Kastelenroute Diepenheim
Nederland, Overijssel, Diepenheim
Diepenheim staat bekend om de kastelen en havezaten in de omgeving en hun stijlvol aangelegde akkers, tuinen en parken. Deze wandelroute voert langs drie kastelen: Kasteel Warmelo, Huize Diepenheim en Kasteel Nijenhuis.
Hond mee: de hond mag aangelijnd mee, maar is bij de kastelen niet toegestaan.
Toegankelijkheid: de route is niet toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.
Paden: deze route voert voor 30 procent over onverharde paden.
Parkeren: je kunt gratis parkeren op de parkeerplaats van Kasteel Warmelo, Borculoseweg, Diepenheim.
OV: neem vanaf NS station Goor bus 52 naar bushalte Warmelo in Diepenheim (ca 10 min).
Routebeschrijving
1. Start de route op het voorplein van Kasteel Warmelo. Loop het voorplein af, recht door over het geasfalteerde weggetje met links en rechts witte hekken. Volg de slingerende weg tot aan de stalen hekken. Voor je zie je de kerk van Diepenheim. Steek de weg over en ga meteen het pad links van de kerk op (‘Stedeke’). Volg dit pad tot je recht voor kasteel Diepenheim staat en ga dan RA.
2. Neem het eerste pad LA en blijf langs het water lopen voor een rondje om Huize Diepenheim. Blijf het water aan je linkerhand houden om het rondje af te maken, tot aan de Lochemseweg. Ga LA en loop RD het dorp in, de Dorpskerk links passerend.
3. Ga na Rosarium De Broenshof LA de Middenstraat in. Volg de weg met een bocht naar rechts tot aan de Raadhuisstraat. Ga daar LA, en dan direct weer RA, Hagen op. Ga linksaf op de Kuimgaarden. Bij de basisschool wordt de Kuimgaarden de Doctor C.A.J. Quantstraat.
4. Ga RA op de Graaf Hendrik van Dalestraat. Aan het einde RA de Lindelaan op en daarna direct LA bij Loohof. Volg na ongeveer 100 m LA het smalle stoeptegelpad, dat tussen de huizen door loopt. Dat pad gaat naar rechts, tot aan de Goorseweg. Ga daar even naar links, en steek over door het witte hek. Neem direct scherp de bocht RA naar het kleine onverharde wandelpad. Aan je linkerhand zie je een rood-bakstenen villa met vakwerkgevels.
5. Loop door tot aan de Nijenhuizerlaan en volg daar LA het grindvoetpad. Loop daar ca. 1 km RD, je passeert een wit bruggetje over de Diepenheimse Molenbeek en komt uit bij Kasteel Nijenhuis.
6. Sla voor Kasteel Nijenhuis RA en volg de Nijenhuizerlaan. Bij de splitsing RA. Sla bij de boerderij RA en volg het karrenspoor. Sla na ca. 250 m LA tussen de houten hekjes (naast groe bord dat einde/begin Landgoed Nijenhuis aangeeft) en volg het smalle wandelpad langs de akker. Loop verder RD tussen de heggen en ga het pad helemaal af tot aan de Watermolenweg.
7. Je staat nu tegenover Watermolen Den Haller, vermoedelijk de oudste watermolen van Nederland. Einde pad RA en sla na de watermolen LA, de Nijhofweg op. Loop RD, je passeert o.a. camping De Mölnhöfte. Steek de N824 over en loop rechtdoor. Ga bij de vijfsprong RA de Nieuwe Sluisweg op. Ga de eerste weg RA op de Reeënkampweg. Sla LA op de Krommedijk en loop deze helemaal uit (ca. 1 km). Ga op de Borculoseweg RA, na 50 meter volgt LA de ingang naar kasteel Warmelo en de parkeerplaats.
Diepenheim is een stadje in de gemeente Hof van Twente. Het dorp is een centrum voor beeldende kunst en staat bekend om de nabije kastelen en havezaten met sierlijk aangelegde tuinen en parken. Diepenheim ligt lieflijk aan het kronkelende riviertje de Regge en wordt het kleinste stadje van Twente genoemd. Bewoners noemen Diepenheim vleiend ‘Stedeke’.
Kasteel Warmelo was van oorsprong het poortgebouw van een havezate. Einde 19de eeuw is het poortgebouw gerenoveerd tot de huidige staat. De fraaie historische tuinen liggen binnen een dubbel grachtenstelsel. Daar zijn ook zandsculpturen te bewonderen, die elk jaar een nieuw thema hebben. Kasteel Warmelo deelt een warme interessante historie met ons koningshuis. Prinses Armgard zur Lippe-Biesterfeld, de moeder van Prins Bernhard, woonde tot haar dood (in 1971) op Warmelo. Samen met kolonel Alexis Pantchoulidzew hield ze er paarden. De vier kinderen van koningin Juliana kwamen regelmatig logeren en Pantchoulidzew leerde hen paardrijden. Voor de tuinen (rolstoeltoegankelijk) moet entree worden betaald.
Huis (Huize) of kasteel Diepenheim is de oudste havezate (= versterkt huis, hoeve of, in de 17de eeuw, ‘riddergoed’) van het dorp Diepenheim. Het ligt vlak bij het dorp. Het rechthoekige hoofdgebouw werd in 1648 gebouwd door Berent Bentinck. In de 17de en 18de eeuw is het flink verbouwd. Een deel van het park is een openbaar wandelbos. Het landgoed bestaat uit bos, met fraaie rododendronpartijen en een grote vijver. Het heeft een oppervlakte van 180 ha en is vrij toegankelijk voor wandelaars. Het huis en de tuin zijn niet toegankelijk.
Het Nijenhuis is een van de best bewaarde havezaten van Overijssel. Het elegante huis ziet er van een afstand schitterend uit, maar is niet van dichtbij te bewonderen. Je bereikt de poorten van het Nijenhuis al wandelend over een lange, statige oprijlaan. Het Nijenhuis is in de 17de eeuw gebouwd als een klassiek Amsterdams grachtenhuis, de vier torens zijn later bijgebouwd. In 1799 heeft Gerrit Schimmelpenninck, de vader van de latere raadpensionaris, het Nijenhuis gekocht. Het Nijenhuis is privébezit en wordt bewoond door enkele gezinnen. Het historische deel van het huis is op afspraak enkele dagen per jaar te bezichtigen. Bovendien is Nijenhuis omgeven door een groot en afwisselend landgoed, waar je vrij kunt wandelen.
Watermolen Den Haller is de oudste (1169) molen van Nederland boven de grote rivieren. De (vroegere koren)molen wordt aangedreven door het water van de Molenbeek. De molen maakt deel uit van een beschermd dorpsgezicht en is grotendeels in zijn oorspronkelijke vorm bewaard. Hij staat op houten palen in de molenkolk en er is een grote kans dat je hem werkend zult zien. De uitgesleten traptreden tonen de sporen van een lang en werkzaam leven.