Eten en drinken
Alle internationale keukens zijn vertegenwoordigd, van luxueuze Japanse restaurants tot eenvoudige Indiase eettentjes. Lokale specialiteiten worden buiten de privésfeer nauwelijks aangeboden. De enige uitzondering is mashbous, pittig vlees of vis, geserveerd met even pittige rijst. De populairste vis is de lokaal gevangen hammour, een ondersoort van de grouper. Het gehele jaar door is het verboden alcoholhoudende dranken te nuttigen in de openbare ruimte, afgezien van restaurants, bars en hotels met een speciale vergunning.
Kunst en cultuur
De zeven emiraten Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm al-Qaiwan en Ras al-Khaimah raakten in de 19e eeuw onder Brits protectoraat. Na het vertrek van de Engelsen sloten de emiraten zich in 1971 aaneen tot een federatie. Volgens de grondwet van 1975 vormen de zeven emirs de Opperste Raad en kiezen zij uit hun midden een president.
Natuur
Na de vlakke kuststrook aan de Perzische Golf volgen in het binnenland leemvlakten die overgaan in de uitgestrekte woestijnduinen van de Rub al-Khali. Aan de oostgrens reikt het Al-Hajargebergte tot 1100 m. In het hete en droge klimaat is vegetatie alleen mogelijk door kunstmatige bevloeiing. Belangrijk voor het toerisme is alleen het emiraat Sharjah.
Winkelen
De Verenigde Arabische Emiraten staat bekend om het goud. Luxe goederen zijn hier relatief goedkoop. De dutyfreewinkel van Dubai is een van de goedkoopste ter wereld. In de stad zijn grote luxe winkelcentra met een zeer uitgebreid assortiment, van kleding van bekende ontwerpers tot parfum, van cd's tot elektronica. In de soeks (bazaars) wordt onder meer handwerk en sieraden verkocht. Typische souvenirs zijn leren producten, sieraden van goud, zilver en koper, Perzische tapijten, keramiek, potten, waterpijpen, traditionele messen zoals jambias, ingelegde houten doosjes en marmeren schaakborden. Afdingen op de markt wordt aangeraden. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.