Reisvoorbereiding voor vakantie met hond
Waar moet je aan denken tijdens een reis in Europa?
Op vakantie in Europa je hond meenemen? Waarom niet, heeft dat beest ook eens vakantie! Het vraagt vaak wel om wat voorbereiding. Elk land heeft zijn eigen regels voor het meenemen van honden. We zetten op een rij waar je op moet letten bij een vakantie-met-hond in Duitsland en zeven andere Europese landen.
Vakantie in Duitsland met hond
Duitsland is een heel hondvriendelijk land. Wel is er een aantal regels waar je rekening mee moet houden, vooral bij het veilig vervoeren van je hond in de auto. Dit betekent dat je een speciale hondengordel, een reiskennel of een hondenrek moet gebruiken.
Ook in het openbaar vervoer gelden regels: kleine honden mogen vaak gratis mee, mits ze in een tas of mand zitten. Grotere honden reizen meestal voor de helft van de prijs van een normaal kaartje mee. Duitsland heeft veel hondvriendelijke accommodaties en wandelroutes. In natuurgebieden geldt vaak een aanlijnplicht, maar er zijn ook veel losloopgebieden waar je hond vrij kan rennen. Dat maakt een vakantie in Duitsland met je hond helemaal leuk!
Op vakantie in Nederland met je viervoeter
Ook ons eigen land is vriendelijk voor honden, dus Bello kan met een gerust hart met je mee op vakantie. Ga je met de auto? Zorg er dan voor dat hij veilig vastzit, bijvoorbeeld in een mand of bench, in een speciaal tuigje of achter een net of rek. En laat hem nooit achter in een afgesloten auto die in de zon staat. De temperatuur loopt gevaarlijk snel op, het kan je hond fataal worden.
Ook zonder auto kun je in Nederland reizen met je harige vriend. Woef mag gratis mee in de trein (NS en andere treinvervoerders) als hij in een mand of tas zit of op schoot kan. Als hij daarvoor te groot is koop je een ‘Dagkaart hond’ voor hem. Met dat kaartje mag hij 24 uur met je meetreinen, mits hij geen zitplek bezet houdt. In bussen, trams en metro’s mag hij doorgaans gratis mee, maar hij moet in een mand of tas zitten of kort zijn aangelijnd en mag geen zitplaats bezet houden. Bestuurders mogen bij drukte je hond weigeren.
Frankrijk: een land vol regels en mogelijkheden
Frankrijk is een ander populair land voor een vakantie met je hond. Het land kent strengere regels, vooral voor bepaalde hondenrassen. Er zijn geen specifieke regels voor het vervoeren van je hond in de auto, maar hij mag in ieder geval geen gevaar vormen tijdens het rijden. Een bench of een hondenrek is dan ook aan te raden.
Grote honden moeten in het openbaar vervoer altijd een muilkorf dragen en aangelijnd zijn. Frankrijk heeft een verbod op bepaalde hondenrassen. Heb je een pitbullterriër of een hond die daarop lijkt? Check dan voor vertrek of jouw hond het land in mag om nare verrassingen te voorkomen.
Op vakantie naar België met je hond
In België gelden vrijwel dezelfde regels als in Nederland. Je moet de hond veilig vervoeren in de auto, bijvoorbeeld met een gordel of in een bench. In het openbaar vervoer mogen kleine honden gratis mee, voor grotere honden moet je een ticket kopen.
België heeft prachtige natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen met je hond. In sommige gebieden geldt een aanlijnplicht, maar er zijn ook genoeg plekken waar Fikkie los mag lopen. Zorg dat je altijd een poepzakje bij de hand hebt, want je riskeert een forse boete als je de uitwerpselen van je hond niet opruimt.
Denemarken en de hondvriendelijke regels
In Denemarken mag je hond overal mee in het openbaar vervoer. Kleine honden reizen gratis in een tas of mand, voor grotere honden koop je een kinderkaartje.
Sommige treinen hebben zelfs speciale hondencoupés waarin je samen met je hond kunt reizen. Voor het vervoeren van je hond in de auto gelden geen speciale regels, maar het is wel belangrijk dat je trouwe vriend veilig is. Een hondenrek of -gordel is ook hier aan te raden.
Zweden en Noorwegen: strenge regels, heerlijke natuur
Zweden en Noorwegen zijn ideaal voor natuurliefhebbers met een hond. Beide landen hebben strenge regels, vooral als het gaat om inentingen en ontwormen. Voor zowel Zweden als Noorwegen geldt dat je hond ingeënt moet zijn tegen rabiës.
Daarnaast moet je voor Noorwegen je hond minimaal 24 uur voor aankomst ontwormen met een middel dat door een dierenarts is toegediend. Dit moet ook worden vermeld in het EU-dierenpaspoort. Zweden en Noorwegen hebben uitgestrekte natuurgebieden waar je hond naar hartenlust kan rennen en spelen. In bepaalde gebieden geldt een aanlijnplicht, vooral om het wildleven te beschermen.
Turkije: wees voorbereid op hitte
Turkije is een prachtig vakantieland, maar minder hondvriendelijk dan de meeste Europese landen. Vooral de hitte kan een probleem zijn voor je huisdier. Om je hond mee te nemen naar Turkije, heb je een EU-dierenpaspoort nodig en moet je hond ingeënt zijn tegen rabiës. Reizen in Turkije kan vermoeiend zijn, vooral in de zomer wanneer de temperaturen hoog oplopen.
Zorg ervoor dat je altijd voldoende water bij je hebt, voor jezelf en je huisdier en zoek zoveel mogelijk de schaduw op. Let ook op de temperatuur van het asfalt: die loopt flink op en kan de poten van je geliefde viervoeter verbranden. In Turkije zijn geen specifieke regels voor het vervoeren van je hond in de auto, maar je moet er wel voor zorgen dat hij veilig en comfortabel reist. In het vliegtuig kan je hond meestal mee als handbagage, maar controleer altijd de regels van de vliegmaatschappij.