Kunst en cultuur in Zuid-Korea
Korea, dat binnen de invloedssfeer van China en Japan ligt, heeft toch een eigen cultuur kunnen opbouwen. In 1910 werd het land door Japan geannexeerd. In 1945 leidde de bezetting door de USSR en de VS tot een deling en daarmee tot de stichting van de Republiek Korea in het door de VS gecontroleerde zuiden. Na de Korea-oorlog (1950-53) werd de Zuid-Koreaanse politiek bepaald door de militairen. Het democratiseringsproces in de jaren '80 leidde in 1988 tot een nieuwe grondwet.
Natuur
Het landschap in het zuidelijke deel van het Koreaanse schiereiland is overwegend bergachtig. In tegenstelling tot de kaarsrechte oostkust zijn de zuid- en de westkust sterk geleed. In het zuiden ligt een heuvelachtig, vruchtbaar bekken, waar de Naktong stroomt, in het westen ligt een 50-100 km brede kustvlakte. De grootste rivieren monden uit in de Gele Zee en zijn beperkt bevaarbaar. Met uitzondering van het subtropische zuiden is het klimaat koel en gematigd. Van toeristisch belang zijn Seoul en de cultuursteden Taegu en Kyongju.
Winkelen
Zuid-Korea staat bekend om de bruidskleding en de dutyfree-winkels voor buitenlanders. In Seoul zijn verschillende markten: Namdaemum is de grootste markt, op de markt Tongdaemun kun je goede koopjes vinden, Hwangkak-dong is een vlooienmarkt met tweedehandsproducten. De modewijk van Seoul is Myong-dong. Voor antiek en kunst moet je naar Insa-dong en Changanp'yong. Typische souvenirs zijn kruiden, elektronica, handgemaakte kleding, geborduurde sweaters, zijde, sieraden, poppen in klederdracht, muziekinstrumenten, koperwerk, houtsnijwerk, manden, lakwerk en ginseng. Afdingen op de markt wordt aangeraden. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.