Filezwaarte gedaald
29 juli 2024 (filezwaarte 1e halfjaar 2024)
Voor het eerst sinds tijden is de filezwaarte in ons land gedaald. Het eerst halfjaar van 2024 stonden we twee procent minder lang stil op het vaderlandse wegennet in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dat concludeert de ANWB Verkeersinformatie op basis van haar meest recente filecijfers gemeten op alle A- en N wegen in ons land.
Ga je de weg op? Gebruik dan de ANWB On. Daarmee kan je navigeren met informatie over files, flitsers en werkzaamheden. derweg app |
Opmerkelijk
"De lichte daling van de filezwaarte is opmerkelijk, gelet op de flinke groei van het wagenpark in het afgelopen jaar en de toename van het aantal gereden kilometers op ons wegennet”, aldus Arnoud Broekhuis van de ANWB Verkeersinformatie. Toch denkt de verkeersspecialist niet dat er sprake is van een trendbreuk. "Nee, dat verwacht ik niet. We zien nu op veel plekken in ons land weer enorme opstoppingen ontstaan door wegwerkzaamheden, dus het is lang niet overal beter doorrijden. We zien ook dat, na de coronaperiode, de verkeersdrukte op de wegen steeds onvoorspelbaarder wordt”, meent Broekhuis. Het meer thuiswerken en buiten de spits rijden heeft ongetwijfeld een dempend effect op de files tijdens de spitsuren en zien we direct terug in de cijfers.
Vermenging na ochtendspits
De filezwaarte tijdens de ochtendspits daalde het afgelopen halfjaar met 2 procent. Overdag nam het aantal files toe met 5 procent en tijdens de avondspits bleef de filezwaarte vrijwel gelijk ten opzichte van deze periode vorig jaar.
Tijdens de ochtendspits, tussen 06.00 en 9.30 uur is er voornamelijk woon-werkverkeer en zakelijk verkeer. Na de ochtendspits mengt zich daarbij het overige verkeer dat in intensiteit steeds meer toeneemt en leidt tot veel meer files. Het afgelopen halfjaar nam de filezwaarte op dinsdag en woensdag tijdens de daluren toe met ruim 20 procent. Op deze momenten zijn files nauwelijks te voorspellen, de verschillen per dag zijn sterk.
Invloed wegwerkzaamheden
Daarbij wordt er in het hele land op veel plaatsen aan de weg gewerkt. Ondanks alle inspanningen om deze werkzaamheden tijdens verkeersluwe perioden uit te voeren, zorgen deze voor forse hinder en vertragingen op de wegen. ,,De ingrijpende werkzaamheden op onder andere de A7 bij Purmerend en de A12 tussen Woerden en Utrecht zorgden voor flink wat fileleed”, weet Broekhuis. "Veel werken worden uitgevoerd tijdens de weekenden met tal van wegafsluitingen. Ondanks een dan lagere verkeersintensiteit leidden deze het afgelopen half jaar toch tot forse hinder. De filezwaarte (aantal kilometers file vermenigvuldigd met het aantal minuten dat deze file er staat) tijdens het weekend nam het afgelopen halfjaar toe met maar liefst 50 procent.”
Ook de periode zijn er nog tal van grote werkzaamheden die van grote invloed zullen zijn op de doorstroming op het wegennet. Zeker ook omdat het gepaard gaat met wegen die afgesloten worden.
De grootste overlast door werkzaamheden heeft het verkeer de laatste weken bij Amsterdam, waar de A10 Noord richting Zaanstad tussen knooppunt Watergraafsmeer en afrit Durgerdam tot 15 augustus is afgesloten. Broekhuis: "Dat heeft voor de Amsterdamse regio enorme gevolgen met veel oponthoud. Dat hebben we de afgelopen weken al kunnen zien. Want de verkeersintensiteit op dat traject is 76.000 voertuigen per dag die nu om moeten rijden op wegen die al bijna aan hun maximum zitten.”
21 mei drukste spits
Provinciaal noteert de ANWB het afgelopen half jaar ook weinig verschillen in vergelijking met het landelijke beeld. Een positieve uitzondering is de daling van de filezwaarte in Noord Brabant met 11 procent. De drukste spits was op dinsdagmiddag 21 mei tijdens veel regen- en onweersbuien, met op het hoogtepunt 1170 kilometer file.
* Filezwaarte = lengte keer duur van de file
De ANWB monitort voortdurend de doorstroming op de Nederlandse wegen.
Filezwaarte door de jaren heen
Hoe druk is het nu op de weg?
Bron: ANWB Verkeersinformatie