Dutch Design Eindhoven
Nederland, Noord-Brabant, Eindhoven
Wie Dutch Design zegt, zegt Eindhoven. Sinds hier elk jaar in oktober de Dutch Design Week wordt georganiseerd, staat de stad op de kaart als hip en happening. Oude fabriekshallen, kazernes en loodsen werden creatieve broedplaatsen voor jonge en gevestigde innovatieve ontwerpers. Op het oude fabrieksterrein Strijp S kwamen hippe koffietentjes, designstudio’s en -shops en restaurants waar je een vorkje kunt prikken tussen de machines. Mooi is Eindhoven misschien niet, wel Brabants gezellig en heel inspirerend!
Tip: Wandel deze route via de gratis ANWB Eropuit app. Zoek de route in de app via de filters. Onderweg zie je op het kaartje waar je bent, zo kun je niet verdwalen.
Hond mee: tijdens deze hele route zijn honden aangelijnd toegestaan.
Toegankelijkheid: deze route is geschikt voor mindervaliden. enige punt van oplettendheid zijn de boomwwortels op het pad Marienhage.
Paden: verhard (tegels, asfalt) en hard zandpad. Let op de boomwortels op het pad Marienhage.
Loop het station uit aan de stadszijde <2>. RA via Stationsplein naar 18 Septemberplein met o.a. de Bijenkorf (rechterzijde) en twee glazen winkelkoepels, al van ver zichtbaar. <3>. Vóór de tweede koepel (Sissy Boy) LA Nieuwe Emmasingel. Meteen voorbij de koepel RA naar Emmasingel, hier LA. Aan de linkerzijde Philips Museum <5>. Voorzichtig Emmalsingel oversteken. Je passeert de Witte Dame (rechts) <4>. Vervolg de Emmasingel. Na de flauwe bocht RA Kleine Berg op. LA Bergstraat, volgen naar het einde, LA Grote Berg en vrij snel RA Paradijslaan langs de Kazerne <6>.Eerste straat LA Waagstraat, RA Wal. LA Stadhuisplein en vervolgens RA (ook Stadhuisplein). Loop om het Stadhuis heen, loop een klein stukje naar rechts langs het water en neem het Bruggetje over de Dommel naar het Van Abbemuseum <7>. Na het verlaten van het museum, LA naar de Bilderdijklaan, hier LA Stratumsedijk. RA Bleekweg langs (rechts) de Stadsbrouwerij Eindhoven met terras, bar en enkele design-ateliers. Steek Vestdijk over, volg Bleekstraat. Steek de Dommel over bij de Kanaalstraat. Meteen RA naar Pad Mariënhage. Volg dit pad helemaal tot aan het einde (aan linkerzijde DomusDela). RA brug over en meteen LA. Stationsweg oversteken en de Dommeltunnel inlopen, is Silly Walkstunnel <8>. Loop terug door de tunnel en sla RA naar het station.
Extra lus Strijp S, de hipste wijk van Eindhoven met o.a. Piet Hein Eek:
Neem de trein naar Station Strijp S. Loop op het perron helemaal naar rechts, steek weg over en neem trap naar benden. Ga onder de tunnel door. Volg de weg tot het Klokgebouw (met grote Philipsklok). Na klokgebouw meteen LA, aan rechterzijde Radio Royaal <9>, wag vervolgen naar 70 meter hoge Trudo-toren met verticale bosbebouwing. Volg de weg rechtdoor. Sla RA naar binnenplein met Zitfabriek en Urban Shopper (veel designspullen hier). Eerste LA, meteen RA Torenallee. Loop verder over de weg door het parkje in het midden van de Torenallee. RD onder weg door (Beukenlaan). RA Zwaanstraat. Op rotonde LA Halve Maanstraat. Aan de rechterhand ligt het complex van Piet Hein Eek (showroom, werkplaats, café en restaurant) <10>. Loop terug via de Halve Maanstraat, RA bij rotonde. LA Beukenlaan volgen station Eindhoven Strijp S.
Aan de achterkant van de VVV kun je koffie drinken tussen het groen. Want van planten houden ze bij coffeelab en van lekkere (Braziliaanse) koffie en homemade taart.
Echt waar het is een bezienswaardigheid deze fietsenstalling onder het 18 Septemberplein. De ingangen komen als buizen uit de grond en ogen futuristisch. Het ontwerp is van de Italiaanse Massimiliano Fuksas en er passen 1400 fietsen in.
De Witte Dame is een gerenoveerd fabrieksgebouw uit 1928-1931, destijds opgetrokken volgens de regels van de nieuwe zakelijkheid. Philips produceerde hier vroeger gloeilampen. De witte kleur waaraan het gebouw haar naam ontleent, kreeg het pas in 1953. Toen de gloeilampenproductie werd verplaatst naar andere landen kwam het gebouw leeg te staan. Het werd gerenoveerd en in 2002 op de lijst van Rijksmonumenten geplaatst. Tegenwoordig zetelt hier de Design Academy Eindhoven, een school voor hoger beroepsonderwijs gespecialiseerd in vormgeving. Er komen bekende kunstenaars en ontwerpers vandaan zoals: Hella Jongerius, Job Smeets (van Studio Job), Piet Hein Eek en Tord Boontje. In het gebouw zit ook Koffiebranderij DENF.
Het Philips Museum staat precies op de plek waar Gerard Philips in 1891 de eerste Philips gloeilamp maakte. Het museum vertelt het verhaal van 125 jaar innovatie en ondernemerschap in Eindhoven. Bezoekers kunnen zelf de nieuwste technologieën ontdekken met de interactieve ‘Innovation and you’ Experience en het iPad-spel Mission Eureka. Oud-personeelsleden van Philips laten zien hoe Philips uitgroeide tot een wereldspeler op het gebied van consumentenelektronica, verlichting en gezondheid. In de oude werkplaats, kun je de productie van de eerste gloeilampen nog bijna ruiken. www.philips-museum.com
Het Design platform, 2.000 m2 goot, is gehuisvest in een van de eerste marechausseekazernes van Nederland (met stallen en koetshuis) én in de voormalige industriële loods gemeentereiniging. Die gebouwen stonden te verloederen aan de rand van de stad, totdat enkele succesvolle pop-ups tijdens de Dutch Design Week uitmondden in een nieuw bestemmingsplan. Nu kun je er altijd terecht voor een inspirerende design-tentoonstelling. Bovendien zijn er twee restaurants en een wijnbar gevestigd. Plus een hotel waar je kunt slapen tussen design.
Het Van Abbemuseum voor moderne en hedendaagse kunst werd vernoemd naar oprichter Henri van Abbe. Hij was een rijke sigarenfabrikant en liefhebber en verzamelaar van moderne kunst die besloot zijn verzameling tentoon te stellen om Eindhoven daarvan te laten mee genieten en liet darvoor het museum bouwen. Inmiddels bestaat de collectie van het museum uit meer dan 2700 kunstwerken, waaronder topstukken van Jan Sluyters, Carel Willink, Isaac Israëls, Pablo Picasso, Wassily Kandinsky,Marc Chagall, Fernand Léger, Theo van Doesburg en Piet Mondriaan. Open: di t/m zo 10 – 17 uur
Het Dommeltunneltje, tussen de TU en de Effenaar, is versierd met streetart die de 'Silly Walks' uitbeelden, de gekke loopjes en bizarre bewegingen die John Cleese maakt in zijn beroemde Monty Python-scetch. Gemaakt door graffiti-kunstenaars Niels van Swaemen en Kaspar van Leek van Studio Giftig uit Veldhoven.
Het Klokgebouw staat symbool voor de transformatie van Strijp-S. Dit voormalige industrieterrein van Philips waar apparaten werden uitgevonden en geproduceerd (eerst radio’s en na de Tweede Wereldoorlog ook televisies) is getransformeerd tot het kloppend hart van creatief Eindhoven. Een bont gezelschap van start-ups en bedrijfjes huurt in dit bedrijfsverzamelgebouw een werkruimte. Er is een oefenruimte en professioneel podium (In PopEI) voor iedereen die met popmuziek en dans aan de slag gaat. En de artiesten- en rockopleiding van het ROC is hier gevestigd. Boven in het gebouw kun je de hele dag en avond aan je conditie werken in de fitness. En op de begane grond zijn de cultuurhallen waar events worden georganiseerd. Ook tijdens de Dutch Design Week (DDW) kun je hier terecht. Bij dit grootste designevent van Noord-Europa - elk jaar in oktober, negen dagen lang – worden werk en concepten gepresenteerd van ruim 2600 ontwerpers. Op 120 locaties in de stad zijn tijdens DDW tentoonstellingen, lezingen, debatten en festiviteiten. DDW richt zich op het ontwerp van de toekomst en de toekomst van het ontwerp. www.ddw.nl
Restaurant in de voormalige Philips machinekamer op Strijp-S. 1300 m2 onopgepoetst industrieel design met een Frans-Duitse keuken. Je tafeltje staat er onder de kabels en leidingen, tussen manometers, staal en beton. www.radioroyaal.be. Open: wo t/m za.
Piet Hein Eek is een van de succesvolste design-zonen van Eindhoven. Hij werd brak door met zijn ontwerpen voor meubilair van sloophout, maar maakt meer dan dat. Zijn werkplaats en showroom zijn gevestigd in de voormalige keramische werkplaats van Philips in Strijp-R, waar inmiddels ook andere creatieve bedrijven en studio’s een plek vonden. Vanuit de showroom kun je de werkplaats en productie van de ontwerpen zien. In het complex zijn inmiddels ook een restaurant en een expositieruimte gevestigd. www.pietheineek.nl