Hoogste punt van Nederland
Nederland, Limburg, Vaals
Vaals komt van ‘vallis’, dat dal of vallei betekent. Tijdens deze wandeling klim je vanuit het dal in Vaals naar de Vaalserberg. Door glooiende weilanden met talloze draaihekjes gaat het verder omhoog naar buurtschap Wolfhaag. Hier waan je je echt in het buitenland. Via het Preusbos, dat deel uitmaakt van het grootste aaneengesloten loofbos van Zuid-Limburg, bereik je het Drielandenpunt. Met 322,5 m hoogte is het tevens het topje van Nederland. Wie het nog hogerop wil zoeken, kan de 50 meter hoge Boudewijntoren beklimmen. De prachtige vergezichten lonen beslist de moeite van je reis naar dit uiterste puntje van Nederland.
Hond mee: tijdens deze hele route zijn honden aangelijnd toegestaan.
Toegankelijkheid: deze route is niet geschikt voor mindervaliden, vanwege de smalle en onverharde paden, het heuvelachtiige landschap en draaihekjes.
Paden: 80% onverhard, zand- en graspaden, weilanden en holle wegen.
1. Vanaf het busstation loopt u langs de rotonde de Maastrichterlaan op. Eerste weg linksaf, Bosstraat. Vijfde straat rechtsaf, Tentstraat. Op kruising met voorrangsweg rechtdoor oversteken.
2. Meteen na kruisbeeld scherp linksaf (dus niet pad langs begraafplaats), via draaihekje langs ijzeren hek, voetpad het weiland in (Wolfhager voetpad, blauwgeel paaltje). Pad via draaihekjes volgen door het weiland
3. Na 4 draaihekjes aan het einde van het weiland rechtdoor over de houten vlonder naar het beekje. Linksaf langs het beekje, dan meteen rechts over de houten brug het beekje oversteken.
4. Aan overkant rechtdoor, via houten hek. Langs haag door weiland naar asfaltweg lopen. (Kijk hier even achterom.)
5. Bij de asfaltweg linksaf en meteen rechtsaf via draaihekje, bij infobord Beleef de Hey. Links aanhouden langs weiland, negeer houten klaphek rechts,en blijf het smalle pad tussen afrastering en haag volgen. Houten klaphek door en weiland (evt met koeien) oversteken richting witte bungalow met plat dak.
6. Einde van het pad aan de asfaltweg linksaf. Einde weg bij kruisbeeld, Gemmenicherweg oversteken en rechtdoor, onverhard pad. Op T-splitsing bij kruisbeeld rechtsaf, stijgend hol pad. Op kruising met breder pad linksaf (rood-gele markering) omhoog.
7. Pad ca. 1 km volgen, zijpaden negeren, je loopt langs het doolhof dat links van je ligt. Bij het Drielandenpunt het plein schuin naar rechts oversteken. Bij de grenspalen van het hoogste punt van Nederland steekt u de klinkerweg over. Scherp linksaf, bospad parallel aan verharde weg volgen, bij infobord drielandenpunt, geel/rood markering krijtlandpad.
8. Pad rechtdoor volgen langs grenspalen 193A. Op de splitsing de geel/rode markering volgen. Dit pad blijven volgen langs alle grenspalen met nr. 193, zijpaden negeren. Op kruising bij grenspaal 193H rechtdoor. Einde pad rechtsaf, asfaltweggetje verder afdalen (geel/rood markering). Einde weg rechtsaf, trottoir langs dalende weg volgen.
9. Op driesprong rechts aanhouden, Viergrenzenweg; vroeger bestond dit gebied uit vier grenzen. Viergrenzenweg rechts blijven aanhouden. Einde van de weg rechts. Vóór de kerk linksaf, Bergstraat. Einde straat, op driesprong links aanhouden, von Clermontplein.
10. Bocht naar rechts volgen. In bocht naar links gaat u rechtsaf, onder poort door. Na de poort linksaf, Kon. Julianaplein. U loopt rechtdoor via Tyrellsestraat terug naar het busstation aan de Maastrichterlaan.
Let u in Vaals eens op de fraaie historische panden, zoals het monumentale Kasteel Bloemendal. Of het gemeentehuis aan het mooie dorpsplein. Het is de voormalige woning van Arnold von Clermont, een vermogend en protestants lakenfabrikant, die vanuit Duitsland was uitgeweken vanwege de Reformatie. Het laken dat hij fabriceerde was dankzij de goede kwaliteit tot ver over de grenzen bekend. Door Von Clermont kwam Vaals tot grote bloei.
Op de top van de Vaalserberg komen Nederland, België en Duitsland bijeen, precies op het hoogste punt van Nederland (322,5 m). Voor duizenden bezoekers is dit punt een trekpleister met horeca, speeltuin, labyrint en uitkijktoren. De talrijke historische grenspalen die er staan, geven de huidige (en vroegere) grenzen aan. Grenspaal nr. 1 en de obeliskvormige palen die het hoogste punt van Nederland markeren, liggen eigenlijk 30 meter van het werkelijke grenspunt vandaan. Het échte drielandenpunt is bij grenspaal 193 (op 5 meter van de Boudewijntoren) met zijn letters B (België), D (Duitsland) en NL (Nederland). Een goed overzicht over het omringende landschap krijgt u vanaf de 50 meter hoge Boudewijntoren. Op heldere dagen is zelfs de Dom van Keulen te zien.
In Vaals vindt u de Viergrenzenweg. Vier grenzen zult u denken? De vierde grens werd destijds gevormd met Moresnet, een neutraal gebied onder gemeenschappelijk bestuur van Pruisen en Nederland. Nadat Napoleon in 1815 was verslagen, werd Europa opnieuw verdeeld onder de politieke machthebbers. Vanwege de rijke grond (zink en lood) werd men het niet eens over het gebied rond Moresnet en Kelmis. Daarom is het 344 ha grote gebied uitgeroepen tot neutrale zone. In 1919 werd het op verzoek van de bewoners bij België gevoegd. De grenssteen van het vierde land ‘Neutraal Moresnet’ treft u aan op het drielandenpunt.