Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeershinder door versleten viaducten

24 januari 2025

Door een constructiefout bij tientallen viaducten, moeten automobilisten mogelijk rekening houden met extra verkeershinder vanwege herstelwerkzaamheden. Landelijk heeft Rijkswaterstaat circa 100 bruggen en viaducten in beheer met een zogenaamde tand-nokconstructie. Een aantal slijten sneller dan voorzien, waardoor de kans bestaat dat zwaar vrachtverkeer tijdelijk moet worden geweerd, auto's langzamer moeten rijden of dat er draagconstructies moeten komen.

Handig voor onderweg 
Met de ANWB Onderweg app heb je de laatste verkeersinformatie altijd bij de hand. Je krijgt meldingen van files en werkzaamheden. Daarnaast vind je de goedkoopste tankstations en laadpunten. Maar ook de tolkosten op je route en kan je online de Wegenwacht inschakelen. Ook in het buitenland.
Download de ANWB Onderweg app
Prins Clausplein (viaduct)

Tand-nokconstructie

De problemen zitten hem in de zogenoemde tand-nokconstructie. In 90 daarvan zit een ontwerpfout die kwetsbaar zijn is voor water met strooizout. Doordat het water daar de wapening in het beton bereikt, treedt er sneller roest / slijtage op.

Prioriteitenlijst

Zes plekken in het land zijn door Rijkswaterstaat op een prioriteitenlijst gezet:

  • A1 twee bruggen over de Naardertrekvaart en viaduct De Tol.
  • A4/A12/A13 knooppunt Prins Clausplein bij Den Haag.
  • A6 viaduct Kamperhoekweg bij Swifterbant.
  • A12 knooppunt Velperbroek, bij Arnhem.
  • A15 viaduct Tielsestraat bij Valburg.

In totaal gaat het om zeventien constructies, waarvan minister Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) erkent dat naar de huidige inzichten "dit type overgangen in het verleden anders geconstrueerd hadden moeten worden".

Extra inspecties

De situatie is niet bij alle constructies even ernstig. Hoe urgent er moet worden ingegrepen hangt mede af van het bouwjaar, het ontwerp en de staat van het onderhoud. Complicerende factor daarbij is wel, dat de problemen niet bij reguliere inspecties te signaleren zijn. Rijkswaterstaat heeft daarom in 2022 extra inspecties verricht.

In de gaten gehouden

Rijkswaterstaat benadrukt in De Telegraaf dat de wegdelen veilig te gebruiken zijn en goed in de gaten worden gehouden. Wel erkent de wegbeheerder dat alles eerder dan gepland veroudert, "waardoor de constructieve veiligheid op een gegeven moment niet meer kan worden gegarandeerd"

Bron: ANP / NOS.nl / De Telegraaf

Meer info:
ANWB Verkeersverwachting

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

met extravoordeel
Makkelijk betalen tijdens je dagje uit? 

Veilig en gemakkelijk betalen met Visa Card.

Vanaf279,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand.