In het spoor van Oranje
Nederland, Friesland, Oranjewoud
In de 17e eeuw liet prinses Albertine Agnes van Oranje-Nassau hier een buitenplaats aanleggen. In haar kielzog volgden de notabelen uit de provincie. Paleis Oranjewoud is er niet meer, maar over het landgoed kun je nog steeds prachtig wandelen. Geniet van de kronkelende paden, beukenlanen, waterpartijen en buitenplaatsen als Klein Jachtlust, Princenhof en Oranjewoud.
Hond mee: honden mogen aangelijnd mee behalve in de Overtuin, daar is het voor honden (en paarden) verboden.
Toegankelijkheid: deze route is niet geschikt voor mindervaliden, vanwege de onverharde wegen, zandpaden en hekjes.
Paden: de route voert voor 85% over onverharde paden bos en zandpaden
Parkeren: parkeerterrein van Parkhotel Tjaarda
N.B. Je volgt voor een deel de wandelknooppunten (wkp) van het wandelnetwerk Friesland.
N.B. Je komt tijdens de route een uitzichttoren tegen. Hier moet je dezelfde route heen en weer lopen.
1. Wandel vanaf de parkeerplaats naar de ingang van Parkhotel Tjaarda. Ga met je rug naar de ingang LA over de Koningin Julianaweg. Sla na ongeveer 200 m bij huisnr. 75 LA het eerste wandelpad in. Sla scherp RA, volg het pad met de bocht mee naar links. Ga LA en de eerste afslag RA. Negeer zijpaden tot de grafkelder. Direct na de grafkelder LA (blauwe pijl).
2. Het eerste pad RA, daarna LA richting de Woutersberg. Over de berg en vanaf nu (wkp 27) het wandelnetwerk volgen naar wkp-26 en richting wkp-9. Bij T-splitsing RA en het pad schuin LA het bos in volgen (je verlaat nu het wandelnetwerk). Sla in het hulstbos het eerste paadje rechts, weer RA, tegenover de boerderij, richting de openbare weg (wkp-9). Ga hier LA en volg de weg tot er rechts een pad het bos in gaat (na de boerderij).
3. Je loopt nu het Reigersbos in richting wkp-8. Ga bij de vijfsprong RA en met de bocht mee naar links (verlaat het wandelnetwerk). Volg het pad tot een ruiterpad – de Flapsingel – , ga RA, meteen LA en bij wkp-32 de brede sloot over. Volg de knooppunten: 6 – 5 – 37 – 34.
NB. Hier kun je op en neer door Tjaarda’s Bos naar de Belvédère Toren.
4. Loop over de geasfalteerde weg naar wkp-35/wkp-40, steek over en loop het bos in, richting wkp-93. Verlaat al snel het wandelnetwerk en loop RD. Steek het ruiterpad over en sla RA, volg het pad naar links. De derde weg, LA een brede beukenlaan in. Bij de Marijkeuoi Wei (wkp-5) RA langs de weg naar wkp-30 (links zie je de klokkenstoel) en vervolgens RD het graspad in. Aan het einde LA, het fietspad RA, over het water LA, langs het fietspad. Bij T-splitsing LA, eerste pad RA en meteen weer RA richting Museum Belvédère (wkp-82).
5. Aan de andere kant van het kanaal weer terug, richting wkp-2. Bij de Lindelaan sla je LA om de Overtuin te bezoeken of loop je via de Albertine Agneslaan, richting wkp-19, terug naar de parkeerplaats en Parkhotel Tjaarda.
In het spoor van Oranje loopt voor een deel over het landgoed van deze Oranje-prinses. Vervolgens wandelen we door bossen en langs velden, over de Buitenplaatsen Klein Jachtlust, Veenwijk, Oranjestein, Princenhof en natuurlijk Oranjewoud, Alles aangelegd in de 19e eeuw in een romantische landschapsstijl met kronkelen de paden, beukenlanen en waterpartijen.
Lange lanen, sappige weiden, zichtassen en waterpartijen: het lijkt hier het coulisselandschap van de Achterhoek wel. We lopen langs de grafkelder van de familie Bienema die het park van het landgoed aan het einde van de 18e eeuw heeft aangelegd. De bebouwing is grotendeels verdwenen maar de kronkelende paden en het Woutersbergje – waar je vroeger mooi uitzicht had op het landhuis – is er nog wel.
Het Reigersbos hoorde bij Paleis Oranjewoud. Nu wonen er vooral reeën, eekhoorns, dassen, verschillende soorten spechten en bosuilen. Je loopt langs houtwallen en bosranden met hier en daar een koe of een ree in het veld. Vlak voor de brede sloot (wkp-32), kruis je een rechte laan, de Flapsingel, waar in vroeger tijden vogels werden gevangen (geflapt) voor consumptie in het paleis.
De Belvédère Toren is in 1924 gebouwd toen het toerisme een vlucht nam. De beboste omgeving van Oranjewoud werd steeds populairder onder wandelaars en om mensen naar zijn hotel-restaurant te lokken, liet de heer Tjaarda deze uitzichttoren bouwen. Momenteel wordt het betonnen rijksmonument grondig gerestaureerd, maar zodra hij weer opengaat, is een klim zeer de moeite waard: bij helder weer kun je zelfs de Waddeneilanden zien liggen.
Bijzonder is de 18e-eeuwse klokkenstoel op de begraafplaats van Brongerga waar ook een aantal bijzondere familiegraven liggen, zoals van de familie Van Limburg Stirum. Om je heen zie je oude – en ook nieuwere – landgoederen. Lanen zijn opgeknapt of opnieuw aangelegd en landbouwgrond terug aan de natuur gegeven.
In 2004 werd Museum Belvédère geopend: gebouwd over het kanaal Prinsenwijk, het Grand Canal, midden in het Museumpark Landgoed Oranjewoud. Het museum herbergt een collectie moderne kunst van voornamelijk kunstenaars uit de noordelijke provincies. Terug langs het kanaal, kun je even het vlonderpad tussen het riet nemen, maar in de verte zie je Oranjewoud met zijn oude bomen en karakteristieke witte landhuis al liggen.
Langs de Lindelaan zie je Oranjewoud, Oranjestein en de Overtuin liggen. Al in de 17e eeuw had Albertine Agnes hier een formele barokke tuin laten aanleggen, nu wandel je over de slingerende paden van de Engelse landschapstuin uit 1830.