Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tips om schade in de herfst te voorkomen

De herfst staat voor de deur. De dagen worden korter en koeler, bomen verliezen hun bladeren en we maken ons klaar voor de winter. De herfst is een periode met grote temperatuurverschillen waardoor stormen kunnen ontstaan. Wij geven je graag tips om jouw woning klaar te maken voor de herfst en zoveel mogelijk schade te voorkomen. Kom je er niet uit? Dan staan de vakspecialisten van ANWB Noodherstel Thuis klaar om je te helpen.

Hoe voorkom je schade aan jouw woning of spullen?

  • Houd je dak, dakgoten en regenpijpen schoon
    Bij hevige neerslag kunnen dakgoten overstromen en lekkages ontstaan door bladeren en vuil in dakgoten en regenpijpen. Controleer regelmatig je dak, dakgoten en regenpijpen en kijk of het regenwater goed weg stroomt. Maak als het nodig is deze schoon. Tip: plaats bladvangers en bolroosters om bladeren uit je dakgoot en regenpijp te houden.
  • Controleer de dakpannen en zonnepanelen
    Liggen je dakpannen nog op de juiste plek? Los- of scheef liggende dakpannen vergroten de kans op lekkages. Bijvoorbeeld doordat houtrot is ontstaan als gevolg van het water.
    Ben je toch op het dak van jouw woning? Controleer dan direct of de zonnepanelen nog goed vastzitten. Zonnepanelen kunnen behoorlijke windvangers zijn.
  • Maak je tuin en terras klaar voor de wintermaanden:
    • Snoei bomen en struiken om schade te voorkomen.
    • Ruim losstaande tuinspullen op zoals bloempotten en trampolines.
    • Controleer of houten schuttingen nog stevig zijn en goed vaststaan. Vervang eventuele (verrotte) palen.
    • Controleer het terras en oprit op verzakkingen. Een verzakking geeft aan dat het regenwater niet kan weglopen. Dit kan komen door een lekkage in de riolering of waterleiding.
    • Elektrastoringen kunnen onstaan door vocht bij kabels. Dit komt vaak voor in de tuin. Zorg bijvoorbeeld voor waterdichte afsluitingen tussen twee kabels.
  • Sluit buitenkranen af
    Tijdens de koude maanden kan het gaan vriezen. Om gesprongen leidingen te voorkomen, is het belangrijk om buitenkranen op tijd af te sluiten. Draai de hoofdkraan of het stopkraantje dicht (deze zitten vaak in de kelder of meterkast) en zet de buitenkraan open. Hierdoor loopt de waterleiding leeg. Heeft je buitenkraan een vorstvrije functie? Deze druppelt vaak na. Veel mensen denken daarom dat de kraan nog strakker dichtgedraaid moet worden. Doe dit niet, want hierdoor gaan veel vorstvrije buitenkranen kapot.
  • Veeg je schoorsteen en controleer de houtkachel
    Heb je een hout- of pelletkachel? Tijdens de koude maanden zul je deze vast vaker gaan gebruiken. De herfst is dan een perfect moment om je schoorsteen en rookgasafvoer schoon te (laten) maken. Hierdoor kun je een schoorsteenbrand voorkomen.
  • Controleer je hang- en sluitwerk, ramen en deuren
    Door de temperatuurverschillen in de herfst kan het hang- en sluitwerk zwak worden. Ook kunnen deuren en ramen gaan klemmen. Hierdoor neemt de kans op buitensluiting toe. Zorg daarom voor goed onderhoud. Bijvoorbeeld door het smeren van de scharnieren en het hang- en sluitwerk.
    Controleer ook of je ramen en deuren goed afsluiten. Dit voorkomt dat de wind grip krijgt op half openstaande ramen. Controleer de kitranden van ramen en deuren. Hierdoor voorkom je dat er bij een flinke regenbui water in je woning komt en er schade aan je vloer of spullen ontstaat.
  • Geef ongedierte geen kans
    Tijdens de koude maanden is ook ongedierte op zoek naar warmte. Je loopt het risico dat ze in jouw woning nieuw onderkomen willen vinden. Schakel ANWB Noodherstel Thuis in voor een milieuvriendelijke en duurzame oplossing.
  • Houd je smartphone op zak en houd nieuwsberichten goed in de gaten
    Is er storm of ander extreem weer op komst? Dan kun je hiervan op de hoogte worden gebracht worden via pushberichten op je smartphone via apps als Buienalarm of Buienradar. Op deze manier kun jij de juiste voorzorgsmaatregelen nemen om stormschade te voorkomen.   

Is schade door herfstweer verzekerd?

Heb je schade aan je woning of spullen als gevolg van herfstweer zoals hevige neerslag of harde windstoten? Met de ANWB Woonverzekering ben je goed verzekerd tegen bijvoorbeeld waterschade of glasbreuk. Wil je meer weten over de voorwaarden en dekking van onze woonverzekering?
​​

De ANWB kan je helpen

Wist je dat je bij calamiteiten in en rond het huis de snelle en betrouwbare hulp in kunt schakelen van ANWB Noodherstel Thuis? We zoeken bij jou in de buurt een vakkundige en betrouwbare vakspecialist met een eerlijke prijs vooraf. Na jouw akkoord op de prijs gaat hij zo snel mogelijk aan de slag. Je kunt Noodherstel Thuis ook inschakelen voor bijvoorbeeld als je jezelf buiten hebt gesloten, rioolverstopping of kortsluiting.

Hulp nodig? Neem contact op

Heb je schade en wil je een betrouwbare vakspecialist van Noodherstel Thuis inschakelen? Neem contact op met een van onze collega's.