De 5 grootste misverstanden over fietsverzekeringen
Waar moet je goed op letten?
Met het afsluiten van een fietsverzekering denk je misschien dat je niet meer naar jouw fiets hoeft om te kijken, maar er bestaan meerdere misverstanden. Wij geven duidelijkheid over de vijf grootste misverstanden rondom fietsverzekeringen.
1. Met één slot staat mijn fiets goed vast, ik heb geen extra slot nodig
Ook als je fiets op slot staat kan een dief hem meenemen. Een extra slot is daarom altijd aan te raden. Maak je fiets hiermee vast aan bijvoorbeeld een fietsenrek. En let op dat je een goedgekeurd ART-slot gebruikt.
Om te voldoen aan de voorwaarden van je ANWB Fietsverzekering heb je minimaal één ART-2 gecertificeerd slot nodig. Wil je een e-bike verzekeren? Dan geldt er een tweede-slotverplichting. Beide sloten moeten ART-2 gecertificeerd zijn. Let op: een insteekketting geldt hier niet als tweede slot. Bekijk meer informatie over ART-sloten. Voor e-bikes met een waarde vanaf € 4.500,- is bovendien een Kiwa SCM goedgekeurd track&trace-systeem verplicht. Alleen als je voldoet aan deze voorwaarden heb je recht op uitkering na diefstal van jouw fiets.
2. Met een ring- of kettingslot op mijn fiets heb ik geen diefstaldekking meer nodig
Ook als je fiets vaststaat met een ring- of kettingslot loop je kans dat je fiets wordt gestolen. Met een dekking tegen diefstal bij je fietsverzekering heb je recht op een vergoeding als een dief er met jouw fiets vandoor gaat. Hoe hoog die vergoeding is, hangt af van jouw verzekeraar. Ook de hoogte van het eigen risico verschilt per verzekeraar.
Bij de ANWB Fietsverzekering krijg je de eerste 3 jaar het aankoopbedrag van jouw fiets vergoed. Je eigen risico bij diefstal is 5% van het verzekerd bedrag. Wil je je fiets verzekeren tegen diefstal? Kies dan bij het afsluiten van je ANWB Fietsverzekering voor de dekking diefstal.
3. Ik zet mijn fiets altijd op slot met een extra slot, dus ik heb geen fietsverzekering nodig
Met een extra slot maak je de kans dat je fiets wordt gestolen een stuk kleiner. Maar ook met een tweede slot kan een dief je fiets helaas nog stelen. Daarom kan het toch handig zijn om je fiets te verzekeren.
Bij de ANWB Fietsverzekering kun je kiezen voor een dekking diefstal, dekking schade of voor een combinatie. Met de dekking tegen diefstal kun je gemakkelijker weer een nieuwe fiets kopen, wanneer jouw eigen fiets gestolen wordt. En met de dekking tegen schade ben je ook verzekerd voor de schade die ontstaat als een dief tevergeefs probeert om je fiets te stelen. Bijvoorbeeld schade aan de sloten, of aan het wiel.
4. Mijn fiets is gestolen uit de schuur, maar ik heb geen fietsverzekering. De schade wordt dus niet gedekt
Dit klopt niet altijd. Ook als je geen fietsverzekering hebt, is je fiets soms meeverzekerd op een inboedelverzekering. Bijvoorbeeld als hij uit je schuur is gestolen. Lees meer over fietsdiefstal uit je schuur of garage.
5. Als de accu van mijn e-bike het niet meer doet, kan ik terugvallen op de verzekering
Met de dekking schade bij je ANWB Fietsverzekering ben je verzekerd als de accu beschadigd raakt door bijvoorbeeld het omvallen van de fiets. Maar als de accu kapot gaat zonder een oorzaak van buitenaf, kun je dit niet claimen op je verzekering. Het is dan verstandig om te controleren of er nog garantie op je e-bike zit of dat je een beroep kunt doen op je wettelijke rechten bij non-conformiteit.