Brabantse bossen en een burcht
Nederland, Noord-Brabant, Heeswijk-Dinther
Wie vanuit het dorp Heeswijk naar het westen wandelt, ziet al snel de contouren van het imposante Kasteel Heeswijk opdoemen, een van de oudste en fraaiste kastelen van Noord-Brabant. In het inmiddels gerestaureerde kasteel zijn nu veel kunstschatten te bewonderen. De wandeling voert je door de bijbehorende landgoederen van het kasteel, met zijn fraaie park, lanen en mooie kasteelboerderijen. Ten noorden van het kasteel liggen de Heeswijkse bossen, die weer een heel ander aspect van het Noord-Brabantse land laten zien. Deze afwisselende wandeling voert over stille landweggetjes, lanen en mooie bospaden.
Hond mee: tijdens deze hele route zijn honden aangelijnd toegestaan.
Toegankelijkheid: deze route is niet geschikt voor mindervaliden vanwege de vele modderige paden.
Paden: deze route voert voor 40% over onverharde (gras en zand)paden. Na regenval kunnen ze modderig zijn.
1. Voor de kerk gaat u bij Y-2278/3 ri. Berlicum, Hoofdstraat. Eerste weg schuin RA, Dokter Boutkanstraat. Einde weg LA, Veldstraat. Einde weg op driesprong rechts aanhouden, Fokkershoek. Op driesprong RA, Fokkershoek. Bij bruine bordje Kersouwe RA. Net achter het bord: doodlopende weg.
2. Einde weg LA, Kameren. Op kruising LA, zandweg, Knooppunt 92. Verkeersweg oversteken en RD. Op kruising bij fietsknooppunt 23 vlak voor kasteel en slotgracht RA. Je loopt helemaal om het kasteel heen tot aan de ingang van Kasteel Heeswijk.
3. Na de eventuele bezichtiging van het kasteel vanuit de poort RA. Na 50 m RD, bospad, knooppunt 21. Bospad met bochten volgen en voorlangs boerderij met geelblauwe luiken RA, fietspad. Je loopt vlak voorlangs de voormalige Kasteelboerderij Looz Cors Waremhoeve, over het erf.
4. Verkeersweg oversteken, LA en meteen RA, Kameren. Op driesprong RD (r. fietsknooppunt 60), Kameren. Na brug over de Leijgraaf RD, Dreef. RA, bospad in ri. fietsknooppunt 60. Loop RD, negeer pad naar links.
5. Na weiland op driesprong RD. Op splitsing rechts aanhouden. Einde pad LA, zandweg ri. fietsknooppunt 60. Aan de overkant ligt Natuurtheater De Kersouwe. Asfaltweg (Heibloemsedijk) oversteken en RD, zandweg.
6. Volg de zandweg en ga met de fietsbordjes (ri. knooppunt 50) mee RA, na 150 m LA en op het einde weer RA (fietspad). Op asfaltweg RA en na 50 m LA, Dopheiweg. Eerste weg RA (fietsknooppunt 3), fietspad, later asfaltweg.
7. Aan einde weg asfaltweg oversteken en RD, fietspad. Op twee kruisingen RD. Bij haakse bocht naar rechts sla LA, zandweg. Einde zandweg RA, asfaltweg. Links ligt de Meierijsche Museumboerderij en verderop Restaurant De Leijgraaf.
8. Na brug over de Leijgraaf eerste weg RA, Meerstraat 33-35. In bocht naar rechts ga je RD, graspad met rijsporen. Einde pad LA, asfaltweg. Meteen RA. Op kruising LA, Lariestraat (bebouwde kom Heeswijk).
9. Na ca. 250 m ga je tegenover huisnr. 18 RA (fietsknooppunt 32), wandelpad. (NB: om het Huis met de drie dobbelstenen te bekijken, eerst even ca. 30 m rechtdoorlopen naarhuis nr. 5 en weer terug.) Einde van korte wandelpad LA, Boekweitveld.
10. Einde pad LA, Veldstraat. Op de kruising RA. Na huisnr. 11 RA, klinkerpad. Vlak vóór de kerk LA, terug naar vertrekpunt.
Kasteel Heeswijk is een klassieke waterburcht met slotgracht, torentjes en ridderzaal. Het kasteel stamt uit de 11e eeuw en is in later eeuwen telkens uitgebreid, vernield, weer opgebouwd en vele malen verfraaid. Het kasteel speelde een rolletje in de Europese geschiedenis, toen koning Lodewijk XIV zich hier in de 17e eeuw verschanste. De Provincie heeft Kasteel Heeswijk betiteld als Topmonument van Brabant en is van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Ontdek de bijna 1000-jarige geschiedenis met een audiotour of rondleiding. Bij de Barones in het Koetshuis van het kasteel is de pauzeplek voor koffie met een kleine versnapering voor tijdens je wandeling of fietstocht. Het terras geeft uitzicht op het kasteel en de binnentuin. Kijk hier voor meer informatie.
Rond Kasteel Heeswijk ligt een aantal kasteelboerderijen, die alle zijn te herkennen aan het gele zandlopermotief van luiken en deuren. De voormalige pachtboerderij Looz Cors Waremhoeve is nu in gebruik als leer-werkboerderij en vakantieboerderij voor gehandicapten.
In de Heeswijkse bossen ligt Natuurtheater de Kersouwe (aan de Kersouwelaan), dat met 1300 plaatsen een van de grootste openluchttheaters van Nederland is. Uniek is het stenen decor. Jaarlijks organiseren 200 vrijwilligers ongeveer 35 voorstellingen. Daarnaast wordt er op zondagen en vrijdagavonden in augustus een beroemd toneelstuk opgevoerd. In het speciale jeugdtheater wordt in de vakantie iedere woensdagmiddag een voorstelling gehouden. Verder zijn er concerten en openluchtfilms, en treden er cabaretiers, bands en muziekgroepen op. Voor het jaarprogramma zie www.kersouwe.nl.
De Meierijsche Museumboerderij is een educatieve museumboerderij waar je ontdekt hoe er tussen 1880 en 1930 werd geleefd, gewoond en gewerkt op een boerderij in deze regio. De gidsen vertellen je graag boeiende verhalen over hoe hard er gewerkt moest worden op de schrale Brabantse zandgrond. Het museum is gevestigd in een Rijksmonument en is helemaal in authentieke stijl ingericht. De boerderij was tot 1969 nog in bedrijf en is vanaf 1976 in gebruik als museum (Meerstraat 28, Heeswijk-Dinther, www.museumboerderij.nl, geopend april t/m okt).
Op nummer 5 ziet u een huis met drie dobbelstenen in de gevel. Het huis kent een merkwaardige geschiedenis. Nadat de bewoner, de heer Dobbelsteen, weduwnaar was geworden, is hij samen met twee van zijn zonen tot priester gewijd. Vader heeft zeven ‘sacramenten’ ontvangen: de dobbelsteen met zeven ogen. De zonen ontvingen ieder zes ‘sacramenten’: de twee dobbelstenen met zes ogen.