e-TOL A24/Blankenburgverbinding: Zo werkt het
12 november 2024
Op 7 december 2024 gaat in de regio Rotterdam de Blankenburgverbinding (A24) open. Deze nieuwe snelweg verbindt de A15 bij Rozenburg met de A20 bij Vlaardingen. Maak je gebruik van deze snelweg? Dan moet je elektronische tol (e-TOL) betalen. Hoe het precies werkt, leggen we uit.
Wat is e-TOL?
e-TOL is eigenlijk hetzelfde als tol: een bedrag dat je betaalt voor het gebruik van bepaalde openbare wegen, tunnels of bruggen. Het verschil is dat je bij e-TOL niet bij een tolpoortje hoeft te stoppen om af te rekenen. Dat scheelt reistijd! Je betaalt de e-TOL voor of na de tolrit eenvoudig online.
Hoe werkt e-TOL betalen voor de A24/Blankenburgverbinding?
Als je op de nieuwe Blankenburgverbinding rijdt, wordt er automatisch een foto gemaakt van je kenteken en kun je dus gewoon doorrijden naar je bestemming.
Kosten e-TOL
Afhankelijk van het soort voertuig waar je in rijdt, gelden er verschillende tolkosten.
- € 1,51 per keer voor auto's, bestelauto's en motoren (tot en met 3.500 kg) en elektrische voertuigen (tot en met 4.250 kg).
- € 9,13 per keer voor vrachtauto's en andere voertuigen (boven 3.500 kg)
Goed om te weten:
- Voor aanhangers en caravans betaal je niets extra.
- Rijd je een lease- of huurauto? Ga dan bij de leasemaatschappij of het verhuurbedrijf na hoe het zit met de betaling van de tol.
- Ook voertuigen met een buitenlands kenteken betalen tol.
Automatisch betalen
Eigen auto
Het voordeel van automatisch betalen is dat je niet zelf eraan hoeft te denken om op tijd te betalen. Bovendien ontvang je alle ritten over de A24/Blankenburgverbinding in één overzicht. Je kunt ervoor kiezen het bedrag automatisch van je bankrekening af te laten schrijven of een maandelijkse rekening te ontvangen.
Lease-auto
Heb je een lease-auto en rijd je regelmatig over de A24/Blankenburgverbinding? Dan is het ’t makkelijkst als tolbetalingen via automatisch betalen worden voldaan. Hiervoor moet het voertuig wel door jouw werkgever ̶ of met toestemming door jezelf ̶ worden aangemeld. Daarna kun jij zorgeloos over de tolweg rijden.
Zelf per tolrit betalen
Je kunt vanaf 7 dagen vooraf en tot 3 dagen (72 uur) achteraf per tolrit betalen. Met achteraf betalen loop je wel het risico dat je het vergeet. Als je niet automatisch betaalt, rijd je in eerste instantie anoniem over de tolweg en krijg je geen bericht wanneer je er hebt gereden of dat er nog een rekening openstaat.
Pas wanneer je te laat bent met betalen, worden jouw gegevens opgevraagd en krijg je een betalingsherinnering en eventueel een aanmaning of boete.
Waarom is e-TOL ingevoerd?
De A24/Blankenburgverbinding zorgt voor een betere bereikbaarheid in de regio Rotterdam en stimuleert de economie. Voor de aanleg kon de Rijksoverheid niet genoeg geld vrijmaken. Vandaar dat weggebruikers per rit tol betalen om een deel van de bouwkosten te compenseren.
Tolkosten vermijden?
Als je tolkosten wilt vermijden, kun je altijd kiezen voor een alternatieve route zonder tol. Dat scheelt in de portemonnee. Gebruik de ANWB Onderweg app voor andere routes naar jouw bestemming.
Meer info:
Tolwegen en vignetten in Nederland
Milieuzones & milieustickers in Nederland
Elektronische tolheffing Frankrijk
Tol in Europa
Deel deze pagina