Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

100 jaar verkeerslessen

Hoe het begon...

De ANWB zet zich al 100 jaar in voor verkeerslessen op basisscholen. Al ruim 100 jaar zorgen we dat kinderen via de ANWB de verkeersregels leren kennen en vaardigheden oefenen om veiliger onderweg te kunnen. En dat doen we tot op de dag van vandaag. Met het steeds drukker wordende verkeer en het stijgend aantal verkeersongelukken blijven we ons inzetten voor goede verkeerseducatie en verkeersveiligheid. Het begon allemaal in 1924...

1924: ANWB Schoolplaten

Elke schoolplaat liet een verkeerssituatie zien waarbij verkeersdeelnemers volgens de regels handelden en één situatie waarbij ze dat niet deden en zichzelf in gevaar brachten. In 1931 gebruikte het overgrote deel van alle Nederlandse lagere scholen de door de ANWB uitgegeven schoolplaten. Het initiatief was daarmee een groot succes. Het verkeersonderwijs met de platen was geïntegreerd in het lesprogramma. In het gymnastieklokaal en op het schoolplein werd de praktische kant van de verkeersregels bijgebracht.

1932: ANWB Verkeerszegels

Vanaf 1932 gaf de ANWB, naast schoolplaten, ook verkeerszegels uit. Net als de schoolplaten gaven de zegels goed en fout-situaties weer. ANWB stuurde de zegels gratis aan alle lagere scholen in het land, vergezeld door lesmateriaal voor de onderwijzers. Op deze manier bereikte ze naar schatting 150.000 tot 200.000 leerlingen.

1938: ANWB Verkeersalbum

De ANWB gaf in 1938 het album 'de Veilige weg' uit over nut en noodzaak van het opvolgen van de verkeersregels. Het album kon compleet gemaakt worden door het inplakken van 56 losse plaatjes die de firma Victoria uit Dordrecht bij haar chocolade en bonbons verpakte. Ook maakten ANWB in 1938 al een jeugdverkeersfilm.

1950: Verkeersbrigadiers

Anders dan voor de oorlog ontplooide de ANWB tijdens de wederopbouw geen grootschalige eigen activiteiten op het gebied van verkeerseducatie. Wel participeerde ANWB in de activiteiten van Veilig Verkeer Nederland, zoals de oversteekhulp door (vrijwillige) verkeersbrigadiers. De ANWB richtte zich in deze periode vooral op het veiliger maken van wegen, voertuigen en het stimuleren van beter verkeersgedrag door volwassenen.

1997: ANWB Trapvaardig

Aan het einde van de 20ste eeuw besloot de ANWB opnieuw campagnes te voeren gericht op de verbetering van de verkeersveiligheid van kinderen. Het trainingsprogramma voor leerlingen van groep 7 en 8 was bedoeld om hun zelfvertrouwen op de fiets te vergroten. Tijdens de training leren de kinderen onder andere over een smalle plank en tussen pylonen te rijden en fietsend een ketting van een paaltje te halen.

2006: ANWB Streetwise

In 2006  breidde de ANWB het verkeersprogramma flink uit. Met ANWB Streetwise geven ze van groep 1 tot en met 8 praktisch gerichte verkeerslessen. De ANWB wil schoolkinderen trainen, omdat kinderen op deze leeftijd de basis leggen voor hun latere gedrag in het verkeer. De trainingen gaan zoveel mogelijk uit van de eigen ervaringen van de kinderen. Zo leren ze oversteken op zebra’s en tussen geparkeerde auto’s. En ze leren hoe lang het duurt voordat een auto bij een noodstop stilstaat. Ook mogen ze zelf remmen.

2015: ANWB Streetwise Next Level

Tussen 2015 en 2020 organiseerde de ANWB verkeerslessen voor middelbare scholieren. ANWB Streetwise Next Level was een interactief verkeersprogramma dat leerlingen tussen de 12 en 16 jaar bewust probeerde te maken van de gevaren in het verkeer, omdat deze leeftijdscategorie veel risico in het verkeer lopen .

2023: ANWB Streetwise Digitaal

Een volgende stap was de lancering van Streetwise de Verkeersgame. Een app waarmee kinderen thuis verkeerregels kunnen oefenen en een aanvulling op de praktijklessen van ANWB Streetwise. In 2023 kwam daar ANWB Streetwise Digitaal bij. Een digitaal lesprogramma over verkeersveiligheid. Met deze digitale module is de ANWB terug in de klaslokalen waar ze in 1924 startte met verkeersonderwijs.

Altijd veilig onderweg

ANWB zet zich in de voor de verkeersveiligheid van alle weggebruikers. We hebben informatie voor je verzameld om altijd veilig en goed voorbereid onderweg te gaan!

  • Wat zijn bijvoorbeeld de regels bij mist en gladheid?
  • Of: welke e-voertuigen zijn toegestaan?
  • Wat zijn de buitenlandse verkeersregels?
  • En wat moet je doen bij een aanrijding?

Veilig autorijden   Veilig fietsen   Veilig op vakantie