Wat te doen als je een hert aanrijdt?
In de herfst is het de bronsttijd voor herten. De mannetjesherten rennen dan massaal achter de vrouwtjes aan. We komen ze daarom in die periode vaker tegen op de weg. Hoe kun je een aanrijding voorkomen en wat moet je doen als je een wild dier hebt aangereden?
Meeste ongelukken
Op provinciale wegen in een bosrijke omgeving en in de avond gebeuren de meeste ongelukken. 's Avonds zien we minder. Vaak steken herten in een groep over; eerst heb je de roedelleider en dan de andere herten. Stel dat een hert op ruime afstand oversteekt, dan richten onze ogen zich in het donker vooral op het eerste dier. Waardoor er een botsing ontstaat met een van de volgers. Ook de reikwijdte van de autoverlichting is niet eindeloos. Dimlicht komt niet veel verder dan 30 meter. Rijd je met groot licht, dan komt je zicht tot 100 meter. De berm kunnen we in het donker al bijna helemaal niet zien.
Aanrijding voorkomen
De dieren overleven het vaak niet of de automobilist eindigt door impulsief uitwijken tegen een boom of tegenligger. Rijd je door bosrijk gebied en staan er waarschuwingsborden, pas dan je rijstijl en snelheid aan. Met 60 km/uur bij dimlicht en 80 km/uur bij groot licht kun je nog op tijd remmen en kan het hert eventueel de dans te ontspringen.
Aanrijding. Wat nu?
Zie je een hert en is het te laat om af te remmen? Zorg dan dat je je stuur recht houdt en niet uitwijkt. Als je toch een wild dier aanrijdt, ben je verplicht de politie te bellen. Doorrijden is strafbaar. De politie regelt vervolgens dat een faunabeheerder het gewonde dier opspoort of het dode dier opruimt. Je mag het aangereden wild nooit naar huis meenemen of aan iemand anders geven. Ook dat is strafbaar. Maak altijd foto's van de situatie.
Hoe zit het met de verzekering?
Met een volledig of beperkt cascoverzekering kun je de schade claimen bij je autoverzekering. In de polisvoorwaarden staat of zulke schade wordt gedekt. Dieren die in het wild leven hebben namelijk geen eigenaar. Er is dan ook meestal geen aansprakelijke partij om aan te kloppen voor een schadevergoeding. Soms kun je terecht bij een beheerder en de schade op hem verhalen. Bijvoorbeeld als een hert kan ontsnappen doordat het hekwerk of de wildroosters niet goed zijn onderhouden of als er geen waarschuwingsborden staan.
Bron: Stichting Wildaanrijdingen Nederland (SWN)