Door de geschiedenis van Drenthe
Nederland, Drenthe, Havelte
Deze wandeling voert je door een authentiek stuk Drenthe. Wie waren onze voorouders en hoe leefden zij? Veel informatie over onze geschiedenis zit verborgen in de bodem van ons land. Rond Havelte, een van de oudste en oorspronkelijkste dorpjes van Drenthe, liggen ook veel monumenten uit het verre verleden boven de grond. Oudheidkundige vondsten als hunebedden en grafheuvels, terpen en ruïnes kom je hier overal tegen. Ze vertellen het verhaal van meer dan 12.000 jaar bewoning. Maar Drenthe zou Drenthe niet zijn zonder schaapskudden, herders en mooie natuur. Je kunt er met volle teugen van genieten.
Hond mee: tijdens deze hele route zijn honden aangelijnd toegestaan.
Toegankelijkheid: deze route is niet geschikt voor mindervaliden, vanwege de vele onverharde paden.
Paden: 90% onverhard.
Parkeren : aan het begin van de Eursingerkerkweg ligt een klein sportveld met bord “langparkeren” (en geldautomaat). De parkeerplaats heet “Vrouw van Piet Soerplein” als geste naar het dichtbijgelegen Piet Soerplein, dat in 2019 is heringericht.
1. Vanaf de parkeerplaats links af de Eursingerkerkweg in. Op kruispunt rechtdoor richting Protestantse Kerk. Ga rechtdoor, Havelte uit. Na P-20615 (paddenstoel waar geen aanwijzingen meer op staan) linksaf, bruggetje over. Meteen splitsing rechts aanhouden, bospad (bruine pijl van wandelnetwerk recreatieschap Drenthe). Zijpaden negeren.
2. Einde pad rechtsaf, richting kerk. Op viersprong bij kerk en P-20614 linksaf, Uffelterkerkweg. Op kruising met zandweg rechtdoor. Eerste weg rechtsaf, Markgenotenweg (bord Uffelter Binnenveld). Na ca. 50 m linksaf, smal bospaadje.
3. Tweemaal half verhard pad kruisen. Einde bospad asfaltweg oversteken en linksaf fietspad op. Bij P-20612 scherp rechtsaf, richting Wapserveen, zandweg/fietspad. Ca. 50 m vóór bord Uffelte en woonhuis linksaf, langs bord "Natuurgebied". Rechtdoor, zijpaden negeren.
4. Bospad wordt breder, mul zand en dan weer smaller. Blijf steeds rechtdoor gaan, zijpaden negeren. Hou daarna de zandvlakte aan je linkerhand. Einde stuifzand (wordt hei) rechtsaf, over breed stuk zand.
5. Meteen daarna op splitsing links aan-houden, bospad (blauw paaltje) langs heidegebied (achter smalle bosrand aan je linkerhand). Op kruising met klinkerweg rechtdoor, zandweg/fietspad, Studentenkampweg. Zijpaden negeren.
6. Einde fietspad, op kruising rechtdoor, bij informatiebordje op boomstam ‘Brandheuvels’ (informatie over de grafheuvels nabij Holtinge).
7. Volg het pad langs het heideveld (Heideveld is aan je linkerhand). Op driesprong rechtsaf (bruine routepijl gaat hier rechtdoor), na 50 meter rechts aanhouden op splitsing. Op volgende kruispunt bij rood paaltje linksaf. Let op: dit is een mountainbike-pad; ga zo snel mogelijk op het pad links van het moutainbike-pad lopen.
8. Einde pad rechtdoor en zandvlakte recht oversteken. Boven aangekomen, in bos, breed slingerend pad volgen. Bij splitsing rechtsaf naar beneden. Dan, onderaan op 4-sprong direct linksaf.
9. Op viersprong rechtdoor en vervolgens het slingerende pad volgen. Op 1e (vage) driesprong rechtdoor. Op 2e (vage) driesprong rechtsaf.
Op derde driesprong linksaf. Op viersprong rechtdoor (aan je rechterhand zie je een zandweg de wal op, die neem je niet.)
10. Vlak vóór heidegebied rechtsaf, volg het brede zandpad. Op splitsing links aanhouden (dit brede zandpad loopt langs een verweerd, wit paaltje). Eerste splitsing links aanhouden. Volgende splitsing rechts aanhouden. Na ongeveer 50 m op brede tankbaan naar rechts.
11. Vanaf hier ruim 850 meter de brede zandweg, (tankbaan), volgen en alle zijpaden negeren. Voor bos met naaldbomen het pad scherp links, negeren. Maar hierna direct links aanhouden, brede zandwegen (tankbanen) verlaten.
12. Meteen daarna op viersprong linksaf. Voorbij ‘heidepleintje’ met een opvallende eik (aan linkerhand) steeds rechtdoor ongeveer 100 m het pad volgen. Op volgende splitsing links aanhouden en na 20 meter rechts.
13. Volg het pad naar de hunebedden. Hier langs het hunebed de asfaltweg recht oversteken en het pad omhoog, de Havelterberg op.
14. Na bosrand op viersprong rechtdoor. Einde linksaf, zandweg. Eerste pad rechtsaf, verhard pad naar en rechts langs de Holtingerpoort met Schaapskooi en Vlinderparadijs Papiliorama (met lunchroom). Na de schaapskooi het (brede) pad met rode klinkers volgen.
15. Einde klinkerpad bij de informatiepanelen linksaf, zandweg/fietspad, Startbaan (momenteel opgebroken). Bij fietspad aan je linkerhand ga je rechtsaf, smal zandpaadje. Op splitsing links aanhouden, zijpaden negeren. Aangekomen bij asfaltpad ga je rechtsaf. Gemeente bord Havelte Op kruising met asfaltweg rechtdoor, karrenspoor met fietspad ernaast.
16. Op kruising bij molen rechtdoor, Havelter Schapendrift. Na school (rechts) en zwembad (links) gaat u op viersprong rechtsaf (Eursingerkerkweg) richting Piet Soer Plein. Je bent terug bij het startpunt.
Iets buiten Holtinge ligt een groep gerestaureerde grafheuvels uit de ijzertijd, 800 jaar vóór onze jaartelling. Het zijn de resten van een brandstapel, afgedekt met plaggen of zand. Onder elke heuvel lag een dode. Stichting Landschapsbeheer Drenthe heeft in 1987 een aantal grafheuvels laten restaureren.
Zo’n 5000 jaar geleden vestigden de eerste mensen zich permanent rond de Havelterberg. Destijds was het een groot oerwoud met wolven, beren, wilde zwijnen en elanden. Van grote zwerfkeien bouwde men hunebedden. De doden van een nederzetting werden hier bij elkaar begraven samen met grafgiften als voedsel, drank, bijlen of kralen. Twee van deze hunebedden staan aan de voet van de Havelterberg. Van recenter datum zijn de hoge wallen en diepe gleuven in de zuidhelling van de Havelterberg, aangelegd in 1942 door de Duitsers als hangars voor hun vliegtuigen. Een groot deel van het rechtlijnige wegenstelsel rond de Havelterberg is te danken aan dit vliegveld. In 1945 werd het vliegveld door Amerikaanse bommenwerpers weggevaagd. De bomtrechters die daardoor ontstonden, zijn nu het leefgebied van reptielen en amfibieën.
Vrolijk fladderen de vlinders in Vlinderparadijs Papiliorama erop los. Het is een van de grootste overdekte tropische vlindertuinen van Europa, opgericht in 1998. In de grote kas kunt u honderden kleurige vlinders bekijken uit alle streken van de wereld. En de rupsen maken zich op om te ontpoppen tot de volgende generatie vlinders. In de giftshop zijn vlinderstuiterballen en vlinderkaarsen te koop, maar ook aardewerk en sieraden (Van Helomaweg 14, Havelte, tel. 0521 - 342 155, www.vlinderparadijs.nl).
De toegangspoort Holtingerveld is de afgelopen jaren doorontwikkeld als startpunt en entree voor wandelaars, fietsers en bezoekers van het Drentse 'Oerlandschap' bij Havelte. Inmiddels staat er een spiksplinternieuw informatiecentrum met een expositie over het Holtingerveld, Bresserie Oer, een keientuin en een kinderspeelplaats op een steenworp afstand van de Holtinger Schaapsskooi. 's Zomers vertrekt de herder dagelijks met zijn kudde vanaf de schaapskooi naar de heide, om aan het einde van de dag weer terug te keren – een fantastisch gezicht! (Vertrek 9.30, terugkeer 16.30 uur.)