Door het dal van de Reest
Nederland, Overijssel, Balkbrug
'Hij gaat naar de schans’ was een gezegde dat niet veel goeds betekende. Het gaf aan dat je verbannen was naar de strafkolonie Ommerschans. Een naargeestig oord dat in 1818 gebouwd werd op de fundamenten van Fort Ommerschans vlak bij Balkbrug. Nu gaan we naar Balkbrug voor een wandeling door het Reestdal, het bosrijke veengebied op de grens van Overijssel en Drenthe. Een kleinschalig en afwisselend landschap met bossen, oude gehuchten, heidevelden, oeverlanden met dotterbloemen en weiden met ratelaars. En natuurlijk de Reest, de beek die zich volgens een oud gedicht als een grootvorstin door het landschap beweegt.
Hond mee: tijdens deze hele route zijn honden aangelijnd toegestaan.
Toegankelijkheid: deze route is niet geschikt voor mindervaliden, vanwege de vele bospaden en ongelijke paden.
Paden: 95% onverhard.
Wie per bus reist: Vanaf de kruising met verkeerslichten volg je de Meppelerweg. Na 100 m bereik je driesprong Meppelerweg/Hoogeveenseweg.
1. Vanaf driesprong met Y-26951 loop je ri De Wijk/Meppel, Meppelerweg. Na Centrum Het Trefpunt bij wandelknooppunt (wkp) A19 LA, bospad (bordje Reestdal). Op splitsing links aanhouden. Op (vage) vijfsprong bij wkp A20 RD, iets omhoog door Heuveltjesbos.
2. Einde pad RA. Meteen op driesprong links aanhouden en daarna rechts aanhouden (ruiterpad). Bospad over talud RD volgen, zijpaden negeren. Einde bospad vóór asfaltweg op kruising met fietspad LA, bruggetje over.
3. Fietspad bijna 400 m volgen. Bij zandweg Schapenstreek RA, asfaltweg Den Huizen oversteken en RD, graspad. Op klinkerweg RA en meteen LA (Rabbinge), tussen de boerderijen van Den Huizen door.
4. Karrenspoor volgen, verderop via bruggetje over De Reest (bordje Natuurreservaat). Vóór boerderij op driesprong RA. Zandpad blijven volgen. Na 700 m bij paarse paal bij wkp A34/34 LA via houten hekjes, bospad.
5. Bospad alsmaar RD tot kruising met wkp 38 dan RA, zijpaden negeren. na ca 300 meter ven aan de linkerkant na ven LA slaan ven aan de linkerhand houden.
6. Bij stukje zand links aanhouden, pad vervolgen met ven aan linkerzijde. Groot weiland aan rechterhand. Daarna op de splitsing rechts aanhouden en bij onverharde weg LA.
7. Langs voormalige boerderij Wildenberg, RD bij afsluitboom. Na 200 m op veelsprong aan bosrand RA, smal pad. Na 250 m over bruggetje met bord over het kerkpad.
8. Langs begraafplaats, langs kerk van Oud Avereest 1 (aan linkerzijde). Vóór asfaltweg RA en na 25 m LA. Asfaltweg oversteken en RD, langs Natuurinformatiecentrum De Wheem aan linkerzijde, graspad volgen.
9. Op kruising aan bosrand LA, bospad (rood en gele pijl). Einde pad RA, asfaltweg. Na 100 m eerste weg LA, De Haar. Einde klinkerweg bij ingang Camping Si-Es-An, RD, zandweg.
10. Op driesprong (rechts Vrieschedijk) RD, langs afsluitboom (bordje Reestdal). Na 50 m zijpad links negeren. Langs heideveld aan uw rechterhand, bospad volgen.
11. Bij wkp A22 RA. Bospad volgen en na smalle brug op kruising bij wkp A21 RA. Na woningen (rechts) ga je LA, over ruiterpad, weer bos in.
12. Na grasland (links) pad blijven volgen, langs grote vijver (rechts). Einde vóór woningen bij wkp A18, langs slagboom LA. Daarna eerste weg bij wkp A20 RA, bekend van de heenweg. Op asfaltweg RA. Na 200 m ben je terug bij de driesprong in Balkbrug.
Den Huizen en Oud-Avereest vormen samen een beschermd dorpsgezicht. Het zijn prachtig voorbeelden van een klassiek esdorp, met 19e eeuwse boerderijen. Het eerste kerkje in Oud-Avereest werd gebouwd in de 13e eeuw, op de plek waar nu het kerkhof is. De kerk die nu even verderop staat, werd gebouwd in 1852.
Ruim dertig kilometer lang slingert de Reest – als een natuurlijke grens tussen Overijssel en Drenthe – door het bosrijke landschap met heidevelden, vennetjes, tuinen en landgoederen. In de zomermaanden lijkt het een slaperig stroompje, maar als het najaar en de winter komt, kan het beekje zich plotseling ontpoppen tot een woeste stroom die graag buiten zijn oevers treedt. Het water is bruin vanwege het hoge ijzer- en veengehalte van de bodem. Het Reestdal is een waar lustoord voor planten en dieren.
De wandeling volgt een deel van het oude kerkpad van Den Kaat naar Oud-Avereest. Dit kerkpad kruist de Reest kort voor de bestemming met de ‘kerkvonder’: vonder is een oud woord voor bruggetje. Een kerkpad was een pad naar de kerk; het werd vooral op zondag gebruikt. Veel kerkpaden zijn in onbruik geraakt.
Lange tijd bleef het rijke, maar zompige veengebied van het Reestdal onaangetast. De waterrijke bodem maakte de streek slecht ontginbaar. Met de aanleg van de Dedemsvaart begin 19e eeuw veranderde er veel voor dit gebied. Er verrezen diverse nederzettingen langs de vaart, waaronder Balkbrug. Het dorp dankt zijn naam aan de balk die onder de brug werd aangebracht, om te voorkomen dat schepen met een te grote diepgang het kanaal op zouden stomen. Tot ver in de 20e eeuw bleef de Dedemsvaart een belangrijke levensader voor Balkbrug. Door de opkomst van het wegtransport verloor het kanaal uiteindelijk zijn functie. In 1966 werd de Dedemsvaart grotendeels gedempt om plaats te maken voor een nieuwe levensader: de provinciale weg N377.