Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verhuizen: hoe zit het met je opstal- en inboedelverzekering?

Bij een verhuizing naar een nieuwe woning komt van alles kijken. Denk aan de woonverzekeringen. Zo moet je een inboedel- of opstalverzekering afsluiten als je die nog niet hebt. Of de verhuizing doorgeven aan je huidige verzekeraar. Verhuizing gepland? Om je te helpen je verzekeringen goed te regelen, zetten we de belangrijkste dingen op een rij.

Inboedel- en opstalverzekering

Met een opstalverzekering is het huis zelf verzekerd tegen schade door bijvoorbeeld brand, storm, water of neerslag. Met de ANWB Opstalverzekering ben je allrisk verzekerd en ben je verzekerd tot aan de herbouwwaarde van de woning. Je bent dus nooit onderverzekerd.

Met de ANWB Inboedelverzekering ben je verzekerd tegen schade aan of diefstal van de spullen uit je woning. We vergoeden maximaal € 125.000 en keren bij schade de herstelkosten uit. Is herstel niet mogelijk? Dan vergoeden wij tot 10 jaar de nieuwwaarde.

Aandachtspunten voor woonverzekering bij een verhuizing

Waar je precies op moet letten bij je woonverzekeringen tijdens een verhuizing, hangt af van een aantal zaken. Die bepalen welke verzekering je nodig hebt en welke wijziging je moet doorgeven. Een paar belangrijke vragen hierbij zijn:

  1. Ga je kopen of huren?
  2. Ga je in een appartement wonen met een Vereniging van Eigenaren (VvE)?
  3. Hoe zit het met de verzekering tijdens de verhuizing?
  4. Zit je tijdelijk met twee woningen?

Van een huurwoning naar koopwoning

Als je eigenaar wordt van een woning, is het slim een opstalverzekering af te sluiten. In veel gevallen verplicht de hypotheekverstrekker dit ook. Denk ook aan de inboedelverzekering voor de spullen in je woning.

Zorg dat je de verzekeringen laat ingaan op de overdrachtsdatum, dus op het moment dat jij eigenaar bent van de woning. Ook als je pas later daadwerkelijk verhuist.

Van een koopwoning naar een huurwoning

Als je naar een huurwoning verhuist, is een inboedelverzekering voor je spullen relevant. Een opstalverzekering is niet nodig, omdat deze door de eigenaar van de woning wordt afgesloten. Check wel even naar de voorwaarden die hiervoor gelden bij het tekenen van het huurcontract. En vergeet niet de huidige opstalverzekering op te zeggen zodra de overdrachtsdatum van je oude koopwoning bekend is.

Van koopwoning naar koopwoning

Ben je al huiseigenaar, maar koop je een ander huis? Dan moet je je huidige woonverzekeringen overzetten naar het nieuwe adres. De opstalverzekering pas je aan zodra de nieuwe woning op jouw naam staat. De inboedelverzekering pas je aan op het moment dat de inboedel in het nieuwe huis staan.

Het overzetten kan gevolgen hebben voor de hoogte van de premie. De kosten van de inboedel- en opstalverzekering zijn namelijk onder andere afhankelijk van het soort woning en de regio.

Verhuizen naar een appartement

Bij een appartement is er vaak sprake van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Die is verantwoordelijk voor de gemeenschappelijke ruimten van het gebouw, en dus ook voor het gebouw zelf. Een opstalverzekering wordt dan ook meestal door de VvE afgesloten en dit hoef je zelf dan niet te doen.

Woonverzekering tijdens de verhuizing

Tijdens het vervoer van de spullen bij een verhuizing zijn je spullen standaard verzekerd met de ANWB Inboedelverzekering. Staat een deel van de inboedel in het oude en een deel in het nieuwe huis? Geen probleem, beide adressen zijn verzekerd tot maximaal drie maanden. Geef wel tijdig vooraf de adreswijziging door.

Tijdelijk twee huizen

Soms komt het voor dat je tijdelijk eigenaar bent van twee huizen. In deze periode ben je verantwoordelijk voor het verzekeren van beide huizen. Sluit dus zodra de nieuwe woning op je naam komt te staan, een opstalverzekering af.

Spullen in een opslag

Verhuis je niet direct van je oude naar je nieuwe woning, maar moet je tijdelijk je spullen opslaan? Spullen die in de opslag staan zijn voor een periode van maximaal drie maanden verzekerd. Geef wel even vooraf de locatie van de opslag door. Als spullen in een opslagruimte staan en niet in een ander woonhuis, dan geldt er een beperkte dekking.

Inboedelverzekering en Opstalverzekering afsluiten of aanpassen

Sluit eenvoudig een ANWB Inboedelverzekering of Opstalverzekering af voor je nieuwe woning. Heb je al een ANWB Woonverzekering? In Mijn ANWB geef je heel eenvoudig je nieuwe adresgegevens door en ontvang je direct een nieuwe polis.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.