Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De 10 grootste misverstanden over je autoverzekering

Met het afsluiten van een autoverzekering denk je misschien nergens meer naar om te hoeven kijken, maar er bestaan meerdere misverstanden en onduidelijkheden. Is het bijvoorbeeld wel slim om alle autoschade te claimen bij je verzekeraar? En is allrisk altijd de beste keuze? Wij geven opheldering over de tien grootste misverstanden.

Misverstand 1: Een WA + Volledig Casco (All risk) dekking is de beste optie voor elke auto

Een WA + Volledig Casco dekking wordt ook wel een All risk dekking genoemd. Naast deze dekking zijn er ook nog de standaard WA dekking en de WA + Beperkt Casco dekking. De WA + Volledig Casco dekking dekt niet alleen de schade die jijzelf veroorzaakt, maar ook schade die is ontstaan buiten jou om. Dit lijkt verstandig, maar hoeft niet in alle gevallen het meest logisch te zijn. 

Heb jij bijvoorbeeld een oudere auto? Dan moet je je afvragen of een uitgebreide dekking wel bij je auto past. Want als je auto total loss raakt of hij wordt gestolen, dan krijg je vaak niet meer dan de dagwaarde van je auto vergoed. Bij een oude auto is dat vanzelfsprekend een stuk lager.

Ben je benieuwd welke autoverzekering het best bij je past? Kijk dan naast de dagwaarde en leeftijd van je auto ook naar het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd en hoe vaak je je auto gebruikt. Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van een autoverzekering? Onze verzekeringsexperts van het Leden Service Center geef je graag persoonlijk advies

Misverstand 2: Je doet er goed aan om alle autoschades te claimen bij jouw verzekeraar

Heb je schade aan je auto? Voor je die claimt bij je verzekeraar, is het wijs een en ander tegen elkaar af te wegen. Het gevolg is namelijk dat je schadevrije jaren dalen. Daarmee gaat ook je premie omhoog. Is de schade slechts een krasje, dan kun je deze het best zelf betalen. Een premieverhoging is namelijk bij een kleine schade vaak hoger dan de kosten om de schade te herstellen. Heb je te maken met veel schade en daarmee ook hoge kosten? Maak dan wel gebruik van een claim bij je verzekeraar.

Ben je verzekerd bij de ANWB en heb je schade aan je auto? Zoek een schadehersteller bij jou in de buurt.

Ben je ANWB-lid en heeft je auto een kleine schade opgelopen die je niet wil claimen? Maak dan gebruik van ANWB Vaste Prijs Schadeherstel. Hier krijg je namelijk de beste prijs bij een geselecteerde schadehersteller.

Misverstand 3: Het aantal schadevrije jaren is gelijk aan het aantal jaren dat je geen schade hebt gereden

Veel automobilisten denken dat het aantal schadevrije jaren gelijkstaat aan het aantal jaren waarin hij of zij geen schade heeft gereden. Maar zij komen bedrogen uit. Het aantal schadevrije jaren hangt namelijk af van hoeveel jaren je een autoverzekering op je naam hebt staan en in die tijd geen schade hebt geclaimd bij de verzekeraar. Rijd je bijvoorbeeld al negen jaar schadevrij, maar staat de autoverzekering op naam van je partner? Dan heb je geen schadevrije jaren opgebouwd.

Het is verstandig om te achterhalen wat je daadwerkelijke schadevrije jaren zijn, voordat je een nieuwe autoverzekering afsluit of overstapt. Bij de ANWB ontvang je elk schadevrij jaar een extra trede korting op je premie als je schadevrij rijdt en je geen schade claimt. Het aantal schadevrije jaren bepaalt in welke trede je komt op de bonus-malusladder. En de trede bepaalt weer de no-claimkorting. Als je kiest voor een ANWB Autoverzekering dan kan die korting oplopen tot 80 procent.

Misverstand 4: Ik kan de auto van mijn kind verzekeren, zodat hij/zij kosten bespaart

Je zoon of dochter helpen door een autoverzekering op jouw naam af te sluiten lijkt misschien ideaal, maar is het niet. Bovendien is het ook niet toegestaan; een autoverzekering moet worden afgesloten op de naam van de persoon die het meest in de auto rijdt. Dus als je kind de hoofdbestuurder is van de auto, dan moet de verzekering ook op zijn of haar naam staan. Het voordeel hiervan is dat je kind zelf schadevrije jaren en no-claimkorting kan opbouwen.

Is je auto bij de ANWB verzekerd en heb je daarnaast kinderen tussen de 17 en 26 jaar met een rijbewijs? Dan heb je de mogelijkheid om hen gratis bij te schrijven als meerijdend kind op je ANWB Autoverzekering. Zo kunnen zij al op hun 25e een bijna volledige no-claimkorting hebben opgebouwd. Wel zo voordelig als ze zelf straks een eigen auto hebben.

Misverstand 5: Met het aanschaffen van een tweede auto krijg ik geen korting op mijn premie

Ben je van plan een tweede auto te kopen of heb je al een tweede auto gekocht? Dan bouw je opnieuw schadevrije jaren op voor die auto. Dat je geen korting kunt krijgen op je premie voor je tweede auto, is niet helemaal waar. Vaak krijg je op je tweede auto minder no-claim korting dan op je eerste auto. Maar hier is goed nieuws, de ANWB heeft hier een speciale regeling voor: als je beide auto’s bij ons verzekert, kun je de no-claimkorting van je eerste verzekering meenemen naar je tweede autoverzekering. Hierdoor krijg je tot wel 65% korting op je nieuwe premie. Of zelfs tot wel 80% korting, als je op de tweede autoverzekering al schadevrije jaren had opgebouwd.

Deze regeling geldt niet alleen voor een tweede auto, maar ook als je eerste voertuig een auto is en je tweede een motor of camper. Bij het verzekeren van een motor kun je wel dezelfde no-claimkorting ontvangen als je eerste voertuig, met een maximum van 80%. Lees meer over een tweede auto verzekeren.

Misverstand 6: Inzittendendekking is vooral nuttig als er anderen meerijden 

Veel mensen denken dat een autoverzekering automatisch schade aan inzittenden dekt, wat deels klopt. De passagiers zijn vanuit de wettelijke aansprakelijkheid verzekert, alleen jij als bestuurder telt daarin niet mee. De standaardpolissen zoals de WA-verzekering dekken geen eigen letsel die je als bestuurder veroorzaakt, hierdoor dien je dus een inzittendenverzekering of dekking af te sluiten.  Dit is essentieel voor volledige bescherming in je auto. Informeer daarom altijd goed welke dekking jouw autoverzekering biedt en overweeg een aanvullende inzittendenverzekering om onverwachte kosten te voorkomen.  

Het toevoegen van een inzittendenverzekering kan de kosten van een autoverzekering licht verhogen, maar biedt waardevolle zekerheid. Een inzittendenverzekering is dus een essentiële aanvullende dekking die niet alleen letselschade alle inzittenden, maar ook van de bestuurder dekt. Hierdoor ben je als bestuurder en zijn je passagiers, zoals familieleden of vrienden, goed verzekerd tegen de financiële gevolgen van een ongeval. Dit is vooral belangrijk als je vaak mensen vervoert in je voertuig. 

Misverstand 7: Een groene kaart is overal verplicht in Europa

Sluit je een verzekering af voor jouw auto, motor of camper? Dan ontvang je standaard de groene kaart. Vroeger was dit een fysieke groene kaart, maar tegenwoordig ontvang je deze gewoon per e-mail. Hoewel veel mensen aannemen dat een groene kaart altijd nodig is om in Europa te rijden, varieert de verplichting ervan per land. Deze kaart, officieel bekend als het internationale verzekeringsbewijs (IVB), bewijst dat je voertuig verzekerd is, ook in het buitenland.  

Bij het afsluiten van een verzekering voor je auto, motor of camper ontvang je deze kaart standaard. Voor een bromfiets of caravan echter niet. Het is aan te raden om een geprinte versie in je voertuig te bewaren, omdat het bij een controle of incident kan helpen om schade sneller af te handelen. In sommige landen is het zelfs verplicht om een fysieke kopie van de groene kaart bij je te hebben, en een tweede exemplaar is noodzakelijk als je een caravan of aanhanger meeneemt. Ga goed voorbereid op weg en check voorafgaand aan jouw reis de specifieke vereisten van jouw bestemming.  Zo voorkom je onaangename verrassingen! 

Misverstand 8: Een WA-verzekering dekt alle schade

Een veelvoorkomend misverstand is dat een WA-verzekering alle soorten schade dekt. In werkelijkheid dekt deze verzekering enkel de schade die jij aan anderen toebrengt met jouw auto. Schade aan je eigen voertuig wordt hiermee niet vergoed. Voor een volledige dekking is een WA + Volledig Casco (allrisk) verzekering nodig. Het kiezen van de juiste autoverzekering is belangrijk om onaangename verrassingen te voorkomen en kan variëren in kosten, afhankelijk van de dekking. 

Misverstand 9: Ik betaal altijd eigen risico bij het claimen van schade

Veel mensen denken dat het eigen risico een vast bedrag is dat voor elke schadeclaim geldt, ongeacht het type of de omvang van de schade. In werkelijkheid kan het eigen risico variëren afhankelijk van de aard van de claim of de specifieke voorwaarden van de polis. Sommige verzekeringen kunnen bijvoorbeeld een hoger eigen risico hebben voor schade veroorzaakt in bepaalde situaties of lagere eigen risico’s voor claims die onder bepaalde dekkingen vallen. Het is belangrijk dit goed na te gaan bij het afsluiten van een verzekering om verrassingen te voorkomen.  

Bij de autoverzekering van de ANWB betaal je geen enkel eigen risico als je de schade laat herstellen bij een schadeherstelbedrijf waarmee wij een overeenkomst hebben afgesloten. 

Misverstand 10: Je oude verzekering stopt automatisch als je je auto verkoopt

Een veelvoorkomend misverstand is dat je autoverzekering automatisch stopt of overgaat op de nieuwe eigenaar wanneer je je auto verkoopt. In werkelijkheid is de verzekering gekoppeld aan de persoon en niet aan de auto zelf. Wanneer je je voertuig verkoopt, moet de nieuwe eigenaar zelf een verzekering afsluiten. Daarnaast moet je zelf actie ondernemen om je huidige verzekering op te zeggen of aan te passen voor een ander voertuig, indien nodig. Zorg ervoor dat alles correct geregeld is voordat de auto officieel van eigenaar wisselt. 

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.