders wilt.


8. Vertrek rustiger en voordeliger buiten het weekend

De meeste mensen boeken vakanties met als aankomst zaterdag of zondag. Maar soms is het voordeliger om op een doordeweekse dag aan te komen en te vertrekken. Dat is niet bij alle hotels en campings mogelijk, maar check vooral hoe het bij de bestemming van je keuze zit. Het kan je zo een paar tientjes schelen – toch mooi meegenomen. Bovendien is het dé manier om in het hoogseizoen de beruchte zwarte zaterdagen op de weg te vermijden. Dubbele winst.


9. Doe zoals de locals en eet goedkoper en beter

Over het algemeen geldt: hoe toeristischer, hoe duurder. Ga je pal onder de Eiffeltoren op een terrasje zitten, dan kun je er zeker van zijn dat je de hoofdprijs betaalt voor een biertje of koffie. Zonde, want op een misschien wel net zo mooi terras iets verderop kost diezelfde koffie een fractie van de prijs. Kies dus niet voor de geijkte plekken uit de reisgidsen, maar wijk af van de gebaande paden. Aarzel niet om mensen op straat om tips te vragen. Waar eet en drinkt de lokale bevolking? Volg hen en je bent stukken goedkoper uit. En waarschijnlijk eet je dan ook nog eens beter.

10. Boek je vliegtickets goedkoper

Op vliegtickets kun je veel geld besparen als je flexibel bent en het slim aanpakt. Zo is het soms voordeliger om vanaf een andere luchthaven te vliegen dan van Schiphol. Kijk eens wat het scheelt als je vertrekt vanuit Düsseldorf, Brussel, Eindhoven of Rotterdam – en of dat nog steeds goedkoper is wanneer je de extra benzine- of treinkosten meerekent. Wat de beste tijd is om te boeken, verschilt per bestemming. Het kan lonen om prijzen te vergelijken via sites als Google Flights, Cheaptickets of Skyscanner. Veel van die sites bieden ook de mogelijkheid om een melding in te stellen voor wanneer het door jou beoogde ticket goedkoper wordt. Prijzen van vliegtickets veranderen namelijk van dag tot dag.

Check ook dit voor je op vakantie gaat

 ANWB Onderweg app Ook in het buitenland

Navigeer in het buitenland, check files, bekijk tolkosten, meld pech en vind de goedkoopste brandstof, laadpalen en overnachtingshotels.

ANWB Reiswijzer 
Tol betalen met je pinpas, kan dat? Zonder milieusticker een stad in, mag dat? Ga goed voorbereid op vakantie met de ANWB Reiswijzer!
Veilig je huis achterlaten 
Van inbraakpreventie tot een vlak-voor-vertrek-veilig-van-huis check! Hier vind je alle tips om je huis veilig achter te laten.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.