Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke fietsverzekering past bij mij?

7 dingen om op te letten bij het kiezen van een fietsverzekering

Het merk, de leeftijd en de waarde van je fiets: heel belangrijk als je op zoek bent naar de juiste fietsverzekering. Maar wist je dat er ook nog allerlei andere zaken zijn om op te letten? Bijvoorbeeld het eigen risico of de plekken waar je het liefst komt met je fiets. Dit zijn de 7 belangrijkste dingen om op te letten.

1. Type, merk en waarde van je fiets

Er zijn genoeg soorten fietsen op de markt. 'Gewone' stadsfietsen, vouwfietsen, racefietsen en ga zo maar door. Ook qua merken valt er genoeg te kiezen. Voor sommige typen en merken fietsen is een verzekering meer aan te raden dan voor andere. Hoe zit dat?

Over het algemeen worden de meest waardevolle fietsen het vaakst gestolen. Vanwege hun hoge prijzen zijn elektrische fietsen bijvoorbeeld een populair doelwit. Een verzekering wordt daarom vaak aangeraden voor e-bikes. Naar schatting wordt wel 80% van alle nieuwe e-bikes verzekerd. Fatbikes worden zelfs zo vaak gestolen, dat deze fietsen bij meerdere verzekeraars niet meer verzekerd kunnen worden. Ook sommige merken lopen meer risico op diefstal dan andere. Gazelle, Cortina en Urban Arrow bakfietsen zijn bijvoorbeeld bijzonder populair onder dieven.

Ga na hoe gewild jouw type en merk fiets is om te bepalen of je een diefstalverzekering nodig hebt. En heeft jouw type of merk fiets kwetsbare onderdelen? Dan is het handig om hem ook te verzekeren tegen schade.

E-bikes of speed pedelecs

Veel verzekeraars bieden speciale verzekeringen aan voor elektrische fietsen of speed pedelecs. Let bij je keuze vooral op de dekking van de accu. Meer weten? Bekijk de belangrijkste vragen over het verzekeren van e-bikes.

2. Leeftijd van je fiets, dagwaarde en nieuwwaarde

Wordt je fiets gestolen, of is het frame total loss na een ongeval? Dan verschilt het per verzekeraar hoeveel je precies vergoed krijgt. Ook de leeftijd van je fiets en het moment waarop je de verzekering afsloot hebben hiermee te maken. Zo krijg je soms de nieuwwaarde vergoed, soms de dagwaarde en soms een bepaald percentage van de aanschafwaarde.

Let daarom bij het afsluiten van je fietsverzekering op welke vergoedingen er precies gelden, en hoe dit is gekoppeld aan de leeftijd van je fiets. Zo weet je waar je op kunt rekenen.

3. Diefstal, schade of pechhulp

Bij een fietsverzekering denk je misschien vooral aan diefstal. Maar als je valt met je dure e-bike heb je óók veel plezier van een verzekering met een goede dekking tegen schade. En bij veel verzekeraars kun je nog kiezen voor extra dekkingen. Bij de ANWB Fietsverzekering kun je bijvoorbeeld een aanvullende dekking voor pechhulp afsluiten, of een dekking voor juridische hulp bij conflicten in het verkeer.

Kijk wat voor type dekkingen er worden aangeboden per verzekeraar en ga voor jezelf na wat past bij jouw situatie.

4. Waar en hoe parkeer je je fiets?

Fietsendieven hebben hun voorkeuren voor locaties om fietsen te stelen. Zo slaan ze graag toe rond winkelcentra en stationsgebieden. Als je jouw fiets vaak parkeert op dit soort plekken, is een diefstalverzekering zeker aan te raden. Houd er ook rekening mee hoe veilig je jouw fiets thuis kunt stallen:

  • Heb je een garage of schuur waar je fiets in kan staan?
  • Kun je een parkeerplek huren in de buurt, zoals in een fietsentrommel of een afgeschermde fietsenstalling?
  • Als je je fiets op straat moet stallen, kun je hem dan vastzetten aan een fietsnietje of een paal?

Dit heeft allemaal invloed op het risico dat jouw fiets loopt. Hoe hoger het risico, hoe meer baat je hebt bij een goede dekking tegen diefstal.

5. Eigen risico

Stel je krijgt te maken met schade, dan is het fijn als je weinig eigen risico hoeft te betalen. Het eigen risico kan verschillen per verzekeraar, dus let hierop voor je een fietsverzekering afsluit. Bij de ANWB Fietsverzekering is het eigen risico 5% van het verzekerd bedrag bij diefstal en € 50,- bij alle andere schades. 

6. Thuis- of vakantiefietser?

Fijn natuurlijk als je fiets rondom thuis goed verzekerd is. Maar misschien neem je hem ook wel mee naar Frankrijk, achterop de auto. Of steek je voor een mooi rondje even de grens naar Duitsland over. Neem je jouw fiets mee op vakantie of naar het buitenland? Check dan of je verzekering ook buiten Nederland geldig is. Met de ANWB Fietsverzekering heb je wereldwijde dekking. Meer weten? Lees alles over fietsendragers en je verzekering, of over verzekeringen op fietsvakantie.

7. Sloten en beveiliging

Sterke sloten zijn altijd een goed idee. Maar veel verzekeraars stellen ook harde eisen aan de beveiliging die je gebruikt voor je fiets. Meestal is minstens een ART-2 slot verplicht. Voor duurdere fietsen geldt soms ook een tweede-slotverplichting, of heb je een track&trace-systeem nodig. Wordt je fiets gestolen en gebruikte je niet de juiste beveiliging? Dan heb je helaas geen recht op een vergoeding. Controleer daarom altijd je polisvoorwaarden en de sloten die je gebruikt. Dan weet je zeker dat je bij diefstal terecht kunt bij je fietsverzekering.

Extra tip: let goed op je sleutels

Fietsverzekering afgesloten? Check voordat je eropuit gaat of je alle originele sleutels nog hebt. Zonder de oorspronkelijke sleutels is je verzekering meestal niet geldig.

Als je een sleutel kwijtraakt, laat dan bij de fabrikant of fietsenmaker een nieuwe sleutel maken. En zorg dat je verzekering ervan op de hoogte is. Met de ANWB Fietsverzekering kun je het verlies van een sleutel eenvoudig doorgeven via Mijn ANWB, of via onze collega’s van Service & Contact.
 

ANWB Fietsverzekering afsluiten

Met de fietsverzekering van de ANWB is je fiets wereldwijd verzekerd tegen diefstal en schade. Je kunt met ieder type fiets bij ons terecht: van elektrische fiets tot stadsfiets, nieuw en tweedehands. Krijg je te maken met schade? Dan zorgen wij voor een snelle schade-afhandeling.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.