Autoschade voorkomen in de herfst en winter
Onze tips tegen schade in de koude maanden
Kou, gladheid en slecht zicht in het donker: in de herfst en winter heb je sneller kans op autoschade. Je ruiten raken bijvoorbeeld eerder beschadigd. En in de maanden oktober, november en december worden wel 30% meer kettingbotsingen gemeld dan in andere maanden. Dit kun jij doen om jouw risico’s zo laag mogelijk te houden – en je auto hopelijk schadevrij.
Snel naar
Juiste uitrusting | Onderhoud | Ruitschade voorkomen | Voordat je gaat rijden | Veilig op weg | Autoverzekering
De juiste uitrusting
Bereid jezelf en je auto alvast voor door de volgende spullen in huis te halen, of op te duiken uit de berging:
- Zorg dat je weet waar jouw ontdooispray en krabber liggen. Handig als je ‘s ochtends haast hebt, maar er ijs op je ruiten blijkt te zitten.
- Leg een zonnebril in je dashboardkastje. Zo kan je die er meteen bij pakken als de laagstaande zon je zicht beperkt.
- Een nooduitrusting in de achterbak is altijd een goed idee. Denk bijvoorbeeld aan de gevarendriehoek, verbanddoos, deken en zaklamp.
- Beslaat de binnenkant van jouw ruiten snel? Plaats dan een vochtvreter in de auto. En leg er meteen een doek of zeem bij, waarmee je de ruiten schoon kunt vegen.
- Wissel je zomerbanden om voor winterbanden. Winterbanden hebben een bijna dubbel zo lange remweg: 32 meter bij 50km/u, tegenover 63 meter bij zomerbanden.
Check je auto op onderhoud
Is jouw auto helemaal klaar voor het najaar? Controleer het aan de hand van de volgende punten.
- Controleer het profiel van je banden. Het profiel van een band zorgt voor grip op de weg. Als het profiel versleten is, neemt de grip af. Vooral op natte en gladde wegen heb je hier last van.
- Controleer de ruitenwissers van je auto. Bij slechte weersomstandigheden of zware regen is het belangrijk dat je ruitenwissers hun werk goed doen.
- Vul je ruitenvloeistof aan. De laagstaande zon in de herfst maakt vuil op je ruiten extra zichtbaar, waardoor je zicht minder wordt. Met voldoende ruitvloeistof houd je jouw ruiten goed schoon.
- Controleer alle verlichting, zoals koplampen, achter- en remlichten en de richtingaanwijzers.
- Controleer het niveau van de antivries en vul deze eventueel bij.
Ruitschade voorkomen
Met de kou hebben je ruiten het extra te verduren. Let hierop om schade te voorkomen:
- Houd je ruiten goed schoon. Als ze vies zijn bevriezen ze ook sneller, doordat vocht zich sneller hecht aan vuil.
- Bescherm je ruiten tegen grote temperatuurverschillen. Hierdoor kan het glas namelijk barsten. Parkeer je auto uit de ijzige wind en zet niet direct de verwarming op de hoogste stand als je instapt. En gebruik nooit heet water om je ruiten te ontdooien.
- Gebruik een anti-ijsdeken voor de voorruit van je auto. Deze beschermt het glas, zodat het niet bevriest. Zo hoef je ook niet te krabben voordat je gaat rijden.
- Door kou en strooizout raakt asfalt beschadigd en krijg je losse steentjes op de weg. Deze kunnen opspatten als een auto eroverheen rijdt. Als ze tegen je ruit vliegen, ontstaat er een ster. Houd daarom voldoende afstand van je voorgangers op de weg.
- Heb je een sterretje in je ruit? Laat dit dan zo snel mogelijk repareren. Zo voorkom je dat het sterretje groter wordt of verandert in een barst. Vind direct een schadehersteller bij jou in de buurt.
Wil je weten hoe jij verzekerd bent voor ruitschade? Lees meer over ruitschade en autoverzekeringen.
Voordat je gaat rijden
Let hier in de winter extra op, wanneer je in de auto stapt:
- Ligt er een laag sneeuw op je autodak? Veeg die er altijd af voordat je vertrekt. Zo heb je bij een bocht of remmoment niet opeens sneeuw op je voorruit.
- Gebruik een ontdooispray en krabber om bevroren ruiten ijsvrij te maken. Let op: gooi nooit heet water over je ruiten heen om ze te ontdooien. Dan kan het glas namelijk barsten. Bekijk meer tips om je autoruit te ontdooien.
- Klop sneeuw of ijs van je kleding voordat je instapt. Zo voorkom je condens in je auto.
Veilig op weg
Zorg voor een veilige rijstijl als je eenmaal op weg bent. Let extra op deze punten:
- Pas je rijstijl aan op de weersomstandigheden. Op gladde wegen is de remweg bijvoorbeeld langer dan normaal. Lees meer over rijden bij gladheid, rijden bij storm, rijden bij mist of rijden bij wateroverlast.
- Gebruik de juiste verlichting. Zijn de weersomstandigheden minder? Zet dan je koplampen aan, zelfs overdag, om goed zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers.
- Door goed snelheid te houden, remmen en op te trekken zorg je voor een beheerste en duidelijke rijstijl. Hiermee voorkom je plotselinge situaties en schade in het verkeer.
Kies voor een goede autoverzekering
Als je toch schade rijdt, is het handig dat je verzekering goed is geregeld. Met een ANWB Autoverzekering staat de ANWB Alarmcentrale dag en nacht voor jou klaar. En je betaalt geen eigen risico wanneer je de schade laat herstellen bij één van onze aangesloten schadeherstellers. Bekijk de ANWB Autoverzekering.