Verkeersregels in Roemenië
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Sommige verkeersregels in Roemenië zijn anders dan in Nederland. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste en afwijkende verkeersregels.
Als je een rotonde wilt oprijden, moet je voorrang verlenen aan bestuurders die al op de rotonde rijden, tenzij anders is aangegeven.
Er geldt in Roemenië een absoluut alcoholverbod.
Als automobilist of motorrijder moet je bij het inhalen van een fietser of iemand op een elektrische step een zijdelingse afstand van minstens 1,50 m aanhouden. Let op: het is streng verboden om op wegen met een doorgetrokken streep in het midden fietsers of steppers in te halen, hoe langzaam ze ook rijden, omdat je daarvoor bij het aanhouden van de juiste zijdelingse afstand de doorgetrokken streep zou overschrijden.
Verkeerslichten springen gewoonlijk direct van groen op rood en andersom. Ze hebben meestal geen oranje licht. Vaak wordt op een extra display aangegeven hoeveel seconden je nog moet wachten voor het licht op groen of rood springt.
In steden mag je geen geluidssignalen geven van 22-6 uur. In Boekarest en andere steden wordt dit aangegeven met een verkeersbord Claxonarea interzisa (claxonneren verboden).
Op smalle bergwegen hebben stijgende voertuigen voorrang op dalende voertuigen. Meer informatie over veilig rijden in de bergen vind je hier.
Je mag niet vanuit een garage of vanaf een privéterrein of oprit achteruit de weg op rijden, tenzij er iemand anders aanwezig is die zorgt dat dit zonder gevaar mogelijk is.
Je mag geen afval of andere objecten uit het raam van de auto op de openbare weg gooien.
In Roemenië mag je niet in een vieze auto of camper rijden.
Het is bestuurders van alle voertuigen (ook fietsen) verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon of een ander mobiel elektronisch apparaat vast te houden of te gebruiken. Je mag wel handsfree bellen.
Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet voorin zitten. Kinderen tot en met 3 jaar mogen alleen in een goedgekeurd en passend kinderzitje worden vervoerd. Kinderen ouder dan 3 en jonger dan 12 met een lengte van minder dan 1,50 m moeten in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zitverhoger worden vervoerd.
Je mag geen radardetectieapparatuur meenemen en gebruiken. Voor zover bekend is het gebruik van apparatuur met signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles (zoals navigatieapparatuur en telefoons) wel toegestaan.
Het is in Roemenië wettelijk verboden een huisdier voor in de auto te vervoeren. Het dier moet achterin worden vervoerd en je wordt aangeraden het dier goed vast te zetten, bijvoorbeeld met een speciaal tuigje, in een reismand of -kennel of in de bagageruimte achter een net of rek. Lees hier meer informatie over hoe je jouw huisdier zo veilig mogelijk vervoert in de auto.
Het gebruik van winterbanden is verplicht als winterse omstandigheden dat vereisen. Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto’s. Er is sprake van winterse omstandigheden bij sneeuw, ijzel of gladheid op de weg door vorst. Winterbanden moeten op alle wielen worden gemonteerd. De minimale profieldiepte van winterbanden is 4 mm. Banden met de aanduiding M+S, M&S of MS plus het eventuele sneeuwvloksymbool (3PMSF) worden als winterband beschouwd.
De ANWB adviseert je in de winter een goed geteste winterband of all-seasonband te gebruiken die is voorzien van de aanduiding M+S en het sneeuwvloksymbool (3PMSF). Voor het rijden in de bergen en bij zwaardere winterse omstandigheden biedt zelfs een goed geteste all-seasonband met een sneeuwvloksymbool vaak onvoldoende grip en veiligheid. Meer informatie op anwb.nl/winterbanden.
Als je op zomerbanden rijdt tijdens een winterse omstandigheden en betrokken raakt bij een ongeval of een verkeersopstopping veroorzaakt, betaal je de schaden die is aangebracht aan het wegdek en/of de kosten van het wegslepen van gestrande voertuigen. Bovendien bestaat de kans dat je (mede)aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval.
Sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen zijn verplicht bij bord. De verplichting wordt aangegeven op een rond blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat. Het wordt aangeraden in de wintermaanden sneeuwkettingen in de auto te hebben, met name in de bergachtige gebieden.
Spijkerbanden
Het gebruik van spijkerbanden is streng verboden. Dit geldt ook voor Nederlandse auto’s.
Meer informatie over sneeuwkettingen en sneeuwsokken op anwb.nl.
Let op: Een eventuele fietsendrager achterop wordt meegerekend in de lengte.
De hierna vermelde verkeersregels voor een fiets gelden ook voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/h en een vermogen tot 250 watt.
Kinderen tot 16 jaar moeten een fietshelm dragen. Voor fietsers van 16 jaar en ouder wordt het dragen van een fietshelm ten zeerste aangeraden.
Fietsers moeten ’s nachts en overdag bij slecht zicht een reflecterend veiligheidsvest of andere reflecterende kleding dragen.
Het is verboden om passagiers te vervoeren op de fiets (tenzij de fiets speciaal is gebouwd voor het vervoer van passagiers). Kinderen tot 7 jaar mogen wel als passagier op de fiets worden vervoerd in een geschikt kinderzitje.
Kinderen tot 14 jaar mogen niet op drukke doorgaande wegen fietsen.
Het is toegestaan om te rijden met een fiets waaraan een aanhanger is gekoppeld.
Je mag niet naast elkaar rijden.
Waar fietspaden zijn, moeten ze ook gebruikt worden. Waar fietspaden ontbreken, moet zoveel mogelijk aan de rechterkant van de weg worden gereden.
Het is verboden te fietsen op een weg die is bedekt met sneeuw of ijzel of glad is door opvriezen.
De Nederlandse verkeersregels vind je hier.
Ga je met de auto naar Roemenië, dan ben je verplicht deze spullen bij je te hebben.
Verplicht:
Let op: Auto’s met een Roemeens kenteken zijn verplicht om zelfs twee gevarendriehoeken in de auto te hebben. Let bij het huren van een huurauto altijd of de verplichte uitrusting aanwezig is.
ANWB Advies: Iedereen die bij pech of een ongeval de auto uitstapt moet een veiligheidsvest dragen. Je wordt daarom geadviseerd om voor alle inzittenden een veiligheidsvest mee te nemen. In Europa moet een veiligheidsvest voldoen aan de norm EN 20471:2013 (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
De beste route naar Roemenië loopt via Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Check hier welke items daar verplicht zijn in de auto.
Verplicht in Duitsland Verplicht in Oostenrijk Verplicht in Hongarije
Verplicht:
Let op: Volgens de Roemeense wet zijn motoren gelijkgesteld met personenauto’s. Dit betekent dat motorrijders dezelfde uitrusting bij zich moeten hebben. In oktober 2022 is een voorstel aangenomen om de verkeerswetgeving zodanig te wijzigen dat het meenemen van een verbanddoos, brandblusser en gevarendriehoeken op een motor niet meer verplicht is. Voor zover bekend is de nieuwe wetgeving echter nog niet van kracht.
De beste route naar Roemenië loopt via Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Check hier welke items daar verplicht zijn op de motor.
Verplicht in Duitsland Verplicht in Oostenrijk Verplicht in Hongarije
Plaats bij pech of een ongeval de gevarendriehoek minstens 30 m achter de auto. Plaats een eventuele tweede gevarendriehoek minstens 30 m vóór de auto (alleen nodig op wegen met tweerichtingsverkeer).
Bij druk verkeer mag je de gevarendriehoek(en) op kortere afstand of zelfs op de auto plaatsen.
Hier vind je de algemene toegestane maximumsnelheden per voertuig. Blijf altijd ter plaatse opletten of borden anders aangeven, houd dan die maximumsnelheid aan.
Let op: De ANWB adviseert je om met een caravan of aanhangwagen de Nederlandse maximumsnelheid van 90 km/h aan te houden. Rij hooguit 100 km/h als de maximum constructiesnelheid het toelaat of je combinatie daar geschikt voor is. Dit laatste kun je bijvoorbeeld controleren met de rekentool 'caravantrekker' (anwb.nl/auto/trekauto): als de ANWB het rijden met jouw combinatie een veilig keuze vindt én als de prestaties van de combinatie bij 80 of 90 km/h voldoende zijn (minstens 4 sterren), kun je overwegen 100 km/h te rijden waar dat is toegestaan.
< 3500 kg
> 3500 kg
Motor zonder aanhangwagen
Motor met aanhangwagen
ANWB Advies: De ANWB adviseert je om met een caravan of aanhangwagen de Nederlandse maximumsnelheid van 90 km/h aan te houden. Rij hooguit 100 km/h als je combinatie daar geschikt voor is. Je kunt dit bijvoorbeeld controleren met de rekentool 'caravantrekker' (anwb.nl/auto/trekauto): als de ANWB het rijden met jouw combinatie een veilig keuze vindt én als de prestaties van de combinatie bij 80 of 90 km/h voldoende zijn (minstens 4 sterren), kun je overwegen 100 km/h te rijden waar dat is toegestaan.
Expreswegen zijn wegen met minstens twee rijstroken per richting gescheiden door een middenberm die geen autosnelwegen zijn (in Roemenië aangeduid met de afkorting DEx).
Beginnende bestuurders die minder dan 12 maanden hun rijbewijs hebben, moeten buiten de bebouwde kom 20 km/h langzamer rijden dan de ‘standaard’ maximumsnelheden, dus bijvoorbeeld op autosnelwegen 110 km/h in plaats van 130 km/h.
In woonwijken geldt een maximumsnelheid van 20 km/h.
Op bepaalde weggedeelten binnen de bebouwde kom kunnen hogere maximumsnelheden gelden tot 80 km/h. Let goed op de borden.
Verkeersovertredingen zijn ingedeeld in 5 categorieën (I-V). Boetes worden berekend aan de hand van een puntensysteem. Een punt staat gelijk aan RON 145. De boetes variëren van 2-3 punten in categorie I (lichte overtredingen) tot 21-100 punten voor categorie V (zware overtredingen). De politie is bevoegd ter plekke boetes te innen. Er moet een betaalbewijs worden verstrekt. Wordt de boete voor een overtreding van max. 20 punten direct of uiterlijk binnen 48 uur betaald, dan hoeft maar de helft van de boete betaald te worden. De politie is bevoegd het rijbewijs in te nemen na een verkeersovertreding. Dit moet bij het vertrek uit Roemenië weer worden teruggegeven. Er wordt dan wel gevraagd om aan te tonen dat het land daadwerkelijk verlaten wordt.
Roemenië kent een strafpuntensysteem bij verkeersovertredingen. Het is onduidelijk of dit ook van toepassing is voor buitenlanders.
Onderstaande bedragen zijn richtlijnen. Verkeersboetes zijn ingedeeld in categorieën. Per categorie zijn een aantal boetepunten vastgesteld. 1 boetepunt is RON 145.
Snelheidsovertreding
Door rood licht rijden
Rijden zonder veiligheidsgordel
Gebruik mobiele telefoon tijdens het rijden
Rijden onder invloed
Voor meer informatie, zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.