Verkeersregels in Slovenië
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Sommige verkeersregels in Slovenië zijn anders dan in Nederland. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste en afwijkende verkeersregels.
Net als in Nederland moet je op een kruising voorrang verlenen aan bestuurders die van rechts komen, tenzij met verkeerstekens anders wordt aangegeven. Als een buschauffeur met zijn richtingaanwijzers aangeeft te willen wegrijden bij een bushalte, moet je de bus voorrang verlenen, ook buiten de bebouwde kom.
Je mag uitsluitend een kruising oprijden als je weet dat je daarna ongehinderd verder kunt rijden. Als je bij druk verkeer naar verwachting midden op een kruising stil zult blijven staan, mag je de kruising niet oprijden, ook al heb je voorrang of staat het stoplicht op groen.
Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is net zoals in Nederland 0,5 promille, maar als je korter dan twee jaar je rijbewijs hebt of jonger bent dan 21 jaar geldt een absoluut alcoholverbod.
Als je de rotonde op wilt rijden, moet je voorrang verlenen aan bestuurders die al op de rotonde rijden, tenzij uit borden anders blijkt. Net als in Nederland gebruik je je richtingaanwijzer alleen als je de rotonde verlaat en niet als je deze oprijdt.
In tunnels, bij weinig licht en bij slecht zicht is dagrijlicht niet voldoende en moet dimlicht worden gevoerd.
Het is verboden om tijdens het rijden (ook op de fiets) een hoofdtelefoon of oortjes te dragen.
Bestuurders van een motorvoertuig moeten bij het inhalen van een (brom)fietser een zijdelingse afstand houden van ten minste 1,50 m.
Als voetganger moet je buiten de bebouwde kom zoveel mogelijk aan de linkerkant van de weg lopen als een voetpad ontbreekt, tenzij dat gevaar voor je oplevert.
Iedereen die in het donker, bij weinig licht of slecht zicht langs de weg loopt, wordt met klem geadviseerd een reflector, kleding met reflecterende strepen of een reflecterend veiligheidsvest te dragen. Ook wordt voetgangers geadviseerd een zaklantaarn te gebruiken als ze in het donker buiten de bebouwde kom langs de weg lopen.
In Slovenië ben je verplicht in een file een reddingsstrook (reševalni pas) in het midden vrij te houden voor de hulpdiensten. Deze plicht geldt op alle snelwegen met minstens twee rijstroken per rijrichting, zoals auto(snel)wegen. Verkeer op de meest linkse rijstrook moet zo veel mogelijk links gaan rijden en verkeer op de andere rijstroken moet zo ver mogelijk naar rechts. Je mag de vluchtstrook gebruiken als dat nodig is om een voldoende brede reddingsstrook te vormen, maar in principe moet je de vluchtstrook vrijhouden.
Het is verboden te parkeren aan de linkerkant van de weg tegen de rijrichting in, ook in parkeervakken aan de linkerkant. In een straat met eenrichtingsverleer mag je wel aan de linkerkant parkeren. Als uit borden blijkt dat op de stoep mag worden geparkeerd, moet de bestuurder ervoor zorgen dat er minimaal 1,60 m aan ruimte overblijft voor de voetgangers.
Je mag onder meer niet parkeren op de volgende plaatsen: op een brug, viaduct, onderdoorgang, tunnel, op wegen binnen de bebouwde kom met twee of meer rijstroken in dezelfde rijrichting en binnen 15 m van een spoorwegovergang.
Parkeren in Ljubljana
In de hoofdstad Ljubljana kun je parkeren in verschillende zones tegen verschillende tarieven. Parkeertickets kun je vaak betalen met contant geld, een Urbana-parkeerkaart of een sms. Zie visitljubljana.com voor meer informatie.
Binnen de bebouwde kom en 's nachts mag je alleen toeteren om aan te geven als er direct gevaal voor een aanrijding bestaat. Een bestuurder die ernstige gewonden of zieken vervoert, mag altijd geluidssignalen afgeven. In de buurt van een ziekenhuis is het over het algemeen verboden om te toeteren, tenzij daardoor direct gevaar kan worden afgewend.
Bij het achteruitrijden moet je als bestuurder de waarschuwingslichten gebruiken.
Als twee rijstroken worden samengevoegd is bij langzaam rijdend verkeer ritsen verplicht. Dit betekent het volgende:
Als je niet doorrijdt tot de versmalling of invoegend verkeer geen voorrang verleent, kun je een boete krijgen.
Slepen op de auto(snel)weg is toegestaan tot de eerstvolgende afrit. De trekkende auto moet aan de voorkant een gevarendriehoek voeren en de gesleepte auto aan de achterkant. De trekkende auto moet waarschuwingslichten voeren.
Bestuurders zijn verplicht sneeuw van hun auto te verwijderen en ruiten en spiegels ijsvrij te maken voor ze wegrijden.
Het meenemen en gebruik van radardetectieapparatuur is verboden. Voor zover bekend is het gebruik van apparatuur met signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles (zoals navigatieapparatuur en telefoons) wel toegestaan.
Kinderen die kleiner zijn dan 1,40 m en lichter dan 36 kg, moeten in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zitverhoger worden vervoerd. Kinderen die groter zijn dan 1,40 m, mogen gewone veiligheidsgordels dragen. In een auto waar een kinderzitje ontbreekt, mogen kinderen jonger dan 3 jaar niet worden vervoerd en mogen kinderen vanaf 3 jaar en kleiner dan 1,40 m niet voorin worden vervoerd. Als een kind met de rug naar voren voorin in een kinderzitje wordt vervoerd, moet de airbag uitgeschakeld zijn.
In Slovenië ben je verplicht je huisdier in de auto veilig vast te zetten, bijvoorbeeld in een reismand of -kennel, in een speciaal tuigje of zitje dat met een veiligheidsgordel is vastgezet of in de bagageruimte achter een net of rek. Lees hier meer informatie over hoe je jouw huisdier zo veilig mogelijk vervoert in de auto.
De lading mag aan de achterzijde maximaal 1,5 m uitsteken. Als de lading meer dan 1 m uitsteekt naar achteren, moet er aan de achterste punt een rood-wit gestreept reflecterend waarschuwingsbord worden bevestigd. Een dergelijk bord is onder andere verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel onder de naam Markeringsbord Italië Spanje. 's Nachts of bij slecht zicht moet de uitstekende lading bovendien worden voorzien van verlichting.
Van 15 november t/m 15 maart en ook buiten die periode bij winterse omstandigheden is het gebruik van winterbanden of goed passende sneeuwkettingen verplicht. Dit geldt ook voor Nederlandse auto's. Er is sprake van winterse omstandigheden bij onder andere sneeuwval, ijzel en gladheid op de weg door vorst. Banden met de aanduiding M+S worden als winterband beschouwd.
Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw verkeersbord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat.
Bekijk alle informatie over winterbanden in Slovenië. Meer informatie over sneeuwkettingen en sneeuwsokken op anwb.nl/webwinkel/sneeuwkettingen-informatie.
Let op: In Duitsland is het rijden op winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden en kan niet worden volstaan met het meenemen van sneeuwkettingen.
Let op: Een eventuele fietsendrager achterop wordt meegerekend in de lengte.
In een auto die een caravan of aanhangwagen trekt, moeten twee gevarendriehoeken aanwezig zijn.
De hieronder vermelde verkeersregels voor een fiets gelden ook voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/h en een vermogen van maximaal 250 watt.
Fietsers tot en met 18 jaar moeten verplicht een fietshelm dragen. Dit geldt ook voor fietspassagiers.
Het gebruik van een hoofdtelefoon of oortjes is verboden.
Fietsen moeten zijn voorzien van vaste lampen. Voor op de fiets moet het licht de kleur wit hebben en achter op de fiets de kleur rood.
De fiets moet achter een rode reflector hebben, gele of oranje reflectoren op de pedalen en twee gele of oranje reflectoren op de wielen.
Je mag alleen een passagier vervoeren op een fiets die daar speciaal voor is gemaakt. Kinderen die jonger zijn dan 8 jaar, mogen alleen worden vervoerd in een geschikt fietszitje met verstelbare voetsteunen.
Alleen op fietspaden die breed genoeg zijn, is het toegestaan om naast elkaar te rijden.
Waar fietspaden zijn, moeten ze ook gebruikt worden. Waar fietspaden ontbreken, moet zoveel mogelijk aan de rechterkant van de weg gereden worden. De maximumsnelheid op een fietspad is 25 km/h.
De Nederlandse verkeersregels vind je hier.
Ga je met de auto naar Slovenië, dan ben je verplicht deze spullen bij je te hebben.
Verplicht:
ANWB advies: Voor voertuigen met een Sloveens kenteken zijn een verbanddoos en reservelampen verplicht. We adviseren om de lokale regels te volgen en deze voorwerpen ook mee te nemen. Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting (gevarendriehoek, verbanddoos en reservelampen) aanwezig is en zorg voor veiligheidsvesten voor alle inzittenden. Bij pech of een ongeval zijn zowel de bestuurder als de passagiers verplicht een veiligheidsvest te dragen.
Om in Slovenië te komen, moet je door Duitsland en Oostenrijk rijden. Check hier welke items daar verplicht zijn in de auto:
ANWB advies: Voor motoren met een Sloveens kenteken zijn een verbanddoos en reservelampen verplicht om mee te nemen. We adviseren je de lokale regels te volgen en deze voorwerpen ook mee te nemen. Daarnaast adviseren we je om voor jezelf en een eventuele passagier een veiligheidsvest mee te nemen.
Let op: Rijd je met een zijspan en trikes, dan is het verplicht een gevarendriehoek mee te nemen.
Om in Slovenië te komen, moet je door Duitsland en Oostenrijk rijden. Check hier welke items daar verplicht zijn op de motor:
Alle voertuigen met een maximaal gewicht van 3.500 kg hebben in Slovenië een geldig e-vignet nodig.
Hier vind je de algemene toegestane maximumsnelheden per voertuig. Blijf altijd ter plaatse opletten of borden anders aangeven, houd dan die maximumsnelheid aan.
Let op: Voor voertuigen met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg die een aanhanger trekken, is de maximumsnelheid op alle wegen buiten de bebouwde kom 80 km/h.
De ANWB adviseert je om met een caravan of aanhangwagen de Nederlandse maximumsnelheid van 90 km/h aan te houden. Rij hooguit 100 km/h als de maximum constructiesnelheid het toelaat of je combinatie daar geschikt voor is. Dit laatste kun je bijvoorbeeld controleren met de rekentool 'caravantrekker' (anwb.nl/auto/trekauto): als de ANWB het rijden met jouw combinatie een veilig keuze vindt én als de prestaties van de combinatie bij 80 of 90 km/h voldoende zijn (minstens 4 sterren), kun je overwegen 100 km/h te rijden waar dat is toegestaan.
<3.500 kg
>3.500 - 5.700 kg
Let op: Voor voertuigen met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg die een aanhanger trekken, is de maximumsnelheid op alle wegen buiten de bebouwde kom 80 km/h.
Je bent verplicht je snelheid aan te passen aan de weg- en weersomstandigheden.
Bij een zicht van minder dan 50 m bedraagt de maximumsnelheid 50 km/h.
De minimumsnelheid op auto(snel)wegen bedraagt 60 km/h.
Eenvoudige verkeersovertredingen worden door de politie afgehandeld. De boete wordt met 50% verlaagd als direct aan de politie of binnen acht dagen wordt betaald. Na ernstige overtredingen volgt een rechtszaak, meestal nog dezelfde dag. De overtreder heeft recht op een tolk. Als je weigert om direct de boete te betalen, riskeer je een dagvaarding om ter rechtszitting te verschijnen. Eventueel kunnen het identiteitsbewijs en de voertuigdocumenten in beslag worden genomen om er zeker van te zijn dat je bij de rechtszaak aanwezig bent.
Onderstaande bedragen zijn richtlijnen.
Snelheidsovertreding
Door rood licht rijden
Parkeerovertreding
Niet verlenen van voorrang
Rijden zonder veiligheidsgordel
Gebruik mobiele telefoon tijdens het rijden
Rijden onder invloed
Rijden zonder geldig tolvignet op (auto)snelweg
Het Sloveense strafpuntensysteem geldt niet voor buitenlanders.
Bekeuringen die in Slovenië worden opgelegd, kunnen naar het huisadres worden gestuurd. Voor meer informatie, zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.