Wat is de beste reistijd voor Tibet?
Klimaat en weer in Tibet
Oostenrijker Heinrich Harrer bleef maar liefst zeven jaar in Tibet, maar de kans is groot dat jij toch iets korter in dit land verblijft. Bereid jouw reis naar ‘het dak van de wereld’ goed voor en ontdek wat de beste reistijd voor Tibet is. Door het droge bergklimaat zijn de winters hier bijvoorbeeld erg koud, al werkt een kop boterthee behoorlijk hartverwarmend. Dat is precies de reden dat sommige nomaden er wel veertig kopjes per dag van achterover tikken. Maak je liever een rondreis door Tibet met wat hogere temperaturen, dan ben je gebonden aan het hoogseizoen in de maanden april tot en met oktober.
Er valt niet veel regen op het dak van de wereld
De ligging van Tibet verklaart de bijnaam ‘het dak van de wereld’. De gemiddelde hoogte van het Tibetaanse Hoogland is 4500 meter en het zuiden van het land ligt in de Himalaya. Zo hoog in de bergen kan het vooral ’s nachts behoorlijk koud worden. In de winters is het ook nog eens erg droog in Tibet, al valt er de rest van het jaar ook weinig neerslag. Alleen in juli en augustus kan het behoorlijk regenen. Deze maanden maken vanwege de hogere temperaturen wel deel uit van de beste reistijd voor Tibet, die loopt van april tot en met oktober.
Het weer in hoofdstad Lhasa
Tibet is een land met een flinke diversiteit aan landschappen. Bergen, kale toendra’s, groene grasvlaktes en helderblauwe meren wisselen elkaar af. Hoofdstad Lhasa ligt op 3650 meter hoogte in de Transhimalaya. In ‘het land van de goden’ wordt het van mei tot en met september overdag tussen de 20 en 24 graden. De gemiddelde temperaturen ’s nachts liggen in deze periode een stuk lager: tussen de 6 en 10 graden.