De 10 grootste misverstanden over je autoverzekering
Duidelijkheid voor de grootste vraagtekens
Iedere autobestuurder heeft een autoverzekering nodig. Maar er bestaan best wel wat meerdere misverstanden en onduidelijkheden rondom autoverzekeringen. Is het bijvoorbeeld wel slim om alle schades te claimen? En is all risk altijd de beste keuze? Wij geven opheldering over de tien grootste misverstanden.
Misverstand 1: Een WA + Volledig Casco (all risk) dekking is de beste optie voor elke auto
Een WA + Volledig Casco dekking wordt ook wel een all risk dekking genoemd. Naast deze dekking zijn er ook nog de standaard WA dekking en de WA + Beperkt Casco dekking. De WA + Volledig Casco dekking dekt niet alleen de schade die jijzelf veroorzaakt, maar ook schade die is ontstaan buiten jou om. Dit lijkt verstandig, maar hoeft niet in alle gevallen het meest logisch te zijn.
Heb jij bijvoorbeeld een oudere auto? Vraag je dan af of een uitgebreide dekking wel bij je auto past. Als je auto total loss raakt of hij wordt gestolen, dan krijg je vaak niet meer dan de dagwaarde van je auto vergoed. Bij een oude auto is die waarde natuurlijk een stuk lager dan bij een gloednieuwe auto.
Ben je benieuwd welke autoverzekering het best bij je past? Kijk dan naast de dagwaarde en leeftijd van je auto ook naar het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd en hoe vaak je je auto gebruikt. Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van een autoverzekering? Onze verzekeringsexperts geven je graag persoonlijk advies.
Misverstand 2: Je doet er goed aan om alle autoschades te claimen bij jouw verzekeraar
Heb je schade aan je auto? Het is niet altijd voordelig om iedere schade te claimen bij de verzekering. Als je schade claimt, verlies je namelijk schadevrije jaren. Daarmee gaat ook je no-claim korting omlaag, en je premie omhoog. Een premieverhoging is bij een kleine schade vaak hoger dan de kosten om de schade te herstellen. Dus is de schade slechts een krasje, dan kun je de kosten vaak het beste zelf betalen. Heb je te maken met een duurdere soort schade? Dan is het vaak handig om wel een claim in te dienen.
Lees meer over het wel of niet claimen van schade.
Misverstand 3: Het aantal schadevrije jaren is gelijk aan het aantal jaren dat je geen schade hebt gereden
Veel mensen denken dat het aantal schadevrije jaren gelijkstaat aan het aantal jaren waarin je geen schade rijdt. Dat is echter niet het geval! Het aantal schadevrije jaren wordt bepaald door het aantal jaren dat je een autoverzekering op je naam hebt staan, en waarin je geen schade hebt geclaimd. Rijd je bijvoorbeeld al negen jaar schadevrij, maar staat de autoverzekering van je auto op naam van je partner? Dan heb jij zelf geen schadevrije jaren opgebouwd.
Zoek daarom uit hoeveel schadevrije jaren je zelf hebt, voordat je een nieuwe autoverzekering afsluit of overstapt. Je vindt deze terug op de polis van je huidige verzekering.
Misverstand 4: Ik kan de auto van mijn kind verzekeren, zodat hij/zij kosten bespaart
Je zoon of dochter helpen door een autoverzekering op jouw naam af te sluiten lijkt ideaal, maar dat is het niet. Een autoverzekering moet namelijk worden afgesloten op de naam van de persoon die het meest in de auto rijdt. Als je kind de hoofdbestuurder is van de auto, dan moet de verzekering ook op zijn of haar naam staan. Het voordeel hiervan is wel dat je kind zelf schadevrije jaren en no-claim korting kan opbouwen.
Heb je zelf een ANWB Autoverzekering en rijden je kinderen af en toe in jouw auto? Dan kun je hen gratis bijschrijven als meerijdend kind op jouw polis. Zo bouwen zij alvast eigen schadevrije jaren en no-claim korting op voor als ze later een eigen autoverzekering afsluiten.
Misverstand 5: Bij een tweede autoverzekering krijg ik geen korting op mijn premie
Heb je een tweede auto, of ben je van plan er een te kopen? Dan bouw je voor die auto opnieuw schadevrije jaren op. Vaak ontvang je voor je tweede auto daarom minder no-claim korting dan voor je eerste auto. Maar wist je dat hier bij de ANWB een speciale regeling voor is? Als je beide auto’s bij ons verzekert, kun je de no-claimkorting van je eerste verzekering deels meenemen naar je tweede autoverzekering. Hierdoor krijg je tot wel 65% korting op je nieuwe premie. Of zelfs tot wel 80% korting, als je voor je tweede auto eerder al schadevrije jaren had opgebouwd.
Deze regeling geldt niet alleen voor een tweede auto, maar ook als je eerste voertuig een auto is en je tweede een motor of camper. Bij het verzekeren van een motor kun je dezelfde no-claim korting ontvangen als je eerste voertuig, met een maximum van 80%.
Misverstand 6: Een inzittendendekking is vooral nuttig als er anderen meerijden
Veel mensen denken dat een autoverzekering automatisch schade aan inzittenden dekt. Dit klopt maar deels. Passagiers zijn vanuit de wettelijke aansprakelijkheid verzekerd, maar jij als bestuurder telt daarbij niet mee. Om je te verzekeren voor de kosten van eigen letsel dat je als bestuurder veroorzaakt, heb je een inzittendendekking nodig. Hiermee zijn jij als bestuurder en je passagiers, zoals familieleden of vrienden, goed verzekerd tegen de financiële gevolgen van een ongeval. Dit is belangrijk als je vaak mensen vervoert in je voertuig, maar ook om jezelf te beschermen tegen onverwachte kosten.
Misverstand 7: Een groene kaart is overal verplicht in Europa
Sluit je een verzekering af voor je auto, motor of camper? Dan ontvang je standaard de groene kaart. Deze kaart, officieel bekend als het internationale verzekeringsbewijs (IVB), bewijst dat je voertuig verzekerd is. Vroeger was dit een fysieke groene kaart, maar tegenwoordig ontvang je hem gewoon per e-mail. Veel mensen nemen aan dat een groene kaart altijd altijd verplicht is binnen Europa, maar dit verschilt per land. Check daarom van tevoren of je de groene kaart nodig hebt in het land waar je naartoe gaat.
Ook als het niet verplicht is om de groene kaart mee te nemen, is het altijd handig om een geprinte versie in de auto te leggen. Bij een controle of incident kan dit helpen om schade sneller af te handelen. Lees meer over verplichte en handige documenten voor onderweg.
Misverstand 8: Een WA-verzekering dekt alle schade
Soms denken mensen dat een WA-verzekering alle soorten schade dekt. In werkelijkheid ben je hiermee alleen verzekerd voor de schade die jij aan anderen toebrengt met jouw auto. Een WA-verzekering is verplicht voor alle autobestuurders. Dus als iemand anders schade rijdt op jouw auto, kun je de kosten verhalen op hun (WA-)autoverzekering. Maar zorg je zelf voor een ongeval en raakt jouw auto beschadigd, bijvoorbeeld doordat je een paaltje raakt? Dan ben je niet verzekerd voor de schade. Het kiezen van de juiste dekking is belangrijk om vervelende verrassingen te voorkomen.
Misverstand 9: Ik betaal altijd eigen risico bij het claimen van schade
Veel mensen denken dat het eigen risico een vast bedrag is dat voor elke schadeclaim geldt, ongeacht het type of de omvang van de schade. Maar de hoogte van het eigen risico kan verschillen, afhankelijk van het type schade dat je wilt claimen of de specifieke voorwaarden van je verzekering. Check daarom altijd de voorwaarden rond het eigen risico, voor je een verzekering afsluit.
Bij de autoverzekering van de ANWB betaal je geen enkel eigen risico als je de schade laat herstellen bij een van onze aangesloten schadeherstellers.
Misverstand 10: Je oude verzekering stopt automatisch als je je auto verkoopt
Als je je auto verkoopt, stopt je eigen verzekering niet direct. En deze wordt ook niet automatisch overgezet naar de nieuwe eigenaar. Een verzekering is persoonsgebonden, en dus niet alleen gekoppeld aan de auto zelf. Wanneer je je voertuig verkoopt, moet de nieuwe eigenaar zelf een verzekering afsluiten. Zelf moet je je eigen verzekering opzeggen of aanpassen voor een ander voertuig, Zorg ervoor dat alles geregeld is voordat de auto officieel van eigenaar wisselt. Een ANWB Autoverzekering kun je gemakkelijk opzeggen of aanpassen via Mijn ANWB.
ANWB Autoverzekeringen
Met een ANWB Autoverzekering kun je altijd rekenen op hulp bij een botsing of andere autoschade. Kies voor een WA-dekking, Beperkt Casco of Volledig Casco (Allrisk). En sluit één of meer aanvullende dekkingen af. Rijd je geen schades? Dan bouw je tot wel 80% no claim-korting op.