Fruitig Twente
Nederland, Overijssel, Tubbergen
Ontdek de schoonheid van Twente met zijn akkers, oude hallenhuisboerderijen, grazende koeien, essen en beekdalen. Zo nu en dan kraait een late haan, er lopen sporen van tractors over de weg en overal ligt ingekuild gras voor het vee. Het landschap is weids, je kunt ver kijken in dit opmerkelijke stukje Nederland. Zet onderweg je tanden in aardbeien, appels, peren en blauwe bessen. Ze blijken niet alleen lekker, maar ook regelrechte vitamine C- en vezelbommetjes! Grote kans dat je deze streek vaker wilt bezoeken. Een ‘Good goan en wear komm’ n’, wensen de Tukkers je toe.
NB Deze route is uit te breiden met een extra etappe van 7,5 km naar De Manderveense Aardbei.
Hond mee: tijdens deze hele route zijn honden aangelijnd toegestaan.
Toegankelijkheid: deze route is niet geschikt voor mindervaliden vanwege de lengte en het smalle pad langs de wetering (Itterse Beek).
Paden: grotendeels over verharde paden (tegels, asfalt), 5% over zand- en gradpaden.
1. Vanaf bushalte r.k.-kerk en de TOP (Toeristisch Overstappunt), op de hoek Hardenbergerweg-Kerklaan, met de rug naar de Kerklaan LA de Hardenbergerweg op. Na circa 1 km RA, Molenbergstraat. Ga via het fietspad links onder de weg (N343) door. Aan het eind van het fietspad LA de weg vervolgen, wordt Heppenweg en later Balkenbeltsweg. Bocht rechts aanhouden, Balkenbeltsweg. Einde LA (Gravelandweg, geen bord).
2. Na 1 kilometer gaat Gravelandweg over in Oude Hoevenweg, dan na 600 meter de ingang van Natuurgebied Engebertsdijkvenen aan de rechterkant. Na brug over de vaart eerste weg LA, Vinckenweg. Rechts aanhouden. Eerste weg RA, Greftenweg voor een bezoek aan Blauwe Bessenkwekerij De Greftenhoeve (dit is 1,4 km heen en weer). Na bezoek Greftenweg weer teruglopen en RA, Vinckenweg (wie bezoek Greftenhoeve overslaat: RD, Vinckenweg) naar Fruitbelevingspark Land van Maas en Webbink.
3. Vinckenweg vervolgen met bocht naar links. Op splitsing schuin RA, blijft Vinckenweg. Volgende kruising LA zandweg in, Delenweg. Wordt later verhard. Einde RA, Koelenbeekweg. Einde LA, Bragersweg (straatnaam staat op transformatorhuisje). Einde LA, Vermolenweg. Na bruggetje RA, pad langs de Itterbeek. Volgende brug LA, pad verlaten, Ossendijk. Na 200 m LA, Haarakkersweg, zandweg met bomen. Bij einde weg scherpe bocht RA, Vermolenweg naar Bosbessenkwekerij De Haarakker (ligt direct links van de weg).
4. Vermolenweg vervolgen. Eerste weg RA, Ossendijk. ** Eerste weg LA, Itterbeekweg, wordt later onverhard. Na bruggetje LA, graskade langs de Itterbeek volgen (water aan je linkerhand). Grote weg (N343) oversteken en verder langs de beek (water aan je linkerhand). Bij de volgende weg LA, Vasserdijk. Bij splitsing met weg mee naar links de Vasserdijk vervolgen tot de Harderbergerweg. RA Harderbergerweg tot het startpunt.
NB Vanaf ** dit punt kun je kiezen voor de verlengde route voor ‘kilometervreters’ naar De Manderveense Aardbei; de route wordt dan ca. 23,5 km.
•RD de Ossendijk vervolgen, over de beek (Itterbeek). Bij de volgende beek LA, fietspad, Broekbeekweg (water aan je rechterhand). Kruising Langeveenseweg (met fietspad) RD, Broekbeekweg. Kruising met Hardenbergerweg (N343) RD, nog steeds langs de beek. Na bocht RA, bruggetje over. Eerste LA, Langeakkersweg (voetpad). Einde LA, Langeakkersweg en kruising RD, Vassendijk. Op kruising met de Manderveensweg RD, Broekdijk, na 700 m ligt links De Manderveense Aardbei.
• Ga na je bezoek terug over de Vasserdijk. Bij kruising RA, Vasserdijk. Einde LA, Vasserdijk. Verderop de Broekbeek over en RD, Vasserdijk. Vervolgens de Itterbeek over en RD. Bij splitsing met weg mee naar links de Vasserdijk vervolgen tot de Harderbergerweg. RA Harderbergerweg tot het startpunt.
Wie een bijzonder stuk natuur wil zien, last een extra rondje in voor Natuurgebied de Engbertsdijksvenen; bij de ingang aan de Gravenlandweg start een wandelroute van Staatsbosbeheer. Het ontstaan van dit uitgestrekte hoogveengebied van heide en vennen is te danken aan de monniken van het klooster in Sibculo. In de 15e eeuw hebben ze het veenmoeras afgegraven, om zelf de grond te kunnen gebruiken; een heus monnikenwerk. Later is hun werk op grotere schaal voortgezet. Staatsbosbeheer, die het gebied sinds 1953 beheert, wil de Engbertsdijksvenen weer zo veel mogelijk in oude staat herstellen. Zo kan, door het water vast te houden, de veenvorming weer op gang worden gebracht. Er zijn ook een aantal faunapassages aangelegd. Vogelaars, neem de verrekijker mee om de geoorde fuut, de blauwborst en de kiekendief te spotten.
Het zijn niet de eerste de beste bessen die ze kweken bij Blauwe Bessenkwekerij De Greftenhoeve. Nee, het gaat om reuzenbosbessen, een uit Amerika overgewaaide soort. Ze zijn voller, zoeter en sappiger dan de bosbes in het wild. Het grootste deel van de vers geplukte bessen gaat naar de veiling in Geldermalsen, een deel is voor de verkoop aan huis. En hier wordt het leuk: op het ‘zelfplukland’ kun je zelf je bessen plukken, en in het seizoen ook nog rode bessen, kruisbessen en zwarte bessen. Ga daarna lekker zitten op het boerenerf, onder de oude eikenbomen of in de hooischuur en neem een kopje koffie met blauwebessenvlaai. Daarna kun je in de boerenwinkel Twentse blauwebessenwijn, eigengemaakte jam, sap, honing, blauwebessenijs en nog veel meer heerlijks kopen. De Greftenhoeve heeft zelfs een webwinkel, waar je online door de boerin gemaakt blauwe bessensap, -jam, -siroop en -likeur kunt bestellen.
Fruitbelevingspark Land van Maas en Webbink is een echt familiebedrijf. Opa Webbink heeft het huis hier zelf gebouwd en had er een boomgaard bij. Zijn zoon nam het toenmalige veebedrijf over. De braakliggende hectare grond was voor zijn zonen Hendrie en Leo. Ze kregen ieder de helft. Leo wilde een vijver en Hendrie ging voor fruit. Maar Hendrie was wat al te enthousiast met het inkopen en kwam met te veel fruitbomen thuis. Toen was de vijver meteen van de baan. Het sloeg aan. Er kwam een stalletje op de parkeerplaats met een bel ernaast. ‘Dat was rennen elke keer als er een klant opdook’, vervolgt Petra Maas, vrouw van Hendrie, haar verhaal. ‘In 1997 kregen we de vergunning voor een nieuwe, grote schuur waar we alweer zijn uitgegroeid. We kweken nu ook peren, kersen en pruimen.’ Hun hart is aan het fruit verpand. Momenteel heeft men een collectie van 800 verschillende fruitsoorten. Kom gerust rondkijken bij de enthousiaste fruitkwekers.
Wat begon als een hobby is uitgegroeid tot Bosbessenkwekerij De Haarakker waar rond de 14.000 bosbessenstruiken staan. Henk Boers kweekt er zes verschillende rassen, die verspreid over het oogstseizoen geplukt kunnen worden. Een deel van de bessen wordt gebruikt voor het maken van jam, sap, saus en wijn. Deze producten zijn te koop in de boerderij. Hier kun je ook op verhaal komen; er staan koffie en een heerlijk stuk taart voor je klaar.
NB Alleen als je de verlengde route van 23,5 km loopt, kom je langs deze fruitteler!
Alles draait om aardbeien in de gezellige schuur van De Manderveense Aardbei. De zomerkoninkjes komen terug in kopjes, kussentjes en zelfs het toilet heeft rode kleuraccenten. De familie Hindriksen kweken hun rode lekkernij op stellingen, zodat op ooghoogte kan worden geplukt. Alles wat een aardbei zich kan wensen, is voorhanden; ze staan in speciale aarde en water en voeding komt computergestuurd binnen via een druppelaar. En het blijft niet bij aardbeien alleen, ook de lekkerste frambozen en bramen komen hier vandaan. Op de site is te zien wanneer het fruit rijp is en dan mag iedereen zelf komen plukken. Kom je buiten de pluktijd? Ook dan is het leuk om rond te kijken en neer te strijken op het terras.