Verkeersregels in Spanje
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Sommige verkeersregels in Spanje zijn anders dan in Nederland. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste en afwijkende verkeersregels.
In Spanje gelden algemene regels die bepalen dat de bestuurder van een voertuig te allen tijde controle moet hebben over het voertuig, moet beschikken over volledige bewegingsvrijheid en een vrij blikveld, en constant de aandacht bij het rijden moet hebben.
In Spanje wordt niet met haaientanden, maar met een dikke onderbroken streep aangegeven dat bestuurders voorrang moeten verlenen aan bestuurders op een kruisende weg. Vaak wordt deze streep voorafgegaan door een grote omgekeerde driehoek op het wegdek en/of een driehoekig verkeersbord met de tekst Ceda el paso (voorrang verlenen).
Kruispunten kunnen over het hele kruisingsvlak voorzien zijn van gele vierkanten. Bestuurders mogen dergelijke kruispunten alleen oprijden als ze deze zonder te stoppen kunnen passeren.
Als je een rotonde op wilt rijden, moet je voorrang verlenen aan bestuurders die al op de rotonde rijden. Als je de rotonde wilt verlaten, ben je verplicht eerst naar de buitenste rijstrook te gaan. Als dat niet tijdig lukt, moet je een extra rondje rijden. Elke manoeuvre die je wilt maken terwijl je op de rotonde rijdt, moet je aangeven met de richtingaanwijzers.
Let op: Houd er rekening mee dat in Spaanse steden zoals Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla en Bilbao, vervuilende auto's soms niet meer mogen parkeren of niet meer mogen parkeren in bepaalde zones.
Rijd altijd met een ruime boog om fietsers heen; bij het inhalen van fietsers moet de bestuurder van een gemotoriseerd voertuig altijd een zijdelingse afstand aanhouden van 1,50 m. Op wegen met twee of meer rijstroken per richting, moet je als bestuurder van rijstrook wisselen als je een fietser of bromfietser inhaalt. Let op: Geef altijd met je richtingaanwijzer aan dat je een fietser gaat inhalen en geef na je inhaalactie ook aan dat je weer teruggaat naar rechts. Doe je dat niet, dan kun je een aanzienlijke boete krijgen. Het is verboden om bij het inhalen van fietsers, ook tegemoetkomende fietsers, op enige manier te hinderen of gevaar te brengen.
Rijdende trams moeten rechts worden ingehaald. Bestuurders mogen trams waar passagiers in- en uitstappen, niet voorbijgaan. Verder is het niet langer toegestaan om bij het inhalen maximaal 20 km/h harder te rijden dan de maximumsnelheid. De maximumsnelheid geldt in alle gevallen.
Voertuigen en voertuigcombinaties van meer dan tien meter lang en voertuigen met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg moeten minstens vijftig meter afstand houden tot het voertuig voor hen. Dit geldt niet binnen de bebouwde kom, op wegen waar inhalen verboden is en in druk (file)verkeer waarbij niet kan worden ingehaald.
Op hellingen van ten minste 7% heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer, tenzij het stijgende voertuig zich dicht bij een uitwijkplaats bevindt.
Het gebruik van dimlicht is ook overdag verplicht in tunnels, op wisselstroken en andere rijstroken waarvan door verkeer in beide richtingen gebruik kan worden gemaakt.
In steden is het geven van geluidssignalen binnen de bebouwde kom alleen toegestaan als er direct gevaar voor een aanrijding bestaat. Op sommige plaatsen mag je helemaal niet toeteren, hetgeen wordt aangegeven met borden. In dat geval moet je bij gevaar voor een aanrijding knipperen met je lichten.
Buiten de bebouwde kom mag je toeteren bij het inhalen. Op smalle wegen met veel bochten is het zelfs verplicht eventuele tegenliggers met geluidssignalen te waarschuwen.
Slepen op auto(snel)wegen is verboden. Je moet een bergingsbedrijf inschakelen. Op andere wegen is het alleen toegestaan een auto met pech te slepen naar de dichtsbijzijnde veilige plek (bijvoorbeeld de vluchtstrook, pechhaven of berm) waar deze het overige verkeer niet hindert. Slepen mag ook alleen als dit veilig kan.
Als het aannemelijk is dat het wachten, in een file of bij een spoorwegovergang bijvoorbeeld, langer zal duren dan twee minuten, moet de bestuurder de motor afzetten.
In Spanje kun je wegen tegenkomen met een rode doorgetrokken middenstreep. Deze heeft dezelfde betekenis als een of twee witte doorgetrokken strepen. De opvallende rode streep wordt gebruikt op wegdelen waar veel ongelukken plaatsvinden om bestuurders extra duidelijk te maken dat ze de doorgetrokken streep niet mogen overschrijden en dus ook niet mogen inhalen.
Voetgangers zijn verplicht om buiten de bebouwde aan de linkerkant van de weg te lopen als er geen voetpad aanwezig is, behalve in situaties waar het veiliger is om aan de rechterkant te lopen. Iedereen die tussen zonsondergang en zonsopkomst en bij slecht zicht buiten de bebouwde kom langs de weg loopt, is verplicht een reflecterend veiligheidsvest te dragen.
Het is verboden afval of andere objecten uit een voertuig op de openbare weg te gooien.
Het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden. Voor zover bekend is het gebruik van apparatuur met signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles (zoals navigatieapparatuur en telefoons) toegestaan.
In Spanje riskeer je als bestuurder een boete als je tijdens het rijden bijvoorbeeld iets eet of drinkt, een sigaret rookt, make-up aanbrengt, iets uit het dashboardkastje pakt, blote voeten hebt, teenslippers of bergschoenen draagt of zwemkleding aan hebt.
Je kunt een boete krijgen als je als bestuurder een te dikke jas draagt omdat deze je belemmert in je bewegingsvrijheid en bovendien gevaar kan opleveren; bij alle inzittenden, ook kinderen, kan een dikke jas bij een noodstop tot ernstige verwondingen leiden omdat deze ruimte creëert tussen veiligheidsgordel en lichaam.
Ook in een auto die stilstaat, bijvoorbeeld in de file, voor een rood verkeerslicht of in de berm langs de weg, is het verboden je mobiele telefoon vast te houden. Je mag als bestuurder alleen je mobiele telefoon vasthouden als de auto stilstaat op een gemarkeerde parkeerplaats.
Het maximaal toegestane alcoholgehalte is net zoals in Nederland 0,5 promille. Voor bestuurders die nog geen twee jaar een rijbewijs hebben is het maximaal toegestane alcoholgehalte 0,3 promille. Voor minderjarige bestuurders van elk voertuig geldt een absoluut alcoholverbod.
Het gebruik van een headset, hoofdtelefoon of oortjes voor bijvoorbeeld mobiel bellen of luisteren naar muziek tijdens het rijden is verboden voor alle bestuurders, dus ook voor motorrijders, fietsers en bromfietsers.
De bestuurder mag apparatuur die de aandacht kan afleiden, zoals een smartphone, tablet of dvd-speler, tijdens het rijden niet bedienen (aanraken of programmeren) en ook mag er tijdens het rijden geen apparatuur met een scherm aanwezig zijn binnen het gezichtsveld van de bestuurder, tenzij het gaat om navigatieapparatuur. Let op: Het instellen van een route op navigatieapparatuur tijdens het rijden is wel verboden.
Je bent verplicht je huisdier veilig vast te zetten in de auto, zodat deze jou als bestuurder niet kan hinderen en de inzittenden niet in gevaar kan brengen. Zet je huisdier daarom veilig vast in de auto, bijvoorbeeld in een reismand of -kennel, in een speciaal tuigje of zitje dat is vastgezet met een veiligheidsgordel of in de bagageruimte achter een net of rek. Lees hier meer informatie over hoe je jouw huisdier zo veilig mogelijk vervoert in de auto.
Lading mag aan de voorkant en aan beide zijkanten niet uitsteken. De lading mag naar achteren niet meer dan 10% van de lengte van de auto uitsteken. Het mag 15% zijn als het om een ondeelbare lading gaat. 's Nachts en bij slecht zicht moet naar achteren uitstekende lading tevens worden gemarkeerd met een rood licht.
Op naar achteren uitstekende lading moet je altijd een wit markeringsbord met 3 rode strepen bevestigen.
Op een fietsendrager achter op een auto, camper of caravan moet je altijd een reflecterend wit markeringsbord (50 x 50 cm) met drie rode diagonale strepen aanbrengen. Dit geldt zelfs voor een fietsendrager zonder fietsen of een fietsendrager in ingeklapte toestand. Het bord kun je kopen in onze webwinkel. Als de fietsendrager de achterlichten en reflectoren van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet de drager voorzien zijn van een verlichtingsbalk.
Een markeringsbord voor uitstekende lading, zoals een fietsendrager, moet een reflecterend aluminium of kunststof waarschuwingsbord zijn van 50 x 50 cm dat wit is met 3 rode diagonale strepen. Dit bord is onder andere te koop bij onze webwinkel onder de naam Markeringsbord Italië - Spanje. Is de naar achteren uitstekende lading even breed als je auto of camper, dan moet je daarop 2 van deze markeringsborden bevestigen aan beide uiteinden. Plaats die dan zo dat hun rode strepen een omgekeerde V vormen.
Als de fietsendrager of bagagebox op je trekhaak de kentekenplaat van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet je er een witte kentekenplaat op aanbrengen met het kenteken van je voertuig. Je moet in dat geval ook een ovale witte NL-sticker aanbrengen op de fietsendrager of bagagebox. Je mag de sticker niet op de witte kentekenplaat plakken. Je kunt de NL-sticker eventueel op een fiets aanbrengen. Een NL-sticker is verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel.
In Spanje en Portugal moeten achter op een voertuigcombinatie (zoals een auto of camper met caravan of aanhangwagen) die langer is dan 12 m (inclusief fietsendrager en dergelijke), ECE 70-markeringsplaten worden aangebracht. Dit zijn reflecterende gele platen met een rode rand.
Er zijn platen met verschillende afmetingen toegestaan:
De platen moeten worden aangebracht op een hoogte van 50 tot 150 cm boven het wegdek. De platen zijn onder meer verkrijgbaar bij obelink.nl en heuts.nl (zoek op ECE 70) en bij automaterialenwinkels. Let er bij aankoop op dat het ECE 70-keurmerk (of ECE 70-01) op de platen is aangebracht. Voor zover bekend is het voeren van deze markeringsplaten in andere Europese landen, zoals Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk, niet toegestaan.
In Spanje geldt geen algemene plicht om op winterbanden te rijden in de winter. Op bepaalde wegen (met name op bergpassen) kan het gebruik van winterbanden of sneeuwkettingen bij winterse weersomstandigheden wel verplicht worden gesteld. Banden met het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake) en/of de aanduiding M+S (M&S, MS) worden als winterbanden beschouwd. Het rijden op winterbanden of sneeuwkettingen is verplicht bij een rond, blauw verkeersbord met een witte autoband met een sneeuwketting of als dat anderszins wordt aangegeven door de DGT (Dirección General de Tráffico), de Spaanse rijksdienst voor het verkeer.
Let op: In Andorra zijn winterbanden of sneeuwkettingen van 1 november tot en met 15 mei verplicht.
De ANWB adviseert je een goed geteste 'echte' winterband met sneeuwvloksymbool (3PMSF) te gebruiken. In deze omstandigheden biedt zelfs een goed geteste all-seasonband met een sneeuwvloksymbool vaak onvoldoende grip en veiligheid.
Bekijk alle informatie over winterbanden in Spanje. Meer informatie over sneeuwkettingen en sneeuwsokken op anwb.nl/webwinkel/sneeuwkettingen-informatie.
Let op: Een eventuele fietsendrager achterop wordt meegerekend in de lengte.
In Spanje en Portugal moeten achter op een voertuigencombinatie (zoals een auto of camper met caravan of aanhangwagen) die langer is dan 12 m (inclusief fietsendrager en dergelijke), ECE 70-markeringsplaten worden aangebracht. Dit zijn reflecterende gele platen met een rode rand. Voor zover bekend is het voeren van deze markeringsplaten in Frankrijk en andere Europese landen, zoals Nederland, België en Luxemburg niet toegestaan.
Fietsen die achter op de caravan worden vervoerd, moeten worden gemarkeerd met een reflecterend aluminium of kunststof bord van 50 x 50 cm dat wit is met drie rode diagonale strepen. Deze zijn te koop in de ANWB webwinkel.
Auto's met aanhanger met een totale lente van meer dan 10 m, moeten buiten de bebouwde kom een afstand van ten minste 50 m tot hun voorganger houden. Deze verplichting geldt niet als inhalen verboden is, als er meer dan één rijstrook aanwezig is en bij fileverkeer.
Voor het vervoer van een aanhanger die breder is dan 2,55 m, moet een speciale vergunning worden aangevraagd bij Direccion General de Transportes por Carretera / Ministerio de Fomento. Voor meer informatie: mitma.es/.
In auto's die een caravan of aanhangwagen trekken, moet een brandblusser aanwezig zijn.
Onderstaande regels gelden voor een fiets en voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/h (bicicleta eléctrica).
Buiten de bebouwde kom is een fietshelm verplicht voor alle fietsers, behalve wanneer de fietsomstandigheden zwaar zijn (bijvoorbeeld bij lange steile wegen bergopwaarts of bij extreme hitte). Voor kinderen tot 16 jaar is een helm altijd verplicht (ook binnen de bebouwde kom). Op een elektrische fiets is een fietshelm altijd en voor alle fietsers verplicht.
Voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 45 km/h of een groter vermogen dan 250 watt en ook voor een elektrische fiets die ook zonder trappen kan worden voortbewogen, gelden globaal dezelfde regels als voor een bromfiets.
De bestuurder is verplicht een goedgekeurde bromfietshelm (norm ECE 22.05 of 22.06) te dragen. Voor zover bekend is het dragen van een speciale speedpedelec-helm (norm NTA 8776) niet toegestaan.
Op wegen buiten de bebouwde kom mogen fietsers bij het naar links afslaan niet voorsorteren. Zij moeten rechts blijven rijden tot de overzijde van de kruisende weg en daar linksaf gaan als dit zonder gevaar kan.
Het is verboden om te fietsen met een hoofdtelefoon op of met oortjes in je oren. Het is ook verboden om een helm met ingebouwde hoofdtelefoon te dragen.
Het is fietsers verboden tijdens het rijden een telefoon vast te houden.
Buiten de bebouwde kom is het in het donker en overdag bij slecht zicht verplicht een reflecterend veiligheidsvest of andere reflecterende kleding te dragen die op een afstand van minimaal 150 meter nog zichtbaar is.
Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille.
Volwassenen mogen een kind jonger dan zeven jaar meenemen in een kinderzitje. Het kind dat op de fiets wordt vervoerd, moet een helm dragen.
Kinderen mogen pas op wegen met gescheiden rijbanen fietsen als zij vijftien jaar of ouder zijn. Voor kinderen tot 16 jaar is een fietshelm altijd verplicht.
Alleen kinderen van 14 jaar en ouder mogen op een elektrische fiets rijden.
Met de fiets mag je uitsluitend een lichte bagageaanhanger (niet zwaarder dan 50% van het onbeladen gewicht van de fiets) trekken. Je mag met een aanhanger niet in het donker en bij slecht zicht rijden.
Let op: Het is verboden om een kind te vervoeren in een aanhanger. De fietskar voor vervoer van kinderen in Spanje wordt echter steeds populairder. Er zijn steden die dit wel al toestaan. Informeer naar de regels ter plaatse.
Fietsen moeten in het donker, in tunnels en bij slecht zicht zijn voorzien van vaste lampen.
Fietsers mogen alleen bij goed zicht naast elkaar rijden.
De Nederlandse verkeersregels vind je hier.
Ga je met de auto naar Spanje, dan ben je verplicht deze spullen bij je te hebben.
Verplicht:
Let op: Voor alle inzittenden heb je een veiligheidsvest nodig. Rijd je met een caravan of aanhanger, dan is ook een brandblusser verplicht. In (huur)auto's met een Spaans kenteken moeten twee gevarendriehoeken aanwezig zijn. Vanaf 1 januari 2026 wordt het speciale V-16-knipperlicht verplicht en is het plaatsen van een gevarendriehoek niet meer toegestaan. Dit oranje knipperlicht bij pech of een ongeval vanuit het portierraam op het dak van de auto worden geplaatst.
Om in Spanje te komen, rijd je door België, Luxemburg en Frankrijk rijden. Check hier welke items daar verplicht zijn in de auto:
Verplicht in België Verplicht in Luxemburg Verplicht in Frankrijk
Verplicht:
Let op: Ook voor een eventuele passagier heb je een veiligheidsvest nodig. De bestuurder en een eventuele passagier zijn als ze bij pech of een ongeval buitende de bebouwde kom langs te weg lopen, verplicht om een reflecterend veiligheidsvest te dragen. Op dit moment wordt met klem aangeraden om motorhandschoenen te dragen.
Om in Spanje te komen, rijd je door België, Luxemburg en Frankrijk rijden. Check hier welke items daar verplicht zijn op de motor:
Verplicht in België Verplicht in Luxemburg Verplicht in Frankrijk
Met dit kastje in de auto ga je razendsnel door de tolpoorten en betaal je automatisch.
Dit zijn de maximumsnelheden in Spanje, tenzij door verkeersborden een andere snelheid wordt aangegeven.
Let op: Op autosnelwegen en expreswegen (snelwegen met twee rijstroken) per richting en een middenberm) die door bebouwd gebied lopen, geldt een maximumsnelheid van 80 km/h, tenzij anders wordt aangegeven.
De minimumsnelheid op autosnelwegen (autopistas/autovías) bedraagt 60 km/h. De minimumsnelheid op overige wegen bedraagt de helft van de aangegeven maximumsnelheid.
Op onverharde wegen is de maximumsnelheid 30 km/h.
Auto's met caravan/aanhanger <750 kg
Auto's met caravan/aanhanger >750 kg
Let op: Op autosnelwegen en expreswegen (snelwegen met twee rijstroken) per richting en een middenberm) die door bebouwd gebied lopen, geldt een maximumsnelheid van 80 km/h, tenzij anders wordt aangegeven.
De minimumsnelheid op autosnelwegen (autopistas/autovías) bedraagt 60 km/h. De minimumsnelheid op overige wegen bedraagt de helft van de aangegeven maximumsnelheid.
Op onverharde wegen is de maximumsnelheid 30 km/h.
Let op: Op autosnelwegen en expreswegen (snelwegen met twee rijstroken) per richting en een middenberm) die door bebouwd gebied lopen, geldt een maximumsnelheid van 80 km/h, tenzij anders wordt aangegeven.
De minimumsnelheid op autosnelwegen (autopistas/autovías) bedraagt 60 km/h. De minimumsnelheid op overige wegen bedraagt de helft van de aangegeven maximumsnelheid.
Op onverharde wegen is de maximumsnelheid 30 km/h.
< 3.500 kg
> 3.500 kg
Let op: Op autosnelwegen en expreswegen (snelwegen met twee rijstroken) per richting en een middenberm) die door bebouwd gebied lopen, geldt een maximumsnelheid van 80 km/h, tenzij anders wordt aangegeven.
De minimumsnelheid op autosnelwegen (autopistas/autovías) bedraagt 60 km/h. De minimumsnelheid op overige wegen bedraagt de helft van de aangegeven maximumsnelheid.
Op onverharde wegen is de maximumsnelheid 30 km/h.
Binnen de bebouwde kom is de toegestane maximumsnelheid afhankelijk van het type weg:
Ter plekke mag de Spaanse politie een boete innen. Als je direct of binnen twintig dagen betaalt, wordt de boete met 50% verlaagd (geldt niet voor ernstige overtredingen). Als je niet ter plekke betaalt kun je op het postkantoor met een bankoverschrijving of online via dgt.es betalen.
Onderstaande bedragen zijn richtlijnen.
Snelheidsovertreding
Door rood licht rijden
Overtreding inhaalverbod
Overschrijden doorgetrokken streep
Parkeerovertreding
Niet verlenen van voorrang
Rijden zonder veiligheidsgordel
Gebruik mobiele telefoon tijdens het rijden
Gebruik antiradar
Rijden onder invloed
Niet gebruiken van een veiligheidshesje
Bedienen navigatieapparatuur tijdens het rijden
Als je de boete niet ter plekke aan de politie betaalt, moet je een waarborgsom betalen. Als je de waarborgsom ook niet betaalt kan de politie het voertuig in beslag nemen. Voor meer informatie over boetes en juridisch advies zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.
Bekeuringen die in Spanje worden opgelegd, kunnen naar het huisadres worden gestuurd. Voor meer informatie, zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.